Subwoofer ή όχι ;; Ιδού η απορία !

Άσε τα youtube βίντεο και το τι γράφει το μικρόφωνο στον χώρο του εκάστοτε χρήστη (και με οποιεσδήποτε επιδόσεις του μικροφώνου ηχογράφησης).

Το Tzero το έχω μετρήσει και δουλέψει.
Δεν είναι sub. Κουράδα είναι. Ούτε για τα εν λόγω Magnepan επαρκεί φυσικά.
Εννοείται πως τα Magnepan αυτά θέλουν sub. Αλλά πιο καλής ποιότητας και μεγέθους από την κοτσιλιά του βίντεο.
Εξαρταται απο τα γουστα και τις αναγκες καποιου. Καποιος μπορει να μη θελει να τριζουν τα μπετα, αλλα ενα αορατο, διακριτικο sub που προσθετει χωρις να φαινεται και ενσωματωνεται πανευκολα και χωρις να τραβαει την προσοχη, ειδικα αν ακουει σε χαμηλες και μεσαιες σταθμες.

Το εν λογω sub εχει γραμμικη συμπεριφορα και σταθερα χαμηλο group delay. Θα τo χαρακτηριζα ειδικου σκοπου και γουστου.
1769092922073.png

Last edited:
Το θέμα είναι αν έχεις ακούσει ζωντανή μπότα σε σχέση με μπότα με sub ή χωρίς για να καταλάβεις ποια είναι η σωστή.
Και όχι, ούτε η μπότα σε σκοτώνει ούτε τα πιατίνια σε ξυρίζουν όπως θέλουν μερικοί.
Και πιο κοντά σε drums από εμένα δύσκολο να έχει βρεθεί κανείς εκτός αν έχει πιο κοντό πόδι. 😂

Ακόμα και τη ζωντανή μπότα από EQ θα την περάσεις για να ακουστεί όπως πρέπει. Just saying... 😚

Λίγη πρακτική με παραδείγματα..
Αν έχεις το παρακάτω ηχείο,
θα προσθέταμε sub ?
Ξεκάθαρα από μένα όχι..
Εδώ θα βάζαμε?
To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.
Επειδή ξέρω τι μπορούν να κάνουν τα woofer της Dynaudio πάλι δεν θα έβαζα
αλλά δεν θα έλεγα όχι σε αυτόν που
θέλει τα 30- 40 Hertz..
Εδώ όμως το sub είναι υποχρεωτικό,
σε ηχεία αδύναμα στις χαμηλές που δηλώνουν και high end όπως αυτά..
Μια ακόμα επώνυμη άποψη..
Αν και εδώ ένα sub κομμένο κάτω από τα 50 hz γίνεται αόρατο, οπότε η συνέχεια του ήχου δεν είναι σίγουρο
ότι στέκει..
Και να μιλήσουμε και ρεαλιστικά?
Σε διαμέρισμα πολυκατοικίας,
πόσα sub να αντέχουν οι γείτονες?
Και μην μου πείτε ότι θα τα πάρετε
για να ακούτε μικρά σύνολα ενχόρδων!
Για μένα η πιο αναγκαία χρήση sub
είναι όταν θέλουμε πλήρες φάσμα
και δεν αντέχει το μικρό μας δωμάτιο
μεγαλύτερα ηχεία.
Τώρα το θέμα της προσθήκης κάποιου
woofer σε πολύ καλά μικρά ηχεια έχει παίδεμα και υπάρχουν τρόποι ακόμα και με πηνία και πυκνωτές δηλαδή με ενα
παθητικό woofer αλλά εδώ έχουμε απαίτηση από τον ενισχυτή και εμπειρία
τον σχεδιαστή του cross..
Έχω φτιάξει παθητικά sub και cross
με πηνία παραγγελία πάνω απο15mH,
που δεν το συστήνω, αλλά μερικές απαιτήσεις χρηστών θέλουν sub
πιο audiophile με πραγματικά χαμηλή f3
και συντονισμένα box για να αποφύγουν το συμπιεσμένο μπάσσο με τα στριμωγμένα 12-15αρια σαν car woofer,
και δεν θέλουν να ακούσουν για EQ.
Προσωπικά η χρήση επέκτασης χαμηλού με bookshelf main ηχεία σαν full range και καλά σαμπάκια με 8ιντσα μου έρχεται πιο φυσικά στο άκουσμα για μουσική..
Τώρα στο home cinema αν θέλετε να
ακούνε τα άλλα διαμερίσματα
τον Gotziλόσαυρο η συζήτηση πάει
σε Αμερικανικά μεγέθη δηλ εκτός
πραγματικότητας και τσέπης εννοείται..

