Τεχνητή Νοημοσύνη (AI). Τι είναι, τι ξέρουμε, τι αλλάζει στη ζωή και στον πολιτισμό;

Θα απαντήσω λίγο αντισυμβατικά.
Δεν με αφορά και δεν με ενδιαφέρει.
Αν κάτι με κάνει να θέλω να το ακούσω θα το ξανακούσω. Δεν πάει να είναι σε εγγραφή από κασέτα των 80s ψηφιοποιημένο από walkman στο cooledit με μια SB16.
Μου έχει τύχει κομμάτι, να έχει ηχογραφηθεί πρόχειρα από πρόβα, να θέλω και εγώ και αρκετοί άλλοι να το ακούμε συνεχώς. Το συγκρότημα κράτησε τα τύμπανα και ηχογράφησε τα υπόλοιπα κανονικά, το δούλεψε ηχολήπτης, ακουγόταν πολύ πιο ωραίο, αλλά σχεδόν κανένας δεν ήθελε το καινούργιο.
Η μουσική είναι συναίσθημα. Αν το συναίσθημα το βγάζει ένας υπολογιστής τελικά δεν με ενδιαφέρει και τόσο.

Πάντως το παρακάτω που είναι όλο ΑΙ μου αρέσει περισσότερο και θα το ξανάκουγα
To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.
Ακούγοντας το συγκεκριμένο κομμάτι δεν μπορώ να διακρίνω αν είναι προϊόν ένος αυθεντικού δημιουργού ή κάποιας μηχανής AI. Η ποιότητα όμως της "ηχογράφησης" είναι κάτω του μετρίου και σε καμμία περίπτωση δεν θα τη χαρακτήριζα ως audiophile.

Ακούγοντας το συγκεκριμένο κομμάτι δεν μπορώ να διακρίνω αν είναι προϊόν ένος αυθεντικού δημιουργού ή κάποιας μηχανής AI. Η ποιότητα όμως της "ηχογράφησης" είναι κάτω του μετρίου και σε καμμία περίπτωση δεν θα τη χαρακτήριζα ως audiophile.
Καλά, το audiophile ανοίγει από μόνο του κουβέντα πάντα. Αυτό που μου θύμησε πολύ ήταν Binaural ήχο.

Σε κάθε περίπτωση αν κάποιος θέλει και έχει το χρόνο να ασχοληθεί νομίζω ότι θα έφτανε πολύ κοντά σε κάτι που θα μπορούσε με όρους να χαρακτηριστεί audiophile ακόμη και σήμερα.

Όμως κοινό δεν υπάρχει για να αγοράσει, τα πιτσιρίκια αγοράζουν μονά ηχεία πια και γελάνε αν τους πεις ότι χρειάζεσαι 2 ηχεία για να ακούσεις καλά ή αγοράζουν πικαπ για να τα συνδέσουν με bluetooth.

Ένα ενδιαφέρον άρθρο για το AI που διάβασα σήμερα

• Like
Reactions: simplektis
Δεν γράψαμε καν για τη νέα έκδοση του ChatGPT το 4.5. Είναι η αναβάθμιση του 4ο δηλαδή μη σκεπτόμενο μοντέλο και οι πρώτες αντιδράσεις στα τεστ δεν είναι και οι καλύτερες από τους τελικούς χρήστες που βρίσκουν τις απαντήσεις του 4ο αρκετές φορές πιο όμορφες. Όμως πρέπει να πούμε γιατί βγήκε το 4.5, που θα χρησιμοποιηθεί και γιατί είναι εξωφρενικά ακριβό στη χρήση.
Για να δείτε το κόστος (τιμές για 1.000.000 token σε δολλάρια).
ModelInputCached InputOutput
gpt-4.5-preview75.0037.50150.00
gpt 4o2.501.2510
gpt-4o-mini0.150.0750.060
o115.007.5060.00
o3-mini1.100.554.40

Οι τιμές είναι εξωφρενικές. Ακόμη και τα σκεπτόμενα ο1 / ο3-mini είναι σημαντικά φθηνότερα. Επίσης για ποιο λόγο κάποιος να πληρώσει τόσα πολλά για μη σκεπτόμενο μοντέλο.

Από την παρουσίαση το βασικότερο χαρακτηριστικό του, που ίσως είναι και αυτό που του κόβει λίγο από τη δημιουργικότητα και άρα οι απαντήσεις να φαίνονται λιγότερο "ανθρώπινες" είναι ότι το μοντέλο έχει σχεδόν εξαφανίσει τα hallucinations.
Και τώρα ερχόμαστε στο βασικότερο, ποιος είναι ο λόγος ύπαρξής του. Ο λόγος είναι απλός. Δεν υπάρχουν άλλα δεδομένα για να εκπαιδεύσεις μεγαλύτερα μοντέλα ΑΙ. Οπότε πρέπει να φτιάξεις μόνος σου νέα συνθετικά δεδομένα. Αλλά αυτά τα δεδομένα πρέπει να είναι ακριβή και να μην έχουν hallucinations. Έτσι καταλαβαίνουμε ότι το 4.5 είναι το μοντέλο που θα παράξει τα δεδομένα για να εκπαιδευτεί η επόμενη γενιά σκεπτόμενων μοντέλων της OpenAI.
Όπως θυμάστε, όταν βγήκε το DeepSeek και έκανε πάταγο πολλοί είπαν ότι χρησιμοποίησαν μοντέλα της OpenAI μέσω API για να το εκπαιδεύσουν και να φτάσουν εκεί που είναι. Προσωπική μου άποψη αυτός είναι και ο λόγος που οι τιμές πήγαν στο θεό. Αν κάποιος θέλει να κάνει ότι ίσως έκαναν οι ερευνητές της DeepSeek θα πρέπει να έχει βαθιές τσέπες και να το πληρώσει ΠΟΛΥ ακριβά πιά.

Παράλληλα ενεργοποίησαν τον research assistant και στις συνδρομές του 20δόλαρου. Μπορείς να κάνεις 10 search το μήνα τέτοια. Γράφω ένα άρθρο αυτό τον καιρό και για να το δοκιμάσω θα το βάλω να μου βρει παραπομπές, να δω πόσο κοντά θα πέσει σε αυτά που έχω ετοιμάσει εγώ.

• Like
Reactions: athlon6401
Είναι απίστευτη η ταχύτητα που έχουμε νέα και εξελίξεις.
Νέα αρχιτεκτονική μοντέλων. Πάει η κλασσική (πότε πρόλαβε να γίνει κλασσική...) προσέγγιση των μοντέλων να γράφουν μια λέξη και μετά μια επόμενη. Tα Inception Labs σκέφτηκαν να εφαρμόσουν τον τρόπο που τα ΑΙ μοντέλα φτιάχνουν εικόνες για να φτιάξουν κείμενο με απλά λόγια. Έτσι πέτυχαν απίστευτές ταχύτητες με πολύ χαμηλότερα resources. Έτσι πάμε σε diffusion LLMs από τα auto-regression LLMs.
Διαβάστε περισσότερα στο παρακάτω:
ή δείτε το σε δράση στο

• Like
Reactions: Tzimisce
Τα νέα τρέχουν με τρελές ταχύτητες.

Νέο 1:
Βγήκε το Manus AI

Είναι ο πρώτος ΑΙ βοηθός που μπορεί να χρησιμοποιήσει όποιο μοντέλο ΑΙ του προσφέρουμε είτε open source (Πχ DeepSeek) είτε πληρωμένο (όποια έκδοση του ChatGPT). Στην ουσία είναι αυτό που πολλοί έχουν στο μυαλό έναν προσωπικό βοηθό

Νέο 2:
Βγήκε το Qwen/QwQ-32B. Είναι μόλις 32Β παράμετροι, που σημαίνει ότι το τρέχεις σε ένα δυνατό Pc στο σπίτι (στο δικό μου με RTX2060/6GB σέρνεται αλλά αν έχεις χρόνο να περιμένεις τρέχει), και τα benchmark το βάζουν σε αντιστοιχία με το DeepSeek-R1-671B των 671Β παραμέτρων (!!!).
Πάντως στο σπίτι που το έτρεξα πέρασε όλα τα λογικά τεστ που τα distill του DeepSeek (llama και Qwen) δεν πέρναγαν.

1741602746873.png

Ενδιαφέρουσα και η κατάταξη από την https://artificialanalysis.ai/.
Έχει 2 αναγνώσεις το παρακάτω.
Πρώτα από όλα τα "σκεπτόμενα" μοντέλα έχουν καλύτερες επιδόσεις.
Επίσης βλέπουμε πόσο δυνατό είναι ένα μικρό σκεπτόμενο μοντέλο. Το QwQ-32B είναι καλύτερο από το εμπορικό GPT 4o.
Έχουμε να δούμε ακόμη ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ...

1741603700951.png

Έχω βαρεθεί να λέω ότι τα νέα τρέχουν με κατεγιστηκούς ρυθμούς. Μέσα σε λίγες ημέρες:
- Έχουμε νέα βελτιωμένη έκδοση του DeepSeek το DeepSeek-V3-0324 . Παραμένει open-source
- H Google έκανε colpo grosso και πέρασε μπροστά σε όλα πρακτικά τα benchmarks αφήνοντας πίσω τον ανταγωνισμό με το Gemini 2.5.
- H OpenAI μόλις ανακοίνωσε νέο μοντέλο δημιουργίας εικόνας, σημαντικά καλύτερο από το προηγούμενο και το ενσωμάτωσε στο 4o.

