Συνέπειες από την απαγόρευση του καπνίσματος...!!!

Απάντηση: Re: Απάντηση: Συνέπειες από την απαγόρευση του καπνίσματος...!!!

Αυτό δεν εμπίπτει στην νομοθεσία περί "άρνησης παροχής υπηρεσιών"? Κάτι το οποίο σαφώς απαγορεύεται και τιμωρείται?
Και επειδή συμπτωματικά κατά το παρελθόν έτυχε να είμαι παρών σε μία-δυο περιπτώσεις όπου αυτός που του απαγόρευσαν την είσοδο κάλεσε την αστυνομία, ο πορτιέρης κατέληγε στο αυτόφωρο.

Κώστα, μάλλον μιλάς για το άρθρο 16 του 3304 το οποίο ορίζει τα εξής:

Όποιος παραβιάζει την κατά τον παρόντα νόμο απαγόρευση της διακριτικής μεταχείρισης για λόγους εθνοτικής ή φυλετικής καταγωγής ή θρησκευτικών ή άλλων πεποιθήσεων, αναπηρίας, ηλικίας ή γενετήσιου προσανατολισμού, κατά την συναλλακτική διάθεση αγαθών ή προσφορά υπηρεσιών στο κοινό, τιμωρείται....

Για πες μου πως θα τα αποδείξει ο Εισαγγελέας αυτά?? Ιδίως αν ο ιδιοκτήτης επικαλεστεί ένα-δυο συμβάντα που έλαβαν χώρα στο κατάστημά του και έχρηζαν προστασίας για να μην επαναληφθούν??;)

Συνεχίζω να μην αντιλαμβάνομαι το πιο απλό, το οποίο οι θιασώτες του νέου νόμου αποφεύγουν να εξηγήσουν. Γιατί να μην έχω το δικαίωμα, ως ιδιοκτήτης bar, να κάνω το μαγαζί μου καπνιστών? Όποιος θέλει μπαίνει, αλλά έχει επίγνωση ότι το μαγαζί είναι καπνιστών και μπαίνει με δική του πρωτοβουλία. Τί θα πει υποχρεωτικό? Πώς γίνεται να είναι αποποινικοποιημένη η χρήση τσιγάρου στο σπίτι ή έξω, αλλά όχι στο μαγαζί? Τότε εγώ θέλω να αποποινικοποιηθεί η χρήση ναρκωτικών, εφόσον θα τα κάνω σπίτι και όχι σε "δημόσιους" χώρους. Ποινικοποιημένη εκτός, αποποινικοποιημένη εντός...Ε ρε γλέντια!

Ως "θιασωτης του νομου" καταρχην θα ημουν υπερ της πληρους απαγορευσης της κατασκευης τσιγαρων. Αυτο ειναι το λογικο, εφοσον το τσιγαρο ειναι αποδεδειγμενα βλαπτικο, δεν πρεπει να επιτρεπεται η κατασκευη του. Απλο.

Τι θα ελεγαν ομως τοτε οι καπνιστες? Τωρα που δεν απαγορευεται, αλλα απλα περιοριζεται λιγο ακομα η χρηση του, κοντευει να γινει επανασταση.

Κατα τα αλλα, απαντησε μου τι θα γινοταν αν υπηρχε επιλογη και ολα τα μαγαζια γινονταν "καπνιστων". Που θα πηγαινε καποιος που δεν θελει να βρισκεται σε περιβαλλον με καπνο?

Οσο για το δικαιωμα του Ιδιοκτητη, οπως δεν εχει δικαιωμα να μην τηρει τους ορους Υγιεινης και Ασφαλειας, ετσι δεν μπορει να επιτρεπει και το καπνισμα στο μαγαζι του.

Last edited:
Απάντηση: Re: Συνέπειες από την απαγόρευση του καπνίσματος...!!!

Ναι αλλά και στις κλειστές λέσχες ισχύουν νόμοι. Για παράδειγμα δεν μπορείς να κάνεις εκεί μέσα χρήση απαγορευμένων ουσιών. Ρωτάω λοιπον ξανα: Οι κλειστές λέσχες εξαιρούνται του αντικαπνιστικού νόμου ή όχι;

Ο λόγος που το ρωτάω τόσο επιμονα είναι ότι αν εξαιρούνται, μάλλον θα γεμίσουμε "κλειστές" λέσχες αντι για μπαρ και καφέ...

