Subwoofer ή όχι ;; Ιδού η απορία !

Σημαντικά φθηνότερα από αρκετά 2καναλα κάποιων εδώ και άλλων που έχω δει/στήσει🤣
Το σύστημα του γιατρού δεν είναι καθόλου φθηνό..
Είναι κατασκευασμένο σε ειδικό χώρο με άριστη φροντίδα με σημαντικό κόστος..
Δεν γίνεται να συγκριθεί με δικανικό setup..
Η σύγκριση δεν είναι σωστή με κανένα 2 καναλο setup, άλλη χρήση το ένα σύστημα ,άλλη το άλλο, τα έχετε μπερδέψει πολύ τα πράγματα...

Καλό το δικάναλο.... εύκολο! Και εγώ δικάναλος είμαι.
Όμως έτυχε να ακούσω σε ένα φίλο, σε dedicated χώρο, σύστημα πολυκαναλικό με Trinnov, γαιδούρια Genelec 15" sub και καμία 15αριά Newman ενεργά τριγύρω μου και ήταν συγκλονιστική ηχητική εμπειρία. Όποιος δεν έχει τύχει να ακούσει ένα τέτοιο σωστά στημένο σύστημα, ας το επιδιώξει. Έτσι θα καταλάβει ότι το δικαναλικό είναι συμβιβασμός...
Ενώ το πολυκάναλο είναι εφέ.
Για το συγκεκριμένο σύστημα μου έχουν πει εντελώς αντίθετα πράγματα.Οι εντυπώσεις ήταν από "είναι το κάτι άλλο" ως "παίζει σαν PA" ακόμη και πως "δεν έχει μπασσο".

• Like
Reactions: djmnv81
Με λίγα λόγια για να καταλάβω , αυτός ο Altitude CI των 9500 ευρώ ....τρεχει το ίδιο προγραμμα με 3D μικρόφωνο που τρεχει και ο 16άρης... και είναι για τον δικαναλάκια πιουρίστα ή έναν πολυκαναλάκια που έχει όριο ένα συμβατικό και μέχρι 5.2 homecinema setup ???

Τι πόνο ρε συ; Πάρε εκεί το μικρόφωνο του Everosolo να παίξεις με το Evotune να τελειώνεις με πόνους και ημικρανίες.
Λεωνίδα ελπίζω το μικρόφωνο UMik 1 που τρεχω το πακέτο Dirac να είναι συμβατό με τα εβερσόλο. Θα το βάλω από περιέργεια να παίξω να περάσει η ώρα.

Ημικρανίες και πόνους ?? Άγνωστες λέξεις for me!!! :ROFLMAO:

Προσωπικά ωραιο και φανταζί το πολυκαναλο για ταινίες και ιμερσιβ καταστασεις αλλά ο δικός μου Θεός του Audio απαιτεί αυστηρά δικάναλη ακρόαση για μουσική.

Άλλωστε οι συναυλίες , οι μπάντες , οι όπερες παίζουν μπροστά σου και όχι τριγύρω σου με εσενα στο κέντρο!!

Στο τέλος βέβαια όπως την βρίσκει κανείς φίλοι μου !! Δεν υπάρχουν κανόνες.... και ο καθενας ακολουθει το δικό του "Θεό"...

Πρωτ' απ' όλα το αν θα κάνει resample στα 48, στα 96 ή στα 192, έχει να κάνει με την επεξεργαστική ισχύ του μηχανήματος που έχει το Dirac επάνω. Στα PC αυτό πάει και στα 192.

Προφανώς έχει να κάνει με την επεξεργαστική ισχύ, εννοείται.

Αλλά αν έχω καταλάβει καλά, όλα αυτά τα συστήματα κάνουν resample τα πάντα στο μέγιστο sampling rate που "αντέχουν".

Οπότε η ζημιά γίνεται πάντα, αυτό που διαφέρει είναι η έκταση της ζημιάς (48K vs. 96K vs. (σπάνια) 192K).

