Subwoofer ή όχι ;; Ιδού η απορία !

E, sorry, εγώ και να τα είχα, θα απαιτούσα να τα ακούσω πριν τα αγοράσω.
Μόνο σε εμένα ακούγεται περίεργο;

Αυτό γράφω τόση ώρα αλλά απάντηση δεν παίρνω. Προσωπικά ότι έχω αγοράσει τα τελευταία 20 χρόνια τα έχω ακούσει προσεκτικά και όλα (εκτός από κάποια ηχεία) στο χώρο μου

Αυτό λοιπόν είναι το ρεζουμέ της συζήτησης.
Ίσως σε ικανοποιήσει sub στον δικάναλο (είπαμε, σε κάποιους μπορεί να μην αρέσει), αλλά για να το δοκιμάσεις πρέπει να ματώσεις οικονομικά.

Σε ένα σημείο μπορώ να δεχτώ αυτό το ίσως μόνο. Όταν δεν μπορεί να μην γίνει έξτρα μετατροπή. Κοινώς, το ίσως για όσους χρησιμοποιούν αναλογικές πηγές. Για τις ψηφιακές πηγές και εφ' όσον γίνουν όλα όπως πρέπει, δεν υπάρχει περίπτωση να μην αρέσει.

Το οικονομικό μάτωμα το έχω απαντήσει. Με την ίδια trade in/σιγούρευση αγοράς που γίνεται η «δοκιμή» στα ακριβά ηχεία, γίνεται και στα ακριβά sub... .

Συμφωνώ αλλά έχουμε καταλήξει ότι δεν υπάρχει πουθενά στημένο ένα σύστημα με subs και dsp να πάρει τουλάχιστον μια γεύση ο υποψήφιος αγοραστής.

Οταν πριν 9 μήνες άλλαξα ηχεία άκουσα αρκετά στις αντίστοιχες αντιπροσωπείες / καταστήματα και μπόρεσα να αποφασίσω με βάση και τα υπόλοιπα μηχανήματα μου

Απλά να επισημάνω, γιατί μάλλον πέρασε απαρατήρητο μέσα σε όλα τα εξωφρενικά που γράφεις, ότι αυτό είναι ίσως το πιο άκυρο πράγμα που έχω διαβάσει εδώ μέσα, για να το πω ευγενικά.
Δεν πέρασε απαρατήρητο.. το σχολιάσαμε εκτός νήματος (και εκτός φόρουμ)...

Αυτά τα μηχανήματα,τι ρόλο παίζουν?
Τα έχει ακούσει κανένας φίλος??

Αυτοί τα ακούσανε.
Και η τιμή με όρους hiend,σε λογικά πλαίσια.

Last edited:
Αυτό λοιπόν είναι το ρεζουμέ της συζήτησης.
Ίσως σε ικανοποιήσει sub στον δικάναλο (είπαμε, σε κάποιους μπορεί να μην αρέσει), αλλά για να το δοκιμάσεις πρέπει να ματώσεις οικονομικά.

Πιο συγκεκριμένα, το θέμα είναι κατά πόσο η επεξεργασία σήματος που χρειάζεται για να μπει "σωστά" ένα sub σε ένα δικάναλο, θα επηρεάσει αρνητικά τον ήχο στις υπόλοιπες συχνότητες. :)
Κάτι που όποιος έχει δώσει πενταψήφια νούμερα για να στήσει το σύστημά του, φυσικά το σκέφτεται σαν υποβάθμιση.

E, sorry, εγώ και να τα είχα, θα απαιτούσα να τα ακούσω πριν τα αγοράσω.
Μόνο σε εμένα ακούγεται περίεργο;
Πολύ σωστά σκέφτεσαι για το ποσό κακό θα κάνει στην ποιότητα του σήματος το DSP..
Δεν σου ακούγεται περίεργο, ορθοί οι προβληματισμοί σου...

Όμως, η προσθήκη DSP και Subs σε ένα 2.0 σύστημα δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση..
Δεν είναι απλά ένα σετ καλώδια ή μια συσκευή που τα δοκιμάζουμε και αν μας κάνει προχωράμε ή όχι..

