Συγκριτικά μηχανών γιά φωτογραφία

Ωραία η σκέψη, απλά για μένα δεν έχει πολύ νόημα αυτό το εστιακό μήκος...κυρίως γιατί δεν μπορείς να δεις ένα από τα πλέον σημαντικά για πολλούς θέμα , το βάθος πεδίου.

Για μένα τουλάχιστον θέλεις έναν 35mm και πάνω....

Σε ευρυγώνιο φακό όλα είναι νετ, οπότε χάνεται ένα από τα πλεονεκτήματα των μεγάλων αισθητήρων.

Αν το ξεπεράσεις αυτό βέβαια, τοτε αλλάζει το πράγμα και φυσικά έχει ένα ενδιαφέρον.

Δεν διαφωνώ αν και δεν επικεντρώθηκα στο μέγεθος αισθητήρα τόσο όσο στη συνολική φωτογραφική εμπειρία για τις επιλογές στα 28mm.

Κοίταξε για εμένα προσωπικά τα 28μμ είναι πολύ καλή επιλογή.
Δίνουν πολύ κοντινή αίσθηση ανοιχτού καδραρίσματος σε σχέση με την όραση μας που είναι και ο λόγος που τα κινητά τα αγαπάει ο κόσμος για στιγμιότυπα, μπορείς να τραβήξεις φωτογραφίες χωρίς ο φακός να κοιτάζει το κυρίως θέμα σου και κομπλάρει, και είναι ιδανικά όταν έχεις και δράση μέσα και θέλεις να δώσεις το δυναμισμό ολόκληρης της σκηνής.
Προφανώς είμαι λάτρης των 28μμ και μάλλον ότι γράψω θα έχει αυτό ως κύριο δεδομένο.

Θα ξεκίναγα από την φτηνή Χ70 και θα πήγαινα μετά στις άλλες λύσεις, ευχαριστούμε προκαταβολικά!

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

το βάζω εδώ μιας και συγκρινεται με G9/GH5

Σε συνέχεια τού πιο πάνω βίντεο.
Σύμφωνα με ότι μας έδωσε βλέπω στη Nikon περισσότερο κοντραστ και κίτρινο, στη Sony πιο ουδέτερα χρώματα και στη Panasonic λίγο παραπάνω ματζέντα. Στη πραγματικότητα δε διαφέρουν πολύ.

3cameras.jpg

σχεδον σε τιποτα δε διαφερουν, τα εχουμε πει...ιδιοι αισθητηρες, ιδια αποδοση παντου και το χρωμα απλα σε jpg ειναι η μονη σχεδον διαφορα.
Τα τελευταια χρονια δεν εχει γινει τιποτα το συνταρακτικο στη φωτογραφια.... οποια σου αρεσει περισσοτερο παιρνεις (και αντεχει η τσεπη σου βεβαια).

σχεδον σε τιποτα δε διαφερουν, τα εχουμε πει...ιδιοι αισθητηρες, ιδια αποδοση παντου και το χρωμα απλα σε jpg ειναι η μονη σχεδον διαφορα.
Τα τελευταια χρονια δεν εχει γινει τιποτα το συνταρακτικο στη φωτογραφια.... οποια σου αρεσει περισσοτερο παιρνεις (και αντεχει η τσεπη σου βεβαια).

Ετσι είναι Γιάννη, ελάχιστες διαφορές έχουν πλέον αισθητήρες ίδιου μεγέθους και πλέον έχω σταματήσει εδώ και καιρό να κοιτάω τέτοια συγκριτικά, εδώ ακόμη και με μια FF 8ετίας όπως η Nikon D600 ελάχιστα έχεις να ζηλέψεις σε ποιότητα εικόνας σε φώτος από μια πανάκριβη και σύγχρονη FF. Το παιχνίδι παίζεται πλέον στο βίντεο, την εστίαση, τις ευκολίες, το ibis, το σκόπευτρο κλπ. Ειδικά αν κάποιος ασχολείται κυρίως με raw εξαλείφονται εντελώς οι διαφορές (εαν υπάρχουν).