Το θέμα όμως είναι, και η μεγάλη συζήτηση, κατά πόσο το να ακούς με λάθη είναι καλύτερο από το να ακούς με λιγότερα λάθη στο αποτέλεσμα.

Δηλαδή, χωρίς το correction ξέρουμε ότι θα ακούμε αποτέλεσμα το οποίο θα έχει λάθη λόγω της συνέργειας των ηχείων με τον χώρο. Με το correction αυτά εξομαλύνονται, αλλά με τη σειρά τους φέρνουν resampling σε χαμηλότερη ανάλυση και... προσθέτω κι εγώ ένα stress στα κυκλώματα του ενισχυτή. ΟΚ, το τελευταίο ξεπερνιέται με ισχυρούς ενισχυτές.

Η περίπτωση χωρίς correction αλλά με μόνο room treatment, είναι εκτός θέματος καθώς μιλάμε για συχνότητες που δεν μπορούν να τιθασευτούν με room treatment, εκτός κι αν στον χώρο βάλουμε τόσο πολύ treatment που δεν θα χωράμε να είμαστε μέσα εμείς για να ακούσουμε.

Τα (ανυπέρβλητα για την ώρα) προβλήματα είναι:

- Το resampling, που όσο καλό και αν είναι ρίχνει την ποιότητα ήχου
- Η σωστή ψηφιακή μεταφορά σήματος. Η χρήση s/pdif είναι μη αποδεκτή από το high end κοινό. Πρέπει να περάσουν σε USB και I2S, τόσο για τις εισόδους τους όσο και για τις εξόδους.

Το δεύτερο λύνεται, το πρώτο όμως..

Προσωπικά ωραιο και φανταζί το πολυκαναλο για ταινίες και ιμερσιβ καταστασεις αλλά ο δικός μου Θεός του Audio απαιτεί αυστηρά δικάναλη ακρόαση για μουσική.

Άλλωστε οι συναυλίες , οι μπάντες , οι όπερες παίζουν μπροστά σου και όχι τριγύρω σου με εσενα στο κέντρο!!

Στο τέλος βέβαια όπως την βρίσκει κανείς φίλοι μου !! Δεν υπάρχουν κανόνες.... και ο καθενας ακολουθει το δικό του "Θεό"...
Μπροστά σου ΒΛΈΠΕΙΣ τους μουσικούς.
Το πως τους ΑΚΟΎΣ είναι το θέμα.
Δεν ξέρω αν έχεις ακούσει το ,(σωστό για μένα)....πήγες στο Μέγαρο οκ....που καθόσουν όμως????

Last edited:

Σε μέγαρο μουσικής, έχεις ανακλάσεις από τον χώρο.
Αντίστοιχα αυτό που επιτυγχάνουν οι σωστές πολυκάναλες μίξεις μουσικής, είναι να προσωμειώσουν τον χώρο της ηχογράφησης, στον χώρο σου.
Αν την έχει κάνει πιτσιρικάς ή τσουρουκάς, ναι, θα παίζει βιολί από τα πίσω σου, και σαξόφωνο στα πάνω ηχεία (υπερβολή επίτηδες από εμένα).
Τα σωστά mixes σε πολυκάναλο, σε αντίστοιχα σωστά στημένο playback system, είναι απολαυστικά εξίσου με το κλασικό 2κάναλο.

Αλλά αν έχω καταλάβει καλά, όλα αυτά τα συστήματα κάνουν resample τα πάντα στο μέγιστο sampling rate που "αντέχουν".

Οπότε η ζημιά γίνεται πάντα, αυτό που διαφέρει είναι η έκταση της ζημιάς (48K vs. 96K vs. (σπάνια) 192K).

- Η σωστή ψηφιακή μεταφορά σήματος. Η χρήση s/pdif είναι μη αποδεκτή από το high end κοινό. Πρέπει να περάσουν σε USB και I2S, τόσο για τις εισόδους τους όσο και για τις εξόδους.