Άρθρο 3

Απαγόρευση χρήσης προϊόντων καπνού

1. Εκτός από όσες απαγορευτικές ή περιοριστικές δια*τάξεις ισχύουν και εφαρμόζονται ήδη, απαγορεύεται πλήρως, από 1ης Ιουλίου 2009, το κάπνισμα και η κατα*νάλωση προϊόντων καπνού στους ακόλουθους χώρους: (α) σε όλους τους δημόσιους ή ιδιωτικούς χώρους, κλει*στούς ή στεγασμένους, που χρησιμοποιούνται για την παροχή εργασίας, εξαιρουμένων των χώρων που ειδικά θα προβλεφθούν για τους καπνιστές από την κατά περί*πτωση αρμόδια αρχή ή όργανο, σύμφωνα με τους όρους που καθορίζονται με απόφαση του Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, που θα εκδοθεί μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος άρθρου, καθώς και των χώρων που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή προϊ*όντων καπνού, (β) σε όλα τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, ιδίως τα καταστήματα παρασκευής και προσφοράς φαγητών, ποτών, γλυκισμάτων, κάθε είδους παρασκευασμάτων γάλακτος, μικτών καταστημάτων και κέντρων διασκέδασης κατά την έννοια των διατά*ξεων των άρθρων 5, 37, 38, 39, 40 και 41 της υπ’ αριθμ. Α1β/8577/1983 Υγειονομικής Διάταξης (ΦΕΚ 526 Β´), εξαιρουμένων των εξωτερικών τους χώρων, (γ) στους παντός είδους κλειστούς χώρους αναμονής, (δ) στα αεροδρόμια, εξαιρουμένων των χώρων που ειδικά θα προσδιοριστούν για τους καπνιστές, (ε) στους σταθμούς μεταφορικών μέσων και επιβατικών σταθμών λιμένων, (στ) στα παντός είδους κυλικεία, (ζ) στα παντός είδους μέσα μαζικής μεταφοράς συμπεριλαμβανομένων των επιβατηγών δημόσιας χρήσης αυτοκινήτων, με μετρητή (ταξί) και αγοραίων. Με απόφαση του Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης δύναται να υπάγονται και άλλοι χώροι στην απαγόρευση του παρόντος άρθρου.

Δεν ξέρω αν έχει ακολουθήσει άλλη Υπουργική απόφαση για περαιτέρω χώρους από αυτούς που περιγράφει το άρθρο, αλλά, αν οι Λέσχες δεν υπάγονται στις Υγειονομικές διατάξεις (πράγμα λίγο δύσκολο, αφού ένα καφέ και ένα σάντουιτς θα σερβίρουν), τότε εξαιρούνται..

Προσωπικα στο πρωτο ποστ, δεν βλεπω "εντυπωση" (ποσω μαλλον λανθασμενη), ουτε καποιον που δεν θελει να καταλαβει. Αντιθετα εξηγει πολυ καλα τη διαφορα κυριοτητας και χρησης. Οπως και διαφορες αλλες υποχρεωσεις ιδιοκτητων, που εχουν Δημοσιας χρησης ιδιοκτησιες.

Προσπάθησα να εξηγήσω τι θα πει Δημόσιος και τι ιδιωτικός χώρος. Τα Κ.Υ.Ε δεν είναι Δημόσιοι χώροι, γι' αυτό και:

3. Σε κάθε υπεύθυνο διαχείρισης και λειτουργίας των χώρων της πρώτης παραγράφου του άρθρου 3, που ανέ*χεται την παραβίαση της διατάξεων του άρθρου 3, επι*βάλλεται πρόστιμο από πεντακόσια (500) έως δέκα χι*λιάδες (10.000) ευρώ. Η υποτροπή λαμβάνεται υπόψη για το ύψος του επιβαλλόμενου προστίμου. Στην τέταρ*τη υποτροπή ανακαλείται προσωρινά η άδεια λειτουρ*γίας του καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος με απόφαση της αρχής, η οποία τη χορήγησε, για χρονικό διάστημα δέκα (10) ημερών. Στην πέμπτη υποτροπή ανακαλείται οριστικά η άδεια λειτουργίας με απόφαση της αρχής η οποία τη χορήγησε.