Βάλε τα στον χώρο σου.
Δες πως παίζουν στην θέση ακρόασης σου, και μετά μπορείς να πεις ναι ή όχι.

Αν παίζουν όπως η κόκκινη καμπύλη (Focal Utopia Stella Evo σε σχετικά απεριποίητο χώρο)... θες subs, αλλιώς νομίζεις ότι ακούς σωστά μπάσο.
Πράσινη γραμμή, τα subs στον ίδιο χώρο μόνα τους.

Speakers-Subs.jpg

Ακόμα και τη ζωντανή μπότα από EQ θα την περάσεις για να ακουστεί όπως πρέπει. Just saying... 😚

Μιλάω για να πας απλά να παίξεις με μία drums.
Δεν θα την περάσεις από κανένα EQ, ούτε καν ενισχυτή.
Πιστεύεις ότι τα συγκροτήματα όταν κάνουν πρόβες βάζουν και έναν ηχολήπτη να παίζει με τον ήχο τους;

Εξαρταται απο τα γουστα και τις αναγκες καποιου. Καποιος μπορει να μη θελει να τριζουν τα μπετα, αλλα ενα αορατο, διακριτικο sub που προσθετει χωρις να φαινεται και ενσωματωνεται πανευκολα και χωρις να τραβαει την προσοχη, ειδικα αν ακουει σε χαμηλες και μεσαιες σταθμες.

Το εν λογω sub εχει γραμμικη συμπεριφορα και σταθερα χαμηλο group delay. Θα τα χαρακτηριζα ειδικου σκοπου και γουστου.
View attachment 265248
Ειδικού σκοπού είναι όντως (να παίζει κλανιές)

Τι output έχει; Νεκροταφείο είναι. 88dB στα 60Hz ?
Κάτω από τα 50Hz το output του δεν κάνει ούτε για να συμπληρώσει ηχεία με 4ιντσο woofer :D

Ούτε για ηχεία υπολογιστή δεν θα το έπαιρνα.

Δες πως παίζει ένα σωστό sub, π.χ. Perlisten R212s (πρέπει να υπάρχουν μετρήσεις, αλλιώς πες μου να ξεθάψω τις δικές μου από τον δίσκο).

Ειδικού σκοπού είναι όντως (να παίζει κλανιές)

Τι output έχει; Νεκροταφείο είναι. 88dB στα 60Hz ?
Κάτω από τα 50Hz το output του δεν κάνει ούτε για να συμπληρώσει ηχεία με 4ιντσο woofer :D

Ούτε για ηχεία υπολογιστή δεν θα το έπαιρνα.

Δες πως παίζει ένα σωστό sub, π.χ. Perlisten R212s (πρέπει να υπάρχουν μετρήσεις, αλλιώς πες μου να ξεθάψω τις δικές μου από τον δίσκο).
1769093890666.png

1769093923743.png

Ναι απο μονο του οχι, αλλα τα ηχεια εχουν εστω και -6 με -10 db εκταση εως 35hz οποτε αν υπαρχει συμφασικοτητα με το rel tzero mk3 το output το αρνητικο των ηχειων θα αθροιζεται με το output το αρνητικο του εν λογω rel και βαλε και μια τοποθετηση κοντα σε γωνια για να φορτισει το χωρο ωστε το gain να ειναι σχετικα χαμηλα καθως και το cross χαμηλα και σου δινει για μουσικη σε μεσαιες σταθμες μια ωραια βαση χωρις φοβο εντοπισμου και παρατραγουδα διεγερσης εντονων ιδιορυθμων του χωρου.

