Subwoofer ή όχι ;; Ιδού η απορία !

Μήπως παραβλέπετε πως το 9 έχει και mid;
Επίσης,στο ζήτημα του καλύτερου(το περισσότερο είναι προφανές) μπάσσου τα 2 5" είναι πιο γρήγορα από τα 2 8".

Μήπως να μας πεις και σε τι δίνεις μεγαλύτερη βαρύτητα σε ένα σύστημα; Προσωπικά εννοώ γιατί εσύ θα ακούς, άρα έχει σημασία τι σου αρέσει.

Ναι προφανώς και είναι καλύτερα να υπάρχει mid από το να μην υπάρχει, αλλά εδώ θα πρέπει να ζυγίσεις εσύ τις προτεραιότητές σου.

Πάμε λοιπόν στα γρήγορα. Με το mid θα έχεις καλύτερη συμπεριφορά off axis και αν έπαιζες δίχως sub, σε σπάνιες περιπτώσεις που τα γούφερ θα είχαν να αναπαράγουν και μεσαίες μαζί με το μπάσο σε μεγάλες εντάσεις, θα μπέρδευαν. Αλλά αυτό το τελευταίο με το sub θα το περιόριζε σε σημείο εξαφανισμού.... εφόσον όμως χρησιμοποιούσες φίλτρο για τα ηχεία (high pass που θα έπαιζαν τα ηχεία μόνο τις συχνότητες που δεν θα αναπαράγει το sub).

Μήπως παραβλέπετε πως το 9 έχει και mid;
Επίσης,στο ζήτημα του καλύτερου(το περισσότερο είναι προφανές) μπάσσου τα 2 5" είναι πιο γρήγορα από τα 2 8".
Ένα mid δεν φέρνει την άνοιξη...
(Ποιος σου είπε ότι τα 2 5" είναι πιο γρήγορα από 2 8"' με τους δικούς τους αυτόνομους ενισχυτές;
Πιστευεις ότι ο ενισχυτής σου θα ελέγχει καλύτερα σε οποιαδήποτε στάθμη τα 2 5" συν μιντ και Tweeter σε σχέση να έπαιζε μόνο τα δικά σου ηχεία και τα αυτόνομα 8" τον REL;...
Είναι σαν να γράφεις καινούργιους κανόνες...
Την διαδρομή και έκταση χαμηλού των REL (ακόμα και την ταχύτητα, ατάκα κλπ) κανένα 5" PMC ή οτιδήποτε άλλο δεν μπορεί να τα καταφέρει στο φάσμα λειτουργίας των REL...
Ας μην μιλήσουμε για SPL στις χαμηλές...

Σαν τα subs που περιγράφονται στην προηγούμενη σελίδα, θα έβαζα μόνο αν είχα σαν main ηχεία δορυφόρους με 4.5αρι άντε, 6αρι woofer.
Για ηχεία που έχουν 7αρια+ woofer, και σοβαρά αν πάμε, 3δρομα, δεν υπήρχε περίπτωση να βάλω sub <12".

Θα ήθελα το μπασσο που εχω αυτήν την στιγμή(το βαθύ χαμηλό δεν μ' ενδιαφέρει)αλλά με περισσότερο σώμα δίχως να χαλάσουν η καθαρότητα,η άρθρωση και ο ρυθμός.Και ευ και εν τω πολλώ.

Θα ήθελα το μπασσο που εχω αυτήν την στιγμή(το βαθύ χαμηλό δεν μ' ενδιαφέρει)αλλά με περισσότερο σώμα δίχως να χαλάσουν η καθαρότητα,η άρθρωση και ο ρυθμός.Και ευ και εν τω πολλώ.

Thou shalt use closed box subs. Amen.

