Τα αυτιά μας ακούνε καλά;

Αραγε, να υπαρχουν και ηχοληπτες με προβληματα στα αυτια τους ? :ears::huh2::chinscratch::bang:

Απάντηση: Re: Τα αυτιά μας ακούνε καλά;

Ακριβώς. Είναι όπως τα ηχεία που λέμε ότι έχουν monitor χαρακτήρα αλλά μεταξυ τους ακούγονται διαφορετικά.
Και το ίδιο ηχείο,σε διαφορετικό χώρο,διαφορετικά θα ακουστεί.
Μιλάμε πολλές φορές για όλα αυτά σαν οι χώροι να είναι δεδομένοι και τέλειοι.

Μακάρι να ήταν.
Αμ έλα που είναι ο Νο1 ένας παράγοντας,είτε στο live είτε στο σπιτάκι μας.

Κατά τα άλλα,συμφωνώ απολύτως,το αντικειμενικό κάποιου-ο δικός μου πονοκέφαλος.

Re: Απάντηση: Re: Τα αυτιά μας ακούνε καλά;

Και το ίδιο ηχείο,σε διαφορετικό χώρο,διαφορετικά θα ακουστεί.
Μιλάμε πολλές φορές για όλα αυτά σαν οι χώροι να είναι δεδομένοι και τέλειοι.

Μακάρι να ήταν.
Αμ έλα που είναι ο Νο1 ένας παράγοντας,είτε στο live είτε στο σπιτάκι μας.

Κατά τα άλλα,συμφωνώ απολύτως,το αντικειμενικό κάποιου-ο δικός μου πονοκέφαλος.

Σωκρατη,υπαρχει απλος τροπος να τσεκαρουμε το ποσο "αντικειμενικοι" κριτες ειμαστε.
Να παρουμε τα πραγματα διαφορετικα και να ακουσουν 5 "αντικειμενικοι" κριτες, ενα αποδεκτα "ουδετερο συστημα" στον ιδιο χωρο και να περασουν ολοι απο το sweet spot, και να γραψουν τις εντυπωσεις τους για το τι ακουνε.
Νομιζεις θα συμφωνησουν? Εγω αμφιβαλλω επιεικως.....για να μην πω τι θα γραψουν αν δεν ξερουν/ βλεπουν καν το συστημα !!!

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Τα αυτιά μας ακούνε καλά;

Σωκρατη,υπαρχει απλος τροπος να τσεκαρουμε το ποσο "αντικειμενικοι" κριτες ειμαστε.
Να παρουμε τα πραγματα διαφορετικα και να ακουσουν 5 "αντικειμενικοι" κριτες, ενα αποδεκτα "ουδετερο συστημα" στον ιδιο χωρο και να περασουν ολοι απο το sweet spot, και να γραψουν τις εντυπωσεις τους για το τι ακουνε.
Νομιζεις θα συμφωνησουν? Εγω αμφιβαλλω επιεικως.....για να μην πω τι θα γραψουν αν δεν ξερουν/ βλεπουν καν το συστημα !!!

Πανίκο,δεν αμφιβάλω καθόλου,κι εγώ το ίδιο υποψιάζομαι.
Εγώ απλώς μίλησα γι´αυτό που κάνει κραυγαλέες διαφορές.

Μην ισοπεδώνουμε!! Η ισοπέδωση ευνοεί την άγνοια. Διαρκώς μαθαίνουμε. Προσωπικά μαθαίνω συνέχεια. Δεν μπορούμε όλα να τα βαφτίζουμε υποκειμενικά. Τότε όλοι έχουν δίκιο. Όμως δεν είναι έτσι. Νομίζω η συζήτηση έχει πάρει άλλη κατεύθυνση. Λ.Σ.

Μην ισοπεδώνουμε!! Η ισοπέδωση ευνοεί την άγνοια. Διαρκώς μαθαίνουμε. Προσωπικά μαθαίνω συνέχεια. Δεν μπορούμε όλα να τα βαφτίζουμε υποκειμενικά. Τότε όλοι έχουν δίκιο. Όμως δεν είναι έτσι. Νομίζω η συζήτηση έχει πάρει άλλη κατεύθυνση. Λ.Σ.

Η επιλογη του συστηματος που ακουμε Λουκα ειναι καθαρα βασισμενη σε υποκειμενικα κριτηρια.
Σαφως και ολοι μαθαινουμε κατι νεο στην πορεια.
Ενα που ξερω σιγουρα για τον εαυτο μου ειναι οτι ποτε δεν θα πληρωνα για να αγορασω και να ακουω κατι που δεν μου αρεσει υποκειμενικα.
Γνωριζεις κανεναν που αγορασε μηχανημα ηχου βασισμενος σε αντικειμενικα/τεχνικα κριτηρια?Ζητησε κανενας να δει μετρησεις για να αγορασει κατι?
Πολλα μηχανηματα ειναι τεχνικα εξαιρετικα,αλλα δεν ακουγονται το ιδιο.
Η συζητηση νομιζω καλα παει. Αμφιβαλλεις οτι 5 εμπειρα ατομα θα εχουν 5 διαφορετικες αποψεις για το ιδιο συστημα στον ιδιο χωρο?

