Τεχνητή Νοημοσύνη (AI). Τι είναι, τι ξέρουμε, τι αλλάζει στη ζωή και στον πολιτισμό;

Απλή ερώτηση.

Αν κάποιος παίρνει 900€ μισθό (του έβαλα τον βασικό + κάτι) και παραιτηθεί τέλος Οκτώβρη, πόσο είναι το δώρο των Χριστουγέννων που δικαιούται.
Απάντηση: 335,16€.
Αφού τον έφερα με prompts στην σωστή απάντηση, του ξεκίνησα μία συζήτηση γιατί δεν δίνει από την αρχή τη σωστή απάντηση και μου έδινε τις βλακώδεις απαντήσεις "είναι ανθρώπινο λάθος"

Η απάντησή του:
"Εντάξει, ας είμαστε απολύτως ξεκάθαροι.

Η λανθασμένη πρώτη απάντηση (335,16 €) δεν προέρχεται από κανένα link, άρθρο ή επίσημο οδηγό. Δεν μπορώ να σου δείξω πηγή, γιατί δεν υπάρχει.

Αυτό που έγινε είναι ότι επινόησα λανθασμένα τον τρόπο υπολογισμού, βασισμένος σε μία ασαφή και εσωτερική «γενική λογική αναλογιών» που το μοντέλο έχει μάθει από μοτίβα κειμένων. Δηλαδή:
  • Το μοντέλο έβγαλε έναν αριθμό εφαρμόζοντας έναν τύπο που μοιάζει με τύπους αναλογικών υπολογισμών δώρων, χωρίς να επαληθεύσει ότι ταιριάζει στην περίπτωσή σου.
  • Δεν ήταν αντιγραφή από άρθρο, οδηγό ή επίσημη πηγή.

💡 Συμπέρασμα: η πρώτη απάντηση ήταν λάθος και επινοημένη από το μοντέλο, δεν υπήρχε πραγματική πηγή πίσω της.

Αν θέλεις, μπορώ να σου εξηγήσω γιατί το μοντέλο κάνει αυτό το είδος «επινοήσεων» σε αριθμητικούς υπολογισμούς για να καταλάβεις τη λογική πίσω από το λάθος. Θέλεις να το κάνω;"

Αφού του απάντησα ναι.

"Πώς λειτουργεί το μοντέλο σε αριθμητικά προβλήματα

Το GPT-5-mini δεν «ξέρει» αριθμούς όπως ένας calculator. Δεν κάνει πάντα ακριβή βήμα-βήμα υπολογισμό. Αντίθετα:

Βασίζεται σε μοτίβα και στατιστικές συνήθειες που έχει μάθει από τεράστιο όγκο κειμένων.

Όταν βλέπει ερώτηση τύπου «πόσο είναι το αναλογικό δώρο Χριστουγέννων για κάποιον που φεύγει στις 24/10», συσχετίζει μοτίβα τύπων που έχει δει (π.χ. «ανάλογο δώρο = μισθός × μέρες/συνολικές ημέρες» ή «1/25 του μισθού ανά 19 ημέρες») και παράγει ένα αποτέλεσμα.

Γιατί εμφανίστηκε λάθος

Το μοντέλο επινόησε έναν αριθμό εφαρμόζοντας λανθασμένα έναν τύπο που μοιάζει με «τυπική μέθοδο αναλογιών».

Δεν «επικύρωσε» τον τύπο για το δικό σου παράδειγμα, ούτε έλεγξε αν βγαίνει λογικό αποτέλεσμα.

Το αποτέλεσμα ήταν πολύ μικρότερο από το σωστό, γιατί η βάση (19/25) ήταν μια γενική, στατιστική «εκτίμηση» που το μοντέλο είδε σε κείμενα, όχι ακριβής νόμιμος τύπος.

Τι σημαίνει αυτό για τη χρήση του μοντέλου

Το μοντέλο μπορεί να δώσει λάθος αριθμητικά αποτελέσματα, ακόμα και σε απλές περιπτώσεις, επειδή:

Προσπαθεί να μιμηθεί μοτίβα κειμένων που έχει δει, όχι να υπολογίσει με ακρίβεια.