Δεν εχουν ολοι οι πελατες και ολοι οι ανθρωποι το ιδιο γουστο και τους ιδιους περιορισμους. Υπαρχει και η πρακτικοτητα, το ρισκο ενσωματωσης, το budget και το ειδος του ηχου που θελουν που δεν μπορει να μπει σε ενα καλουπι.

Νομιζεις οτι η rel εβγαλε τυχαια αυτο το sub χωρις να ερευνησει τις αναγκες; Ειπε ας πουμε ας βγαλω μια βλακεια να χαλασω το ονομα μου...

Last edited:
Βάλε τα στον χώρο σου.

Αν παίζουν όπως η κόκκινη καμπύλη (Focal Utopia Stella Evo σε σχετικά απεριποίητο χώρο)... θες subs, αλλιώς νομίζεις ότι ακούς σωστά μπάσο.

View attachment 265249
Εννοείται ότι θα τα μέτραγα στο χώρο μου..
Αλλά θα διόρθωνα τον χώρο πρώτα..
Αν βέβαια είχα σκοπό να βάλω subs θα πήγαινα σε μικρότερα ηχεία ..
Τώρα για τα Focal
Βάλε τα στον χώρο σου.

View attachment 265249
Εννοείται ότι θα τα μέτραγα ,
και θα διόρθωνα τον χώρο αντί να προσθέσω subs..
Αν ήθελα subs δεν θα έβαζα τόσο μεγάλα στον χώρο..
Τώρα για τα Focal αν μου άρεσαν τα ηχεία της θα πήγαινα στα ενεργά της..
Είδα μέτρηση σε μικρά ενεργά της και φροντισμένο χώρο, λες και ήταν ευθεία..
Αλλά η ακουστική δεν είναι μόνο η απόκριση συχνότητας..

• Like
Reactions: Sonus Naturalis
Μιλάω για να πας απλά να παίξεις με μία drums.
Δεν θα την περάσεις από κανένα EQ, ούτε καν ενισχυτή.
Πιστεύεις ότι τα συγκροτήματα όταν κάνουν πρόβες βάζουν και έναν ηχολήπτη να παίζει με τον ήχο τους;

Για τις συναυλίες μιλούσα. Τα.... live (και καλά).

Όχι στις πρόβες δεν θυμάμαι στον μικρό χώρο να έπαιζε ο ηχολήπτης με τον ήχο των drums. Στο soundcheck όμως πριν βγεις να παίξεις, το EQ πάει κάργα.

Πάντως εγώ που έχω ακούσει το σύστημα του Μιχάλη Sonus,νομίζω ότι χωρίς sub ούτε το 40% δεν θα απέδιδε.
Ένας από τους πιο ωραίους ήχους που έχω ακούσει.
Τι μου λέτε τώρα εσείς, τα ακούω βερεσε!
Τονίζω βέβαια ότι δεν είμαι hiendας,ούτε χρυσαυτιας.
Μακάρι να είχα τα χρήματα να το πάρω 👍

Και εγώ το έχω ακούσει.
Πολύ καλό το αποτέλεσμα, θα ήταν πολύ καλύτερο/ξεκούραστο αν ο χώρος του είχε την κατάλληλη φροντίδα.. ( και δυστυχώς δεν βοηθάει καθόλου η διαρρύθμιση του)
Παρατηρήσεις.
  • Το έχεις ακούσει, αλλά όχι καλά ρυθμισμένο. Αν ρυθμιστεί και τοποθετηθεί σωστά (με μετρήσεις, δεδομένου ότι υπάρχει δυνατότητα να ρυθμιστούν με ακρίβεια, τόσο το Sub, όσο και τα κυρίως ηχεία) σε διαβεβαιώνω ότι μπορεί να παίξει πολύ καλύτερα.