Η προσθήκη Dsp και Subs θέλει χρόνο, σωστές επιλογές για τον χώρο μας για να βοηθήσουμε τα ηχεία μας να αναπνεύσουν στις χαμηλές με πολύ καλά αποτελέσματα στις χαμηλές για τον χώρο μας, αλλά κάποιες υποχωρήσεις στο υπόλοιπο φάσμα, (χωρίς αυτό να είναι κανόνας).

Το χρήμα είναι το παν, αυτό φυσικά ισχύει και στο άλλο 2.0 χωρίς προσθήκη των ανωτέρω..

Όταν έχουμε ηχεία με 6 η 8 ιντσών μεγάφωνα χαμηλών, και τα ακούμε στα 3 μέτρα απόσταση ακρόασης εκεί θες sub...

Άλλοι γουστάρουν να ακούνε από ένα Full range Μark Audio 4 ιντσών και είναι ευτυχισμένοι με αυτό που ακούν γιατί είναι εντελώς pure... Και λοιπόν; Αυτά τα μεγάφωνα είναι κλανιές, ούτε για mid δεν κάνουν...

Υπάρχουν πάρα πολλά πλεονεκτήματα με το DSP +Subs, όπως και πολλά κατά...
Ζυγίζεις την κατάσταση και η προχωράς ή όχι...

Φροντίδα χώρου που ανέφερες χρειάζεσαι είτε έχεις DSP + Subs, είτε όχι...

Προσωπικά εγώ σύμφωνα με την φτωχή εμπειρία μου, αν είχα ηχεία μικρά σε μέγεθος, θα χρησιμοποιούσα dsp και sub, ας είχα υποχώρηση πιο πάνω στο φάσμα, θα ήταν μικρότερο το κακό γιατί θα ήταν σιδερωμενος ο ήχος, αλλά θα είχα αλλά πλεονεκτήματα...

Όσο μεγαλύτερα και με μεγάλες μονάδες ηχεία έχουμε, ανεβάζουμε και τις απαιτήσεις..
Εκεί θες όντως πολύ χρήμα..
Είναι πάρα πολλοί οι παράμετροι για τα υπέρ και τα κατά, εμείς οι Hiend τύποι 😁 χτυπιομαστε για την μόλυνση στο σήμα από την προσθήκη Dsp στο σύστημα, και δεν λέμε μια, πόσο καταστροφή κάνει στα μεγάφωνα μας ένα παθητικό κύκλωμα διαχωρισμού συχνοτήτων...
Τι ψάχνετε να βρείτε...

Συμφωνώ αλλά έχουμε καταλήξει ότι δεν υπάρχει πουθενά στημένο ένα σύστημα με subs και dsp να πάρει τουλάχιστον μια γεύση ο υποψήφιος αγοραστής.

Οταν πριν 9 μήνες άλλαξα ηχεία άκουσα αρκετά στις αντίστοιχες αντιπροσωπείες / καταστήματα και μπόρεσα να αποφασίσω με βάση και τα υπόλοιπα μηχανήματα μου

Υπάρχει μόνο σε χώρους που έχουν δεσμευτεί γι' αυτό το συγκεκριμένο λόγο. Και αυτό σημαίνει όχι μόνο δέσμευση των τετραγωνικών, αλλά και των ηχείων. Όπως έγραψα και πριν, τα καταστήματα προτιμούν να έχουν τους χώρους τους πιο ευέλικτους για demo, πράγμα που εκ φύσεως προσφέρει το δικάναλο pure, αφού είναι πιο απλό στο βάλε-βγάλε. Σκέψου κάθε φορά που θα πρέπει να στήνεις να πρέπει να κάνεις όλα αυτά από την αρχή, και θα το καταλάβεις.

Στις δύο τελευταίες εκθέσεις υπήρχαν συστήματα 2.0 με sub...
Ποιος δεν θυμάται τα θηρία ATC με το ομοσταυλο θηρίο Sub.. Θέριζε το σύστημα...