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Πανίκο,δεν αμφιβάλω καθόλου,κι εγώ το ίδιο υποψιάζομαι.
Εγώ απλώς μίλησα γι´αυτό που κάνει κραυγαλέες διαφορές.

Και συμφωνω απολυτα με το παραδειγμα σου.

Σαφώς και δεν είναι όλα υποκειμενικά. Μη τρελαθούμε στο τέλος... :)

Υπάρχουν κάποια πράγματα στα οποία θα συμφωνήσουν (σχεδόν) ΟΛΟΙ!

Το μπάσο ενός 801, την εικόνα ενός καλοοδηγημένου Raidho ή Magnepan, ..... πολλά τα παραδείγματα.

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

.....αλλιώς οι ¨νεοεισερχόμενοι¨ που μας διαβάζουν θα σκεφτούν να αλλάξουν hobby... :)

Σαφώς και δεν είναι όλα υποκειμενικά. Μη τρελαθούμε στο τέλος... :)

Υπάρχουν κάποια πράγματα στα οποία θα συμφωνήσουν (σχεδόν) ΟΛΟΙ!

Το μπάσο ενός 801, την εικόνα ενός καλοοδηγημένου Raidho ή Magnepan, ..... πολλά τα παραδείγματα.
Αν καποιος επιλεξει ενα απο τα τρια ηχεια που λες η επιλογη του θα ειναι αντικειμενικη η υποκειμενικη ?

Εστω και ετσι που -εντεχνα-απαντησες :smile: , ειναι σαφες οτι οπου υπαρχει συμβιβασμος (εστω και "κοκτειλ" ) υπαρχει υποκειμενικη αποψη/επιλογη.

Αν καποιος επιλεξει ενα απο τα τρια ηχεια που λες η επιλογη του θα ειναι αντικειμενικη η υποκειμενικη ?

Δλδ οταν καποιος επιλεγεί ενα δικο σου phono stage δεν εχει μια εικόνα στο μυαλο του του τι ειναι "σωστο" και τι οχι σαν ήχος, χροιά, διαύγεια κτλ? Αν βάλουμε 10 ακροατές να διαλεξουν και οι 8-9 τελικα καταλήξουν στο δικο σου και οχι σε κάποιο αλλο τι θα πεις? Οτι ηταν ολοι υποκειμενικοί ή οτι υπάρχει και μια κοινη ιδεα που μεσες ακρες ολοι ακολουθούμε και κατα γενική ομολογία θεωρείτε "σωστή"?

Αραγε, να υπαρχουν και ηχοληπτες με προβληματα στα αυτια τους ? :ears::huh2::chinscratch::bang:

Aπ οσο ξερω οι περισσοτεροι εχουν .Μαλιστα εχω συναντησει κι εναν που δεν πρεπει να ακουγε πανω 6Khz ,επιεικως

Μην ισοπεδώνουμε!! Η ισοπέδωση ευνοεί την άγνοια. Διαρκώς μαθαίνουμε. Προσωπικά μαθαίνω συνέχεια. Δεν μπορούμε όλα να τα βαφτίζουμε υποκειμενικά. Τότε όλοι έχουν δίκιο. Όμως δεν είναι έτσι. ....

Παρότι θα είμαι εκτός θέματος αυτό που γράφεις είναι ΜΕΓΑΛΗ κουβέντα -διαπίστωση.

Και όχι φυσικά μόνο στο –άνευ σημασίας στο φινάλε - χόμπι του Hi-end. Ισχύει γενικά στην Ελλάδα για να μην πω στον πλανήτη.
Ζούμε στην εποχή που (θεωρειται φυσιλογικό) όλοι να έχουν δίκιο. Όλα είναι «υποκειμενικά» ... Εχει γίνει και τρόπος "παιδείας"
Μέχρι την στιγμή που κάποιος δεκαεξάχρονος σε κάποιο σχολείο που έχει μάθει ότι έχει πάντα "δικιο" παίρνει κανένα πολυβόλο και σκοτώνει όποιον βρει μπροστά του.

Last edited:
Δλδ οταν καποιος επιλεγεί ενα δικο σου phono stage δεν εχει μια εικόνα στο μυαλο του του τι ειναι "σωστο" και τι οχι σαν ήχος, χροιά, διαύγεια κτλ? Αν βάλουμε 10 ακροατές να διαλεξουν και οι 8-9 τελικα καταλήξουν στο δικο σου και οχι σε κάποιο αλλο τι θα πεις? Οτι ηταν ολοι υποκειμενικοί ή οτι υπάρχει και μια κοινη ιδεα που μεσες ακρες ολοι ακολουθούμε και κατα γενική ομολογία θεωρείτε "σωστή"?

