Re: Συγκριτικά δείγματα μεταξύ μηχανών/φακών
Γιατί αντί για όλα αυτά δεν παίρνεις την "απλή" Α7 που είναι εξαιρετική, με κανένα φακό της προκοπής, και να τα έχεις όλα σε ένα?
Το θέμα είναι να σε ικανοποιεί στη χρήση. Νιώθεις ότι θέλεις περισσότερη ανάλυση στην πράξη;
To όλα σε ένα το προσπαθώ χρόνια και δεν το πετυχαίνω.
Απόλαυση στη χρήση σε φωτό και βίντεο μόνο η GH4 μου προσέφερε. Θα ήθελα μια GH4 με τον αισθητήρα της α7s και με τους φακούς θα τη βρίσκαμε την άκρη (Zeiss Loxia 35 f/2, FE55 1.8).
Η α7 φυσικά είναι πολύ καλή επιλογή, αλλά ούτε απόλαυση στη χρήση θα μου προσέφερε, ούτε τα υψηλά ISO της 's' θα μου έδινε, ούτε την ευκρίνεια των Sigma DP (το τελευταίο το εξετάζουμε τώρα εδώ).
Προσπάθησα επί έναν χρόνο με Nex7+Zeiss 24 1.8. Σίγουρα δεν ήταν full frame, ούτε FE55 1.8, αλλά δεν με τρέλανε σε κάτι.
Ανάλυση, με την έννοια των πολλών MP, δεν την κυνηγούσα ποτέ. Τώρα με την ευκρίνεια των Sigma έπαθα πλάκα, που δεν είναι απλά ανάλυση. Τέτοιας ποιότητας επισκόπηση 100% είναι κάτι πρωτόγνωρο για μένα. Απλό snapshot βγάζω και η φωτό αποκτά δύναμη.
Με DP1Q, DP2M, DP3M, FZ1000 για 4Κ, Ricoh GR για φορητότητα και α7s+Loxia 35 f/2+FE551.8 για ψηλά iso, πιστεύω θα καλυφθώ.
Βρε μήπως να πάω σε Pentax 645D;
Κατέβασες τα tif των λινκ που έβαλα ?.
Πως γίνεται και κάτι φταίει ρωτάς,
- δηλ στο ανάγλυφο του τοίχου κάτω απο τα ρολόγια κάτω απο τα ρολόγια και κάτω απο τον σταυρό που η DP2Q είναι χειρότερη απο 16Mp X-trans δεν φταίει κάτι ??? !!!.
- Το ότι συγκρίνουμε διαφορετικές γωνίες λήψης με διαφορετικό φως με φακούς άλλοτε prime άλλοτε κιτ-ζουμ κλπ κλπ δεν ευθύνονται για μέρος της διαφοράς ??.
- Επίσης απότι καταλαβαίνω σε βολεύει το 100% pixel view γιατό σου αρέσουν οι φωτό με τα λίγα Mp

Θέλω να ανεβάσω κροπ σε ίδιο μέγεθος αλλά δεν ξέρω τι βολεύει να κάνω .. upsampling στο μεγαλύτερο μέγεθος ή downsampling / upsampling σε ένα μέσο όρο ή να στοχεύσω καλύτερα σε μεγέθη εκτύπωσης 300dpi ??. Τότε θα θέλουμε 16Mp για Α3 και 32Mp για Α2 ..
- Ναι, το είδα το ανάγλυφο του τοίχου κάτω από τον σταυρό. Αν πρόσεξες στο πώς αντανακλά το φως πάνω στο ρολόι, η έλλειψη λεπτομέρειας στο ανάγλυφο του λευκού τοίχου οφείλεται σε καθρεπτισμό.
Παρεμπιπτόντως, τον ίδιο τον σταυρό τον είδες στην X-T1; Την εσοχή του τοίχου στο παράθυρο κάτω από τον σταυρό; Τους δείκτες του ρολογιού; Τα νούμερα; Τις πλάκες-κεραμίδια; Μόνο το ανάγλυφο του λευκού τοίχου είναι πιο έντονο στην X-T1 και αυτό δεν μπορεί παρά να οφείλεται σε καθρεπτισμό στo δείγμα της DP2Q.
- Οι zoom προφανώς υστερούν έναντι ενός σταθερού. Πόσω μάλλον όταν ο σταθερός είναι και fixed στο σώμα, έναντι εναλλάξιμων. Αλλά βοηθάνε και τα δείγματα με τους zoom, για να δούμε τι επίπτωση έχουν κι εκείνοι στην ποιότητα της εικόνας. Όπως φάνηκε πόσο χειρότερος είναι ο Sony 28-70 έναντι του 24-70. Το ξέρουμε, το διαβάζαμε, τώρα το βλέπουμε σε άμεση σύγκριση.
To "πάντα κάτι φταίει" για τα δείγματα των μηχανών που έρχονται σε αντιπαράθεση με αυτά της Sigma προφανώς το είπα χαριτολογώντας. Επειδή κάθε φορά που βγαίνει πεντακάθαρη η DP, λέμε για τις άλλες, όχι ο ήλιος φταίει, όχι η γωνία λήψης, ο zoom του αντιπάλου, ο converter, η επεξεργασία κ.ο.κ. :smile:
Για μένα μακάρι να είναι όλες οι παρατηρήσεις σωστές, και να φταίνε όλα τα υπόλοιπα, και όχι ότι υπερέχει απλά ο Foveon σε ευκρίνεια.
- Tην επισκόπηση 100% πάντα την απέφευγα ("100% είναι, γι' αυτό φαίνεται έτσι ψεύτικο"). Πρώτη φορά τώρα με τη Sigma απολαμβάνω το 100%. Πάει, έχω SIGMAτιστεί! :smile:
- Ναι, τώρα τα κατέβασα τα tiff σου, που τελείωσε η ταινία. Έχουμε και την άλλη ψώρα με το hc. :smile:
Άνοιξα το 04-sharp-1_NR11, και τρόμαξα. Νόμιζα ήταν της X-T1 και λέω, 'τον μπαγάσα, τα κατάφερε να μοιάζει με την DP2Q'! Μετά κατάλαβα ότι της DP2Q η επεξεργασία σου. :smile:
Στην επεξεργασία σου της Χ-Τ1, μεγάλη βελτίωση στην ανάγλυφη υφή των λευκών τοίχων, στις πλάκες του καμπαναριού και στα παράθυρα-βιτρό. Από και πέρα, εξακολουθεί να μου φαίνεται θολή ολόκληρη η φωτογραφία, σαν κουνημένη.
Στην επεξεργασία σου της DP2Q τα βιτρό βγήκαν αρκετά χειρότερα από το raw-jpeg σε default ρυθμίσεις. Να δούμε αν επανέλθουν οι λεπτομέρειες στο post.
Την ισορροπία λευκού την έφερες κοντά και στις δύο μηχανές.
Αν τα θεωρείς ως καλή βάση για περαιτέρω επεξεργασία, ώστε να βγουν τα τελικά αρχεία προς σύγκριση, συνέχισέ το να δούμε.