Συγκριτικό test DAC...

Εμένα πάντως μου έκανε εντύπωση ο φυσικός ήχος και η μεγάλη σκηνή που δημιουργούσε η "Αντιλόπη" πίσω από το κάθετο επίπεδο αναφοράς που όριζαν τα ηχεία στο χώρο. Διαμετρικά αντίθετη άποψη από την σκηνή που δημιουργούσε το λαμπάτο DIY DAC του Analyse_it. To ηχείο ανέδειξε πολυ εύκολα αυτές τις διαφορές συνεπώς για μένα κρίνεται τουλάχιστον επαρκές για την αξιολόγηση των DACs.
Εγώ έδωσα την καλύτερη βαθμολογία στην Αντιλόπη.

Re: Απάντηση: Re: Συγκριτικό test DAC...

Οφείλουμε όμως να βάλουμε τα πράγματα με τη σωστή σειρά, ήτοι επιβάλλεται μία κόντρα και μεταξύ των δύο αλλά και μεταξύ buffalo και DIY DAC (analize_it).

Challenge acceted...στο σπίτι μου τώρα που τελειώνω τα orion...

Να ευχαριστήσω με την σειρά μου τους οικοδεσπότες για την φιλοξενία τους!

Περάσαμε όμορφα αλλά κουραστήκαμε αρκετά...

Θεωρώ τα αποτελέσματα ότι είναι ακριβή, ως αναφορά το συγκεκριμένο σύστημα.

Τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα (και το αρχικό Knock Out) συζητήθηκαν και διασταυρώθηκαν με μεγάλη συμφωνία από όλους, οπότε δεν τίθεται θέμα του αν ακούσαμε ή δεν ακούσαμε σωστά τις διαφορές...

Το θέμα κατά την άποψη μου είναι ότι και τα DAC μάλλον πρέπει να "ματσάρονται" με τα συνοδά όπως τα καλώδια...

Δυστυχώς το σύστημα δεν είχε μεγάλη αναλυτική ικανότητα ούτε έκταση συχνοτήτων και επειδή δεν γνωρίζω τα συγκεκριμένα ηχεία καθόλου δεν αποκλείεται και ο συντονισμός τους σε συγκεκριμένες συχνότητες που ευνόησαν κάποια ηχητικά αποτελέσματα.

Κάτι που δεν αναφέρθηκε και πρέπει να το αναφέρω... είναι ότι η Αντιλόπη ταξινομήθηκε από πολλούς στην πρώτη ακρόαση πολύ χαμηλότερα... και κοντά στην τρίτη ή τέταρτη θέση απότι είμαι σε θέση να θυμάμαι από τα γραπτά αξιολόγησης όταν τα είδα στο τέλος...

Το MF δεν πήγε καλά, ακούστηκε όπως ακούστηκε στο σύστημα... αλλά τα σχόλια που έγιναν για την χροιά την καθαρότητα και την αναλυτικότητα του δεν ανταποκρίνονται στα δικά μου συμπεράσματα που ζω καθημερινά με αυτό το DAC παρότι στην συγκεκριμένη περίπτωση συμφώνησα και εγώ..., επίσης σε σύγκριση του με το δικό μου DIY-DAC (με τελεστικούς 797 όπως έχω ανακοινώσει και στο αντίστοιχο thread χωρίς αναλογικό buffer), το MF M1 είναι λιγότερο εντυπωσιακό, αλλά κατά την άποψη μου σωστότερο.

Έχω προσκαλέσει τον modright και analyze_it σπίτι μου να δοκιμάσουμε τα τρία μεταξύ τους (DIY-DAC Analyze_it, DIY-DAC Chris1967, MFM1) για περαιτέρω δοκιμές και όποιος άλλος θέλει ευπρόσδεκτος.

Αν κάποιος θέλει να βγάλει ένα ασφαλές συμπέρασμα από αυτά που ακούσαμε δυστυχώς θα πω ότι δεν μπορεί να βγάλει, παρά το γεγονός ότι επιβεβαιώσαμε την ευαισθησία (ή την έλλειψη αυτής) του συστήματος σε σχέση με συνοδά μηχανήματα... και αυτό για μένα είναι το μόνο ασφαλές συμπέρασμα.

Το DIY-DAC ακούστηκε πολύ καλό, αλλά δεν ξέρω γιατί στο τέλος δεν το ακούσαμε κόντρα στο Esoteric...θα ήταν καλό να ακούγαμε τις όποιες διαφορές.

Πάντως το Esoteric που ακούσαμε στην αρχή για reference ακούστηκε καλά αλλά όχι όπως το θυμάμαι από πρόσφατη ακρόαση με άλλα συνοδά (Jeff Roland pre/power, JBL ).