Επίσης υπήρχαν Τα Αnthem, με Martin Logan και GoldenEar..
(Αν θυμάμαι καλά και δεν κάνω λάθος)
Βέβαια Τα Anthem με τα Martin Logan ήταν κουκουρούκου σε άκουσμα..
(Κάποιοι τα εκθειαζαν, κουφοί στάνταρ...)

Στις δύο τελευταίες εκθέσεις...

Εννοεί με ραντεβού για ακρόαση σε κατάστημα. Να γυρνάει και να παιρνει γεύση μέχρι να καταλήξει, σε συνθήκες χωρίς κόσμο, σίγουρα πιο προσεγμένο χώρο σε σχέση με τις εκθέσεις κλπ.
Δηλαδή εννοεί το κλασικό demo.

• Like
Reactions: economides
Σύμφωνα πάλι με την καθαρά προσωπική εμπειρία μου, δεν έχω ακούσει ποτέ κάποιο σοβαρό 2.0 setup με Sub να παίζει σωστά από μεσαίες και πάνω, σιδερωμενος ήχος, ακόμα και με Trinnov...
Στα χαμηλά όμως ήταν πολύ καλό..
Και μιλάω για συστημα-τα σε φροντισμενους χώρους by the book..
Κατά Toole Ευαγγέλιον..😁
Χωρίς να μου φταίει κάπου ο Toole φυσικά..
Εγώ είμαι πολύ μικρός μπροστά σε τέτοια ονόματα του Audio, (το λέω για να μην παρεξηγηθω από κάποιους)

Εννοεί με ραντεβού για ακρόαση σε κατάστημα. Να γυρνάει και να παιρνει γεύση μέχρι να καταλήξει, σε συνθήκες χωρίς κόσμο, σίγουρα πιο προσεγμένο χώρο σε σχέση με τις εκθέσεις κλπ.
Δηλαδή εννοεί το κλασικό demo.
Ναι, κατάλαβα, αλλά και πάλι, το αποτέλεσμα θα ήταν παρόμοιο..(Γνώμη μου πάντα)

Προσωπικά εγώ σύμφωνα με την φτωχή εμπειρία μου, αν είχα ηχεία μικρά σε μέγεθος, θα χρησιμοποιούσα dsp και sub, ας είχα υποχώρηση πιο πάνω στο φάσμα, θα ήταν μικρότερο το κακό γιατί θα ήταν σιδερωμενος ο ήχος, αλλά θα είχα αλλά πλεονεκτήματα...

Συμφωνώ.
Αλλά όταν υπάρχει το χρήμα (εδώ μιλάμε για δεκάδες χιλιάδες ευρώ), το μικρό ηχείο είναι επιλογή.
Πιστεύεις ότι κάποιος που έχει να δώσει 20-30k θα πήγαινε σε μικρό ηχείο + subs ή απευθείας σε μεγάλο αν όντως ήθελε μπάσο;
Στο μεγάλο/ακριβό δεν παίρνεις μόνο περισσότερο χαμηλό.

Ποιος δεν θυμάται τα θηρία ATC με το ομοσταυλο θηρίο Sub.. Θέριζε το σύστημα...

Νομίζω όμως ότι δεν είχε κάποιο DSP.
Η ATC έχει οδηγίες για το πως να ρυθμίσεις το sub σου ανάλογα με το μοντέλο ATC που έχεις.

Συμφωνώ.
Αλλά όταν υπάρχει το χρήμα (εδώ μιλάμε για δεκάδες χιλιάδες ευρώ), το μικρό ηχείο είναι επιλογή.
Πιστεύεις ότι κάποιος που έχει να δώσει 20-30k θα πήγαινε σε μικρό ηχείο + subs ή απευθείας σε μεγάλο αν όντως ήθελε μπάσο;
Στο μεγάλο/ακριβό δεν παίρνεις μόνο περισσότερο χαμηλό.