Νομίζω ότι όλα τα σκεπτόμενα μοντέλα έχουν φτάσει σε ένα σημείο που είναι ήδη overkill για το 99% των αναγκών μας.

Αυτό που χρειάζεται είναι να έχουμε ένα ολοκληρωμένο μοντέλο και μάλλον πάμε σε λύσεις πολυπρακτορικού συστήματος όπου ένα σκεπτόμενο ΑΙ διαβάζει το prompt και αποφασίζει ποια εργαλεία που έχει πρόσβαση να χρησιμοποιήσει αυτόματα. Το πιο κοντινό που έχουμε τώρα είναι το 4ο της openai που μπορείς να κάνεις σχεδόν τα πάντα μαζί του (ήχο, εικόνα, κλπ)
Επίσης λίγο που χρησιμοποιώ το ChatGPT 4.5 μου αρέσει η απουσία παραισθήσεων. Ως τώρα απαντά σαν εγκυκλοπέδια.

Για το νέο δημιουργίας εικόνας, προφανώς το τέσταρα μόλις λέγοντάς του να φτιάξει ένα νέο logo για το avclub. Ωραίο το ότι με ρώτησε 10 ερωτήσεις πριν ξεκινήσει τη δημιουργία. Τα prompts μου:
1. Can you create a new logo for the website www.avclub.gr ?
2. Η απαντήσεις στις ερωτήσεις του
AV Club is Audio/Visual
Primary focus is community engagement on anything related to audio/video focusing mostly on home entertaintment
AV Club has been present for over 20 years now, so the logo ought to convey this legacy.
Target audience is A/V enthusiasts.
I prefer a combination text with icon
Color schemes are dark blue / black currently.
It should be dark-mode friendly
The logo is mainly for use on the website.

1743063783674.png

Για δουλειά ενός λεπτού ειναι σούπερ, ενώ το βασικό είναι ότι για πρώτη φορά το κείμενο βγαίνει σωστά και όχι με λάθη όπως μέχρι τώρα. Μεγάλη βελτίωση.

Για το τέλος οι δηλώσεις πριν λίγο καιρό του Gates ότι βλέπει οι περισσότερες δουλειές σε μια δεκαετία να γίνονται από ΑΙ/ρομπότ.

Εαν κατι δειχνει δωρεαν ....... τοτε το προϊον ειναι ΕΣΥ !
Δεν υπαρχει τιποτα δωρεαν. Ολα τα προσκαιρως δωρεαν
ειναι καθρεφτακια για ιθαγενεις. Ταπεινη μου γνωμη (Γιωργο).
Σίγουρα ισχύει στο κομμάτι που όλοι κάνουμε beta testing.
Στο ChatGPT, επειδή πληρώνω και έχω απενεργοποιημένες τις επιλογές για να χρησιμοποιεί τα data μου νιώθω ένα τσακ καλύτερα.
Αλλά χρειάζονται χρήστες για να εξελιχθούν. Οι συνδρομές που πληρώνουμε είναι απλά αστείες σε σχέση με το πραγματικό κόστος ανάπτυξης / υλοποίησης / χρήσης των εργαλείων αυτών.

Πάντως αν ξεκίναγα σήμερα ίσως έκανα συνδρομή στο Gemini και όχι στο ChatGPT. Αλλά επειδή είναι όλα ρευστά, δεν θέλω να ξαναμάθω πως να κάνω τα καθημερινά που γλυτώνω το χρόνο...

Πάντως είναι δέλεαρ ότι το έχει κάνει μέρος των συνδρομών google one και όχι ξεχωριστό προϊόν.

Ξεκίνησα στην google με τα 15 GB τα δωρεάν, μετά πλήρωσα για τα 100 GB γιατί ξεπέρασε τα 15 το inbox μου και το χρησιμοποιώ επαγγελματικά. Μετά τα 100 τα ξεπέρασα και έκανα τη συνδρομή στα 200 GB με 30 ευρώ το χρόνο γιατί αποθηκεύω και τις φωτογραφίες μου εκεί. Τώρα είμαι στα 165 GB και ανεβαίνω σχετικά γρήγορα. Τα 2 ΤΒ έχουν 100 ευρώ το χρόνο, ενώ με 250 ευρώ το χρόνο παίρνεις τα 5 TB και περιλαμβάνει και την ΑΙ. Αν χρειαστεί να αναβαθμίσω και πάλι το χώρο μου με βλέπω να πληρώνω και για το ΑΙ.

Αντιλαμβανεσαι (καλυτερα απο τον καθενα) .......... οτι πρεπει να πληρωθεις για ολα αυτα.
Εσυ και κατι εκατομμυρια αλλοι beta testers. Ειστε μεσα στο κοστος εξελιξης ...... ΟΛΟΙ !