Απάντηση: Re: Versus - Συγκριτικά φωτογραφικά δείγματα μηχανών/φακών

Ένα ενδιαφέρον τεστ οξύτητας στους νέους FF 24-70/2.8 σε 24αρη αισθητήρα (με εξαιρεση την Canon R που εχειμμερικα παραπάνω) : https://petapixel.com/2020/01/13/mi...tout-which-lens-wins-in-sharpness-vs-expense/

mirrorless-24-70-shootout.jpg

Το σημαντικοτερο ειναι το πρωτο σχολιο που διαβαζω παρατηρωντας οτι η S1 δεν εχει ΑΑ φιλτρο οποτε ειναι απολυτως λογικο να ειναι η πιο οξεια εικονα. Κατα τα αλλα δραματικο vfm για τον Sigma που ειναι καλυτερος αρκετων φακων σε ολες τις ληψεις με το μισο κοστος αγορας !!! Αν και δεν εχει σταθεροποιηση οπως εχει πχ ο Canon ( για οποιον την χρειαζεται)

Νομιζω οτι στα δικα μου ματια ο Νικον ειναι ο χειροτερος.

Όταν δοκίμασα την S1 με τον 24-70/4 δεν τρελάθηκα με τον φακό, καλός ήταν αλλά όχι κάτι ιδιαίτερο ειδικά στα άκρα, ο μεγάλος αδερφός του 24-70/2.8 δείχνει τα δόντια του πάντως. Eiναι μάλλον και ο ογκοδέστερος της παρέας. Να πω την αλήθεια περίμενα κάτι καλυτερο από τον Canon λόγω μοντουρας νέας σχεδίασης και μεγαλύτερης ανάλυσης αισθητήρα.

Πραγματι ο Sigma έχει τo καλύτερo VFM αλλά σε αυτές τις απαιτήσεις με f2.8 σε FF πάντα είμαι υπέρ της καλύτερης οπτικής απόδοσης ανεξαρτήτως χρημάτων και εκεί η υπεροχή του Lumix είναι εμφανής ως συνολικό αποτέλεσμα (ακολουθεί ο πολύ καλός Sigma). Το ίδιο βλέπω χοντρικά και στην βινιετα παρότι δεν μετρήθηκε.

Last edited:
Δεν μπορώ να βασιστώ σε αυτό το τεστ με τίποτα ..

Τί βλέπουμε δηλαδή ?. Το jpeg της κάθε μηχανής σε ασπρόμαυρο !! Ημαρτον ..
Και τι "hardbaked" διορθώσεις μας τσαμπουνάνε .. απλά metadata είναι ..
Κάποια μέριμνα για αποφυγή κρυφού sharpening ? .. μπα δεν διαβάζω κάτι

Τα 2sec delay είναι αρκετά ? .. για όλους τους συνδυασμούς σώμα-φακός ? ... Δεν νομίζω ..

Ουτε CA μπορούμε να δούμε, είναι και κλιπαρισμένο σε μερικά δείγματα το φόντο πίσω απο τα κλαδιά, ουτε moire - aliasing που λογικά θα υπάρχει ... κλπ κλπ

Mια χαρά θα μπορούσαν να βάλουν τα raw δείγματα σε ενα πακέτο για κατέβασμα .. τότε θα μπορούσε να βγεί συμπέρασμα ..

