Subwoofer ή όχι ;; Ιδού η απορία !

Ναι, αλλά σύμφωνα με την μελέτη, όταν ανεβαίνεις πάνω από τα 2 subs αρχίζεις και χάνεις σε απόκριση χαμηλά. Παράδοξο, αλλά φαίνεται να ισχύει.

Οπότε σου λένε, καλύτερα 2 τοποθετημένα σε σωστά σημεία, τα οποία σημεία όμως για το 99% του κόσμου δεν βολεύουν σε καμία περίπτωση.
Οπως βέβαια και ένα τυπικό καθιστικό/σαλόνι δεν είναι ο σωστός τόπος ακρόασης. Οταν προσέχουμε ακόμα και τις ασφάλειες στον πίνακα πρέπει πρωτίστως να προσέχουμε τον χώρο.
Οταν ακούω ατάκες του στυλ "τα καλώδια δεν πρέπει να ακουμπάνε στο πάτωμα" , περιμένω να δω και αντίστοιχο χώρο. Μάταια, τις περισσότερες φορές.

• Like
Reactions: platon
Ναι, αλλά σύμφωνα με την μελέτη, όταν ανεβαίνεις πάνω από τα 2 subs αρχίζεις και χάνεις σε απόκριση χαμηλά. Παράδοξο, αλλά φαίνεται να ισχύει.

Οπότε σου λένε, καλύτερα 2 τοποθετημένα σε σωστά σημεία, τα οποία σημεία όμως για το 99% του κόσμου δεν βολεύουν σε καμία περίπτωση.

Με 4 είναι τα καλύτερα αποτελέσματα, με δύο είναι κοντά σε αυτά.

Four subwoofers are enough to get the best results of any configuration tried. Two subwoofers is very nearly as good and has very good low frequency support as well.

Screenshot 2026-06-08 111651.jpg

Δεν τα έγραψες όλα.

1780907054699.png

"One subwoofer at each wall midpoint is the best in terms of Std, Max-ave and Max-min but does not support low frequencies particularly well. Two subwoofers, at opposing wall midpoints, performs very nearly as well as four at the midpoints and gives a much better LF factor. One subwoofer in each corner also has good low frequency support, but does not perform quite as well as one subwoofer at each wall midpoint, in terms of Std, Max-ave and Max-min. If cost and aesthetics are considered, subwoofers at 2 wall midpoints is preferred."

Δικό μου το bold.

Οπότε overall ξεκάθαρα προτείνουν 2 subwoofers για να έχεις την καλύτερη ισορροπία ρυθμών / LF factor / αισθητικής / κόστους.

Δεν τα έγραψες όλα.

View attachment 272977

"One subwoofer at each wall midpoint is the best in terms of Std, Max-ave and Max-min but does not support low frequencies particularly well. Two subwoofers, at opposing wall midpoints, performs very nearly as well as four at the midpoints and gives a much better LF factor. One subwoofer in each corner also has good low frequency support, but does not perform quite as well as one subwoofer at each wall midpoint, in terms of Std, Max-ave and Max-min. If cost and aesthetics are considered, subwoofers at 2 wall midpoints is preferred."

Δικό μου το bold.

Οπότε overall ξεκάθαρα προτείνουν 2 subwoofers για να έχεις την καλύτερη ισορροπία ρυθμών / LF factor / αισθητικής / κόστους.

Αν συνυπολογίσεις και την αισθητική ναι. Αλλά πως την συνυπολογίζεις την αισθητική;

Τέσσερα in-wall subwoofer είναι σαφώς καλύτερα αισθητικά από δύο που είναι με καμπίνα. Εάν μιλήσουμε για τα σπίτια των περισσοτέρων που δεν παίζει ενδεχόμενο in-wall, μια και πρόκειται για διαμερίσματα στις περισσότερες των περιπτώσεων, η αισθητική η καλύτερη είναι να καταλαμβάνουν μία επιφάνεια, δηλαδή στον ίδιο τοίχο.

Η μέση λύση που έχω δει να λειτουργεί καλά είναι ένα στον εμπρός τοίχο και ένα κοντά στον καναπέ. Εκεί σε αυτήν την περίπτωση μπορείς να έχεις και δύο διαφορετικά sub πιο εύκολα.