Δυστυχώς έχει μείνει στο παραμυθάκι που λέει ως ανέκδοτο σε κάθε ομιλία του ότι είναι απλά ένα λογισμικό που προβλέπει την επόμενη λέξη. Ή δεν παρακολουθεί την εξέλιξη της τεχνολογίας ή δεν θέλει να παραδεχθεί ότι αυτό που ίσχυε στο απόλυτο μέχρι το ChatGPT 3 δεν έχει καμία σχέση με τον τρόπο λειτουργίας των τωρινών μοντέλων που χρησιμοποιούν πολύ πιο περίπλοκους αλγορίθμους τόσο για την προσομοίωση των νευρωνικών όσο και για την εκπαίδευση.
Όταν βλέπεις στον πραγματικό χώρο εργασίας με τυφλά πειράματα που πια κάνουν πολλοί ότι μπορείς να αντικαταστήσεις μεγάλο ποσοστό των εργαζομένων με ελάχιστους που θα χρησιμοποιούν αυτά τα εργαλεία δύο μόνο συμπεράσματα μπορείς να βγάλεις:
1. Οι υπάρχοντες εργαζόμενοι είναι χαμηλής στάθμης.
2. Το ΑΙ σίγουρα μπορεί να αντικαταστήσει μεγάλο ποσοστό των εργαζομένων (προφανώς όχι όλους και ακόμη χρειάζονται senior να το ελέγχουν και να το κατευθύνουν - αυτό θα δούμε σε ποιο βαθμό θα μειωθεί από τα πολυπρακτορικά συστήματα που αρχίζουν να εμφανίζονται δυναμικά σαν το Manus).

Εγώ πιστεύω στο 2ο γιατί ξέρω τις σημαντικές δυνατότητες ανθρώπων που έχω δει να παράγουν αποτέλεσμα χαμηλότερης στάθμης σε περισσότερο χρόνο από το ΑΙ...Και φυσικά δεν μιλώ για coding μόνο, κάθε άλλο.

ΥΓ. Αν κάποιος δοκιμάσει το Gemini 2.5 που έχει παράθυρο 1 εκ token αυτό μπορεί να του γράψει ολοκληρωμένο κώδικα. Δεν είναι πια assistant.

ΥΓ. Αν κάποιος δοκιμάσει το Gemini 2.5 που έχει παράθυρο 1 εκ token αυτό μπορεί να του γράψει ολοκληρωμένο κώδικα. Δεν είναι πια assistant.

Θα μπορούσες σε παρακαλώ με δύο λόγια να εξηγήσεις τι είναι το Gemini 2.5 και τι σημαίνει "έχει παράθυρο 1 εκ. token" καθώς έχω κάποιες άγνωστες λέξεις επί του θέματος.

Θα μπορούσες σε παρακαλώ με δύο λόγια να εξηγήσεις τι είναι το Gemini 2.5 και τι σημαίνει "έχει παράθυρο 1 εκ. token" καθώς έχω κάποιες άγνωστες λέξεις επί του θέματος.
Μπορείς να του περιγράψεις τι θέλεις και μπορεί θεωρητικά να γράψει πάνω από 50000 γραμμές κώδικα για να σου λύσει το πρόβλημά σου. Τα παλαιότερα μοντέλα ήταν πολύ μακριά και για 1000+ γραμμές κώδικα έπρεπε να τον σπάσεις κλπ
Επίσης τα αρχικά τεστ ειδικά για κώδικα είναι απίστευτα σε βαθμό που σπάνια θέλει απειροελάχιστο debugging, δηλαδή ο κώδικας τρέχει κατευθείαν σωστά. Η ΜΕΤΑ υπολογίζει ότι σταδιακά θα αντικαταστήσει όλους τους μεσαίου επιπέδου προγραμματιστές της με ΑΙ.
Αυτά για το coding που είναι μόνο ένα μέρος των δυνατοτήτων του εργαλείου. Προφανώς και έχει και άλλες δυνατότητες.

Μπορείς να δεις το παρακάτω που δεν χρειάζεσαι καμία τεχνική γνώση για να καταλάβεις σε κάποιο βαθμό τις δυνατότητες

Συζήτηση όταν ήμουν φοιτητής (πραγματική) για να κατοχυρώσουμε το όνομα RoboMail. Θα έλεγες στο υπολογιστή "φτιάξε πρόγραμμα" και θα σου έστελνε τον κώδικα έτοιμο με email.
Πέρασαν όμως 35 χρόνια, οπότε θα είχε λήξει η κατοχύρωση...

Δουλεύουμε για τον αφανισμό μας :ROFLMAO::ROFLMAO::ROFLMAO::ROFLMAO::ROFLMAO:

Κάπως έτσι το φαντάστηκε ο James Cameron πριν από 35 περίπου χρόνια. Los Angeles 2029.