Αλλο δημοσιος με την εννοια της κοινης κτησης, αλλο με την εννοια της κοινης χρησης.

Ασχετα με τη λεξη που θα χρησιμοποιησεις, οι ιδιοκτητες τετοιων χωρων και μεσων εχουν υποχρεωσεις που απορρεουν απο νομους και δεν προκυπτει απο πουθενα οτι μπορουν να κανουν ο,τι θελουν, οπως υποστηριχτηκε πριν.

Γιάννη το Κ.Υ.Ε. δεν είναι ΜΟΝΟ Δημόσιος χώρος .

Για αυτό και (ο νόμος) κάνει ειδική αναφορά σε αυτά και εξηγεί ότι σε αυτά δεν περιλαμβάνει ΜΟΝΟ το χώρο κοινού αλλά επεκτείνει και στην κουζίνα , χώρο προετοιμασίας φαγητού , αποθήκευσης , εργαστήρια παρασκευής γλυκού / ψωμιού κλπ που ΔΕΝ είναι δημόσιοι χώροι αλλά απλώς Κ.Υ.Ε.. (και ΘΕΛΕΙ να ισχύει η απαγόρευση).

Για τις λέσχες θεωρώ λογικό να επιτρέπεται το κάπνισμα , παρότι ίσως κολλάει τόσο στο ότι θα λειτουργούν και ως κυλικεία , αλλά και ως χώρος εργασίας για κάποιους. Αν και νομίζω ότι στην πράξη ουδέποτε θα τεθεί θέμα.

Στο ποστ σου 803 αναλυτικά περιγράφεται η έννοια των Δημόσιων χώρων κατά περίπτωση , τα δε ταξί αναφέρονται ως δημοσίας χρήσης επιβατηγά

Αλλο δημοσιος με την εννοια της κοινης κτησης, αλλο με την εννοια της κοινης χρησης.

:eek::eek:

Δεν σου ζητάω να το αναλύσεις γιατί ήδη έχει χαθεί η μπάλα...κοινή χρήση, κοινή κτήση...-bye--bye-

Ασχετα με τη λεξη που θα χρησιμοποιησεις, οι ιδιοκτητες τετοιων χωρων και μεσων εχουν υποχρεωσεις που απορρεουν απο νομους και δεν προκυπτει απο πουθενα οτι μπορουν να κανουν ο,τι θελουν, οπως υποστηριχτηκε πριν.

Που ειπώθηκε ότι μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν? Για δώσε ποστ γιατί μάλλον μου διέφυγε.

Γιάννη το Κ.Υ.Ε. δεν είναι ΜΟΝΟ Δημόσιος χώρος .

Για αυτό και (ο νόμος) κάνει ειδική αναφορά σε αυτά και εξηγεί ότι σε αυτά δεν περιλαμβάνει ΜΟΝΟ το χώρο κοινού αλλά επεκτείνει και στην κουζίνα , χώρο προετοιμασίας φαγητού , αποθήκευσης , εργαστήρια παρασκευής γλυκού / ψωμιού κλπ που ΔΕΝ είναι δημόσιοι χώροι αλλά απλώς Κ.Υ.Ε.. (και ΘΕΛΕΙ να ισχύει η απαγόρευση).

Καλά, έχεις βαλθεί να με τρελλάνεις σήμερα...

Τι θα πει ''δεν είναι ΜΟΝΟ Δημόσιος χώρος''??? Ότι είναι και λίγο ιδιωτικός και λίγο δημόσιος?? Σόρρυ Ηλία μου, αλλά, αυτά που γράφεις δεν υφίστανται...χαρακτηρισμός του Κ.Υ.Ε. στο Δίκαιο ως ολίγον Δημόσιος και ολίγον ιδιωτικός, ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ.

Για τις λέσχες θεωρώ λογικό να επιτρέπεται το κάπνισμα , παρότι ίσως κολλάει τόσο στο ότι θα λειτουργούν και ως κυλικεία , αλλά και ως χώρος εργασίας για κάποιους. Αν και νομίζω ότι στην πράξη ουδέποτε θα τεθεί θέμα.