Ο 16αρης Trinnov με processing on κλοκάρει στα 96kHz, ενώ μέχρι τα 24 channels ο 32αρης βαράει στα 192kHz.
Οι γήινοι, τύπου Denon, Marantz, Onkyo, etc. παίζουν στα θνητά 48kHz (και οι κατασκευαστές μας λένε πως και αυτό πολύ σας είναι :D )

• Like
Με λίγα λόγια για να καταλάβω , αυτός ο Altitude CI των 9500 ευρώ ....τρεχει το ίδιο προγραμμα με 3D μικρόφωνο που τρεχει και ο 16άρης... και είναι για τον δικαναλάκια πιουρίστα ή έναν πολυκαναλάκια που έχει όριο ένα συμβατικό και μέχρι 5.2 homecinema setup ???
Μα αφού υπάρχει και δικαναλος της εταιρείας,γιατί να πάρεις τον πολυκάναλο?
Τώρα αν παίζει καλύτερα ή χειρότερα από έναν αντίστοιχης τιμής δικαναλο χωρίς τα κόλπα του trinnov ,μένει να αποδειχτεί.

• Like
Μπροστά σου ΒΛΈΠΕΙΣ τους μουσικούς.
Το πως τους ΑΚΟΎΣ είναι το θέμα.
Δεν ξέρω αν έχεις ακούσει (το σωστό για μένα)....πήγες στο Μέγαρο οκ....που καθόσουν όμως????
Αν επαιζαν σε ανοικτο χωρο (που δεν εχει κανενα προβλημα) πως θα τους ακουγε ?
Ομως καταληγουμε οπως παντα, live vs recorded (music).

Τρέχει το ίδιο ακριβώς λειτουργικό, με όλα τα features των κλασικών Altitude 16/32.
Όπως έρχεται, τρέχεις μέχρι 8 αναλογικά outputs (8 channels, στα channels μετράμε και τα subwoofer αν τα βάζεις direct και όχι μέσω συσκευής τύπου MiniDSP ώστε να έχεις πολλά διαχειριζόμενα sub καίγοντας μόνο μια έξοδο) [στην περίπτωση των πολλών subs σε έναν διαχειριστή σήματος/DSP σε μια έξοδο του Altitude χάνεις την δυνατότητα WaveForming, το WaveForming απαιτεί το κάθε sub να είναι σε δική του έξοδο του Trinnov].
Μετά, μπορείς πληρώνοντας την "άδεια" να ανοίγεις εξτρά ζεύγη εξόδων μέχρι και τις 32 συνολικά (με κόστος περί τα 1000€ για κάθε 2 outputs που θες να προσθέσεις).

Δημήτριε,
Πάντα ήθελα να σου κάνω αυτήν την ερώτηση και πάντα το ξεχνάω.
Έχω ένα κολλητό που η δουλειά του είναι στα computer.
Μου είχε πει λοιπόν ότι **********η" χειρότερη "σύνδεση που υπάρχει, είναι η usb .
Και μόνο το όνομα της , φτάνει.
Όπου βλέπεις την λέξη universal,σημαίνει ότι τα κάνει όλα και συμφέρει αλλά δεν κάνει τίποτα τέλεια.
Usb =universal serial bus.
Η καλύτερη σύνδεση είναι η FireWire, συμπλήρωσε ***********

Ισχύει αυτό και αν ναι, γιατί δεν την προκρίνουν έναντι της usb??

Στο μέγιστο που αντέχουν οι επεξεργαστές τους. Ακόμα και έναν Trinnov να ανοίξεις, που έχει ας πούμε περισσότερη επεξεργαστική ισχύ σε σχέση με πιο consumer μηχανήματα, και τον συγκρίνεις με την επεξεργαστική ισχύ ενός PC... προφανώς θα καταλάβεις ότι είναι υποδεέστερος.

