Τεχνητή Νοημοσύνη (AI). Τι είναι, τι ξέρουμε, τι αλλάζει στη ζωή και στον πολιτισμό;

Ποιο ai εργαλείο αυτή τη στιγμή θεωρείται το καλύτερο για να ανακατασκευάσει website ( οχι μια σελιδα μονο), αν του δωσουμε ενα σε google drive με sitemap images, text etc απο αειτε php / worpress?

Ανάλογα τι εννοείς με το να "ανακατασκευάσει".
Θεωρητικά ο coding parner του Gemini, πρακτικά θα χρειαστεί να βάλεις τη δουλειά σε όλα μήπως και κάποιο τα καταφέρει.
Να του δώσεις sitemap, images και text και να περιμένεις σωστό site από το 0, θα περιμένεις μερικές πολύ ακόμη.
Και σιγά μη κάτσουμε οι devs να μάθουμε στα ΑΙ πως να φτιάχνει σωστά site.
Θα σας ρίξουμε στην παγίδα να νομίζετε ότι φτιάχνουν site, να μας απολύσουν και να γίνουμε πλούσιοι από τα λύτρα που θα ζητάμε για να σας τα δώσουμε πίσω. 😂

Έχω γράψει πιο πάνω, σε δοκιμές, μου έδωσε κώδικα με την εντολή exec() και δεν μπήκε καν στον κόπο να κάνει purify το input.
Μην νομίζεις, δεν είναι μεγάλη τρύπα το να μπορεί οποιοσδήποτε να έχει πρόσβαση cli στον server σου.

Ανάλογα τι εννοείς με το να "ανακατασκευάσει".
Θεωρητικά ο coding parner του Gemini, πρακτικά θα χρειαστεί να βάλεις τη δουλειά σε όλα μήπως και κάποιο τα καταφέρει.
Να του δώσεις sitemap, images και text και να περιμένεις σωστό site από το 0, θα περιμένεις μερικές πολύ ακόμη.
Και σιγά μη κάτσουμε οι devs να μάθουμε στα ΑΙ πως να φτιάχνει σωστά site.
Θα σας ρίξουμε στην παγίδα να νομίζετε ότι φτιάχνουν site, να μας απολύσουν και να γίνουμε πλούσιοι από τα λύτρα που θα ζητάμε για να σας τα δώσουμε πίσω. 😂

Έχω γράψει πιο πάνω, σε δοκιμές, μου έδωσε κώδικα με την εντολή exec() και δεν μπήκε καν στον κόπο να κάνει purify το input.
Μην νομίζεις, δεν είναι μεγάλη τρύπα το να μπορεί οποιοσδήποτε να έχει πρόσβαση cli στον server σου.
Αν σου πω ότι κατάλαβα τι έγραψες θα είναι ψέματα, αλλά από τα συμφραζόμενα κατάλαβα ότι η ΑΙ δεν απειλεί τη δουλειά σου προς το παρόν.

• Haha
Reactions: SR-71
Αυτό που έχω δει να δουλεύει καλά και απροβλημάτιστα είναι στο να φτιάχνει απλά scrolling sites σε html το ChatGPT που έχω χρησιμοποιήσει. Αυτό έχει τη χρησιμότητά του και την αξία του, αλλά από εκεί και πέρα θέλεις τύχη, χρόνο, κλπ Ή να πας σε κάποιο προγραμματιστή ;)

• Like
Reactions: evanfotis
Αν σου πω ότι κατάλαβα τι έγραψες θα είναι ψέματα.

Εκεί ακριβώς βασιζόμαστε.
Από τη στιγμή που ο μέσος χρήστης δεν έχει ιδέα για αυτά τα πράγματα, δεν μπορεί να τα πει στο AI για να του τα κάνει.
Η δουλειά μας απέχει πολύ από το "βάλε αυτό το κείμενο εκεί και αυτή τη φωτογραφία εκεί".
Τόσο όσο το να βάλεις το κλειδί στο αυτοκίνητο και να φύγεις από το "σχεδίασέ μου μία μηχανή εσωτερικής καύσης".
Όσο δεν μπορείς να σχεδιάσεις τη μηχανή ενός αυτοκινήτου, τόσο δεν ξέρεις τι υπάρχει πίσω από ένα site.

Π.χ. το κουμπάκι "δεν είμαι ρομπότ" που πατάς ξέρεις τι κάνει ή νομίζεις ότι ένα "ρομπότ" δεν μπορεί να πατήσει ένα κουμπάκι; 😂

Εκεί ακριβώς βασιζόμαστε.
Από τη στιγμή που ο μέσος χρήστης δεν έχει ιδέα για αυτά τα πράγματα, δεν μπορεί να τα πει στο AI για να του τα κάνει.
Η δουλειά μας απέχει πολύ από το "βάλε αυτό το κείμενο εκεί και αυτή τη φωτογραφία εκεί".
Τόσο όσο το να βάλεις το κλειδί στο αυτοκίνητο και να φύγεις από το "σχεδίασέ μου μία μηχανή εσωτερικής καύσης".
Όσο δεν μπορείς να σχεδιάσεις τη μηχανή ενός αυτοκινήτου, τόσο δεν ξέρεις τι υπάρχει πίσω από ένα site.

Π.χ. το κουμπάκι "δεν είμαι ρομπότ" που πατάς ξέρεις τι κάνει ή νομίζεις ότι ένα "ρομπότ" δεν μπορεί να πατήσει ένα κουμπάκι; 😂
Είχα δει ένα βιντεάκι σχετικά με αυτό. Η ιδέα είναι ότι το Google καταλαβαίνει αν είσαι άνθρωπος από τόν τρόπο που μετακινείς τον κέρσορα.

Είναι από τον τρόπο που μετακινείς τον κέρσορα αλλά κοιτάζει και το ιστορικό του browser, σε τι site πήγες τελευταία. :p
Γιατί την κίνηση του κέρσορα την κάναμε emulate με bot και το περνούσαμε.
Εντάξει, μερικές παύσεις και μερικά τυχαία "πετάγματα" στην οθόνη είναι, δεν είναι και επιστήμη.

Αν σου πω ότι κατάλαβα τι έγραψες θα είναι ψέματα,
Aν σου πω οτι ΟΥΤΕ ΕΓΩ καταλαβα (μα τον Τουτατη, τον Μπελενο και τα χιλια αγριογουρουνα 😄😆😂)
που ΥΠΟΤΙΘΕΤΑΙ καποιο φεγγαρι προγραμματισα σε καποια γλωσσα (οχι αυτες τις σημερινες, τις πασπαρτου)

....... μαλλον θα νιωσεις καλυτερα ! 😚

Έτσι για να το κάνω πιο "λιανά", μου έδωσε κώδικα που μπορούσα να τρέξω οποιαδήποτε εντολή στον server μέσα από το site.
Ένα sudo rm -rf, να μεταφέρεις πραγματάκια στο /dev/null, ή να κάνεις ένα mkfs.ext3 /dev/sda ρε αδερφέ! :P

• Haha
Reactions: SR-71
Έτσι για να το κάνω πιο "λιανά", μου έδωσε κώδικα που μπορούσα να τρέξω οποιαδήποτε εντολή στον server μέσα από το site.
Ένα sudo rm -rf, να μεταφέρεις πραγματάκια στο /dev/null, ή να κάνεις ένα mkfs.ext3 /dev/sda ρε αδερφέ! :P
Θες να με κανεις να νιωσω ταπεινος ............ το καταλαβα ! 😙😚

• Haha
Reactions: Tzimisce
Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι το ΑΙ τρέχει τόσο γρήγορα και ο κόσμος δεν καταλαβαίνει στην πραγματικότητα ούτε τις δυνατότητες του εργαλείου ούτε το πως πρέπει να το χρησιμοποιήσει ούτε τι πρέπει ρεαλιστικά να περιμένει από αυτό.
Πάρα πολλοί νομίζουν ότι με ένα μήνυμα (ειδικά αν το έχουν περάσει από έναν ΑΙ prompt optimizer) θα τους φτιάξει ένα MS Word από το μηδέν γιατί το είδαν σε κάποιο βίντεο.
Ναι αν θέλεις να το κάνεις για παιχνίδι ναι κάνε το, μια χαρά όλα, αλλά με τίποτα για τη δουλειά σου.
Όταν νιώθεις ότι δεν έχεις τον έλεγχο, ο καλύτερος κανόνας είναι να το αφήσεις σε σχέση με σημαντικά πράγματα.