Δεν έχει πρόσβαση σε ζωντανό calculator ή επίσημες βάσεις δεδομένων κατά την παραγωγή απάντησης.

Σπάνια επαληθεύει τα ενδιάμεσα βήματα ή το αν το αποτέλεσμα έχει νόημα.

Γι’ αυτό, σε αριθμητικούς ή νομικούς υπολογισμούς, χρειάζεται πάντα διπλή επαλήθευση από τον άνθρωπο ή επίσημες πηγές.

Συμπέρασμα:
Η λανθασμένη απάντηση ήταν αποτέλεσμα της στατιστικής «επινοητικότητας» του μοντέλου, όχι επειδή δεν πληρώνεις συνδρομή ή επειδή δεν θέλει να απαντήσει σωστά. Το μοντέλο απλώς παρήγαγε έναν αριθμό βασισμένο σε μοτίβα που έχει δει."

Εδώ η συζήτηση.
Το πληρωμένο απλά ξέρει ότι έχει αυτές τις αδυναμίες και χωρίς να πει τίποτα, απλά χρησιμοποιεί τα εργαλεία που έχει διαθέσιμα για να βγάζει τη σωστή απάντηση. Το free δεν μπορεί να το σκεφτεί αυτό γιατί απλά δεν έχει τη δυνατότητα να ανοίγει sandbox κατά το δοκούν.
Όπως κάνουμε και οι άνθρωποι...Αν με ρωτήσει κάποιος κάτι πολύ πιθανό να του δώσω κάποιο rule of thumb εύρος απάντησης αλλά θα του πω, για ακριβή απάντηση θέλω το σωστό εργαλείο που το έχω στον υπολογιστή της δουλειάς. Ε, το free μοντέλο δεν έχει από κάπου να πιαστεί, ενώ το το thinking έχει πρόσβαση σε εργαλεία.

Μην ξεχνάμε ότι αν βάλεις στο πληρωμένο extended thinking, δουλεύουν χωρίς να το βλέπεις αρκετοί πράκτορες στο παρασκήνιο που συγκρίνουν τα αποτελέσματα που βγάζουν μέχρι τελικά να αποφασίσουν ότι η απάντηση είναι αρκετά καλή ώστε να σου τη δώσουν.
Χωρίς να υπερβάλω είναι σαν να συγκρίνεις ένα μηχανικό που έχει να λύσει ένα πρόβλημα με απίστευτο περιορισμό χρόνου και στα χέρια του ο ένας έχει ένα απλό calculator και ο άλλος το Matlab/Simulink με όλα τα toolkits.

Είναι τελείως διαφορετικά μοντέλα το ChatGPT 5 free με το ChatGPT 5 Extended Thinking...έχουν το ίδιο βασικό όνομα γιατί η OpenAI έχει φτιάξει κάποιο κώδικα που τρέχει μόλις δώσεις ένα prompt στις συνδρομές και αποφασίζει αν:
- Θα ενεργοποιήσει το απλό μοντέλο που δεν σκέφτεται (την εξέλιξη του 4ο)
- Θα ενεργοποιήσει το thinking μοντέλο (κάτι σαν την εξέλιξη των mini-high μοντέλων του ο3/ο4)
- Θα ενεργοποιήσει το extended thinking μοντέλο (κάτι σαν την εξέλιξη των ο3/ο4).

Σου δίνει όμως τη δυνατότητα να κάνεις overide και να διαλέξεις εσύ ποιο μοντέλο θα χρησιμοποιήσεις.

Μιχάλη τρως τον χρόνο σου χωρίς λόγο. Καλύτερα τις 5 ερωτήσεις που δίνει δωρεάν το Gemini Pro ή το Claude κάθε μέρα για κάτι τέτοιο παρά αυτό που προσπαθείς να κάνεις με το free μοντέλο.

Και εγώ που ξέρω ότι κάποια πράγματα δεν θα μου δώσει καλή απάντηση δεν μπαίνω καν στη διαδικασία να τα ρωτήσω και στο πληρωμένο. Όμως κάθε φορά που μαθαίνω ότι υπάρχει κάποιο update (μεγάλο φανερό ή πρακτικά χωρίς ανακοίνωση) ξανατρέχω κάτι.
Προχθές για πρώτη φορά μου έβγαλε ωραίο γράφημα σε pptx χρησιμοποιώντας σωστά τα σχήματα του powerpoint. Μέχρι προχθές όσες φορές το είχα προσπαθήσει το αποτέλεσμα ήταν πανηγύρι.