Και ναι, εννοείται ότι όλα αυτά εξαρτώνται από το τι μπορούν να αντέξουν. Για παράδειγμα οι ARCAM που δεν έχουν την επεξεργαστική ισχύ για να «αντέξουν» το ART.

Αλλά τι συγκρίνουμε με τι έχει σημασία, και ως προς την τιμή του ως προϊόν.

Μα αφού υπάρχει και δικαναλος της εταιρείας,γιατί να πάρεις τον πολυκάναλο?
Τώρα αν παίζει καλύτερα ή χειρότερα από έναν αντίστοιχης τιμής δικαναλο χωρίς τα κόλπα του trinnov ,μένει να αποδειχτεί.
Ααα παίζει και τέτοιος!! Μάλιστα!👍

Στο μέγιστο που αντέχουν οι επεξεργαστές τους. Ακόμα και έναν Trinnov να ανοίξεις, που έχει ας πούμε περισσότερη επεξεργαστική ισχύ σε σχέση με πιο consumer μηχανήματα, και τον συγκρίνεις με την επεξεργαστική ισχύ ενός PC... προφανώς θα καταλάβεις ότι είναι υποδεέστερος.

Και ναι, εννοείται ότι όλα αυτά εξαρτώνται από το τι μπορούν να αντέξουν. Για παράδειγμα οι ARCAM που δεν έχουν την επεξεργαστική ισχύ για να «αντέξουν» το ART.

Αλλά τι συγκρίνουμε με τι έχει σημασία, και ως προς την τιμή του ως προϊόν.
Ο Trinnov έχει Intel CPU ;)
Και είναι και αναβαθμίσιμος μάλιστα ;)

Δεν έχει θέμα επεξεργαστικής ισχύος, μόνο σε τρελλά channel counts (>24, >32) και πάλι αν θέλουνε αυτό λύνεται με πιο ντούκι hardware, αλλά θα πρέπει να γίνει τρελλό binning στις motherboard για να μην περνάει πολύ "παράσιτο" από το ζόρι του επεξεργαστή και αντίστοιχα καλή δουλειά σε PSU.

Αν επαιζαν σε ανοικτο χωρο (που δεν εχει κανενα προβλημα) πως θα τους ακουγε ?
Ομως καταληγουμε οπως παντα, live vs recorded (music).
Όπως και στο κλειστό με ελάχιστες ανακλάσεις.
Τα αυτιά μας είναι τοποθετημένα στα πλάγια του κεφαλιού μας.
Ποτέ δεν ακούμε απευθείας ήχο.
Τι πιο απλό να κλείσεις με το δάχτυλο σου το ένα σου αυτί.
Πάει περίπατο όλη η μαγεία.
Έτσι λοιπόν προσθέτουμε ακόμα μια παράμετρο.
Live μουσική σε ανοιχτό ή κλειστό χώρο?
Πιασ'τ'αυγο και ξύρισε το 😸

Ρε συ DJ ξεχνάς 😁
Τον είχα βάλει και μάλιστα είχες κάνει και σχόλιο.
Όλα εγώ και επαναλαμβανόμενα πια 😄
Θεουλίνος!!! Όντως;; 🫣

Αστα φίλε μου μεγαλωνουμε και αντί να αποφορτίζουμε τα μυαλά μας τα φουσκώνουμε με ακόμα μεγαλύτερη πληροφόρηση και έγνοιες!!! Το καψα πια....🤣🤣🤯🤯🤯

Θεουλίνος!!! Όντως;; 🫣

Αστα φίλε μου μεγαλωνουμε και αντί να αποφορτίζουμε τα μυαλά μας τα φουσκώνουμε με ακόμα μεγαλύτερη πληροφόρηση και έγνοιες!!! Το καψα πια....🤣🤣🤯🤯🤯

🤪😸

• Like