Στο ποστ σου 803 αναλυτικά περιγράφεται η έννοια των Δημόσιων χώρων κατά περίπτωση , τα δε ταξί αναφέρονται ως δημοσίας χρήσης επιβατηγά

στα παντός είδους μέσα μαζικής μεταφοράς συμπεριλαμβανομένων των επιβατηγών δημόσιας χρήσης αυτοκινήτων, με μετρητή (ταξί) και αγοραίων

Μέσα μαζικής μεταφοράς:

1. Επιβατηγά δημόσιας χρήσης (λεωφορεία, τρόλευ κ.λ.π.)
2. Ταξί (Ιδιωτικό φυσικά, δεν υπάρχει δημόσιο ταξί)
3. Αγοραίο (ως άνω)

Συνεχίζω να μην αντιλαμβάνομαι το πιο απλό, το οποίο οι θιασώτες του νέου νόμου αποφεύγουν να εξηγήσουν. Γιατί να μην έχω το δικαίωμα, ως ιδιοκτήτης bar, να κάνω το μαγαζί μου καπνιστών? Όποιος θέλει μπαίνει, αλλά έχει επίγνωση ότι το μαγαζί είναι καπνιστών και μπαίνει με δική του πρωτοβουλία. Τί θα πει υποχρεωτικό? Πώς γίνεται να είναι αποποινικοποιημένη η χρήση τσιγάρου στο σπίτι ή έξω, αλλά όχι στο μαγαζί? Τότε εγώ θέλω να αποποινικοποιηθεί η χρήση ναρκωτικών, εφόσον θα τα κάνω σπίτι και όχι σε "δημόσιους" χώρους. Ποινικοποιημένη εκτός, αποποινικοποιημένη εντός...Ε ρε γλέντια!

Γιατί το μαγαζί ΣΟΥ (ή το ταξί σου ή το λεωφορείο σου ή το πλοίο σου ή το σινεμά σου ) δεν είναι σπίτι ΣΟΥ (ή ΙΧ αυτοκίνητο σου , ή τροχόσπιτο σου ή κότερο σου ή Home cinema σου) ώστε να αποκλείσεις εμένα που θέλω να πιώ τον καφέ μου με τρόπο που ορίζει ο νόμος για δημόσιους χώρους..
Η άδεια σου λέει ότι παρέχεις ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ σε κοινό.

Στο σπίτι σου μπορείς να με απορρίψεις.

ΥΓ Τίποτα προσωπικό .φυσικά.

Θα το "μαζεψουν " σιγα σιγα ,τα τασακια ειναι απο σημερα στα τραπεζια ,πιθανοτατα θα ειναι σαν παραταση για τα K.Y.E και μονο .

Τωρα για τους παθιασμενους αντικαπνιστες που πιθανοτατα δεν εχουν διαβασει το νημα απο την αρχη θα πρεπει να ξαναγραψω οτι στηριζω και σεβομαι το μετρο (οσον αφορα Δημοσιες Υπ ,Νοσοκομεια κλπ διαφωνω στο οτι δεν επιτρεπουν την επιλογη στα Κ.Υ.Ε ) ,ετσι και αλλοως σεβομουν τους μη καπνιζοντες και πριν τον νομο .
Αυτο που δεν καταπινω ειναι οτι ξαφνικα νοιαζονται για αλλη μια φορα για το καλο μου ανθρωποι που χρονια τωρα και συστηματικα προσπαθουν να μου καταστρεψουν την ζωη ,δεν γνωριζω εαν ειναι αντι-συνταγματικο ειναι σιγουρα παραλογο το να πωλειται κατι ελευθερα ,να μπορω να το αγορασω πληρωνοντας υψηλο ΦΠΑ ,ΑΛΛΑ ΝΑ ΜΟΥ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η χρηση του .
Εν ταξει "εφαγα" τα μονα ζυγα(μικρα-μεγαλα) και δεχομαι να κυκλοφορω με το αμαξι ελευθερα τα 2/3 του ετους και να πληρωνω δασμο για ολοκληρο μπας και μοιωθουν οι ρυποι ,ειχε μια λογικη βρε αδερφε και εαν εχει το καταπινεις.
Ο Αντικαπνιστικος πιστευω οτι εγινε χωρις καμμια μελετη απλα για να απορροφηθούν τα κονδυλια (συγχρηματοδοτούμενο με Ε.Ε) ,ξεκινησαν με το οτι θα υπαρχουν χωρισματα μετα το αλλαξαν ,εδωσαν παρατηση επιλεκτικα τωρα ,και συντομα θα τον ξαναματαλλαξουν .
Και τελικα για να πουμε και για την ουσια οπως εγραψαν επιστημονες ΔΕΝ υπαρχει αποδειξη για το εαν και κατω απο ποιες συνθηκες το παθητικο καπνισμα μπορει(; ) να προξενησει βλαβες .

Γιατί το μαγαζί ΣΟΥ (ή το ταξί σου ή το λεωφορείο σου ή το πλοίο σου ή το σινεμά σου ) δεν είναι σπίτι ΣΟΥ (ή ΙΧ αυτοκίνητο σου , ή τροχόσπιτο σου ή κότερο σου ή Home cinema σου) ώστε να αποκλείσεις εμένα που θέλω να πιώ τον καφέ μου με τρόπο που ορίζει ο νόμος για δημόσιους χώρους..
Η άδεια σου λέει ότι παρέχεις ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ σε κοινό.

Στο σπίτι σου μπορείς να με απορρίψεις.

ΥΓ Τίποτα προσωπικό .φυσικά.

Hλία αν υπήρχε διαμορφωμένος χώρος ο οποίος δεν θα επέτρεπε τον καπνό να σε ενοχλήσει θα το δεχόσουν?

Re: Απάντηση: Re: Συνέπειες από την απαγόρευση του καπνίσματος...!!!

Γιάννη στο Κ.Υ.Ε. υπάγεται η αίθουσα που ΚΑΘΕΤΑΙ το κοινό , η κουζίνα (με τις κατσαρόλες) , ο χώρος προετοιμασίας , η αποθήκη τροφίμων , το εργαστήριο γλυκών , τα ψυγεία .κ.λ.π

Από αυτά μόνο η αίθουσα είναι δημόσιος χώρος αλλά το κάπνισμα απαγορεύεται και στους υπόλοιπους χώρους που δεν επιτρέπεται να υπάρχει κοινό. (και δεν είναι δημόσιοι χώροι).

Ακόμα και Κ.Υ.Ε. είναι και χώροι που δεν υπάρχει καθόλου κοινό (πχ. Εργαστήρια ζαχαροπλαστικής – παρασκευής catering – συσκευασίας τροφίμων κ.λ.π)
Και εκεί ισχύει η απαγόρευση καπνίσματος.

Ελπίζω να σε τρέλανα λιγότερο.:guitarist:

Last edited:
Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Συνέπειες από την απαγόρευση του καπνίσματος...!!!

Γιάννη στο Κ.Υ.Ε. υπάγεται η αίθουσα που ΚΑΘΕΤΑΙ το κοινό , η κουζίνα , η αποθήκη τροφίμων , το εργαστήριο γλυκών .κ.λ.π

Από αυτά μόνο η αίθουσα είναι δημόσιος χώρος αλλά το κάπνισμα απαγορεύεται και στους υπόλοιπου χώρους που δεν επιτρέπεται να υπάρχει κοινό. (και δεν είναι δημόσιοι χώροι).

Ακόμα και Κ.Υ.Ε. είναι και χώροι που δεν υπάρχει καθόλου κοινό (πχ. Εργαστήρια ζαχαροπλαστικής – παρασκευής catering – συσκευασίας τροφίμων κ.λ.π)
Και εκεί ισχύει η απαγόρευση καπνίσματος.

Ελπίζω να σε τρέλανα λιγότερο.:guitarist:

Βασικά, τώρα, με τρέλλανες περισσότερο!!!:D:D

Αυτός ο διαχωρισμός που κάνεις είναι άτοπος. Όταν κάποιος πάει να πάρει άδεια λειτουργίας Κ.Υ.Ε., η άδεια αφορά ολόκληρο το χώρο (κύριους και βοηθητικούς). Γι' αυτό και την προηγούμενη φορά (πριν δυο χρόνια αν θυμάμαι καλά) έλεγα ότι η επιλογή για καταστήματα καπνιζόντων μέχρι 70 τ.μ. συνολικού μεικτού εμβαδού ήταν μια κοροϊδία και μισή.

