Συγκριτικά μηχανών γιά φωτογραφία

Απάντηση: Συγκριτικά δείγματα μεταξύ μηχανών/φακών

Παρακολουθώ αυτές τις μέρες το νήμα και καταλήγω στο εξής συμπέρασμα.
Αν καταφέρνει η Sony με μια μηχανή που χωράει στην τσέπη να κοντράρει στα ίσια σύστημα 2000+ ευρώ τότε η Olympus έχει θέμα και μάλιστα σοβαρό.
Μπορεί να κάνω και λάθος αλλά έχω μείνει έκπληκτος από τα δείγματα που βλέπω.
Σίγουρα το αποτέλεσμα της Olympus είναι λίγο καλύτερο αλλά λίγο τόσο λίγο που δεν δικαιολογεί το κόστος της.
Και δεν είδαμε και 4Κ δείγμα έστω και κουτσουρεμενο λόγω του 5λεπτου ορίου που σίγουρα εκεί η Sony θα σαρώνει.

Re: Συγκριτικά δείγματα μεταξύ μηχανών/φακών

Να το θέσω καλυτερα? Μιλάμε για ενα σύστημα των 1300 (Sony) μικρού μεγέθους και ενα σύστημα μετρίου μεγέθους 2600 (Olympus).

Η διαφορά που βλέπω στα περισσότερα τελευταία δείγματα με παραπλήσια επεξεργασία, είναι ακριβώς αυτό που περιμένω και για τα δεδομένα της εποχής μας ειναι ΠΟΛΥ καλύτερα υπερ της Olympus.

Τα οπτικά (12-100) στην olympus ειναι σαφως ανώτερα εως πολύ ανωτερα σε οξύτητα, contrast, micro-contrast.

Εκτός αυτού μιλάμε και για ενα επαγγελματικό σωμα και φακό της olympus, με κορυφαίο handling, αδιαβροχοποιηση, controls ,παραμετροποίηση, καλύτερη απόδοση σε χαμηλό φως κτλ. Ολα αυτά δεν έρχονται τιμής ένεκεν.
Για το βίντεο δεν εχω άποψη για την ποιότητα, θεωρώ οτι η sony θα εχει καλύτερο focusing αλλα σε ολα τα αλλα η olympus θα την σκίσει. Εξάλλου στα 5 λεπτά και αυτά μπορεί να μην τα πιάσει λογω υπερθέρμανσης, δεν σε προδιαθέτει για σοβαρό videographing.

Παντως για το μεγεθός της ειναι εξαιρετική η RX100VI και ισως η τέλεια pocket camera.

GIa9Em.jpg

hnvzZ3.jpg

Απάντηση: Re: Συγκριτικά δείγματα μεταξύ μηχανών/φακών

Ευτυχώς Παναγιώτη μου που το παρακολουθείς το νήμα από κοντά και έφτασες και σε τελικό συμπέρασμα, αν ο Γιάννης έβαζε δηλ. δείγματα από την ΧΤ3 ή την Α7ΙΙΙ (με την ίδια σωστή ή λάθος μεθοδολογία) θα έλεγες ότι έχουν και αυτές πρόβλημα ή θα αρχίζαμε να γράφουμε για τα υπέροχα χρώματα της Fuji που δεν υπάρχουν αλλου ή για την ικανότητα του FF σε βραδυνά και ρηχό DOF ? άσε που για να κανεις τέτοια σύγκριση με άλλα συστήματα θα επρεπε να βρεις φακό ανάλογο του 12-100 σε εύρος και IQ ... κομματάκι δύσκολο

Και κινητά με αισθητήρα πινέζας συγκρίναμε με DSLR και mirrorless σε άλλα νήματα και πολλοι γράψανε οτι στα ημερήσια δείγματα δεν βλέπουνε ουσιώδης διαφορές, τι έγινε μετά τρέξαμε όλοι και πουλήσουμε τους εξοπλισμούς μας ή από τοτε λέμε σε όλους πάρτε ένα κινητό όταν μας ζητάνε τι μηχανή να πάρουν?

