Subwoofer ή όχι ;; Ιδού η απορία !

Out of sight, out of mind?

Καλά. Θα μου πεις το βράδυ αφού ακούσουμε πως τα πάει η μεμβράνη μαζί με το γούφερ ενδεχομένως... .

Ειδικά το βράδυ, στις εντάσεις που ακούει ο κόσμος, τα συστήματα χωρίς DSP βιάζουν αυτά με το DSP και τα πυροβολάνε στο κεφάλι.
Όχι απαραίτητα με αυτή τη σειρά.

Αν οι σαμπάκηδες ακούνε μεμβράνες να κουνιούνται κάτι έχει χαλάσει στο woofer τους. Όχι ότι θα έκανε ιδιαίτερη διαφορά έτσι που ακούν.

Ένα πολύ καλό DAC, ένας λαμπάτος ενισχυτής και ένα σετ Sonus Faber Aida χρειάζεται μόνο!
Μη σου πω οτι αντι για "ενα πολυ καλο DAC" τη βγαζεις τουλαχιστον εξ'ισου καλα με ενα καλο πικαπ .......................... και δεν ειμαι απο αυτους που καλο πικαπ εννοουν ενα απο αυτα που βλεπουμε οι πλειστοι απο εμας στα ονειρα μας.

Last edited:
  • Like
Reactions: dinos and quevedo
Ειδικά το βράδυ, στις εντάσεις που ακούει ο κόσμος, τα συστήματα χωρίς DSP βιάζουν αυτά με το DSP και τα πυροβολάνε στο κεφάλι.
Όχι απαραίτητα με αυτή τη σειρά.

Αν οι σαμπάκηδες ακούνε μεμβράνες να κουνιούνται κάτι έχει χαλάσει στο woofer τους. Όχι ότι θα έκανε ιδιαίτερη διαφορά έτσι που ακούν.

Βρε, για απόψε το βράδυ έλεγα. :ROFLMAO:

• Haha
Reactions: Tzimisce
Να με συγχωρείς αλλά γιατί φαίνεται ότι με τα ανωτέρω γραφόμενά σου απαντάς στην #983 ανάρτηση μου; Το ότι αυτά είναι ειρωνικά, απαξιωτικά και μειωτικά προς αναφερόμενη εταιρεία και ενισχυτική τοπολογία μου είναι παντελώς αδιάφορο. Ως επαγγελματίας του χώρου θα έπρεπε να είσαι πιο διακριτικός ειδικά με όσους έχουν άποψη διαφορετική ή αντίθετη από την δική σου.

Αν γράφω "ειρωνικά", κάποιος/κάπως το προκάλεσε.
Εκτός και αν θες να πεις πως γενικά απαντάω ειρωνικά και απαξιωτικά (θες; κάντο, άποψη είναι όπως όλες).

Ο σκοπός μου ήταν να το κάνω "βαρύ", όχι ως ειρωνία αλλά για την σημασία της ακουστικής χώρου.

Δεν εξηγώ; σεντόνια έχω γράψει στις προηγούμενες σελίδες (κάμποσες πίσω).

Εμένα ρωτάς; Ή τα λες στη νύφη να τ' ακούσει η πεθερά;

Εγώ γράφω ότι η παθητική φροντίδα στις συχνότητες των sub πολύ λίγα μπορεί να κάνει αν όxι τίποτε. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν χρειάζεται και ότι δεν βοηθάει στο υπόλοιπο κομμάτι του συστήματος και όλο μαζί είναι καλύτερο.
Τα στάσιμα όμως, που να βάλεις ό,τι παθητική φροντίδα θέλεις, σε αυτές τις συχνότητες δεν θα τα κάνεις τίποτε. Θέλει έτερη πηγή μπάσου για αυτά.

Το έχουμε γράψει το μειονέκτημα του DSP, όπως και το μειονέκτημα της μη χρήσης DSP. Μένει το ζύγι στο σύνολο όπου εκεί είναι καλύτερο με το DSP, αλλά το ζύγι δεν είναι το ίδιο για τον καθένα.
Λοιπόν;
Ξανά, μεγιστοποιείς τον παράγοντα "στάσιμα κύματα", λές και είναι θάλασσα να μας πνίξουν, χωρίς να γνωρίζεις ούτε το χώρο, ούτε το σύστημα, ούτε τη θέση των ηχείων, ούτε την ποσότητα και τις συχνότητες του μπάσου που ενδεχομένως θα έχει το πρόγραμμα αναπαραγωγής. Και θεωρώ τρελό εξαναγκασμό το φόβο μην τυχόν και υπάρξει πρόσκαιρος συντονισμός κάπου και χάσω έτσι την απονομή ISO για την υψηλή πιστότητα, αποκλίνοντας απο το "σωστό", που τώρα μετονομάστηκε και σε "καλύτερο", απ οτι είδα.
Τέλος πάντων, αυτά απο εμένα στο παρόν θέμα.