Re: Απάντηση: Συνέπειες από την απαγόρευση του καπνίσματος...!!!

Hλία αν υπήρχε διαμορφωμένος χώρος ο οποίος δεν θα επέτρεπε τον καπνό να σε ενοχλήσει θα το δεχόσουν?

Νίκο ασφαλώς και θα δεχόμουν. Απλά δεν γίνεται στην πράξη. Και ακόμα περισσότερο στην Ελλάδα του σήμερα.
Είναι σα να σου πω επιτρέπεται το διπλοπαρκάρισμα αν ΔΕΝ ενοχλείς. Πως το καταλαβαίνεις αυτό.?

Ειλικρινά σας διαβεβαιώνω ότι στον προσωπικό και εργασιακό μου τρόπο ζωής ΟΥΔΕΠΟΤΕ (αφήνω πλέον να) ενοχλούμαι από τους καπνιστές.
Και αυτό φυσικά ανεξάρτητα από τον αντικαπνιστικό νόμο που μου είναι αδιάφορος στην καθημερινότητα μου

Απλά μου κάνει εντύπωση πως κάποιοι υπό το βάρος της εξάρτησης αδυνατείτε να καταλάβετε άλλους ανθρώπους.
Πολιτισμένη κοινωνία σημαίνει ότι αφήνεις τα πεζοδρόμιο ελεύθερο ΜΠΑΣ και περάσει ΜΙΑ ηλικιωμένη η ΜΙΑ μητέρα με καροτσάκι.

Εσείς λέτε = ΣΙΓΑ τώρα μες τη νύχτα μη βγεί η γυναίκα με το καροτσάκι βόλτα ώστε να αφήσω το πεζοδρόμιο ελεύθερο.
Άσε που είμαστε πιο πολλοί εμείς που καβαλάμε το πεζοδρόμιο και κάνουμε και μεγαλύτερο τζίρο στο μαγαζί μπροστά από το πεζοδρόμιο.

Παιδιά από πλευράς μου τέλος στο μίτο. Τουλάχιστον προς ώρας.

Last edited:
Αυτό που λες ότι "απλά δεν γίνεται στη πράξη" ποιος το αποφασίζει για μένα?

Εγώ λέω ότι γίνεται για παράδειγμα...

Και αν δεν εφαρμοστεί από κάποιους να τους πηγαίνουν και αυτόφορο, να τους μαστιγώνουν δημοσίως, να τους απελαύνουν.... δε με νοιάζει...

Re: Απάντηση: Re: Συνέπειες από την απαγόρευση του καπνίσματος...!!!

Που ειπώθηκε ότι μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν? Για δώσε ποστ γιατί μάλλον μου διέφυγε.

Δε σου διεφυγε. Εννοω το να επιλεγει ο ιδιοκτητης αν θα ειναι το μαγαζι του "καπνιστων" ή μη. Εχει ειπωθει πολλακις.

Και η απαντηση ειναι οτι το πιθανοτερο ειναι ολοι να διαλεξουν το πρωτο.
Οσο για τους ξεχωριστους χωρους, η μονη λυση ειναι ξεχωριστα κλειστα δωματια, οπως ειδα με τα ματια μου σε μαγαζι στη Γερμανια. Αν μπορει να γινει αυτο ειναι αυτονοητο οτι δεν θα ειχε κανεις αντιρρηση. Αλλα ειναι τεχνικα δυσκολο, σε μερικες περιπτωσεις μαγαζιων εντελως αδυνατο και εκτος απο αυτο μονο ως παραθυρακι θα λειτουργησει.

Παντως με δεδομενη την μεγαλη αντιδραση, το βλεπω πιθανο να μπει αυτο ή αλλο παραθυρακι, απλα για να μην εφαρμοστει ο νομος, που ετσι κι αλλιως δεν τον βλεπω να εφαρμοζεται. Για να γλυτωσει και η κυβερνηση την ξεφτιλα.

Παντως ρε παιδια η αντιδραση ειναι ανευ προηγουμενου. Κυριολεκτικα.

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Συνέπειες από την απαγόρευση του καπνίσματος...!!!