• Το σύστημα είναι εντελώς monitor. Παίζει πολύ δυνατά (119,5 dB Max SPL@1m σύμφωνα με τους υπολογισμούς μου) χωρίς παραμορφώσεις. Η απουσία παραμορφώσεων συντελεί πολύ συχνά να ανεβάζουμε τη στάθμη και να παίζουμε πολύ δυνατά, χωρίς να νοιώθουμε καμμία ενόχληση. Καταλαβαίνω πόσο δυνατά είναι μόνο όταν με παίρνουν τηλέφωνο διαμαρτυρόμενοι η υπόλοιπη οικογένεια από τον από πάνω όροφο!

• Σηκώνει ακόμα πολλές βελτιώσεις. Σε καλώδια XLR και σε καλώδια ρεύματος. Αλλά τα μήκη είναι μεγάλα, το κόστος ανεβαίνει πολύ και ως τώρα το έχω αποφύγει. (Γι' αυτό και μου τράβηξαν την προσοχή τα YYAudio).

• Ένα 2ο Sub? Θα βοηθούσε; Στον ήχο θα κέρδιζα ελάχιστα (μόνο +1,6 dB SPL σύμφωνα με τους υπολογισμούς μου). Θα μπορούσα όμως να ρυθμίσω με ακόμα μεγαλύτερη ακρίβεια τη χρονική φάση ανά κανάλι. Ο χώρος όμως και η διαρρύθμιση δεν το επιτρέπουν. Παραμένω λοιπόν με ένα Sub στο σύστημα, το οποίο έτσι κι' αλλιώς είναι ήδη πάρα πολύ καλό.

• Για τη φροντίδα του χώρου και τη διαρρύθμιση έχεις δίκιο. Η φροντίδα του χώρου δυστυχώς χρειάζεται αρκετά χρήματα και στην περίοδο των ισχνών αγελάδων που ζούμε, μάλλον πρέπει να το πάρω απόφαση ότι μπορεί να μη γίνει και ποτέ. Για τη διαρρύθμιση λίγα πράγματα μπορούν να γίνουν. Από την άλλη πλευρά δεδομένου ότι ο χώρος έχει ανοίγματα δεξιά και αριστερά, δεν έχω καθόλου πρόβλημα με στάσιμα κύματα. Και αυτό είναι πολύ καλό.
Τελικά σε κάθε σύστημα ανεξαρτήτως κόστους κάνουμε συμβιβασμούς. Δε γίνεται διαφορετικά. Είναι πολύ σημαντικό ωστόσο να γνωρίζουμε επακριβώς ποιοί είναι οι συμβιβασμοί και να είναι συνειδητοί.

Στα ακουστικά του έχει κλάσεις ανώτερο αποτέλεσμα και βλέπεις ότι οι απόψεις μας διαφέρουν...

Όμως το ότι διαφέρουν δεν σημαίνει ότι ακούω βερεσέ αυτά που λες..
Τα ακουστικά είναι το Hi-End του φτωχού, δεν το ξέρεις: 😉
Και στην περίπτωση μου λίγο παραπάνω: Ultra High End! 😚

• Like
Reactions: vlad66
Όχι στις πρόβες δεν θυμάμαι στον μικρό χώρο να έπαιζε ο ηχολήπτης με τον ήχο των drums. Στο soundcheck όμως πριν βγεις να παίξεις, το EQ πάει κάργα.

Ακριβώς.
Το σωστό είναι να κυνηγάς τον ήχο που έχει ένα όργανο όταν είναι μπροστά σου.
Όχι σε κάποιο live που ο ήχος αλλάζει ανάλογα με τη θέση σου και ο ηχολήπτης προσπαθεί να μην υποφέρει ο κόσμος.