Ρε παιδιά λίγο κράτει συνιστώ, μας διαβάζει πολύς κόσμος, ας προσπαθήσουμε να κρατήσουμε ένα επίπεδο. Είπαμε ανεβάστε ότι θέλετε αλλά βάλτε κανόνες στα συγκριτικά που κανετε και συγκρίνετε με μια κοινή βάση γιατί ο καθένας βγάζει οτι συμπέρασμα τον συμφέρει. Και πριν προτρέξει ή σκεφτεί κανεις το εύκολο οτι τα γράφω για να υπερασπιστώ το m43 ας διαβάσει προσεκτικά από την αρχή το συγκριτικό του Γιάννη και ειδικά όσα έχω γράψει.

Παιδιά συγνώμη αλλά το νήμα είχε κλειδωθεί χωρίς ουσιαστικό λόγο από εμένα όταν έγραψα το τελευταίο post και το κατάλαβα πριν λίγο από αναφορά που έγινε στο chat : https://avclub.gr/forum/showthread.php/121790-Το-Φωτογραφικό-chat?p=1058171939#post1058171939

Πάγια τακτική της διαχειρησης όταν κλειδώνει ένα νήμα είναι να το αναφέρει οπότε πιστευω να γίνει αντιληπτό οτι δεν έγινε σκόπιμα, καλή συνέχεια.

Με παραξένεψε μπορώ να πω το κλείδωμα αλλά δεν έκανα αναφορά γιατί όπως θα έχετε παρατηρήσει τελευταία δε θέλω στο forum να έρχομαι σε αντιπαράθεση με κανέναν και να μην τον προσβάλω.
Για αυτό και κάποιες ειρωνείες, επιθέσεις, υπονοούμενα κτλ τα προσπερνώ σφυρίζοντας αδιάφορα γιατί άκρη δε βγαίνει πίσω από ένα πληκτρολόγιο.

βλεποντας τα τελευταια jpg, επιμενω στην αποψη μου (εχω κι εγω την olympus em1 ii σαν μοναδικο σωμα αυτη τη στιγμη)...

Αν ηταν να παρω τον olympus 12-100 , μαλλον θα επελεγα την sony (ιδια τιμη περιπου) για να εχω ενα δευτερο και πολυ φορητο σωμα.
Οι διαφορες, οπου υπαρχουν, ειναι πολυ μικρες, και ορατες μονο σε 100% crop.

Θα εμενα με εναν οικονομικο superzoom στην olympus (εχω τον panasonic 14-140 II) και θα επενδυα μονο σε καλους prime στην Olympus ή στους zoom f/2.8

YG... πιθανον να εκανα το ιδιο και για APSC συστημα....αλλα δεν υπαρχει ακομα αντιστοιχος φακος.
Σε sony υπαρχει ο 18-105 , αλλα εχει μικροτερο ευρος, και απευθυνεται σε βιντεο κυριως.
Υπαρχει και ο νεος 18-135 αλλα δεν εχει σταθερο διαφραγμα , το ιδιο ισχυει και για fuji συστημα.

YG2... αν πεσει του χρονου η sony στα 700-800 σε grey market θα ειναι τρομερη αγορα.

Πολύ κοντά σε απόδοση είναι τα τελευταία jpeg (η χρωματική απόδοση διαφέρει αλλά αυτό ρυθμίζεται εύκολα),

Γιάννη δυο ερωτήσεις

1) γιατί επιλέγεις spot φωτομέτρηση στην SONY και όχι πολλαπλών σημείων όπως στην OLYMPUS ? αυτή με τον Πύργο μου δείχνει πιο φωτισμένη της Ολυμπους και κανόνας στους μικρούς αισθητήρες είναι να μην γίνεται αυτό.

2) τα φιλτρα θορύβου πως είναι ρυθμισμένα στις δυο μηχανές ?