Νομίζω όμως ότι δεν είχε κάποιο DSP.
Η ATC έχει οδηγίες για το πως να ρυθμίσεις το sub σου ανάλογα με το μοντέλο ATC που έχεις.
Τι κερδίζεις στο μεγάλο ηχείο εκτός από χαμηλό;
Το μεγάλο ηχείο έχει μιντ πάνω από 5.25 η 6.5 ιντσών; Έχει καλύτερα Tweeter;
Moνο στα χαμηλά και στην ευαισθησία κερδίζει ένα μεγαλύτερο ηχείο..
Δεν μιλάω για κανένα τεράστιο Wilson..

Α, ΟΚ. Άρα δεν κατάλαβες τι έγραψα. Λογικό.
Α, ΟΚ. Άρα δεν κατάλαβες τι έγραψα. Λογικό.
Ώπα ρε μεγάλε, σιγά την Κριτική του Καθαρού Λόγου που έγραψες. Ποιος νομίζεις ότι είσαι για να μην σε καταλαβαίνουμε, ο Καντ;

Τι κερδίζεις στο μεγάλο ηχείο εκτός από χαμηλό;
Το μεγάλο ηχείο έχει μιντ πάνω από 5.25 η 6.5 ιντσών; Έχει καλύτερα Tweeter;
Moνο στα χαμηλά και στην ευαισθησία κερδίζει ένα μεγαλύτερο ηχείο..
Δεν μιλάω για κανένα τεράστιο Wilson..

"Μεγάλο" εννοώντας και πιο ακριβό.
Ένα μικρό ηχείο των 2.000€ έχει πολλά περισσότερα να ζηλέψει πέρα από τα μπάσα από ένα μεγάλο ηχείο των 20.000€.

"Μεγάλο" εννοώντας και πιο ακριβό.
Ένα μικρό ηχείο των 2.000€ έχει πολλά περισσότερα να ζηλέψει πέρα από τα μπάσα από ένα μεγάλο ηχείο των 20.000€.
Το μεγάλο σε μέγεθος είναι το κόστος η τα λίτρα καμπίνας;

Ένα μικρό ηχείο 2 δρόμων δεν έχει να ζηλέψει πολλά πράγματα από ένα μεγαλύτερο 3 δρόμων πέρα από το χαμηλό...
Απλά το ακριβότερο και μεγαλύτερο φοράει καλύτερες (λίγο) μονάδες με ελαφρώς καλύτερα τεχνικά χαρακτηριστικά, ελαφρώς καλύτερα υλικά στο κρος, και πολύ καλύτερη εμφάνιση, και καμπίνα, (εκεί είναι τα λεφτά που πληρώνει ο αγοραστής)...
Ξέρεις πόσο κοστίζει πραγματικά ένα ηχείο των 20000 ευρώ σε υλικά;
Άσε την λιανική του, πως θα σε πείσουν να το αγοράσεις αλλιώς..
Έχω ανοιξει άπειρα ακριβά ηχεία και ξέρω ακριβώς τι παίζει με τα ηχεία..
Μην αναφέρω ηχεία ακριβά σε λιανική τιμη επώνυμα.. εννοώντας τι είδους υλικά έχουν μέσα.. πέφτει πολύ γέλιο και κλάμα..
Ηχεία 30 χιλιάδων ευρώ και να έχουν ηλεκτολυτικους πυκνωτές και αντιστάσεις των 70 λεπτών...
Άσε αυτό είναι άλλη κουβέντα, δεν είναι για αυτό το νήμα..

• Like
Reactions: ihodemon
Μεγάλο σε κόστος, μέγεθος κλπ.
Αν έχεις αυτά τα 20k να επενδύσεις, αντί να το κάνεις σε sub/dsp να το κάνεις σε ηχεία.

Το θέμα είναι ότι αν θέλεις να κροσάρεις ένα (ή 2 ή 3 ή 5) sub στους 80Hz τα ηχεία σου πρέπει να έχουν καλή απόκριση για περίπου μια οκτάβα παρακάτω, κοινώς μέχρι στους 40Hz.

Οπότε μιλάμε για σχετικά μεγάλα ηχεία, ούτως ή άλλως.