Και μια και μιλάμε για διαφορετικά sub, εδώ υπάρχει ένα «μυστικό». Επί της ουσίας το δεύτερο sub το θέλεις για να καλύψει τα κενά του πρώτου. Εάν το κενό βρίσκεται λίγο ψηλότερα σε συχνότητα, τότε μπορείς εύκολα να το καλύψεις με ένα μικρότερο sub.

Όλα αυτά φυσικά απαιτούν μετρήσεις, αλλιώς δεν μπορείς να δεις που χρειάζεται η επέμβαση.

Για τους περισσότερους που δεν θα μπορέσουν να έχουν την optimal τοποθέτηση, ας μην ανησυχούν πάντως. Ακόμα και έτσι με δύο subwoofer μπροστά είναι καλύτερα απ' ό,τι με ένα μόνο μπροστά.
Και να θυμούνται πάντα ότι όσο πιο κοντά πλησιάζουν στις θέσεις μεταξύ τους τα sub, τόσο περισσότερο αρχίζουν να συμπεριφέρονται ως ένα μεγαλύτερο sub. Στο headroom, όχι στην απόκριση.

Με δύο είναι μπρος και πίσω ή δεξιά αριστερά;

Για μ0σική ή για ταινίες; ☺️

Λοιπόν, μπρος πίσω παλεύεις τους αξονικούς ρυθμούς κατά μήκος και δεξιά αριστερά τους παλεύεις κατά πλάτος. Άρα εάν έχεις πολλαπλές θέσεις ακρόασης τύπου αίθουσα Home Cinema, τα βάζεις μπρος και πίσω.
Αν έχεις μια σειρά (όπως είναι συνήθως οι καναπέδες) τα βάζεις δεξιά-αριστερά. Για το μέσο του τοίχου εννοώ πάντα.

Ο στόχος είναι να έχεις συνεπές μπάσο σε περισσότερες θέσεις. Βλέπεις τη δική σου περίπτωση και πράττεις ανάλογα. Πρέπει να συνυπολογίσεις και που συμφέρει χωροταξικά. Γιατί μπορεί να λέμε είναι καλύτερα δεξιά-αριστερά, αλλά ο χώρος να είναι πολύ στενός για να μπορέσεις να τα βάλεις επάνω στα nodes κατά πλάτος. Εκεί θα τα βάλεις μπροστά-πίσω. Και τούμπαλιν.

Δεν ισχυει το οπουδηποτε.Σε μερικά ηχεία,αυτό μεταφράζεται σε υπεροδηγηση.

Μαλλον δεν έχεις διαπιστώσει υπεροδηγηση σε ηχεία.

Καταλαβαινω τι εννοεις και το φαινομενο δεν ειναι ο,τι καλυτερο,
αλλα νομιζω οτι τα περισσοτερα ηχεια, μαζι με ολα τα δικα μου, υποοδηγουνται.
Και αυτο οφειλεται στο οτι δεν υπαρχουν πολλοι καλοσχεδιασμενοι ενισχυτες που να εχουν υπερεπαρκεια ισχυος,
και οσοι υπαρχουν κοστιζουν μια περιουσια.
Για την ακριβεια ο συγκερασμος ισχυος και ποιοτητας, για λογους που δεν ειναι ευκολο να αναλυθουν τωρα,
φαινεται να ειναι αν οχι ακατορθωτος πολυ δυσκολος.

• Like
Reactions: Θρησκος
Αν έχεις μια σειρά (όπως είναι συνήθως οι καναπέδες) τα βάζεις δεξιά-αριστερά. Για το μέσο του τοίχου εννοώ πάντα.

Οκ...
Όπως μου το λες, όταν ακούμε μουσική, το ένα θα το κρατάει ο @vlad66 και το άλλο ο @Δημήτρης Δημητρακούδης .
Εκτός αν μπορεί να πάει πιο πίσω δίπλα στον καναπέ που το ένα θα το κρατάει ο @Λάκης και στο άλλο θα ακουμπάει το τασάκι του ο @vlad66 και ο @Jimbobassist θα έχει από ένα subwoofer σε κάθε αυτί.