Οποιος επιλεξει η δεν επιλεξει ενα "δικο μου" phono stage κατοπιν ακροασης η επιλογη του θα ειναι απολυτα υποκειμενικη.
Ειναι εξ'αλλου αναμενομενο οτι πολλοι να συμφωνησουν με την αποψη μου,οπως και πολλοι δεν θα συμφωνησουν.
Απο τεχνικης πλευρας η προσπαθεια ειναι να γινει οσο το δυνατον καλυτερο αλλα οπως ειπα πολλες φορες η τεχνικη πλευρα ενος μηχανηματος δεν ειναι το παν. Και εφ'οσον ανεφερες το "δικο μου" phono stage, να πω οτι βρισκεται στην τριτη γενια τωρα, υποκειμενικα το βρισκω ηχητικα καλυτερο απο ποτε, και σε διαβεβαιωνω οτι δεν μετρα τεχνικα διαφορετικα απο το πρωτο.
Μην με ρωτησεις αν ξερω γιατι ακουγεται καλυτερα,διοτι ...... ξερω :smile:
Aν τωρα 8-9 στους 10 επελεγαν το δικο μου,θα ημουν ευτυχισμενος .... χαχαχα

Last edited:
Αρα υπαρχει κατι αντικειμενικό (μετρήσεις) το οποιο πολλές φορες συνοδεύεται και απο το υποκειμενικό μας γουστο (μας αρεσει). Οταν αυτα τα δυο ειναι ευρύτερα αποδεκτά απο πολλους μπορουμε να πουμε οτι προσεγγίζουμε τον σωστό ηχο. Εξάσκηση, προηγουμενες εμπειριες, μουσικη παιδια, παραδόσεις χωρας προελεύσεις και πολλα αλλα κανουν την επιλογή υποκειμενική αλλα συνάμα την κανουν και πιο αληθινή.

Ναι το *υποκείμενο* είναι αυτό που έχει την άποψή του. Δεν θα μπορούσε να είναι αλλιώς,να την έχει ο αέρας ή η πέτρα, ΑΛΛΑ αυτό το *υποκείμενο* πώς κατέληξε να έχει την όποια άποψη έχει; Κάποτε δεν καταλάβαινα τίποτα και δεν μπορούσα να εκτιμήσω ένα αξιόλογο ηχείο. Τώρα γράφω βιβλία για τους δίσκους που δεν υπάρχει καν βιβλιογραφία παγκοσμίως και δεν το λέω για να παινευτώ, εντάξει;
Αυτό που θέλω να πω είναι ότι η άποψη ή η γνώμη μπορεί να έχει αντικειμενικότητα και εξαρτάται από το πόσο και πώς έχουμε εκπαιδεύσει τον εαυτό μας ως υποκείμενα. Κάνω πολλές συγκριτικές ακροάσεις δίσκων ίδιας ηχογράφησης, αλλά αντίτυπα διαφορετικής χρονικής περιόδου, με φίλους και σχεδόν πάντα έχουμε την ίδια άποψη τεκμηριωμένα φυσικά. Είναι ελάχιστες οι φορές που υπάρχει διαφωνία, αλλά αυτή δεν είναι ουσιώδης. Για τέτοιου είδους υποκειμενικότητα ή αντικειμενικότητα μιλάω.
Μια φορά σε ζωντανή συναυλία στο Μέγαρο Θεσ. κάποιος γνωστός μου είχε πει στο διάλειμμα ότι στο σπίτι του ακούει καλύτερα!!!!! Δεν είχε και τίποτε το αξιόλογο. Αυτό δεν τολμάω να το πω ούτε εγώ αλλά αυτός τόλμησε. Τί να πεις! Λ.Σ.

Αρα υπαρχει κατι αντικειμενικό (μετρήσεις) το οποιο πολλές φορες συνοδεύεται και απο το υποκειμενικό μας γουστο (μας αρεσει). Οταν αυτα τα δυο ειναι ευρύτερα αποδεκτά απο πολλους μπορουμε να πουμε οτι προσεγγίζουμε τον σωστό ηχο. Εξάσκηση, προηγουμενες εμπειριες, μουσικη παιδια, παραδόσεις χωρας προελεύσεις και πολλα αλλα κανουν την επιλογή υποκειμενική αλλα συνάμα την κανουν και πιο αληθινή.

Να το πω οσο πιο αντικειμενικα μπορω ( :smile: ) ωστε να μην θεωρηθει οτι για οποιο δηποτε λογο εκμεταλευομαι την ερωτηση σου προς ωφελος των NVO :

Η τεχνικη πλευρα ειναι εκει για οποιον θελει να την κρινει.Και ναι εμπιπτει στα κοινως αποδεκτα αντικειμενικα αυστηρα κριτηρια.
Το τελικο voicing και γενικα ηχος, αποτελει υποκειμενικες επιλογες του Ανδρεα και μενα.
Αν οι τεχνικες και υποκειμενικες μας επιλογες γινουν ευρεως αποδεκτες, θα το χαρουμε ακομη περισοτερο :a0210: