Τεχνητή Νοημοσύνη (AI). Τι είναι, τι ξέρουμε, τι αλλάζει στη ζωή και στον πολιτισμό;

Perplexity δεν δοκίμασα.
Υποτίθεται ότι παίρνεις συνδρομή σε κάποιο για να κάνεις τη δουλειά σου.
Chatgpt

1757929717068.png

Gemini

1757929778861.png

Άμα είναι να παίρνουμε 3-4 συνδρομές και μετά να κάνουμε και έλεγχο σε αυτά που θα μας γράψει για κάτι τόσο απλό, την κάτσαμε τη βάρκα.

Άμα είναι να παίρνουμε 3-4 συνδρομές και μετά να κάνουμε και έλεγχο σε αυτά που θα μας γράψει για κάτι τόσο απλό, την κάτσαμε τη βάρκα.
Δεν είναι απλό...αυτό το συγκριτικό είναι απλό για έναν άνθρωπο που κατέχει το αντικείμενο.
Αντίστοιχα με αυτό που πόσταρε ο Αντρέας και το ChatGPT 5 thinking μέσα έπεσε:
1757930381242.png

Το perplexity free δουλεύει μια χαρά για τέτοια πάντως.

Κάνεις το λάθος να θέλεις ένα εργαλείο για όλες τις χρήσεις και μάλιστα δωρεάν. Ακόμη και η πληρωμένη έκδοση του πχ. ChatGPT είναι απλά αποδεκτή σε κάποια πράγματα. Ναι όλοι θέλουμε την everything app εφαρμογή που θέλει να φτιάξει ο Elon Musk χρόνια τώρα, και κάποιες συνδρομές σε καλά πακέτα το πλησιάζουν αλλά δεν το φτάνουν.

Το ποια συνδρομή θα πληρώσεις πρέπει να το αποφασίσει ο καθένας βάσει των αναγκών του. Η πιο εύκολη πρόταση είναι πάρε πληρωμένο ChatGPT, Gemini, Claude.
Όμως υπάρχουν άλλα εργαλεία ΑΙ για συγκεκριμένες εφαρμογές που κάνουν πιο εύκολα καλύτερη δουλειά. Για παράδειγμα:

The best AI tools by category​

Πηγή: https://www.synthesia.io/post/ai-tools

Επίσης κλασσικές εφαρμογές είναι πια ΑΙ powered. Για παράδειγμα με το Wix χρόνια τώρα μπορούσε κάποιος άσχετος να φτιάξει αξιοπρεπή site με μικρό κόστος (και προφανώς περιορισμούς). Το Wix πια είναι ΑΙ Powered οπότε είναι και αυτό ένα εργαλείο για τη λίστα.

Πάντα αν θες δωρεάν εκδόσεις θα έχεις περιορισμούς. Αυτό ίσχυε πάντα. Πρέπει να καταλήξεις σε ένα συνδυασμό εργαλείων που να έχουν αποδεκτή απόδοση συνδυαστικά για τη δική σου χρήση.

Ακόμη και αν πληρώσεις πρέπει να κάνεις cross-check. Έχω δώσει πιο πάνω και script για το ChatGPT για να μειώσει στο ελάχιστο τα hallucinations και με ένα copy/paste σε νέα κουβέντα που το ρωτάς αν είναι factually correct η απάντηση είσαι σε σχεδόν βέβαιο επίπεδο για τα περισσότερα καθημερινά.

• Like
Reactions: Th.ARvan
Γιατί;
Ρώτησα σήμερα "ποια είναι η πιο ακριβή σαβέτα που μπορώ να αγοράσω;"
Το Gemini μου απάντησε η Feather Artist Club (150€), το chatgpt μία ξυριστική μηχανή που κάνει 100.000€.
Και τα δύο λάθος, με ένα μικρό search βρήκα την Kai Excelsior στα 350€. Το chatgpt δεν μου απάντησε καν με σαβέτα.
Ούτε για απλό search δεν κάνει.

Οπότε πονηρά σκεπτόμενος, και γιατί η προτεραιότητα που δίνει σε ένα πράγμα, να μην είναι αντικείμενο εμπορικής συμφωνίας μεταξύ δύο μερών;

Μου φαίνεται τελικά, ο @SR-71 πως έχει δίκιο. Να δεις που στο τέλος θα αποδειχτεί καλύτερο A.I. εκείνο που είναι καλύτερο στο... σεξ. 😁

• Like
  • Haha
Reactions: SR-71 and Tzimisce
  • Love
Reactions: SR-71
Συνεχίζει να με εκπλήσει η τελευταία έκδοση του chatgpt. Ήθελα ένα transcript από ένα mp3 που είχα, είναι μια διάλεξη. Του το φορτώνω και του λέω κάνε μου το. Και μου απαντάει απλά, ότι στο περιβάλλον που μπορεί να φτιάξει δεν έχει κάποιο automatic speech-to-text engine. Και μου λέει απλά τρέξε το παρακάτω στον υπολογιστή σου.
Προφανώς έχω python εγκατεστημένη και το script ήταν τόσο απλό.
Code:
pip install openai-whisper ffmpeg-python
# Install ffmpeg separately if needed (brew install ffmpeg on macOS)
whisper "lecture.mp3" \
  --model medium --language en --task transcribe --verbose False --output_format srt

Μου έκανε εντύπωση πως μου έλεγε να εγκαταστήσω εργαλείο που έχει αναπτύξει η ίδια η openai. Εικάζω ότι δεν το τρέχει μόνο του για θέματα πνευματικής ιδιοκτησίας. Μπορείς άνετα με τη βιβλιοθήκη yt-dlp να κατεβάσεις copyrighted υλικό στον υπολογιστή σου πολύ εύκολα με απλά scriptακια από την κονσόλα και μετά να κάνεις το παραπάνω. Αν το έκανε αυτόματα, πιστεύω ότι θα μπορούσαν να κατηγορηθούν για copyright infringement.

Πάντως η βιβλιοθήκη είναι τέλεια, αν και πολύ αργή (i7 12πυρηνο / 64 GB ram). Όταν του το είπα, μου έδωσε διακόπτες για να τρέξει πιο γρήγορα. Μου είπε να κατεβάσω τη nvidia-smi και να ενεργοποιήσω μετά επεξεργασία στην κάρτα γραφικών μέσω CUDA. Όλα αυτά σε λίγα δευτερόλεπτα. Όλα θα μπορούσα να τα βρω μέσω google προφανώς, αλλά το διάβασμα που θα χρειαζόμουν θα ήταν αρκετό, το λιγότερο 20 λεπτά ίσως και παραπάνω με αφοσίωση, ενώ τώρα χωρίς να δώσω βάση μου τα βρήκε / έφτιαξε μόνο του.

Σε κάθε περίπτωση στο συγκεκρικένο, ο λόγος που ήθελα να γίνει αυτό είναι ότι στη διάλεξη δεν μου άρεσαν κάποια πράγματα από επιστημονικής άποψης και ήθελα να τα τσεκάρω.

Το επόμενο βήμα, αφού έφτιαξα το transcript μόνος μου στο σπίτι, ήταν να κάνω copy/paste και να του ζητήσω να ελέγξει αν είναι factually correct το κείμενο. Και όντως βρήκε το σημείο που είχα αντιληφθεί (το οποίο τελικά δεν ήταν λάθος, απλά το είχε βασίσει σε ενδείξεις από 2 πολύ πρόσφατες έρευνες που έλεγαν ότι πρέπει να το ψάξουμε παραπάνω), όμως βρήκε και άλλα 2 σημεία που δεν είχα δώσει καθόλου βάρος.

Συνολικά, με έβαλε να τρέξω κώδικα στο σπίτι. Επειδή ο κώδικας ήταν απλός και καταλάβαινα τι κάνει τον έτρεξα. Αλλά όπως καταλαβαίνετε κάπως έτσι μπορούν να αρχίσουν πάαααρα πολλά προβλήματα ασφάλειας...

• Like
Reactions: Tzimisce
1758315889057.png

2GW ισχύος, 10 φορές πιο ισχυρό από το ισχυρότερο supercomputer σήμερα. Σουρεάλ.

• Wow
Reactions: SR-71
View attachment 257934

2GW ισχύος, 10 φορές πιο ισχυρό από το ισχυρότερο supercomputer σήμερα. Σουρεάλ.
Δεν ξερω αν πρεπει να εντυπωσιαστω ....... η να ανησυχησω.
2 GW ........ που αλλου θα μπορουσαν να βοηθησουν τον κοσμο ?
Ρητορικη η ερωτηξις !

• Like
Reactions: ln()
Είμαι στα μισά ενός review για ένα peer-reviewed paper που έχω γράψει. Έχω καμπύλες εκεί για την αύξηση της ενέργειας λόγω της ΑΙ με μοντελοποίηση. Όταν με το καλό δημοσιευθεί θα τις βάλω και εδώ.
Θα δώσω όμως τώρα ένα άλλο νούμερο. ΑΝ οι προβλέψεις του Musk και του Altman βγουν αληθινές για τον αριθμό των ανθρωποιειδών ρομπότ πέρα από το compute load θα έχουμε και το καθαυτό φορτίο των ρομπότ. Λένε για 10 δις ρομπότ το 2040 - ακόμη και το 10% να γίνει το νούμερο που υπολογίζω είναι 3 300–4 400 TWh/yr.
Φυσικά είναι σπέκουλα γιατί ποτέ δεν πέφτουν μέσα οι προβλέψεις των CEO. Αλλά δίνει μια εικόνα όπως και να το κάνεις.

Τουλάχιστον από ότι φαίνεται η ισχύς/ενέργεια για τα AI datacenter θα ακολουθήσει την προσέγγιση των εγκαταστάσεων σύνθεσης ανανεώσιμων καυσίμων που θα είναι πρακτικά αυτόνομα ηλεκτρικά. Απλά εδώ παίζει έντονα η τεχνολογία των μικρών αρθρωτών πυρηνικών αντιδραστήρων. Ο βασικός λόγος είναι το μικρό αποτύπωμα σε χώρο που απαιτούν και το -μάλλον- πιο γρήγορο up and running χρονικό διάστημα. Αν το δεις βέβαια πιο μακροπρόθεσμα, τα συμβατικά ΑΠΕ (αέρας, ήλιος, βιομάζα, γεωθερμία, υδροηλεκτρικά) συν μπαταρίες είναι πιο οικονομικά, ασφαλή και περιβαλλοντικά φιλικότερα.

Σαν prompt τους έδωσα να αλλάξει το styling του cropper.js ώστε να έχει άσπρες γωνίες, dashed πλευρές, λευκές γραμμές μέσα και το ανάλογο "transparency" στο υπόλοιπο της φωτογραφίας.
Του έδωσα το target (μου πήρε κανένα τέταρτο) και έδωσα > μισή ώρα στο καθένα για να δω ποιο θα το πλησιάσει.
Target:
1758801565665.png

Gemini AI code assistant απλά παραδέχτηκε ότι δεν μπορεί να γράψει καν σωστό css.
1758800635773.png

Perplexity. Να πα να βρεις προγραμματιστή να σου το φτιάξει! 😂

1758801402399.png

Chatgpt. Θα δώσει συμβουλές σε junior frontender(?) για να το φτιάξει γιατί αυτό δεν τα κατάφερε.

1758803283236.png

Στείλτε εσείς να σας γράψει σοβαρό κώδικα. 😂

Και μη μου λέτε "δοκιμάζεις τα free" γιατί έχουν το όριο στα free. Δεν θα έπρεπε να είναι πιο χαζά, αλλιώς πως θα σε πείσουν ότι θα κάνεις τη δουλειά σου;

CSS ρε φίλε, CSS!
CSS!
Που θα δώσω τέτοιο task για να πάρω κανέναν intern, όχι προγραμματιστή!

Διαβάζοντας Αυτό το άρθρο από το εξαιρετικό Atlantic, συνειδοποίησα κάτι που θα έπρεπε να είναι προφανές: Ότι αυτοί που λένε ότι θα πετύχουν Τεχνητή Νοημοσύνη και κάτι παραπάνω δεν έχουν ιδέα τί συνιστά τη Φυσική Νοημοσύνη! Προσπαθούν να φτιάξουν ένα αντίγραφο του ανθρώπινου εγκεφάλου, χωρίς να έχουν μελετήσει πως λειτουργεί!

Κάνω λάθος;

Διαβάζοντας Αυτό το άρθρο από το εξαιρετικό Atlantic, συνειδοποίησα κάτι που θα έπρεπε να είναι προφανές: Ότι αυτοί που λένε ότι θα πετύχουν Τεχνητή Νοημοσύνη και κάτι παραπάνω δεν έχουν ιδέα τί συνιστά τη Φυσική Νοημοσύνη! Προσπαθούν να φτιάξουν ένα αντίγραφο του ανθρώπινου εγκεφάλου, χωρίς να έχουν μελετήσει πως λειτουργεί!

Κάνω λάθος;

Εμένα το άρθρο αυτό ήρθε να επιβεβαιώσει εκείνα που πιστεύω. Στην πραγματικότητα το ερώτημα είναι τελικά όταν ακούμε τη φωνή της τεχνητής νοημοσύνης, τίνος τη φωνή ακούμε στην πραγματικότητα;
Γι' αυτό και πιστεύω ότι δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι στον κόσμο η τεχνητή νοημοσύνη, όχι τουλάχιστον περισσότερο από τις αλλαγές που προκύπτουν κάθε φορά με νέα εργαλεία.

Γενικά είναι ένα "έξυπνο" mix and match από data που υπάρχουν ήδη στο internet.
Δεν έχει αρκετή "νοημοσύνη" η τεχνητή νοημοσύνη. :D
Τουλάχιστον στον προγραμματισμό.