Οκ...
Όπως μου το λες, όταν ακούμε μουσική, το ένα θα το κρατάει ο @vlad66 και το άλλο ο @Δημήτρης Δημητρακούδης .
Εκτός αν μπορεί να πάει πιο πίσω δίπλα στον καναπέ που το ένα θα το κρατάει ο @Λάκης και στο άλλο θα ακουμπάει το τασάκι του ο @vlad66 και ο @Jimbobassist θα έχει από ένα subwoofer σε κάθε αυτί.

Βάλε ένα μπροστά και το άλλο κάπου κοντά στον καναπέ και θα είσαι μια χαρά.
Ούτε καλώδιο δεν θα χρειαστεί να έχεις να τρέχει, υπάρχουν ασύρματοι πομποδέκτες.

Δεν είναι πολύ δύσκολος.. απλά είναι πολύ ακριβός, ειδικά αν μιλάμε για Class AB μηχανήματα.
Απαιτειται και μεγαλη σχεδιαστικη δεινοτητα Δημητρη εκτος απο εξοδα.
Πως θα αποκλεισεις για παραδειγμα τις θορυβικες συνιστωσες ενος θηριωδους τροφοδοτικου
απο το να επηρεασουν το χαμηλο σημα του προενισχυτη προκειμενου για ολοκληρωμενο, για να πω ενα βασικο.
O Jean Hiraga ελεγε "δεν εχω ακουσει εναν καλο ενισχυτη πανω απο 30 βατ".
Υπερεβαλλε μαλλον.

Last edited:
Βάλε ένα μπροστά και το άλλο κάπου κοντά στον καναπέ και θα είσαι μια χαρά.

Και δυο τρομάρες.
Σε ένα σαλόνι που ζει μέσα κόσμος αυτό είναι απλά ακατόρθωτο.

Ούτε καλώδιο δεν θα χρειαστεί να έχεις να τρέχει, υπάρχουν ασύρματοι πομποδέκτες.

Η τρίτη τρομάρα. :ROFLMAO:
Είπαμε, δεν θέλω να κάνει απλά βρουμ βρουμ.

Και δυο τρομάρες.

Η τρίτη τρομάρα.:ROFLMAO:
Είπαμε, δεν θέλω να κάνω απλά βρούμ βρουμ.
Κύριε το έχουμε καταλάβει, δεν θέλετε Sub-s για το δικαναλο σύστημα σας...
Απορώ γιατί προσπαθούν ακόμα να σας πείσουν να πάρετε...
Κατσε ρε φιλαράκι όπως είσαι, μια χαρά παίζει το σύστημα...

• Haha
Reactions: Tzimisce
Και δυο τρομάρες.

Η τρίτη τρομάρα. :ROFLMAO:
Είπαμε, δεν θέλω να κάνει απλά βρουμ βρουμ.

Εγώ το είπα για να σου κάνω οικονομία στο δευτερο sub για να είναι μικρότερο και να μπορείς έτσι να την τρώς την εκκλησιαστικοργανιά στα σωθικά, αλλά δεν θέλεις.

Εντάξει, αν προτιμάς καλώδιο, καλώδιο βάλε.

Απαιτειται και μεγαλη σχεδιαστικη δεινοτητα Δημητρη εκτος απο εξοδα.
Πως θα αποκλεισεις για παραδειγμα τις θορυβικες συνιστωσες ενος θηριωδους τροφοδοτικου
απο το να επηρεασουν το χαμηλο σημα του προενισχυτη προκειμενου για ολοκληρωμενο, για να πω ενα βασικο.

Όταν σχεδιάζεις μηχανήματα cost no object όλα αυτά λύνονται.

Τα προβλήματα ξεκινάνε όταν θέλεις / πρέπει να χωρέσεις σε μικρό κουτί μεγάλα ενισχυτικά, τροφοδοτικά και προενισχύσεις, και πρέπει αναγκαστικά να βάλεις το ένα υποσύστημα πάνω στο άλλο.

Που και πάλι, το πρόβλημα είναι πολύ μικρότερο απ' ότι φαντάζεσαι.