3) τα κροπ είναι κέντρο, άκρη ή όλο το κάδρο ?

Last edited:

προσωπικα, οταν τραβαω Jpg, προτιμω να απενεργοποιω πληρως την οποια απο-θορυβοποιηση... προτιμω λιγο θορυβο παρα "παστελ" εικονα.

Η sony εδω φαινεται να εχει καποια-μικρη αποθορυβοποιηση ενεργοποιημενη.
Φυσικα για ετοιμα Jpg σε προβολη στο ιντερνετ-τηλεοραση, ταμπλετ-κινητα κλπ ειναι μια χαρα.

Για να μην μπερδευτούν οι Γιάννηδες , για τον Tzo ήταν η ερώτηση μου ... και εγώ απενεργοποιω το noise filter (όχι το noise reduction) στην OLYMPUS ειδικά σε χαμηλά ISO για τον ίδιο λόγο με τον Σπύρου (default είναι στο Normal που κόβει πολύ οξυτητα, μια μέση λύση είναι το Low), και ποτέ δεν πρέπει να αφήνουμε να υποεκθετουν γιατί θα δει κανείς θόρυβο στα σκοτεινά πολύ πιο εύκολα. Αυτό ισχύει και για τις δυο εννοείται.

Επίσης στην OLYMPUS υπάρχει τσεκάρισμα για την βινιετα στα μενού, εγώ δεν το τσεκαρω γιατί έχω δει οτι χαλάει τα άκρα ειδικά στους ευρυγωνιους.

Όχι δεν θυμάμαι κάτι τέτοιο, αν και εγώ φωτογραφίζω πολύ τελευταία με την Πεν F , πάντως αν εχεις προσέξει κάτι ανάλογο σε κάποιο τρόπο φωτομέτρησης υπάρχει διαθέσιμη στο μενού ρύθμιση που προσθέτεις ή αφαιρείς έκθεση σε διαστήματα 1/3 ΕV και για τους τρεις τρόπους φωτόμετρήσης ξέχωρα και το ξεχνάς. Τέλος στο offtopic

Re: Απάντηση: Re: Συγκριτικά δείγματα μεταξύ μηχανών/φακών

Πολύ κοντά σε απόδοση είναι τα τελευταία jpeg (η χρωματική απόδοση διαφέρει αλλά αυτό ρυθμίζεται εύκολα),
Γιάννη δυο ερωτήσεις
1) γιατί επιλέγεις spot φωτομέτρηση στην SONY και όχι πολλαπλών σημείων όπως στην OLYMPUS ? αυτή με τον Πύργο μου δείχνει πιο φωτισμένη της Ολυμπους και κανόνας στους μικρούς αισθητήρες είναι να μην γίνεται αυτό.
2) τα φιλτρα θορύβου πως είναι ρυθμισμένα στις δυο μηχανές ?
3) τα κροπ είναι κέντρο, άκρη ή όλο το κάδρο ?

1) Ούτως ή άλλως η φωτομέτρηση της μηχανής δεν λήφθηκε υπόψη. Από το EVF έκρινα. Σε Manual ήμουν.
2) Στην E-M1II: Noise Filter off, Noise Reduction on, low.
Στην RX100VI: On, Normal.
3) Το κροπ είναι το κεντρικό, στο σημείο εστίασης.

στη σονυ θα επελεγα να μην ειναι στο ΟΝ...κι ας εχει λιγο θορυβο παραπανω, ειδικα στα ημερησια.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Συγκριτικά δείγματα μεταξύ μηχανών/φακών

Οκ ευχαριστώ Γιάννη

Στην ΕΜ1.2 και σε όλες τις Ολυμπους το noise reduction πρόσεχε δεν έχει low ρύθμιση, έχει off, on και auto και αφορά το μαύρο καρέ που προσθαφαιρει για υπερθέρμανση σε LE, με το auto δουλεύει σε εκθέσεις πάνω από 2sec€, το noise filter έχει ρυθμίσεις οff, on, low, Normal, High, μήπως αυτό είχες σε Low ρύθμιση ?