Βρε, για απόψε το βράδυ έλεγα. :ROFLMAO:

Α, εγώ απόψε δεν θα μπορώ πάλι, έχω σεμινάρια.
Να έρθεις από εδώ για καφέ, να ακούσεις το σύστημα και να μου πεις μετά αν θέλει sub.

Έχω ειδική θέση δίπλα στις κατάνες, κάτω από το τελετουργικό dagger και μπροστά σε ένα κουτί φαλτσέτες.

Νομιζω οτι ο φοβος του χωρου, μια πραγματικη χωροφοβια, βασιζεται αποκλειστικα σε ενα ιδανικο θεωρητικο μοντελο
και σε μια διαρκως αυξανομενη ταση για ορθοτητα και για κανονιστικα πλαισια.
Οι περισσοτεροι οικιακοι χωροι ειναι προβληματικοι αλλα το ιδιο ειναι και πολλοι χωροι ζωντανης μουσικης.
Μας στερει αυτο κατι απο την ικανοποιηση;
Στην πραξη αν εξαιρεσουμε πολυ ειδικες περιπτωσεις, με καλη φυσικη διαχυση, περιορισμενες ανακλαστικες επιφανειες,
και χωρις υπερβολικες εντασεις που ετσι και αλλιως θα ηταν κουραστικες δεν υπαρχει σοβαρο θεμα..,

Το βασικο ειναι τα ηχεια μας να μπορουν να παιξουν ολες τις συχνοτητες απο 40 και πανω (μουσικο μπασο) σε ικανες σταθμες peak χωρις να συμπιεζουν η και να παραμορφωνουν. Σε ενα οικιακο χωρο αυτο σημαινει μεσαια στα 80dbc και 40hz στα 95 στη θεση ακροασης. Το 40hz το θετω ως το κατω οριο και πιο δυσκολο οριο απαιτησεων, χωρις να σημαινει οτι εκει θα ειναι η μεγαλυτερη ενεργεια σε ενα μουσικο κομματι. Εξαρταται...

Στα 80 spl στις μεσαιες βρισκεται η σταθμη αναφορας διοτι εκει η διαφορα spl που απαιτειται για να ακουσει το ανθρωπινο αυτι στην ιδια ενταση με τις μεσαιες, τις χαμηλες και τις υψηλες, ειναι η μικροτερη. Και γιατι το θελουμε αυτο, το θελουμε για να μη γινεται το ακουσμα κουραστικο λογω peaks σε μεσαιες συχνοτητες και ελλειψης ενεργειας χαμηλοτερα., διαφορετικα το ακουσμα θα γινει αντιληπτικα "λεπτο" , θα φωναζει και θα κουραζει λογω ανισορροπιας στην αντιληψη της ενεργειας.

Αρα θελουμε χαμηλες παραμορφωσεις στις μεσαιες υψηλες και εχουμε ανοχη για παραπανω παραμορφωσεις στις χαμηλες λογω αναισθησιας του αυτιου αρκει το συστημα μας να διαθετει τις προδιαγραφες να τις υποστηριξει. Δηλαδη το max spl των ηχειων να το καλυπτει, η εκταση των ηχειων πριν το roll off, και η επαρκεια ενισχυσης.

Αυτα ειναι τα χοντρα...

1769616794993.png

Last edited:
Στην πραξη αν εξαιρεσουμε πολυ ειδικες περιπτωσεις, με καλη φυσικη διαχυση, περιορισμενες ανακλαστικες επιφανειες,
και χωρις υπερβολικες εντασεις που ετσι και αλλιως θα ηταν κουραστικες δεν υπαρχει σοβαρο θεμα..,

Ακριβώς.
Συζητάμε για λύση σε ένα πρόβλημα που δεν υπάρχει.
Αν υπήρχε, τα δικάναλα συστήματα με subwoofer θα ήταν πολύ περισσότερα από αυτά χωρίς sub.
Θα το έβλεπαν οι εταιρίες και τα DSP θα ήταν χιλιάδες για να διαλέξεις, για όλα τα βαλάντια.
Σαν να διαλέγεις CD ένα πράγμα.
Πόσα σοβαρά συστήματα 2.1 έχουν κυκλοφορήσει;
Πόσα σε σχέση με τα 2.0;

Ξανά, μεγιστοποιείς τον παράγοντα "στάσιμα κύματα", λές και είναι θάλασσα να μας πνίξουν, χωρίς να γνωρίζεις ούτε το χώρο, ούτε το σύστημα, ούτε τη θέση των ηχείων, ούτε την ποσότητα και τις συχνότητες του μπάσου που ενδεχομένως θα έχει το πρόγραμμα αναπαραγωγής. Και θεωρώ τρελό εξαναγκασμό το φόβο μην τυχόν και υπάρξει πρόσκαιρος συντονισμός κάπου και χάσω έτσι την απονομή ISO για την υψηλή πιστότητα, αποκλίνοντας απο το "σωστό", που τώρα μετονομάστηκε και σε "καλύτερο", απ οτι είδα.
Τέλος πάντων, αυτά απο εμένα στο παρόν θέμα.