Και εγώ το έχω ακούσει.
Πολύ καλό το αποτέλεσμα, θα ήταν πολύ καλύτερο/ξεκούραστο αν ο χώρος του είχε την κατάλληλη φροντίδα.. ( και δυστυχώς δεν βοηθάει καθόλου η διαρρύθμιση του)

Στα ακουστικά του έχει κλάσεις ανώτερο αποτέλεσμα και βλέπεις ότι οι απόψεις μας διαφέρουν...
Όμως το ότι διαφέρουν δεν σημαίνει ότι ακούω βερεσέ αυτά που λες..

Όυτε εγώ είμαι χρυσαφτιάς και ούτε θέλω να γίνω.. βλέπω συχνά πυκνά χρυσαφτιάδες να κάνουν βασικά λάθη.
Που διαφέρουν οι απόψεις μας ρε μάστορα?
Ωραίο το βρήκες εσύ ,ωραίο το βρήκα και γω.

Όταν διαφέρουν οι απόψεις μας ,φυσικά και ότι και να λες ότι και να λέω στο βροντο πάνε.
Ούτε θα με πείσεις ,ούτε θα σε πείσω .
Ο καθένας με τα γούστα του και πάντα φίλοι θα 'μαστε 😸.

Που διαφέρουν οι απόψεις μας ρε μάστορα?
Ωραίο το βρήκες εσύ ,ωραίο το βρήκα και γω.
Μάλλον στα "ποσοστά"... έγραψες ότι είναι από τα καλύτερα συστήματα που έχεις ακούσει και ξέρω ότι έχεις ακούσει πολλά.

Θα ανέβαζα το "ποσοστό" μου αν η αντήχηση του χώρου ήταν λιγότερη , ίσως να έδειχνε τις αρετές του πολύ καλύτερα αν ο ίδιος ο χώρος ήταν μικρότερος .

Κάποιος θα μπορούσε να πει "2ο sub η λύση".

Διαφωνώ.. θα προτιμούσα ένα χαλί από άκρη σε άκρη ή μια παχιά μοκέτα.. και μια βαριά κουρτίνα απέναντι (*) από τα ηχεία.
(*) Αν τα ηχεία είναι ακόμα εκεί που τα άκουσα.. αν δεν είναι αλλάζει το πράγμα και δεν ισχύουν αυτά που λέω, τουλάχιστον στο μεγαλύτερο ποσοστό.

Όταν διαφέρουν οι απόψεις μας ,φυσικά και ότι και να λες ότι και να λέω στο βροντο πάνε.
Ούτε θα με πείσεις ,ούτε θα σε πείσω .
Σωστό

Ο καθένας με τα γούστα του και πάντα φίλοι θα 'μαστε 😸.
Αυτό είναι σίγουρο.. άλλωστε η φιλία μας "δοκιμάστηκε" και άντεξε με το παραπάνω :love:

• Like
Reactions: mdvq
Στα ωραία μπορεί να μην συμφωνούμε αλλά στα χάλια έχουμε απόλυτη ταύτιση 😀
Θυμάσαι μια βροχερή μέρα???

• Like
Reactions: vlad66
Ακριβώς.
Το σωστό είναι να κυνηγάς τον ήχο που έχει ένα όργανο όταν είναι μπροστά σου.
Όχι σε κάποιο live που ο ήχος αλλάζει ανάλογα με τη θέση σου και ο ηχολήπτης προσπαθεί να μην υποφέρει ο κόσμος.

Πάνε και τα live από την εξίσωση της αληθοφάνειας.
Έτσι όπως πάει μόνο οι μουσικοί και ο ντράμερ 😜 όταν μαζεύονται για πρόβες unplugged μπορούν να έχουν αυτή την αναφορά.

• Like
Έτσι όπως πάει μόνο οι μουσικοί και ο ντράμερ 😜 όταν μαζεύονται για πρόβες unplugged μπορούν να έχουν αυτή την αναφορά.