Το ΕVF δεν έχει πάντα ολόσωστη την έκθεση γιατί υπάρχει και το auto luminance που αν είναι στο ΟΝ αυξομειώνει τη φωτεινότητα της οθονης ή του ΕVF για να βλέπεις καλύτερα. Καλό είναι να βασίζεσαι στο ιστόγραμμα ή στα blinkies αν τα εχεις ενεργά και τσεκαρισμενα να αποδίδουν σωστά (υπάρχει ρυθμιση που επηρεάζει το εύρος των blinkies φωτεινών σκοτεινών και πάντα παίζει ρόλο και πως χρησιμοποιεις το EVF σε ρυθμό ανανέωσης δηλ. σε High frame rate ή σε Normal frame rate).

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Συγκριτικά δείγματα μεταξύ μηχανών/φακών

Οκ ευχαριστώ Γιάννη

Στην ΕΜ1.2 και σε όλες τις Ολυμπους το noise reduction πρόσεχε δεν έχει low ρύθμιση, έχει off, on και auto και αφορά το μαύρο καρέ που προσθαφαιρει για υπερθέρμανση σε LE, με το auto δουλεύει σε εκθέσεις πάνω από 2sec€, το noise filter έχει ρυθμίσεις οff, on, low, Normal, High, μήπως αυτό είχες σε Low ρύθμιση ?

Το ΕVF δεν έχει πάντα ολόσωστη την έκθεση γιατί υπάρχει και το auto luminance που αν είναι στο ΟΝ αυξομειώνει τη φωτεινότητα της οθονης ή του ΕVF για να βλέπεις καλύτερα. Καλό είναι να βασίζεσαι στο ιστόγραμμα ή στα blinkies αν τα εχεις ενεργά και τσεκαρισμενα να αποδίδουν σωστά (υπάρχει ρυθμιση που επηρεάζει το εύρος των blinkies φωτεινών σκοτεινών και πάντα παίζει ρόλο και πως χρησιμοποιεις το EVF σε ρυθμό ανανέωσης δηλ. σε High frame rate ή σε Normal frame rate).

Ναι, ανάποδα τα έγραψα.
Noise Reduction Off
Noise Filter Low

Παρακολουθώ αυτές τις μέρες το νήμα και καταλήγω στο εξής συμπέρασμα.
Αν καταφέρνει η Sony με μια μηχανή που χωράει στην τσέπη να κοντράρει στα ίσια σύστημα 2000+ ευρώ τότε η Olympus έχει θέμα και μάλιστα σοβαρό.
Μπορεί να κάνω και λάθος αλλά έχω μείνει έκπληκτος από τα δείγματα που βλέπω.
Σίγουρα το αποτέλεσμα της Olympus είναι λίγο καλύτερο αλλά λίγο τόσο λίγο που δεν δικαιολογεί το κόστος της.
Και δεν είδαμε και 4Κ δείγμα έστω και κουτσουρεμενο λόγω του 5λεπτου ορίου που σίγουρα εκεί η Sony θα σαρώνει.
Ευχαριστώ Γιάννη για τα τελευταία δείγματα τα οποία επιβεβαιώνουν τα γραφόμενα μου μέχρι τελείας.

Re: Απάντηση: Re: Συγκριτικά δείγματα μεταξύ μηχανών/φακών

στη σονυ θα επελεγα να μην ειναι στο ΟΝ...κι ας εχει λιγο θορυβο παραπανω, ειδικα στα ημερησια.

και εγώ απενεργοποιω το noise filter

Να το βάλω και στις δύο μηχανές στο OFF τότε για τα επόμενα δείγματα jpeg προς σύγκριση.

Δεν νομίζω πάντως πως επηρεάστηκε η τελευταία σύγκριση από τη low αποθυροβοποίηση στην E-M1II και τη normal στην RX100VI.