Ένα mid δεν φέρνει την άνοιξη...
(Ποιος σου είπε ότι τα 2 5" είναι πιο γρήγορα από 2 8"' με τους δικούς τους αυτόνομους ενισχυτές;
Πιστευεις ότι ο ενισχυτής σου θα ελέγχει καλύτερα σε οποιαδήποτε στάθμη τα 2 5" συν μιντ και Tweeter σε σχέση να έπαιζε μόνο τα δικά σου ηχεία και τα αυτόνομα 8" τον REL;...
Είναι σαν να γράφεις καινούργιους κανόνες...
Την διαδρομή και έκταση χαμηλού των REL (ακόμα και την ταχύτητα, ατάκα κλπ) κανένα 5" PMC ή οτιδήποτε άλλο δεν μπορεί να τα καταφέρει στο φάσμα λειτουργίας των REL...
Ας μην μιλήσουμε για SPL στις χαμηλές...
Έγραψα ήδη πως δεν μ' ενδιαφέρει το βαθύ χαμηλό.Δεν υπάρχει στην μουσική που ακούω.
Μ' ενδιαφέρει τι γίνεται πιο πάνω.Κι εκεί ναι, πιστεύω πως ο τελικός μου είναι ανωτερος(και αρκετά πιο ισχυρος)απ' αυτούς των REL.
Επίσης δεν μ' ενδιαφέρει οιαδήποτε στάθμη αλλά ως εκεί που "γεμίζει" κατά το θέλω μου και το θέλω του χώρου.

Έγραψα ήδη πως δεν μ' ενδιαφέρει το βαθύ χαμηλό.Δεν υπάρχει στη μουσική που ακούω.
Μ' ενδιαφέρει τι γίνεται πιο πάνω.Κι εκεί ναι, πιστεύω πως ο τελικός μου είναι ανώτερος(και αρκετά πιο ισχυρός)απ' αυτούς των REL.
Επίσης δεν μ' ενδιαφέρει οιαδήποτε στάθμη αλλά ως εκεί που "γεμίζει" κατά το θέλω μου και το θέλω του χώρου.
Καταλαβαίνω τι ψάχνεις, και αυτό που σε "έρθει" καλύτερα αν κρατήσεις τα ηχεία σου τα οποία είναι πολύ καλά, (τα νέα pmc που ανέφερες δεν έχουν την φινέτσα των δικών σου) και η προσφυγή των REL (αρκεί να ρυθμίσεις σωστά, γιατί αυτό είναι το παν) θα σου δώσουν αυτό που ζητάς..
Αν όμως δεν θες να μπλέξεις στις περιπέτειες των Sub (αν δεν φέρεις επαγγελματία να στα στήσει), καλό είναι να προχωρήσεις σε αγορά μεγαλύτερων ηχείων, όχι όμως αυτά τα PMC που σκέφτεσαι...

Δύο δωδεκάιντσα κλειστής καμπίνας, από εκείνα που είναι γνωστά για το articulation και το σφιχτό τους μπάσο θέλεις (κοινώς να έχουν καλό έλεγχο του κώνου) κατά προτίμηση να έχουν και κάποιο σύστημα επάνω τους που να μπορείς να πας παραμετρικά και να κόβεις τις συχνότητες που θα δημιουργήσουν υπερβολές. Άρα όχι REL.
Με υπομονή κατόπιν, θα βρεις και τις θέσεις που δεν κάνουν κοιλιά στην απόκριση και θα είσαι μια χαρά.
Θα προτιμούσα να υπάρχει και φίλτρο για τα ηχεία και DSP διόρθωσης, αλλά ΟΚ, έχω δεχτεί ότι το τελευταίο δεν το θέλουν όλοι.

Δύο δωδεκάιντσα κλειστής καμπίνας, από εκείνα που είναι γνωστά για την άρθρωση και το σφιχτό τους μπάσο θέλεις (κοινώς να έχουν καλό έλεγχο του κώνου) κατά προτίμηση να έχουν και κάποιο σύστημα επάνω τους που να μπορούν να πας παραμετρικά και να κόβουν τις συχνότητες που θα δημιουργήσουν υπερβολές . Άρα όχι REL.
Με υπομονή κατόπιν, θα βρεις και τις θέσεις που δεν κάνουν κοιλιά στην απόκριση και θα είσαι μια χαρά.
Θα προτιμούσα να υπάρχει και φίλτρο για τα ηχεία και το DSP διόρθωσης, αλλά ΟΚ, έχω δεχτεί ότι το τελευταίο δεν θέλουν όλοι.
Πολυ σωστα τα οσα αναφέρεις αλλά ο Παναγιώτης είναι σίγουρος ότι δεν θέλει να ασχοληθεί σε αυτά τα μονοπάτια, θα προτιμήσει να πάρει μεγαλύτερα ηχεία..

