Συγκριτικά μηχανών γιά φωτογραφία

Re: Συγκριτικά δείγματα μεταξύ μηχανών/φακών

εντυπωσιακη η sony...πλησιαζει πολυ την olympus στο κεντρο, οπου ειναι οριακα πιο sharp η olympus, αλλα στα ακρα εχει ενα μικρο προβαδισμα η sony , χωρις ορατο CA, που εχει η olympus !

αν εχεις 1-2 δειγματα και σε αλλα εστιακα μηκη, θα ηταν χρησιμο....καιστο ευρυγωνιο ειδικα.

Βλέποντας τα δείγματα και παράλληλα τους όγκους σωμάτων και φακών νιώθει ότι τον έχουν πιάσει λίγο κορόιδο τον κάτοχο της ολυμπους. Βέβαια μετά βλέπει την τιμή της Σόνυ και κουλαρει... Τζο πόσο περίπου ζυγίζει το κάθε σετ;

Στάλθηκε από το Mi Note 3 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

υπαρχουν πολλες οπτικες για να το δεις...

Πχ εγω που εχω τωρα την olympus και θα ηθελα τον 12-100, με τα ιδια λεφτα θα επαιρνα μαλλον τη sony (για δευτερη μηχανη) , Που μπορω να την εχω παντα μαζι μου και να εχω και καταπληκτικο βιντεο.
Εχοντας τον panasonic 14-140 II, μαλλον δεν θα αγοραζα τον 12-100.... αν ειχα τα λεφτα βεβαια!

ΥΓ... αυτα αν ισχυουν και για τα υπολοιπα εστιακα μηκη τα ιδια.

ΥΓ2... αν μπορεις βγαλε ενα αντικειμενο σε μετρια αποσταση (πορτραιτο ιδανικα) να δουμε ξεφονταρισμα στο μεγιστο διαφραγμα.

Απάντηση: Re: Συγκριτικά δείγματα μεταξύ μηχανών/φακών

Μια χαρά είναι τα δείγματα της μικρής που βλέπω. Ο 12-100 είναι πιο αδύναμος στο τελε (τουλάχιστον ο δικός μου θέλει να παει στο 5.6 για να σφίξουν τα γάλατα). Περιμένω να δω και τα υπόλοιπα εστιακά μήκη.

Η διαφορά βάρους μεγέθους είναι σημαντικά μεγάλη ( κατι ανάλογο που κάναμε με την αντίστοιχη σύγκριση ζουμ φακών με m43 και FF) . Aν κάποιος δεν ενδιαφέρεται για εργονομία, εναλλαξιμους φακούς, WR, hires, σταθεροποιήση τούμπανο, στοιχειώδη έλεγχο DOF κλπ., θέλει οτι μικρότερο και διαθέτει 1 χιλιάρικο και βάλε είναι νομίζω μια πάρα πολύ καλή λύση, ασχέτως τι θα δούμε στα υπόλοιπα εστιακά μήκη.

Προσωπικά, δεν θα επέλεγα τη σονυ για μοναδική μηχανή....
Απλα δεν θα έδινα τόσα χρήματα για τον olympus 12-100.

Την olympus την εχω κυρίως για χρήση με Primes, εκεί φαίνεται η διαφορά.

Αν επέλεγα ξανά τώρα σύστημα, μαλλον τη μικρή Sony για all around και ταξίδια, και μια a7 iii με 2 - 3 primes για low light, μικρό DOF και καλύτερο ξεφονταρισμα.

Προσωπικά, δεν θα επέλεγα τη σονυ για μοναδική μηχανή....
Απλα δεν θα έδινα τόσα χρήματα για τον olympus 12-100.

Την olympus την εχω κυρίως για χρήση με Primes, εκεί φαίνεται η διαφορά.

Όπως τα είπες, έχω ακριβώς την ίδια άποψη.

Βλέποντας τα δείγματα και παράλληλα τους όγκους σωμάτων και φακών νιώθει ότι τον έχουν πιάσει λίγο κορόιδο τον κάτοχο της ολυμπους. Βέβαια μετά βλέπει την τιμή της Σόνυ και κουλαρει... Τζο πόσο περίπου ζυγίζει το κάθε σετ;

1228 γρ.
vs
303 γρ.

Re: Απάντηση: Συγκριτικά δείγματα μεταξύ μηχανών/φακών

Πολύ καλή η Sony ή πολύ κακή ή Olympus;
Ας μιλήσουν οι ειδικοί.

Δεδομένων των αναλογιών, και μόνο που φτάνουν να κονταροχτυπιούνται, την έκπληξη την κάνει η RX100VI.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Συγκριτικά δείγματα μεταξύ μηχανών/φακών

Πολύ σωστά, αλλά αφού το ξεκίνησες καντο πιο ενδιαφέρον και δώσε δείγματα στα 200mm στα κοινά διαφραγματα, f4.5 και f5.6 . Eπίσης αν δεν κάνω λάθος τα δείγματα που ανέβασες έχουν και μια μικρή διαφορά στην φωτομέτρηση. Προσπάθησε να τα φέρεις πιο κοντά με μια δοκιμαστική λήψη πρώτα.

Το ίδιο θα ήταν χρησιμο και στις άλλες εστιακές. Όταν συγκρίνω π.χ. ένα καλό prime που είναι πιο φωτεινός με ένα καλό ζουμ στην ίδια εστιακή (στο ίδιο πάντα σώμα) αυτό που με ενδιαφέρει να δω κυρίως είναι την απόδοση τους στα κοινά διαφραγματα, αν ο prime αποδίδει χειρότερα σε πιο ανοιχτά διαφραγματα μου είναι ψιλοαδιάφορο ενώ αντίθετα αν είναι πολύ καλύτερος σταματώ τη σύγκριση.