Δηλαδη αν εισαι σε μια συναυλια ροκ η οποια ταυτοχρονα ηχογραφειται , θεωρεις οτι αυτο που θα ακουσεις σαν θεατης , εχει καμια σχεση με την ηχογραφηση της , αρα στο συστημα σου πρεπει να ακους το ιδιο πραγμα ?

Για τα unplugged , οπως το λες (ειρωνικα) ειναι η πραγματικοτητα ...............

Δηλαδη αν εισαι σε μια συναυλια ροκ η οποια ταυτοχρονα ηχογραφειται , θεωρεις οτι αυτο που θα ακουσεις σαν θεατης , εχει καμια σχεση με την ηχογραφηση της , αρα στο συστημα σου πρεπει να ακους το ιδιο πραγμα ?

Για τα unplugged , οπως το λες (ειρωνικα) ειναι η πραγματικοτητα ...............

Το έγραψα αναφορικά με την συζήτηση της διαφοράς στο live με το να την έχεις απέναντι, τη μπότα.

Ναι, τίποτε δεν είναι ίδιο. Ούτε αυτό που ακούει το κοινό εκείνη την ώρα, ούτε η ηχογράφησή της συναυλίας, ούτε αν αυτό έχει σχέση με τον ήχο της μπότας όπως είναι αυτούσιος.

• Like
Reactions: AUDIOLYTIC

Μα εννοείται ότι όσο πιο κοντά στον φυσικό ήχο είσαι, τόσο πιο σωστό είναι το σύστημά σου και τόσο πιο καλή είναι η παραγωγή.
Ποιος σου είπε ότι στα live έχεις πάντα καλό ήχο;

Σε έναν μεγάλο χώρο, τον ηχολήπτη τον νοιάζει να παίζει σχετικά καλά σε όλα τα σημεία του χώρου και να μην ακούει ο κόσμος που είναι στην άλλη γωνία μόνο ένα βουητό.
Και δεν μιλάμε πάντα για τους (όποιους) Maiden που θα φέρουν 5 φορτηγά ηχεία για να καλύψουν όλο το χώρο.
Ξέρεις πόσο απέχει αυτό που θα βγεί από τον φυσικό ήχο που βγάζει μία drums, ένα βιολί ή ένα πιάνο;
Τόσο που μπορεί να μην καταλαβαίνεις καν τι όργανο παίζει!

Μα εννοείται ότι όσο πιο κοντά στον φυσικό ήχο είσαι, τόσο πιο σωστό είναι το σύστημά σου και τόσο πιο καλή είναι η παραγωγή.
Ποιος σου είπε ότι στα live έχεις πάντα καλό ήχο;

Σε έναν μεγάλο χώρο, τον ηχολήπτη τον νοιάζει να παίζει σχετικά καλά σε όλα τα σημεία του χώρου και να μην ακούει ο κόσμος που είναι στην άλλη γωνία μόνο ένα βουητό.
Και δεν μιλάμε πάντα για τους (όποιους) Maiden που θα φέρουν 5 φορτηγά ηχεία για να καλύψουν όλο το χώρο.
Ξέρεις πόσο απέχει αυτό που θα βγεί από τον φυσικό ήχο που βγάζει μία drums, ένα βιολί ή ένα πιάνο;
Τόσο που μπορεί να μην καταλαβαίνεις καν τι όργανο παίζει!

Ξέρω. Στις πρόβες στο στούντιο τα drums δεν χρειαζόταν τίποτε άλλο. Τα υπόλοιπα όργανα ήθελαν να συνδεθούν με κάτι και ακόμα και τα ακουστικά όργανα ήθελαν την κάψα τους.

Ωστόσο, για να αναπαραχθεί αυτό που μεταφέρεις ως αίσθηση με τη μπότα στο σπίτι, μόνο με sub έχεις πιθανότητες να το κάνεις.

• Like