Κώστα, μάλλον μιλάς για το άρθρο 16 του 3304 το οποίο ορίζει τα εξής:

Όποιος παραβιάζει την κατά τον παρόντα νόμο απαγόρευση της διακριτικής μεταχείρισης για λόγους εθνοτικής ή φυλετικής καταγωγής ή θρησκευτικών ή άλλων πεποιθήσεων, αναπηρίας, ηλικίας ή γενετήσιου προσανατολισμού, κατά την συναλλακτική διάθεση αγαθών ή προσφορά υπηρεσιών στο κοινό, τιμωρείται....

Για πες μου πως θα τα αποδείξει ο Εισαγγελέας αυτά?? Ιδίως αν ο ιδιοκτήτης επικαλεστεί ένα-δυο συμβάντα που έλαβαν χώρα στο κατάστημά του και έχρηζαν προστασίας για να μην επαναληφθούν??;)

Oχι βρε, δεν εννοώ αυτό. Εννοώ ότι πηγαίνοντας κάποιος σε ένα μαγαζί για να πιεί ένα ποτό ή έναν καφέ ουσιαστικά του παρέχεται μία υπηρεσία την οποία και πληρώνει. Αν αρνηθείς σε κάποιον την είσοδο στο μαγαζί ή αρνηθείς να τον σερβίρεις ενώ αυτός πρόκειται να σε πληρώσει, δεν είναι παράνομο;
Οπως όταν κάποιος αρνείται να πωλήσει κάποιο παραγόμενο ή εμπορεύσιμο απ' αυτόν αγαθό παρότι ο αγοραστής πληρώνει κανονικά;
Απορία.....

Let's face it, το τσιγαρο ειναι το μονο νομιμο ναρκωτικο.

Γιαυτο και οι αντιδρασεις φιλε Vasada. Αλλα στην επιλογη απο το καθε καταστημα να λειτουργει οπως νομιζει ειμαι 100% συμφωνος.
Αν τελικα υπαρχει τοσο ρευμα μη ή αντι καπνιστων ας γεμισουν τα μαγαζια που θα ειναι με αυτο το καθεστως.
Αν εγω ημουν ιδιοκτητης και εβλεπα τον διπλανο μου να ειναι γεματος σαν μη καπνιστων και εγω να ειμαι απο μετρια εως αδειος πιστευεις οτι θα αργουσα να το "γυρισω" και εγω;
Στο χερι λοιπον των μη καπνιστων ειναι να στηριξουν τα μαγαζια που επιλεγουν να ειναι ακαπνα...

Let's face it, το τσιγαρο ειναι το μονο νομιμο ναρκωτικο.

Γιαυτο και οι αντιδρασεις φιλε Vasada. Αλλα στην επιλογη απο το καθε καταστημα να λειτουργει οπως νομιζει ειμαι 100% συμφωνος.
Αν τελικα υπαρχει τοσο ρευμα μη ή αντι καπνιστων ας γεμισουν τα μαγαζια που θα ειναι με αυτο το καθεστως.
Αν εγω ημουν ιδιοκτητης και εβλεπα τον διπλανο μου να ειναι γεματος σαν μη καπνιστων και εγω να ειμαι απο μετρια εως αδειος πιστευεις οτι θα αργουσα να το "γυρισω" και εγω;
Στο χερι λοιπον των μη καπνιστων ειναι να στηριξουν τα μαγαζια που επιλεγουν να ειναι ακαπνα...

Μετα απο αυτη την παραδοχη που κανεις, κανονικα πρεπει να κλεισει η συζητηση.

Κατα τα αλλα, μεγαλο μεριδιο της ευθυνης για την επικρατουσα κατασταση εχουν και οι μη καπνιστες. Γιατι με την ανοχη - υπομονη τους εχει επικρατησει, το να αναβει τσιγαρο οποιοσδηποτε, οπουδηποτε. Αυτα στη θεωρια.

Γιατι στην πραξη η οποια αντιδραση απαιτει πολυ διαθεση. Ακομα και στους καπνιστες της παρεας, οσο κι αν καταλαβαινουν οτι ενοχλουν, τι μπορουν να κανουν αν στο διπλα τραπεζι ή γραφειο υπαρχουν τσιγαρα αναμενα. Το να πιασεις εναν εναν που καπνιζει και να εξηγησεις το προβλημα ειναι υπερβολη.

