Subwoofer ή όχι ;; Ιδού η απορία !

Μα αυτό είναι το θέμα.
Αν φτάσεις εκεί θα έχεις καλύτερο ήχο από ένα Kef, ένα Magico, ένα Rockport ή απλά θα χαίρεσαι που τρίζουν οι πόρτες;
Στο home cinema το καταλαβαίνω, είναι πιο πολύ ήχος για τον ενθουσιασμό, δεν πρόκειται κανείς να ασχοληθεί με την ποιότητά του όσο σε ένα δικάναλο που θα κάτσει να ακούσει μουσική.

Μήπως η λύση στο "θέλω αβυσαλέο μπάσο" να βρισκεται πίσω από μεγάλα Cerwin Vega που με 1000€ παίρνεις ηχείο με 2 15άρια και με άλλα 2k ένα sub με 2x21'';
Αυτό είναι που ψάχνουμε;

Δεν πάμε για μπάσο τρίξιμο αλλά για μπάσο που να παίζει για μουσική. Ατάκα, ελάχιστη παραμόρφωση, δίχως booming και ουρες. Δεν το πιάνεις το μπάσο έτσι με κανένα ηχείο.

Το corrected αποτέλεσμα κυρίως έχει δραματική διαφορά στο phase & timing. Δεν υπάρχει πιο κεντραρισμένο μπάσο (αφού γι' αυτό μιλάμε επί της ουσίας).

Από την άλλη, μπορεί κάποιος να γουστάρει και λίγο ξυγκάκι παραπάνω. Κακό δεν είναι, χόμπι είναι και έχει και γούστα.

Δεν πάμε για μπάσο τρίξιμο αλλά για μπάσο που να παίζει για μουσική. Ατάκα, ελάχιστη παραμόρφωση, δίχως booming και ουρες. Δεν το πιάνεις το μπάσο έτσι με κανένα ηχείο.

Απορώ μερικές φορές με τα γραφόμενά σου...

Σαν να μου λες ότι δεν ξέρω τι ακούω εδώ μέσα, για να μην πω τι με θεωρείς..........

Απορώ μερικές φορές με τα γραφόμενά σου...

Σαν να μου λες ότι δεν ξέρω τι ακούω εδώ μέσα, για να μην πω τι με θεωρείς..........
Τι ακους; Ξεκινάμε με λίγα και απλά. Frequency response στην θέση ακρόασης. RT60. Και distortion harmonics graph. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις και βινύλιο σαν πηγή παίρνοντας δίσκο με 20hz - 24khz sweeps 🤣

Προφανώς δεν έχεις ακούσει καλά συστήματα σε σωστους χώρους.

Δεν μπορεί να μην έχει ακούσει.. ακόμα και με την θεωρία των πιθανοτήτων , κάπου θα άκουσε....

Αλλιώς ή εμείς (οι 2-3) είμαστε "μοναδικοί" , ή κάτι άλλο "τρέχει" .....

• Like
Reactions: Tzimisce
Καλό αλλά όχι.

Και μου συγκρίνεις τα μεγάλα συστήματα της Magico, της Kef και της Rockport με τα σαμπγουφεράκια και το τι μουσική μπορούν να βγάλουν σε συνδιασμό με ηχειάκια;
Δεν νομίζω.

Τι ακους; Ξεκινάμε με λίγα και απλά. Frequency response στην θέση ακρόασης. RT60. Και distortion harmonics graph. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις και βινύλιο σαν πηγή παίρνοντας δίσκο με 20hz - 24khz sweeps 🤣

Να κλείσουμε ένα ραντεβού να έρθεις από εδώ να κάνεις τις μετρήσεις σου ;;;

Δεν υπάρχει βιασύνη , θα κάνω πρώτα κάποιες αλλαγές για να τελειώσω με τα ηλεκτρονικά του σετ μου (προ & τελικό) και μιλάμε με πμ για τα σχετικά...

• Like
Reactions: billpeppas
Και μου συγκρίνεις τα μεγάλα συστήματα της Magico, της Kef και της Rockport με τα σαμπγουφεράκια και το τι μουσική μπορούν να βγάλουν σε συνδιασμό με ηχειάκια;
Δεν νομίζω.

Έχει μέχρι την σειρά S που ξέρω η Magico. Στα 25-30 χιλιάρικα το κάθε ένα. Αλλά ναι, συνήθως το απόλυτο δεν το συνδέουν με sub.