Καταλαβαίνω τι ψάχνεις, και αυτό που σε "έρθει" καλύτερα αν κρατήσεις τα ηχεία σου τα οποία είναι πολύ καλά, (τα νέα pmc που ανέφερες δεν έχουν την φινέτσα των δικών σου) και η προσφυγή των REL (αρκεί να ρυθμίσεις σωστά, γιατί αυτό είναι το παν) θα σου δώσουν αυτό που ζητάς..
Αν όμως δεν θες να μπλέξεις στις περιπέτειες των Sub (αν δεν φέρεις επαγγελματία να στα στήσει), καλό είναι να προχωρήσεις σε αγορά μεγαλύτερων ηχείων, όχι όμως αυτά τα PMC που σκέφτεσαι...
Δεν θα πάρω PMC επειδή τα θεωρώ υπερβολικά ακριβά.Απλως τα έφερα ως υποθετικο παράδειγμα λόγω των υπαρχόντων.
Ως γνωστόν,είμαι για ATC scm 40.
Γνωρίζω πως η PMC διατήρησε την ίδια τιμή "κόβοντας" λίγο από τις διαστάσεις,λίγο από την γραμμή μεταφοράς(καλό και κακό) και λίγο από το woofer.
Από την άλλη ,τοποθέτησε μεταλλικές βάσεις,κυματοδηγους στα μεγάφωνα,έκανε βελτιώσεις στα μεγάφωνα και στις καμπίνες.

@Pleo μια άσκηση επί χάρτου και επί προσωπικού.
Ας αφήσουμε τα ηχεία μου επειδή είναι προηγούμενο μοντέλο και ας πάμε στο τρέχον μοντέλο Prophecy 5( 2 δρόμοι με 1 woofer 5" εκαστο).
Aς υποθέσω πως παίρνω 2 REL σειράς Tx(woofer 8" και παθητικός ακτινοβολητης 8").Αναφέρω επίτηδες τα συγκεκριμένα επειδή θέλω το τελικό κόστος να είναι συγκρίσιμο με τα Prophecy 9(3 δρομοι με 2 woofers 5" έκαστο).Με καλώδια ρεύματος ίδια μ' αυτά του υπόλοιπου συστηματος και τα Blue της REL(καταραμένα speakon!)πιάνω την τιμή του 9 η την ξεπερνώ.
Ποιο σύνολο πιστεύεις πως θα παίξει καλύτερα;
Σημειωτέον πως ο τελικός ενισχυτής μου είναι καλύτερος απ' αυτόν των subs.Το σημειώνω επειδή σκοπεύω να βγαίνει το μπασσο από τα subs.
Αυτό που θα πάρεις με τα 2 ρελ δε θα στο δώσει το καλύτερο μοντέλο ηχείων. Θα σου δώσει καλύτερα πράγματα από το μικρότερο μοντέλο αλλά δε θα πάρεις τη διαφορά των subs.
Κατανοώ την άρνηση σου προς το δρόμο των subs, για πολλά χρόνια ήταν "αντιχαιεντ" κατάσταση.
Από αυτά που διαβάζω και γράφεις έχεις στο μυαλό σου πολύ διαφορετικά πράγματα από αυτά που θα πάρεις αν βάλεις σαμπς στο σύστημα σου.
Δεν είναι το μπάσο αυτό που θα κερδίσεις βάζοντας σαμπ στο σύστημα σου.
Το κέρδος σου θα είναι μεγαλύτερη και καλύτερη εικόνα, λεπτομέρεια σκηνής απο πολύ μικρότερες εντάσεις σε σχέση με ότι ακους τώρα, εν ολίγοις μια "ολογραφικότητα" που ίσως να έχεις συναντήσει σε πολύ μεγάλα και άπιαστα οικονομικώς συστήματα.
Αυτό που περιγράφω το ζω δε βασίζομαι σε εικασίες και σε θεωρίες. Έχω ένα ηχείο που παίζει τα χαμηλά πολύ-πολύ καλά και παρόλα αυτά τα 2 σαμπάκια rel t3 φτιάχνουν κάτι που πλέον δε μπορώ να ακούσω χωρίς αυτά. Όταν παίζει μουσική όμως δεν τα ακούω. Καταλαβαίνω μόνο την έλλειψη τους.
Η ρύθμιση που τους έχω είναι να παίζουν ΜΕΧΡΙ 40κύκλους το πολύ και σε χαμηλή για τα ίδια ένταση. Δε φαντάζεσαι τι διαφορά κάνει αυτό.
Οι ενστάσεις που έχεις εσύ τις έχω κι εγώ όταν μιλάμε για στήσιμο σαμπς με ηλεκτρονικό κρος, με αποκοπές ψηλά κλπ. Εκεί είναι πιο δύσκολο έργο, δεν το έχω δοκιμάσει, δε θα το έκανα γιατί θα έπρεπε να αλλάξω πράγματα σημαντικά στο σύστημα όπως ο προενισχυτής μου ο unison mystery one που δε φεύγει απο δω μέσα με κανέναν τρόπο.
Αυτό που περιγράφω είναι πολύ πολύ πιο εύκολο και δεν θέλει πάνω από μια βδομάδα χαλαρής ενασχόλησης για να μην ξανα ασχοληθείς ποτέ με ρυθμίσεις και τοποθετήσεις.
Καλό βράδυ!

