Τα πάντα για την αγορά και την ποιότητα του βινυλίου

Πέρα από αυτά που αναφέρθηκαν υπάρχουν και άλλοι παράμετροι για το τότε …
1)Τα μαγνητόφωνα .
2)Ο ποιοτικός έλεγχος που εφάρμοζε η κάθε δισκογραφική εταιρία ώστε αυτούσια η εγγραφή να μεταφερθεί στο βινύλιο ή χάραξη ,η μητρική δηλ .Αυτός είναι και ένας λόγος που υπάρχουν διαφοροποιήσεις πέρα τις αντιλήψεις των κάθε μηχανικών .Υπήρχαν συγκροτήματα που επόπτευαν όλη αυτήν την διαδικασία .
3)Παρθένο βυνίλιο (υλικό)αυτό απλά μια δικιά μου εικασία .
Σε κάθε περίπτωση η μαγνητοταινία είναι το πρωτότυπο ,αυτό για τους συλλέκτες και πάντα για την εποχή εκείνη .

Θα συμφωνήσω. Αλλά γιατί να συμβαίνει; Σίγουρα η τεχνολογία εγγραφής-αναπαραγωγής έχει προχωρήσει πάρα πολύ έκτοτε.
Κι' όμως υπάρχουν ηχογραφήσεις που με τα σημερινά κριτήρια ακούγονται εκπληκτικά.
Πως και γιατί άραγε;
Οι λόγοι είναι πολλοί και όχι ένας κατά την ταπεινή μου γνώμη:
1. Ήδη απο τις αρχές της δεκαετίας του 50 η τεχνολογία του μαγνητοφώνου μπορούσε να καταγράψει το πλήρες ηχητικό φάσμα της ανθρώπινης ακοής, τα 20-20.000Hz. Η δυναμική περιοχή μπορεί να ήταν θεωρητικά περιορισμένη-δεν ξέρω, υποθέτω-αλλά στην πράξη υπερκαλύπτει τις δυνατότητες αναπαραγωγής των ηχοσυστημάτων.
2. Ο εξοπλισμός υπήρχε, αλλά ήταν ακριβός, δύσκολος στο χειρισμό του και απαιτούσε ειδικευμένο προσωπικό. Αυτό με τη σειρά του σήμαινε ότι λίγες εταιρείες μπορούσαν να ειναι στην κορυφή της τεχνολογίας και να προσφέρουν υψηλή πιστότητα, στερεοφωνία κλπ. Αυτές οι εταιρείες ήταν κυρίως στις ΗΠΑ, Μ.Βρεττανία, λιγότερο σε Ευρώπη και ΕΣΣΔ.
3. Αυτό σημαινε με τη σειρά του ότι οι εταιρείες προσέφεραν ένα ακριβό προϊόν, που όμως είχε ζήτηση γιατί οι εναλακτικές για ψυχαγωγία ήταν λίγες (τηλεόραση δεν υπήρχε καν σε πολλές χώρες, το ραδιόφωνο ήταν χαμηλής ηχητικής ποιότητας, ο κινηματογράφος το ίδιο, βίντεο και gaming δεν υπήρχαν ούτε ως ιδέα κλπ). Όποιος ήθελε να ακούσει καλή μουσική στο σπίτι έπρεπε να τα στάξει στις Columbia, RCA, EMI κλπ.
4. Ακριβό προϊόν με ζήτηση συνεπάγεται ότι δίνεις βάρος στην ποιότητα, τόσο στο περιεχόμενο όσο και στην παρουσίαση. Που σημαίνει ότι οι καλοί ηχολήπτες, μηχανικοί μάστερινγκ κλπ είναι περιζήτητοι.
5. Το στερεοφωνικό και η συλλογή δίσκων είναι status symbol αυτή την εποχή, κάθε αστός που σέβεται τον εαυτό του έχει ένα πικάπ και μια δισκοθήκη.
6. Όλες οι παραπάνω προϋποθέσεις αρχίζουν σταδιακά να εκλίπουν απο τη δεκαετία του 70 και έχουν εξαφανιστεί στα μέσα της δεκαετίας του 80.

• Like
Reactions: vlad66
Απλά έπρεπε να φάμε την παπάτζα του super wow ψηφιακού από την πρώτη μέρα εμφάνισης του που πρακτικά υποβάθμισε τον ήχο.
Βέβαια εδώ και κάποια χρόνια έχει εξελιχθεί με τρελούς ρυθμούς , αλλά χάσαμε κάποιες δεκαετίες ηχογραφήσεων που υπάρχουν μόνο σε ψηφιακές κόπιες γραμμένες με τεχνολογία της εποχής του χαλκού (ψηφιακά).

Εννοώ την ψηφιακή εγγραφή που με τόσο ενθουσιασμό αγκάλιασαν από την βρεφική της ηλικία.
Ακόμη και στα βινύλια η εγγραφή ήταν ψηφιακή, όχι μόνο στα cd.