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Συγκριτικά δείγματα μεταξύ μηχανών/φακών

Όταν συγκρίνω π.χ. ένα καλό prime που είναι πιο φωτεινός με ένα καλό ζουμ στην ίδια εστιακή (στο ίδιο πάντα σώμα) αυτό που με ενδιαφέρει να δω κυρίως είναι την απόδοση τους στα κοινά διαφραγματα, αν ο prime αποδίδει χειρότερα σε πιο ανοιχτά διαφραγματα μου είναι ψιλοαδιάφορο ενώ αντίθετα αν είναι πολύ καλύτερος σταματώ τη σύγκριση.

Ορθοτατο.

Το παν στην συγκριση ειναι η μεθοδολογια και να εχουμε σταθερα και ομοια βηματα και τιμες ληψης.

Αλλιως συγκριτικο δεν υπαρχει.

Πάντως κοιτώντας πιο αναλυτικά στον υπολογιστή τις 2 φώτος, δεν απέχουν ιδιαίτερα, θα έλεγα ότι πέρα από την χρωματική απόδοση, έχουμε παρόμοια αποτελέσματα, πράγμα που είναι εντυπωσιακό και τιμητικό για την rx100VI. Θα έλεγα ότι ενισχύει την όχι και πολύ θετική άποψη που είχα για τον Olympus 12-100 και ειδικότερα για την τιμή του που την κρίνω ιδιαίτερα υψηλή, με τα ίδια λεφτά αγοράζεις παρόμοιο φακό και σώμα κολλημένο πάνω (rx10II)....θεωρώ ότι ο φακός αυτός είναι μόνο για superfan της olympus ή για άτομα που δεν θέλουν με τίποτα να έχουν άλλο σύστημα πέρα από Olympus.
Σε κάθε περίπτωση η sony δείχνει να έχει κάνει εξαιρετική δουλειά, περιμένουμε σαφώς και άλλα δείγματα σε άλλα εστιακά μήκη.

στα ακρα η sony ειναι ελάφρως καλυτερη... δεν εχει σχεδον καθολου CA, και ειναι ελαχιστα πιο sharp.

Ενδιαφερον θα εχει να δουμε καποιο δειγμα στα 24mm...

Έχω βγάλει πολλές συγκριτικές λήψεις, έπεται συνέχεια.

Εύκολο είναι με την RX100VI. Δεν κουβαλάω δυο γαϊδούρια φακούς και δυο σώματα για τα συγκριτικά.

στα ακρα η sony ειναι ελάφρως καλυτερη... δεν εχει σχεδον καθολου CA, και ειναι ελαχιστα πιο sharp.

Απενεργοποιημένη έχω τη διόρθωση CA και στο Edge για την RX100VI και στο DXO για την E-M1II+12-100.
Μήπως κάνει κρυφή διόρθωση στο CA η Sony δεν ξέρω, αλλά μάλλον όχι, γιατί σε άλλο δείγμα βλέπω CA.

Και στο κέντρο αν μεγεθύνεις πάνω από 100% στο Rolex θα δεις πολλές χρωματικές εκτροπές στο δείγμα της Olympus.
Μπόλικη γεωμετρική παραμόρφωση επίσης στην Olympus χωρίς διορθώσεις, αλλά εκείνη τη διόρθωση την άφησα στο on, γιατί δεν δίνει επιλογή για off το Edge.

σε τοσο μικρο σωμα και φακο, ειναι αξιο αποριας πως τα καταφερε η sony ....δεν το περιμενα.

αν ειναι ετσι και στο ευρυγωνιο....:SFGSFGSF:

Στα 200mm από 1/20 ξεκινούν τα επαναλήψιμα ultrasharp.

Με το EVF φωλιασμένο στο δεξί μάτι και τη μηχανή κόντρα στη δεξιά πλευρά της μύτης για έξτρα αντίσταση και πάντα με προσοχή.

4 stop δηλαδή .. μιά χαρά .. σημαντικά βελτιωμένη σε σχέση με τις παλιότερες RX100 !! .. αλήθεια .. πόσα στοπ καταφέρνεις με την E-m1II + 12-100 ??

Στην RX100VI στα 200mm εύκολα επαναλήψιμες οι λήψεις με 1/20. Αλλά πιο κάτω με τίποτα.
Στην E-M1II+12-100 στα 200mm εύκολα επαναλήψιμες οι λήψεις με 1/10 και με λίγη δυσκολία και πιο κάτω, μέχρι και 1/2, αλλά στο 1/2 όχι εύκολα επαναλήψιμα.

Εντυπωσιακή η επίδοση της σταθεροποίησης της RX100VI πάντως στο 1/20 και επαναλαμβανόμενα μάλιστα. Μιλάμε πάντα για 200mm.
Η E-M1II με τον 12-100 προσφέρει αναμενόμενα κορυφαία σταθεροποίηση, αλλά περίμενα μεγαλύτερη επαναληψιμότητα. Θέλει πάλι προσοχή, δεν είναι δεδομένες οι σταθερές λήψεις κάτω από 1/50 στα 200mm.

Στα πιο κάτω δείγματα δεν ήταν ίδιος ο φωτισμός. Μόνο η σταθεροποίηση να κριθεί στα δείγματα αυτά.
Θα έχει ενδιαφέρον να επαναλάβω το τεστ με ίδιο φωτισμό για να συγκρίνουμε μικροκοντράστ και λεπτομέρεια.

kTE5vM.jpg