Πρεπει να εχεις διαθεση να τσακωθεις, να φανεις γραφικος και περιεργος. Και οταν βγαινεις με παρεα ή με την οικογενεια σου μια βολτα, αυτα ειναι τα τελευταια που χρειαζεσαι.

Για την επιλογη των μαγαζιων και παλι αυτο που λες μονο στη θεωρια μπορει να γινει. Γιατι ολοι υπο το φοβο να χασουν πελατες θα επιλεξουν το προφανες. Ακομα και μεικτες παρεες, υπο την αδιαλλαξια των καπνιστων θα επιλεξουν το μερος που οσοι καπνιζουν θα μπορουν να το κανουν. Αν υποχωρησει καποιος απο τους δυο, φανταζομαστε ποιος θα ειναι. Ασε που αυτο δεν θα ηταν αλλαγη απο την τωρινη κατασταση. Και τωρα οποιος το επιθυμει μπορει να απαγορευσει το καπνισμα στο μαγαζι του.

Σε καθε περιπτωση, εδω εχουμε καποιον που ενοχλει και καποιον που ενοχλειται. Το θεμα ειναι να εξασφαλιζεται αυτος που θιγεται. Ακομα κι αν ειναι ενας, εναντι πολλων, αυτο δεν του αφαιρει το δικιο.

Το οτι τελικα υπαρχει καποια λογικη στο να προστατευτει απο τον καπνο, οποιος το επιθυμει, δε νομιζω οτι αμφισβητειται. Το να μπαινουν εξαιρεσεις στο ποτε θα γινεται αυτο, δε στεκει.

Μετα απο αυτη την παραδοχη που κανεις, κανονικα πρεπει να κλεισει η συζητηση.

Για την επιλογη των μαγαζιων και παλι αυτο που λες μονο στη θεωρια μπορει να γινει. Γιατι ολοι υπο το φοβο να χασουν πελατες θα επιλεξουν το προφανες. Ακομα και μεικτες παρεες, υπο την αδιαλλαξια των καπνιστων θα επιλεξουν το μερος που οσοι καπνιζουν θα μπορουν να το κανουν. Αν υποχωρησει καποιος απο τους δυο, φανταζομαστε ποιος θα ειναι. Ασε που αυτο δεν θα ηταν αλλαγη απο την τωρινη κατασταση. Και τωρα οποιος το επιθυμει μπορει να απαγορευσει το καπνισμα στο μαγαζι του.

Σε καθε περιπτωση, εδω εχουμε καποιον που ενοχλει και καποιον που ενοχλειται. Το θεμα ειναι να εξασφαλιζεται αυτος που θιγεται. Ακομα κι αν ειναι ενας, εναντι πολλων, αυτο δεν του αφαιρει το δικιο.

Το οτι τελικα υπαρχει καποια λογικη στο να προστατευτει απο τον καπνο, οποιος το επιθυμει, δε νομιζω οτι αμφισβητειται. Το να μπαινουν εξαιρεσεις στο ποτε θα γινεται αυτο, δε στεκει.

Αν και θα μπουμε παλι στο ιδιο trip οπως και πριν...

Φυσικα και ειναι ναρκωτικο, μεγαλα παιδια ειμαστε. Το αν καποιος αρεσκεται σε αυτο ειναι ομως δικαιωμα του μιας και πωλειται νομιμα. Και δεν το προχωραω παραπερα.

Γιατι λοιπον εσεις οι ενοχλουμενοι δεν στηριζετε αυτα τα μαγαζια;;;
Μονο καθεστε παθητικοι και ανεχεστε αυτη την κατασταση; Εγω σε μαγαζι που απαγορευεται θα σκεφτω πολυ αν θα πατησω, ειλικρινα. Εσεις ολοι γιατι δεν κανετε το ιδιο;

Πολλα πραγματα ενοχλουν και ακομα περισσοτερα ειναι κατα της υγειας μου, οπως να μπαινει καποιος αρρωστος στο τραινο χωρις μασκα, να βρωμαει ο διπλανος μου, να φοραει καποιος/α εντονο αρωμα (υπαρχουν ανθρωποι με αναπνευστικα προβληματα που τους ειναι αδυνατο να αντεξουν τετοιες μυρωδιες)...
Τι θα κανουμε για αυτα;