Δεν θελω να σε απογοητευσω, αλλά ακυρώσεις θα έχεις γιατί είτε θα μετακινήσεις τα ηχεία σε δεδομένες όμως θέσεις και θα μεταφέρεις την ακύρωση πιο χαμηλά, άρα δεν θα έχεις την πλήρη έκταση των ηχείων σου ποτέ, είτε για να την έχεις την πλήρη έκταση θα έχεις την ακύρωση πιο ψηλά, η οποία θα είναι και πιο ενοχλητική.
Δηλαδή κατάσταση pick your poison.
Δυστυχώς χωρίς πολλές πηγές μπάσου να καλύπτουν τις λακούβες στην απόκριση και χωρίς DSP αυτά δεν θα τα αποφύγεις. Και η παθητική φροντίδα δεν θα σε βοηθήσει σε αυτό.

Εάν το ζύγι σου είναι διαφορετικό, εγώ μαζί σου, αν σου αρέσει η νύφη πάρτην που λένε, κανένα πρόβλημα. Και γιατί στη δική σου ζυγαριά μετράει πιο πολύ να μην έχεις DSP γιατί είναι για σένα πιο prescious να μην περνάει το σήμα από DSP γιατί δεν θέλεις καμία επέμβαση πουθενά.

Αλλά, εάν θέλουμε να βάλουμε μια βάση στην κουβέντα, τότε αναπόφευκτα θα βάλουμε στο σύνολο τα συν και τα πλην της κάθε περίπτωσης, μαζί με τον ποιοτικό δείκτη για κάθε συν και πλην. Και εκεί δεν γίνεται να πείσεις με την καμία ότι ο δείκτης αυτός μπορεί να έχει συνολικά περισσότερα ευεργετήματα στον ήχο χωρίς DSP και πολλές πηγές μπάσου.

Α, εγώ απόψε δεν θα μπορώ πάλι, έχω σεμινάρια.
Να έρθεις από εδώ για καφέ, να ακούσεις το σύστημα και να μου πεις μετά αν θέλει sub.

Έχω ειδική θέση δίπλα στις κατάνες, κάτω από το τελετουργικό dagger και μπροστά σε ένα κουτί φαλτσέτες.

Με δικό μου πρόγραμμα θα χρειαστείς sub. Αλλά θα χρειαστείς και DSP, γιατί αλλιώς δεν κάνεις δουλειά με τα sub. Οπότε το κόβω ότι η πολιορκία θα είναι χωρίς νόημα, άρα το πολύ πολύ να επικεντρωθούμε στα υπόλοιπα των ηχείων και να βρίσκουμε κοινό έδαφος στο τροφοδοτικό σου και τη γάτα μου που έχουν το ίδιο όνομα. 😁

• Haha
Reactions: Tzimisce
Σάντι να υποθέσω, γιατί το Σμπούστερ και το Σάλας ακούγονται λίγο περίεργα για όνομα γάτας...

Shanti ναι. Γαλήνη/Ηρεμία στα Ινδικά.

Σήμερα οι μεμβράνες επάνω με τα δύο δεκάιντσα γούφερ κάτω έκαστη έπαιζαν με Room Correction, δηλαδή με DSP. Το αποτέλεσμα ήταν εξόχως γοητευτικό ως προς τον χρονισμό. Το ίδιο και σε ένα σύστημα με ηχεία βάσης και sub.

Τα είδα στο Facebook που τα έβαλε ο Γιάννης.
Δεν τρελάθηκα, σαν το κινητό μου ακουγόταν.

Στο δικό μου κινητό ακούγεται καλύτερα. :p

Seriously, έπαιζαν πολύ ωραία. Το μόνο που δεν πρόλαβα ήταν να κάτσω στις μεμβράνες στη θέση που πρέπει για να ακούσω κάποια πράγματα και λεπτομέρειες που ήθελα, και όταν έκατσα στη θέση τη σωστή, τουλάχιστον το timing ήταν φοβερό. Απλώς για τις λεπτομέρειες θέλει και λίγη ώρα η οποία δεν υπήρχε. Ένα demo με λεπτομέρειες στην αρχή έδειχνε τι μπορούν να κάνουν. Αλλά υπήρχαν πολλοί χτες που ήθελαν να το ακούσουν αυτό. Oh, well εκεί θα είναι έτσι κι αλλιώς για άλλη ευκαιρία.

Τώρα αναφορικά με τα μικρά και το sub, ακουγόταν ότι είχαν επιλέξει σωστή καμπύλη και η συνέχεια του φάσματος στα ηχεία ήταν σαν να άκουγες ένα πράγμα.
Απλώς, άμα έχεις ακούσει μεμβράνη πρώτα και μετά πας σε ηλεκτροδυναμικούς drivers εξ' ολοκλήρου, κάτι σου λείπει στο σώμα στις μεσουψηλές. Και πάλι για happening ήταν παραπάνω από ικανοποιητικά. Είχε μια εσάνς προσεγμένου ήχου χτες και το καταλάβαινες. Δηλαδή πέρα από τον treated χώρο η διαφορά ήταν και το EQ που έκανε τα πράγματα ακόμα καλύτερα.