Σαν prompt τους έδωσα να αλλάξει το styling του cropper.js ώστε να έχει άσπρες γωνίες, dashed πλευρές, λευκές γραμμές μέσα και το ανάλογο "transparency" στο υπόλοιπο της φωτογραφίας.
Του έδωσα το target (μου πήρε κανένα τέταρτο) και έδωσα > μισή ώρα στο καθένα για να δω ποιο θα το πλησιάσει.
Target:
View attachment 258258

Gemini AI code assistant απλά παραδέχτηκε ότι δεν μπορεί να γράψει καν σωστό css.
View attachment 258256

Perplexity. Να πα να βρεις προγραμματιστή να σου το φτιάξει! 😂

View attachment 258257

Chatgpt. Θα δώσει συμβουλές σε junior frontender(?) για να το φτιάξει γιατί αυτό δεν τα κατάφερε.

View attachment 258259

Στείλτε εσείς να σας γράψει σοβαρό κώδικα. 😂

Και μη μου λέτε "δοκιμάζεις τα free" γιατί έχουν το όριο στα free. Δεν θα έπρεπε να είναι πιο χαζά, αλλιώς πως θα σε πείσουν ότι θα κάνεις τη δουλειά σου;

CSS ρε φίλε, CSS!
CSS!
Που θα δώσω τέτοιο task για να πάρω κανέναν intern, όχι προγραμματιστή!

Κάτι δεν κάνεις καλά μεσιέ.

1758808116794.png

Gemini 2.5 pro, σε ένα λεπτό το αποτέλεσμα, στο πρώτο prompt το οποίο δεν το σκέφτηκα και πολύ.
Με 1-2 prompts ακόμη το στρώνεις τελείως, σε 10 λεπτά έχεις αποτέλεσμα.

να σου στείλω το css να το φτιάξει να γελάσουμε; :p
Πρέπει να πειράξει ήδη υπάρχων css, όχι να φτιάξει ότι του κατέβει.
Έτσι το φτιάχνει σε 5 λεπτά ένα γυμνασιόπαιδο που ξεκίνησε να ασχολείται εχθές με CSS και html.

Καλά, κατέβασε το cropper.js και κάνε το έτσι. :P
Μιλάμε για edit σε κώδικα που υπάρχει ήδη, όχι να ξεκινάμε τα πάντα από την αρχή.

Στείλε μου το css να δούμε.

Έτσι το φτιάχνει σε 5 λεπτά ένα γυμνασιόπαιδο που ξεκίνησε να ασχολείται εχθές με CSS και html.

Ένας junior μετά από ένα 2-3ωρο στη καλύτερη.

Ανάλογα.
Αν κάνει inspect στο DOM και παίξει πάνω στην κλάση, θα δει ότι το handle είναι ορθογώνιο με borders σε δύο πλευρές, θα αλλάξει σε dashed το περίγραμμα και θα κάνει άσπρες τις γραμμές μέσα.
Αν ξεκινήσει με "chatgpt, θα ήθελα να..." μπορεί και να μην το κάνει και ποτέ.

Επίσης, πως ακριβώς μοιάζει αυτό που έκανε με αυτό της φωτογραφίας;
Μόνο τις μέσα γραμμές πέτυχε.
Πας ας πούμε σαν πελάτης και ζητάς από μία εταιρία να σου φτιάξουν αυτό που ανέβασα. Σε καλούν να σου πουν ότι είναι έτοιμο και σου δείχνουν αυτό που ανέβασες.
Είσαι ευχαριστημένος;
Δεν μου λέει κάτι το "αν κάτσω τόση ώρα, πιθανόν να το φτιάξω το ίδιο", δεν ζήτησες proof of concept, ζήτησες ένα προϊόν.
Και οι developers δεν δουλεύουμε με assumptions.
Πως θα σου φαινόταν ένα αυτοκίνητο που αν πατάς το φρένο πιθανόν και να σταματάει; :p

να έχει άσπρες γωνίες, dashed πλευρές, λευκές γραμμές μέσα και το ανάλογο "transparency" στο υπόλοιπο της φωτογραφίας

Αυτό δεν είναι το request; Αυτό, στο έκανε στο απόλυτο.

Το να του δώσεις μια φωτογραφία ως target, να του πείς "κατάλαβε τη" και κάντο μου recreate είναι σουρεάλ δύσκολο από μόνο του. Και το css να του δώσεις και να του πείς, ενσωμάτωσε το, το σωστό μοντέλο με το σωστό prompt θα σου το κάνει, με τη πιθανολόγηση του ότι μετά θα του πείς ότι σου έκανε μαντάρα το αρχείο.

Ξανά, αυτό δεν είναι για να αντικαταστήσει τα development teams της JP Morgan. Σε εμένα που έχω να γράψω κώδικα της προκοπής 10 χρόνια και κάθε φορά που χρειαζόμουν κάτι, πήγαινα πρακτικά from the scratch και μου έπαιρνε μια εβδομάδα, μου δίνει τη δυνατότητα να έχω λειτουργικό πρότυπο ενός concept σε μισή ώρα.