• Like
Reactions: Sonus Naturalis
Αυτό είναι αληθεία. Απο τα τέλη της δεκαετίας του 70' αρκετά μεγάλα studio ηχογράφησης άρχισαν να χρησιμοποιούν ψηφιακούς εγγραφείς που συνήθως ήταν συνδυασμός ενός επαγγελματικού video Umatic με ένα ξεχωριστό PCM converter που λειτουργούσε στην ίδια συχνότητα δειγματοληψίας 16 bit/44.1 kHz που πέρασε μετά ως standard στο CD. Οπως καταλαβαίνετε οι ψηφιακές ηχογραφήσεις αυτές θα κουβαλάνε για πάντα τους τεχνολογικούς περιορισμούς της εποχής. Δείτε εδώ ένα από τα συστήματα ψηφιακής εγγραφής των αρχών της δεκαετίας του 80:

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

• Like
Reactions: vlad66 and MakisM
Τι γυαλιά ρε συ;;
Αφού δεν φοράς γυαλιά...
Αγόρασες γυαλιά μόνο και μόνο να τα πλένεις στον υπέρηχο;;;;
Γυαλιά ηλίου και τα γυαλιά της Γυναίκας .
Αλλά έτοιμος είμαι και εγώ ,αρχίζω να δυσκολεύομαι στο διάβασμα .

• Like
Εγω προχθές πήγα στον οφθαλμίατρο. Μετά από 38 χρόνια μπροστά σε οθόνες υπολογιστών (CRT επί το πλείστον) η πρεσβυωπία μου πλέον είναι στα 2,25. Χωρίς γυαλιά δυσκολεύομαι πλέον.

• Like
Εγω προχθές πήγα στον οφθαλμίατρο. Μετά από 38 χρόνια μπροστά σε οθόνες υπολογιστών (CRT επί το πλείστον) η πρεσβυωπία μου πλέον είναι στα 2,25. Χωρίς γυαλιά δυσκολεύομαι πλέον.
Πρόσεχε τι γράφεις εδώ μέσα..
Ο Μάκης είναι σε θέση να σε κάνει να αγοράσεις πλυντήριο υπέρηχων για την πρεσβυωπία...
:LOL:

Πρόσεχε τι γράφεις εδώ μέσα..
Ο Μάκης είναι σε θέση να σε κάνει να αγοράσεις πλυντήριο υπέρηχων για την πρεσβυωπία...
:LOL:
Όχι μόνο γυαλιά 🤓 αλλά σε λίγο χρυσό και ρολόγια ⏰😂

Μιας και μιλάτε για υπερήχους και σας βρίσκω... πρόχειρους 😄.
Τι λέτε για το παρακάτω;
Σκέφτομαι να το πάρω για τα γυαλιά και τις λοιπές του λειτουργίες.
Θα κάνει δουλειά ή θα μου τα ... εξατμίσει?😸

καλή ιδέα για τον χρυσό και άλλα μέταλλα..
τα ρολόγια δεν θα καταστραφούν από το υγρό ;;;
Αδιάβροχο να είναι το ρολόι ΟΧΙ από το υγρό .
Είναι ελάχιστη ποσότητα ,εδώ δεν κατέστρεψε το βυνίλιο ,ούτε το πλαστικό .
Υπάρχουν ακόμη πολύ πιο δυνατά υγρά αλλά για άλλες εφαρμογές .
Σε κάθε περίπτωση και αυτά τα μίνι που έβαλε ο Μιχάλης δουλεύουν ,κάποια έχουν συγκεκριμένα προγράμματα ,επαναφορτιζόμενα και όπως πάντα κάποιοι τα συνδυάζουν με εξειδικευμένα χημικά ανάλογα την χρήση .
Αυτό που δεν γνωρίζω είναι σε ποια συχνότητα δουλεύουν ,(μίνι)υπάρχει πολύς κόσμος που τα χρησιμοποιεί για κάθε χρήση ,υπάρχουν έτσι και αλλιώς κριτικές από τον κόσμο αφού μπορούν να καθαρίζουν 360 μοίρες και να απολυμάνουν .
Αυτό που πρέπει να προσέξουν κάποιοι που τα πουλούν και τα εμπορεύονται στην χώρα μας ,είναι ότι υπάρχουν πιο εξελιγμένα σε χαμηλότερες τιμές .
Αυτά …

• Like
Reactions: vlad66 and mdvq
Μιας και μιλάτε για υπερήχους και σας βρίσκω... πρόχειρους 😄.
Τι λέτε για το παρακάτω;

Έχω έναν της coil master εδώ και καμιά δεκαετία και δουλεύει μια χαρά.
Τα 35€ που μου κόστισε τότε τα έχει βγάλει και με το παραπάνω.
Μην πας σε μικρότερο από 500-600ml.

• Like
Reactions: mdvq
1000018849.jpg1000018848.jpg

Δεν θα ξεχάσω ποτέ ένα πρωινό στο Λονδίνο στα 25 μου, που είδα ψηλά ψηλά σε δισκαδικο τους 3 αριστερά και όταν ρώτησα τιμή μου είπαν πιο πολύ ο καθένας από οτι πληρωνα για το ενοίκιο μου τότε.
Πως τα φέρνει ο χρόνος.