Απόψε πάντως κάποια παρουσίαση γίνεται σε φροντισμένο χώρο με subwoofer σε array διάταξη... .

Το ξέρω αλλά δεν παίζει σήμερα.

Για αυτό λέω λοιπόν, με τέτοιο κόστος για να παίξει σωστά ένα υπογούφερ σε δικάναλο χωρίς να χάσεις σε ποιότητα, συμφέρει απλά να πάρεις ηχεία που δεν χρειάζονται υπογούφερ.
Αν κάποια ηχεία των 2-3k είχαν βελτίωση με την προσθήκη ενός sub στα 1000€ να το ακούσω.
Αν όμως θέλεις 15-20k σε sub και συστήματα, ΔΕΝ θα πας για βελτίωση των ηχείων των 2-3k αλλά για ηχεία των 50k που πολύ πιθανόν να μην χρειάζονται βελτίωση.
Γιατί τα ηχεία σου πάλι ηχεία των 2-3k θα είναι.
Και δεν παίρνεις μόνο χαμηλό όσο ανεβαίνεις σε κόστος ηχείων!

Υπάρχουν και λύσεις πιο φθηνές από τρινοβ. Καλύτερες όχι. Αλλά την δουλειά τους την κάνουν.

Εγώ πάλι θεωρώ οτι η εμμονή με τους πανάκριβους trinnov εχει αποπροσανατολισει το νήμα και οδηγηθήκαμε σε πλήρη απαξια μηχανημάτων όπως ο νέος onkyo που μπορεί πιθανον να δώσει σοβαρή λύση στο ζητούμενο σε συστήματα συνολικής αξίας 10k σύνολο και να γινει πιο γήινο το όλο θεμα. Με δυο σωστές κολώνες στα 4000 ευρω, ενα τελικο στα 2000, τον προ γύρω στα 2000 υποθέτω και δυο subs στα 1000 εκαστο.
Καλό το "απολυτο" αλλα μη ξεχνάμε και πιο νορμάλ καταστάσεις.

Δεν πειράζει που δεν υπάρχει φωτογραφία του πολυκαναλικού και ευρισκόμενου σε dedicated χώρο, πολυκαναλικού συστήματος με Trinnov, γαιδούρια Genelec 15" sub και καμία 15αριά Newman ενεργά τριγύρω του. Πιθανολογώ ότι η εμπειρία αναμένεται να γίνει πιο συγκλονιστική μόλις τα subs γίνουν 2 και υπάρχουν γύρω τους καμία 30αριά Newman ενεργά οπότε και θα καταστεί δυνατή και άκρως εντυπωσιακή η φωτογράφηση (πιθανώς θα απαιτηθεί ένα πανάκριβο ...highend stabilizer εάν ληφθεί υπόψη η ...ποιότητα και το ...βάρος της αναπαραγόμενης μουσικής)

Last edited:
Δεν πειράζει που δεν υπάρχει φωτογραφία του πολυκαναλικού και ευρισκόμενου σε dedicated χώρο, πολυκαναλικού συστήματος με Trinnov, γαιδούρια Genelec 15" sub και καμία 15αριά Newman ενεργά τριγύρω του. Πιθανολογώ ότι η εμπειρία αναμένεται να γίνει πιο συγκλονιστική μόλις τα subs γίνουν 2 και υπάρχουν γύρω τους καμία 30αριά Newman ενεργά οπότε και θα καταστεί δυνατή και άκρως εντυπωσιακή η φωτογράφηση (πιθανώς θα απαιτηθεί ένα πανάκριβο ...highend stabilizer εάν ληφθεί υπόψη η ...ποιότητα και το ...βάρος της αναπαραγόμενης μουσικής)
Μην γίνεσαι ειρωνικός φίλε μου για πράγματα που δεν έχεις την προσωπική εμπειρία και ως εκ τούτου άποψη. Δεν υπάρχει λόγος

Εγώ πάλι θεωρώ οτι η εμμονή με τους πανάκριβους trinnov εχει αποπροσανατολισει το νήμα και οδηγηθήκαμε σε πλήρη απαξια μηχανημάτων όπως ο νέος onkyo που μπορεί πιθανον να δώσει σοβαρή λύση στο ζητούμενο σε συστήματα συνολικής αξίας 10k σύνολο και να γινει πιο γήινο το όλο θεμα.