• Like
Reactions: Th.ARvan
Αυτό που θα πάρεις με τα 2 ρελ δε θα στο δώσει το καλύτερο μοντέλο ηχείων. Θα σου δώσει καλύτερα πράγματα από το μικρότερο μοντέλο αλλά δε θα πάρεις τη διαφορά των subs.
Κατανοώ την άρνηση σου προς το δρόμο των subs, για πολλά χρόνια ήταν "αντιχαιεντ" κατάσταση.
Από αυτά που διαβάζω και γράφεις έχεις στο μυαλό σου πολύ διαφορετικά πράγματα από αυτά που θα πάρεις αν βάλεις σαμπς στο σύστημα σου.
Δεν είναι το μπάσο αυτό που θα κερδίσεις βάζοντας σαμπ στο σύστημα σου.
Το κέρδος σου θα είναι μεγαλύτερη και καλύτερη εικόνα, λεπτομέρεια σκηνής απο πολύ μικρότερες εντάσεις σε σχέση με ότι ακους τώρα, εν ολίγοις μια "ολογραφικότητα" που ίσως να έχεις συναντήσει σε πολύ μεγάλα και άπιαστα οικονομικώς συστήματα.
Αυτό που περιγράφω το ζω δε βασίζομαι σε εικασίες και σε θεωρίες. Έχω ένα ηχείο που παίζει τα χαμηλά πολύ-πολύ καλά και παρόλα αυτά τα 2 σαμπάκια rel t3 φτιάχνουν κάτι που πλέον δε μπορώ να ακούσω χωρίς αυτά. Όταν παίζει μουσική όμως δεν τα ακούω. Καταλαβαίνω μόνο την έλλειψη τους.
Η ρύθμιση που τους έχω είναι να παίζουν ΜΕΧΡΙ 40κύκλους το πολύ και σε χαμηλή για τα ίδια ένταση. Δε φαντάζεσαι τι διαφορά κάνει αυτό.
Οι ενστάσεις που έχεις εσύ τις έχω κι εγώ όταν μιλάμε για στήσιμο σαμπς με ηλεκτρονικό κρος, με αποκοπές ψηλά κλπ. Εκεί είναι πιο δύσκολο έργο, δεν το έχω δοκιμάσει, δε θα το έκανα γιατί θα έπρεπε να αλλάξω πράγματα σημαντικά στο σύστημα όπως ο προενισχυτής μου ο unison mystery one που δε φεύγει απο δω μέσα με κανέναν τρόπο.
Αυτό που περιγράφω είναι πολύ πολύ πιο εύκολο και δεν θέλει πάνω από μια βδομάδα χαλαρής ενασχόλησης για να μην ξανα ασχοληθείς ποτέ με ρυθμίσεις και τοποθετήσεις.
Καλό βράδυ!
Οι περιπτώσεις μας είναι διαφορετικές γι αυτό οδηγουν σε διαφορετικά πιθανολογούμενα συμπερασματα.
Δεν υπάρχει λόγος να κόψω τα subs στους 40 κύκλους διότι ως εκεί φθάνει το ηλεκτρικό μπασσο που ακούω.
Αντιστρέφω το πιθανολογούμενο συμπέρασμα σου.Το sub δεν θα μπορέσει να μου δώσει ο,τι θα μου δώσει το mid.Διδρομο εναντίον τρίδρομου παίζεται πάντοτε διπλό.
Αφου είσαι ευχαριστημένος με τα subs στα ML(τα αγαπημένα μου ήταν τα ML cls2)τότε ας συνεχίσουν να πηγαινουν όλα κατ' ευχήν.