Το λέει και ο ίδιος στις παραδοχές Ηλία οτι δεν είναι πολύ εμπεριστατωμένο τεστ και αφορά μόνο την οξυτητα και όχι αλλά χαρακτηριστικά των φακών και κάνει το τεστ πάνω σε παρόμοιους αισθητήρες σωμάτων που συνήθως οι φακοί θα χρησιμοποιηθούν. Θα ήθελα να δω απόδοση στα σώματα υψηλότερης ανάλυσης. Προφανώς παίζουν ρόλο τόσο οι αισθητήρες όσο και οι ρυθμίσεις πού υπάρχουν στα σωματα για τυχόν διορθώσεις. Για την οξύτητα πιστεύω οτι τα μονόχρωμα αρχεία αρκούν δεν χάνεις λεπτομέρεια ούτε το κοντραστ του φακού. Τα 2 δευτέρα είμαι σίγουρος οτι δεν φτάνουν ειδικά αν το τριποδι δεν είναι εξαιρετικα σταθερά. Θα ήθελα να δώσει και τα αρχεία, ποτέ δεν μου αρέσει να βλέπω επιλεκτικά crop από τα αρχεία δίπλα δίπλα. Π.χ. η άλλη άκρη μπορεί να δίνει αλλά αποτελέσματα αν ένας φακός έχει θεματάκι.

Σε τέτοια τεστ πάντα πρέπει να έχεις 2 για να μην πω 3 κόπιες, κάποιος φακός μπορεί να έχει θεματάκια και να τον ''θάψεις'' άδικα. Επίσης τα επιλεκτικά crop ούτε και εμένα μου αρέσουν καθώς μπορείς να δείξεις ότι θες όπως το θες.

Πολύ σωστά (το γράφει και ο ίδιος και προτείνει να κοιτάς πρώτα τα τεστ του lensrental) θέλεις περισσότερες κοπιες γιαυτο και δεν αποφασίζεις μόνο με ένα τεστ, ψάχνεσαι περισσότερα ειδικά αν είναι να ακουμπήσεις 2500 για φακό.

Κώστα,

δεν μας λέει καν καθαρά ουτε το πώς προέκυψαν αυτά που βλέπουμε .. είναι jpeg κάμερας, είναι raw + LR default .. ?? Kαι στι 2 περιπτώσεις παίζει να είναι διαφορετικό το default sharpening και πιθανότατα είναι και διαφορετική η καμπύλη κοντραστ, που απο μόνη της (χωρίς sharpening) μπορεί να ζωντανέψει τέτοιες υφές ..

Tες πα .. τι συζητάμε .. εδω ούτε ίδια κροπ δεν μας δίνει για να γίνει εύκολα η σύγκριση

Για την S1 οτι δεν έχει αα φιλτρο δεν είμαι σίγουρος .. είναι και παράξενο διότι μια κάμερα με βιντεακό προσανατολισμό θα βγάλει διάφορα τεχνουργήματα αν δεν έχει.

Απο τα studio δείγματα του Dpreview δεν προκύπτει να λείπει εντελώς π.χ. παρουσιάζει εμφανώς λιγότερο aliasing - moire σε σχέση με την άφιλτρη Leica παρόλλο που μάλλον έχει τον οξύτερο φακο.
Παραπλήσια με την Ζ6 φαίνεται και πιστεύω οτι μάλλον έχουν και ισοδύναμα αα φίλτρα (μιας κατεύθυνσης).

(Η Α7ΙΙΙ είναι "θολή" λόγω φακού ..)

http://www.dpreview.com/reviews/ima...t=1&x=-0.5240853832543805&y=0.400072594363239

Και ένα μεταξύ ΕΜ1.3 και SONY a7.3

Sony a7iii- a7iv - a9 vs Canon EOS-1D X Mark III
...για να περνά η ώρα.

[video=youtube;tTM5X_zazGU]https://www.youtube.com/watch?time_continue=461&v=tTM5X_zazGU&feature=emb_ logo[/video]

Gallery Sony

https://www.alphashooters.com/compare/sony-a7riv-vs-a9/

Gallery Canon EOS-1D X Mark III

https://www.dpreview.com/sample-gal...-eos-1d-x-mark-iii-birding-samples/2693950856