Η πρόταση μου στο μέλλον είναι λιγότερα DAC (καλύτερα μόνον δύο) και ΑΜΕΣΗ Α_Β μετάβαση για έλεγχο χροιών ανάλυσης κλπ...χωρίς την παρεμβολή αλλαγής καλωδίων, τυχών σχολίων συζητήσεων κλπ...

Αν τα ΑΒ βγάλουν σαφείς νικητές και αυτοί διασταυρωθούν μεταξύ τους στο ΙΔΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΑΝΤΑ... τότε τα αποτελέσματα θα έχουν διαρκή και αδιαφιλονίκητη αξία...

Αυτά τα ολίγα από μένα...

ΥΓ. Το MF M1 είναι απείραχτο, το μπέρδεμα των καλωδίων ρεύματος, δεν είναι τέτοιος παράγοντας ώστε να αλλοιώσει το αποτέλεσμα κατά πολύ.

Και κάτι ακόμα, ήταν τυφλό, γι αυτούς που δε βλέπανε :itsme:

Ναι η Αντιλόπη είχε αυτό το θετικό απέναντι στο λαμπάτο του Ηλία όπως και έχανε στα σημεία σε σώμα και διαφάνεια.

Αν γίνει νέο συγκριτικό στου Ηλία θα ήθελα να παρευρεθώ (θράσος ε?) και θα πρότεινα να γίνει με δυο διαφορετικά συστήματα, ώστε να φανεί ποιό και με τι δένει καλύτερα.
Επίσης οι αξιολογητές να έχουν τα δικά τους μουσικά cd ( ο καθένας τα δικά του) που τα γνωρίζουν για το πως πρέπει να αναπαράγουν, έτσι κι αλλιώς 3 προιόντα με λίγος κριτές θα είναι σχετικά ............ γρήγορο.

^ με μεγάλη μου χαρά Νίκο !

-> παιδιά, αν είναι δυνατόν να κάνουμε ακρόαση σε πραγματικά καλοστημένα συστήματα.... -bye-

(θα χαρώ να βγει το δικό μου τελευταίο σε ένα τέτοιο σύστημα)

Last edited:
^ με μεγάλη μου χαρά Νίκο !

-> παιδιά, αν είναι δυνατόν να κάνουμε ακρόαση σε πραγματικά καλοστημένα συστήματα.... -bye-

(θα χαρώ να βγει το δικό μου τελευταίο σε ένα τέτοιο σύστημα)

Ηλία ο Unico έχει XLR? Θύμησέ μου σε παρακαλώ

κάποιος μας θυμίζει
τι έχει μέσα το dac του Ηλία?

εκτός από τις λεπτομέρειες του κουτιού δεν θυμάμαι να αναλύθηκε κάπου.

Οι τελευταίες απόψεις για το πως μπορεί να αλλάξει το άκουσμα αναλόγως των συνοδών και του χώρου, νομίζω πως είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και συμφωνούμε όλοι.

Έχουμε όλοι (βάζω και τον ευατό μου μέσα), να θέλουμε την ακρόαση στο χώρο μας, γιατί πολύ απλά μας είναι οικείος (ακουστικά) και το κυριότερο τον έχουμε τροποποιήσει (στο μέτρο του δυνατού) προς το σύστημά μας.

Αυτό είναι στη ουσία ένα sweet spot συστήματος. Είμαι 100% σίγουρος ότι εάν πάρουμε 4-5 dac και τα περάσουμε από 4-5 διαφορετικά συστήματα στημένα σε διαφορετικούς χώρους θα πάρουμε και διαφορετικές κατατάξεις και ποτέ δεν θα επαναληφθούν.
Θα το ξαναγράψω, τελικά έχει νόημα η σύγκριση μόνο σε 100% ουδέτερους χώρους, χώρους και συστήματα αναφοράς που δεν υπογράφουν το σήμα.

Επειδή θυμάμαι πολύ καλά το πως ακούστηκαν τα dac στο σπίτι του Βλάσση (1η δοκιμή), μπορώ να πω κατά τη γνώμη μου ότι τα πρώτα 4 dac, έχουν ισάξια θέση σε διαφορετικά συστήματα-χώρους αναλόγως των απαιτήσεων των συστημάτων.
Θυμάστε ότι ο τρόπος που βαθμολογήσαμε στην 1η δοκιμή, έβγαλαν έναν νικητή, 2 ισοβαθμίσαντες στην δεύτερη θέση και τον 4ο πολύ κοντά. Αυτά έβγαλαν τα αθροίσματα, στις προσωπικές συζητήσεις υπήρχε όμως και διαφορετική εκτίμηση.
Εν κατακλείδι καλά κάνατε και περάσατε καλά και η μέθοδός σας, προσωπικά τη βρίσκω σωστότερη από αυτή της 1ης δοκιμής.