Δοκίμασα και ChatGPT και Gemini Pro να του δώσω σε εναν ecxel το υποτιθέμενο πλάνο της ομάδας μου (ενας φλατ πινακας, 100 γραμμές με τους εργαζομενους και 60 στήλες για τις ημέρες του 3μήνου) και του έκανα 2 απλές ερωτήσεις:
1 να μου δώσει μια λιστα με τους εργαζομένους που έχουν δουλεψει εστω και μια ημέρα στο 3μηνο στο Χ έργο
2 ποιος εργαζόμενος είχε τις περισσότερες ημέρες unisigned
και ακόμα περιμένω μια σωστή απάντηση

Οταν κατάλαβε το Gemini οτι δεν είμαι happy με τις απαντήσεις, είπε μια δικαιολογία του κώλου οτι δεν μπορει να διαβάσει το αρχείο ξαφνικά, κάποιο τεχνικό πρόβλημα και καλά.
Το chatGPT όταν αποφάσισε να δώσει χρόνο για να το επεξεργαστεί (όταν πλέον ήταν φανερος ο εκνευρισμος μου από τον τρόπο που έγραφα) τότε απάντησε με σχετική ακρίβεια και πάλι έκανε λάθη.
Δεν έχει λάθος πρωτογενή δεδομένα για να πεις. Προφανώς κάνει οικονομία δυναμεων.

Συμπεραίνω ότι το ChatGPT συμπεριφέρεται σαν άνθρωπος, απλά όχι σαν έξυπνος άνθρωπος. Κάπου μου θυμίζει το μέσο Έλληνα φαντάρο. Υποψιάζομαι όμως ότι δεν ήταν αυτός ο στόχος των δημιουργών του.

Α ναι,
ξεχασα να αναφέρω οτι με εκνευρίζει αφάνταστα το με πόση βεβαιότητα μου απαντάει σε πράγματα που πραγματικά δεν κατέχει. Μου θυμίζει 1-2 μέλη της ομάδας και εκνευρίζομαι παραπάνω.

Για κείμενα και για να μου γλυτώνει χρόνο καλά ειναι (διόρθωση κειμένου, να μου το κάνει πιο επίσημο ή να το μεταφράσει στα αγγλικά ή να μου κανει μια συνοψη ενός μεγαλύερου κειμένου). Μεχρι εκεί ναι, και πάντα αξιολογώντας το output. Τουλάχιστον τα εργαλεία που απευθυόνται σε εμένα τον κοινό θνητό.

Κάτι μισοψεκασμένα δημοσιεύματα περί τερατώδους κατανάλωσης ενέργειας από τις μηχανές της Open AI,σε σημείο μεγάλης πίεσης (προς τα πάνω) στις τιμές του ρεύματος, ισχύουν; Έχετε άποψη;

Κάτι μισοψεκασμένα δημοσιεύματα περί τερατώδους κατανάλωσης ενέργειας από τις μηχανές της Open AI,σε σημείο μεγάλης πίεσης (προς τα πάνω) στις τιμές του ρεύματος, ισχύουν; Έχετε άποψη;
Δεν τον λες και ψεκασμένο τον Paul Krugman

Προφανώς και ισχύει. Αν έχεις διάθεση, διάβασε το άρθρο μου.

Συμπεραίνω ότι το ChatGPT συμπεριφέρεται σαν άνθρωπος, απλά όχι σαν έξυπνος άνθρωπος. Κάπου μου θυμίζει το μέσο Έλληνα φαντάρο. Υποψιάζομαι όμως ότι δεν ήταν αυτός ο στόχος των δημιουργών του.
Συμπεριφέρεται σαν απόφοιτο πανεπιστημίου με μεταπτυχιακό, αλλά με μηδενική εργασιακή εμπειρία. Όπως θα έπαιρνες από το χεράκι έναν νέο εργαζόμενο, έτσι πρέπει να κάνεις και με αυτό. Να είσαι πολύ συγκεκριμένος, να σπας την εργασία σε βήματα κλπ.
Αν τα κάνεις όλα αυτά και αφιερώσεις από το χρόνο σου θα δεις απίστευτα αποτελέσματα. Δουλειά 5 ημερών βγαίνει σε 2 για πλάκα. Όμως 2 ημέρες με το εργαλείο, πέρα-δώθε, παράλληλη δουλειά δική σου κλπ. Όχι με ένα prompt να σου το φτιάξει.
Αν αξίζει προφανώς και ναι (αν και έχει να κάνει και με το είδος της δουλειάς και έχει καμπύλη εκμάθησης του εργαλείου).

Το να γλυτώσεις 3 ημέρες δουλειάς από τις 5 που θα χρειαζόσουν είναι ένας υπάλληλος...που κοστίζει μόλις 20 δολάρια το μήνα.

Όλα είναι θέμα οπτικής.

Προφανώς και ισχύει. Αν έχεις διάθεση, διάβασε το άρθρο μου.

Φυσικά και θα το διαβάσω Γιώργο. Άρα είναιασφαλές να συμπεράνουμε πως το mining και η AI έχουν βάλει το "χεράκι" τους στο ράλυ των τιμών ενέργειας παρ' όλη την "πρασινάδα";