Α γειά σου!
Να δούμε λοιπόν σε αυτά τα λεφτά, τα 10k που λες, αν θα πάρουμε καλύτερο ήχο από έναν Onkyo pro με τελικό στα 2k, δύο κολώνες στα 4k και δύο sub VS έναν ολοκληρωμένο στα 4k και ένα ζευγάρι ηχεία στα 6k.
Σε αυτά τα λεφτά, ίσως ο εντυπωσιασμός να κερδίσει, οπότε μιλάμε καθαρά για γούστα.

Κάποιος όμως που έχει καταλήξει σε ηχεία των 30+k δεν το έχει κάνει επειδή έχουν περισσότερο μπάσο.
Τα έχει πληρώσει για να πάρει κάτι που κανένα υπογούφερ δεν θα του δώσει.
Ε δεν θα πας σε αυτόν που παρήγγειλε την wagyu να του πεις "φιλαράκι, αν σου βουτήξω την πίτα στο λάδι θα σπέρνει!"

Να κλείσουμε ένα ραντεβού να έρθεις από εδώ να κάνεις τις μετρήσεις σου ;;;

Δεν υπάρχει βιασύνη , θα κάνω πρώτα κάποιες αλλαγές για να τελειώσω με τα ηλεκτρονικά του σετ μου (προ & τελικό) και μιλάμε με πμ για τα σχετικά...
Όποτε θες (από Μάρτιο και έπειτα που θα έχω λιγότερη δουλειά :D )
Εγώ πάλι θεωρώ οτι η εμμονή με τους πανάκριβους trinnov εχει αποπροσανατολισει το νήμα και οδηγηθήκαμε σε πλήρη απαξια μηχανημάτων όπως ο νέος onkyo που μπορεί πιθανον να δώσει σοβαρή λύση στο ζητούμενο σε συστήματα συνολικής αξίας 10k σύνολο και να γινει πιο γήινο το όλο θεμα. Με δυο σωστές κολώνες στα 4000 ευρω, ενα τελικο στα 2000, τον προ γύρω στα 2000 υποθέτω και δυο subs στα 1000 εκαστο.
Καλό το "απολυτο" αλλα μη ξεχνάμε και πιο νορμάλ καταστάσεις.

Sorry bro, αλλά στο Onkyo είναι HARD PASS. Από όλες τις απόψεις.
Επίσης δεν βλέπουμε στο τίτλο "sub σε φθηνό σύστημα ή όχι".
Το ξέρω αλλά δεν παίζει σήμερα.

Για αυτό λέω λοιπόν, με τέτοιο κόστος για να παίξει σωστά ένα υπογούφερ σε δικάναλο χωρίς να χάσεις σε ποιότητα, συμφέρει απλά να πάρεις ηχεία που δεν χρειάζονται υπογούφερ.
Αν κάποια ηχεία των 2-3k είχαν βελτίωση με την προσθήκη ενός sub στα 1000€ να το ακούσω.
Αν όμως θέλεις 15-20k σε sub και συστήματα, ΔΕΝ θα πας για βελτίωση των ηχείων των 2-3k αλλά για ηχεία των 50k που πολύ πιθανόν να μην χρειάζονται βελτίωση.
Γιατί τα ηχεία σου πάλι ηχεία των 2-3k θα είναι.
Και δεν παίρνεις μόνο χαμηλό όσο ανεβαίνεις σε κόστος ηχείων!
Δεν νομίζω.
Πως ακριβώς δεν χρειάζεται βελτίωση το ηχείο των 50k ? Δηλαδή το παίρνουμε, το πετάμε σε ένα κλασικό ελληνικό σαλόνι, κάνουμε ένα ισόπλευρο τρίγωνο, και παίζει σούπερ (με καρδιογράφημα στο bass frequency range (και ας παίζει γραμμικά σε anechoic chamber/free space)

Τα ηχειάκια σαν έκφραση δεν μου αρέσει. Είναι λίγο άκομψη να το πω ευγενικά. Και δεν στέκει και απαραιτήτως. Εκτός και αν μπορούμε να βαφτίσουμε ηχειάκια τα:
Revel M126Be, Neumann KH-420, Genelec 8351b, Revel M106, Revel M16, Kef Reference 1 Meta, Kef R3 Meta, Kef LS50
Τα πιο μικρά (π.χ. LS50) προφανώς και δεν θα είναι επιλογή για κάποιον που κάθεται στα 3μ και θέλει να ακούει στα 90dB (avg).
Ποιοτικά σαν ήχο έχουν πιστεύεις κάποιο θέμα; Δεν έχουν σωστά mids,highs ? Έχουν κακό ηχόχρωμα;
Τα M126Be με δύο καλά sub (με όλα τα παρελκόμενα, δηλαδή σωστή τοποθέτηση, ρύθμιση, ενσωμάτωση, χώρο) δεν θα παίξουν το ίδιο καλά (ή και καλύτερα στο μπάσο) από ένα ζεύγος F328Be ? (3x 8" Woofers + 5.25" mid-woofer + 1" beryl. tweeter)

Σε πιο μικρά αντίστοιχα, θα έπαιρνες Genelec με 4αρι woofer και 2 βαρβάτα subs (απόσταση ακρόασης πες 2μ) ή ένα μόνο ζεύγος με 6.5αρι woofer και δίχως sub (υποθέτουμε πηγή ίδια, ίδιο επεξεργαστή, για να ενοχλήσω αχαχα, ας πούμε Trinnov... το ίδιο setup, 1 με 2 subs & 4αρι woofer Genelec, και το ίδιο setup με ένα μόνο ζεύγος Genelec 8040b με 6.5αρι woofer).

Η Wilson γιατί δεν αποκλείει την χρήση sub στα WAMM Master Chronosonic αλλά έχει και προτεινόμενο sub, γράφοντας μάλιστα "The Master Chronosonic is a full range loudspeaker, capable of reproducing the bottom octaves of music with extreme speed and authority, but Wilson’s design team also recognizes the advantages presented by fully active bass management and a dedicated subwoofer."

(άσχετοι λογικά)

Σιγά μην δεν ξέφευγε το νήμα από την προσθήκη ενός σαμπ,μπας και πάρουμε καλυτερο ήχο ,σε λύσεις του ενος φορτηγού ευρώ.
Τι εχεις Γιάννη, τι είχα πάντα.
Έχουν μπερδέψει πολύ τα πράγματα..
Κουβέντα δίχως ουσία..
Τελικά πάντα σε όλες τις συζητήσεις δεν βγαίνει ποτέ νόημα..
Εδώ ο Βασίλης ενώ μιλάγαμε για δικαναλο σεταπ με sub-s, ανέφερε το σύστημα του γιατρού, ένα πολυκάναλο σεταπ το οποίο δεν έχει καμία σχέση με την κουβέντα, μιλάνε μόνο για Trinnov διότι όλα τα άλλα τα θεωρούν σκουπίδια..😂
Που στην ουσία όλοι αυτοί που μιλούν για δικαναλο σεταπ, δεν έχουν ακούσει ποτέ κάποιο σοβαρό σεταπ.. έχουν κάνει Ευαγγέλιο κάποια πολυκάναλο σεταπ και εκεί τελειώνει το Audio..😂
Είδαμε και ακούσαμε τα υποτίθεται σοβαρά σεταπ που στήνουν, εντάξει βέβαια δεν πειράζει, επαγγελματίες είναι την δουλειά τους κάνουν και καλά κάνουν..
Ο δικαναλος δρόμος όμως έχει και μονοπατια που δεν γνωρίζουν, όσα paper και να διαβάσουν..

Α γειά σου!
Να δούμε λοιπόν σε αυτά τα λεφτά, τα 10k που λες, αν θα πάρουμε καλύτερο ήχο από έναν Onkyo pro με τελικό στα 2k, δύο κολώνες στα 4k και δύο sub VS έναν ολοκληρωμένο στα 4k και ένα ζευγάρι ηχεία στα 6k.
Σε αυτά τα λεφτά, ίσως ο εντυπωσιασμός να κερδίσει, οπότε μιλάμε καθαρά για γούστα.

Κάποιος όμως που έχει καταλήξει σε ηχεία των 30+k δεν το έχει κάνει επειδή έχουν περισσότερο μπάσο.
Τα έχει πληρώσει για να πάρει κάτι που κανένα υπογούφερ δεν θα του δώσει.
Ε δεν θα πας σε αυτόν που παρήγγειλε την wagyu να του πεις "φιλαράκι, αν σου βουτήξω την πίτα στο λάδι θα σπέρνει!"

Αν ξεκινάς με την εικονα του εντυπωσιασμου απο τα subs ξεκινάς λάθος. Μιλάμε για τις χαμένες οκταβες πληροφορίας.