Το Α-Β (απευθείας) είναι ανέφικτο εάν υπάρχουν διαφορετικές στάθμες εξόδου

^ όσο ζούμε, μαθαίνουμε, μην παίρνεις τίποτα σαν δεδομένο ...... όσες φορές ήμουν απόλυτος, άλλες τόσες έχω διαψευστεί ... :bigcry:

κάποιος μας θυμίζει
τι έχει μέσα το dac του Ηλία?

εκτός από τις λεπτομέρειες του κουτιού δεν θυμάμαι να αναλύθηκε κάπου.

βεβαίως! ...θα σου γραψω για αυτά που ξέρω....

1. dac chip : pcm1798 με έναν συνδυασμο πυκνωτών oscon, sanyo (και κάτι άλλους καφέ που γράφουν ένα μακρόστενο Ο στο πλάι...) 105βαθμων όλοι

2. ακυρωθηκε ο τρίτος τελεστικός και για τους άλλους δύο μετά από ακροάσεις καταλήξαμε σε 797 mono-to-dual...

3. λαμπάτο buffer (δεν ξέρω άλλα στοιχεία) με 2 λυχνίες telefunken AK 5 W

4. εσωτερικές καλωδιώσεις σήματος από πλεγμένο πηνιόσυρμα.

5. κάτι μεγάλους σε εξωτερικό μέγεθος πυκνωτές στην έξοδο (δεν ξέρω πόσα μF είναι... ή τι προέλευσης...)

Αν μπορεί κάποιος άλλος που ασχολήθηκε με την κατασκευή του να μας πει κι άλλες λεπτομέρειες, ας γραψει....

Προσωπικά ασχολήθηκα με το μοντάρισμα στο κουτί και με τις ακροάσεις, κάθε αλλαγή που είχε θετική συνεισφορά στον ήχο, γινόταν μερος του dac. Πολύ ψάξιμο.... μου βγήκε το λάδι λέμε....... :grandpa:

Υ.Γ ευχαριστώ τον modright και τον kontr για διάφορες ιδέες και τον modright ιδιαίτερα που είχε την υπομονή να με ανεχτεί ....

Last edited:
βεβαίως! ...θα σου γραψω για αυτά που ξέρω....

1. dac chip : pcm1798 με έναν συνδυασμο πυκνωτών oscon, sanyo (κάτι άλλους καφέ) 105βαθμων όλοι

2. ακυρωθηκε ο τρίτος τελεστικός και για τους άλλους δύο μετά από ακροάσεις καταλήξαμε σε 797 mono-to-dual...

3. λαμπάτο buffer (δεν ξέρω άλλα στοιχεία) με 2 λυχνίες telefunken AK 5 W

4. εσωτερικές καλωδιώσεις σήματος από πλεγμένο πηνιόσυρμα.

5. κάτι μεγάλους σε εξωτερικό μέγεθος πυκνωτές στην έξοδο (δεν ξέρω πόσα μF είναι... ή τι προέλευσης...)

Αν μπορεί κάποιος άλλος που ασχολήθηκε με την κατασκευή του να μας πει τι άλλες λεπτομέρειες, ας γραψει....

Προσωπικά ασχολήθηκα με το μοντάρισμα στο κουτί και με τις ακροάσεις, κάθε αλλαγή που είχε θετική συνεισφορά στον ήχο, γινόταν μερος του dac. Πολύ ψάξιμο.... μου βγήκε το λάδι λέμε....... :grandpa:

λινκ δεν έχεις βρε συ?

πάντως γιά τη λάμπα, επειδή μιλάω εκ πείρας, την βάζω βγάζω στο σύστημα επί 2 χρόνια σχεδόν, είναι ...ανάλογα...:operator: (τουλάχιστον με το βουβάλι...)

λινκ δεν έχεις βρε συ?

πάντως γιά τη λάμπα, επειδή μιλάω εκ πείρας, την βάζω βγάζω στο σύστημα επί 2 χρόνια σχεδόν, είναι ...ανάλογα...:operator: (τουλάχιστον με το βουβάλι...)

ούτε λινκ ούτε τίποτα... όλα χύμα.... είμαι και άσχετος από ηλεκτρονικά...μόνο ακροάσεις έκανα, χρησιμοποίησα έτοιμες λύσεις από τα παιδιά και όποια δούλευε έμενε στο dac...
:grinning-smiley-043

δε λέω για τις λύσεις τις έτοιμες....

το σκελετό λέω, τη μάνα.