Οι περιπτώσεις μας είναι διαφορετικές γι αυτό οδηγουν σε διαφορετικά πιθανολογούμενα συμπερασματα.
Δεν υπάρχει λόγος να κόψω τα subs στους 40 κύκλους διότι ως εκεί φθάνει το ηλεκτρικό μπασσο που ακούω.
Αντιστρέφω το πιθανολογούμενο συμπέρασμα σου.Το sub δεν θα μπορέσει να μου δώσει ο,τι θα μου δώσει το mid.Διδρομο εναντίον τρίδρομου παίζεται πάντοτε διπλό.
Αφου είσαι ευχαριστημένος με τα subs στα ML(τα αγαπημένα μου ήταν τα ML cls2)τότε ας συνεχίσουν να πηγαινουν όλα κατ' ευχήν.
Τα ηχεία μου είναι τα audio physic libra.
Θεωρητικά μια ακουστικη κιθάρα καλυπτεται απο τα περισσότερα αξιοπρεπη ηχεία .
Ομως αν βάλεις ενα σαμπ ακους πραγματα που δεν άκουγες πριν.

Τα ηχεία μου είναι τα audio physic libra.
Θεωρητικά μια ακουστικη κιθάρα καλυπτεται απο τα περισσότερα αξιοπρεπη ηχεία .
Ομως αν βάλεις ενα σαμπ ακους πραγματα που δεν άκουγες πριν.

Πράγματα που παίζει η ακουστική κιθάρα ;;;

Ναι φυσικά. Έχει περιεχομενο που δεν εχεις ακουσει αν δεν εχεις σαμπ.

Κάτι πρέπει να πηγαίνει πολύ λάθος ή στο σύστημά σου, ή στην ακοή σου , ή στην αντίληψή σου...

Μας διαβάζει και κόσμος...

Περιττό να πω ότι είχα ακουστική κιθάρα (eko) και ότι άλλη ανάλογη έχω ακούσει δεξιά και αριστερά , μόνο sub δεν θέλουν....

Οτι γράφω αφορά
Κάτι πρέπει να πηγαίνει πολύ λάθος ή στο σύστημά σου, ή στην ακοή σου , ή στην αντίληψή σου...

Μας διαβάζει και κόσμος...

Περιττό να πω ότι είχα ακουστική κιθάρα (eko) και ότι άλλη ανάλογη έχω ακούσει δεξιά και αριστερά , μόνο sub δεν θέλουν....
Αυτά που γράφω ειναι διαπιστώσεις πολλών ετων ενασχολησης με το...άθλημα.
Μπορώ να τα υποστηρίξω καθώς οποιος θέλει μπορεί να το ζήσει στο σύστημα μου.
Ειπα οτι το σπιτι είναι ανοιχτό για ακροασεις με φίλους.
Προσωπικες μομφές για το σύστημα μου δε με ενδιαφέρουν, αλλά για την αντίληψη μου...
Δε νομιζω οτι προσέβαλα κάποιον σωστά;