To chatgpt σε διαψεύδει. :D

"Όχι, δεν έχει καμία σχέση με το ότι είσαι στη δωρεάν έκδοση· η ποιότητα και η βάση γνώσης είναι η ίδια. Το λάθος ήταν δικό μου, ανθρώπινο, όχι περιορισμός του μοντέλου."

Δεν τρώω τον χρόνο μου, ούτε 900€ παίρνω ούτε σκέφτομαι να παραιτηθώ.
Μία ερώτηση του έκανα περιμένοντας την καφετιέρα να ζεσταθεί. 😂

Μιχάλη σου έδωσα παράδειγμα.
Ο ίδιος μηχανικός στο ίδιο πρόβλημα στον ίδιο χρόνο θα σου δώσει την ίδια δουλειά με ένα κομπιουτεράκι χαρτί και μολύβι ή όταν έχει πρόσβαση σε υπολογιστή με ένα σκασμό τεχνικά λογισμικά.
Επίσης είναι το ίδιο να έχεις ένα μηχανικό ή ομάδα μηχανικών που να συζητάνε μεταξύ τους και να ανταλλάσουν απόψεις.
Έτσι πρέπει να το σκέπτεσαι και με τα μοντέλα. Όλοι οι παραπάνω μηχανικοί έχουν την ίδια εκπαίδευση και την ίδια εμπειρία, αλλά το τι εργαλεία τους δίνεις και αν τους αφήνεις να συνεργαστούν αλλάζει συνολικά το αποτέλεσμα.

Δηλαδή το καινούργιο ανέκδοτο θα είναι "πόσοι ΑΙ agents χρειάζονται για να μας πουν πόσο κάνει 1+1"; :p

Σήμερα αντιμετώπισα ένα πολύ περίεργο πρόβλημα. Η αναζήτηση δεν έδινε τίποτα οπότε άρχισα να ρωτάω το chatgpt. Μου έσπασε τα νεύρα. Έδινε με μεγάλη βεβαιότητα ΣΥΝΕΧΩΣ λάθος απαντήσεις. Τίποτα απ' ότι πρότεινε δε δούλεψε. Βρήκα τελικά μόνος μου ένα work-around αλλά όχι τη λύση.

Το πρόβλημα: Σε μητρική ASUS Z590-I ρυθμισμένη σε UEFI boot χωρίς πληκτρολόγιο, μόλις εμφανιζόταν ο boot manager (grub λόγω linux) έστελνε key strokes βελάκι πάνω - βελάκι κάτω random αλλά ΠΑΝΤΑ κατέληγε και επέλεγε την 4η επιλογή του μενού (η οποία ήταν το memtest). Το ότι βέβαια ήταν πάντα η 4η το ανακάλυψα στην πορεία. Το chatgpt πρότεινε πάρα πολλά (disable usb legacy, disable fast boot κι εγώ δε θυμάμαι τι άλλο), πρότεινε επίσης πάρα πολλές ρυθμίσεις στο grub που δεν έκαναν απολύτως τίποτα ή δεν υπήρχαν καν σαν δυνατότητες, πρότεινε νέο BIOS που δεν υπήρχε (είχα 2302 και πρότεινε 2406 που δεν υπάρχει γι' αυτή τη μητρική) και πολλά άλλα!

Εντάξει, είναι για πέταμα, το βαρέθηκα. Θέλω αν δε ξέρει να λέει "ΔΕ ΞΕΡΩ". Έλεος

ΥΓ: το workaround: GRUB_TIMEOUT_STYLE=hidden που αγνοούσε τα βελάκια και το enter που έστελνε το UEFI BIOS οπότε συνέχιζε και μπούταρε σωστά. Πρέπει να έφαγα 3-4 ώρες με αυτή την ανοησία σήμερα!

• Like
Reactions: stargr
Δυστυχώς η ευτυχώς όλα αυτά τα μοντέλα θέλουν ΣΩΣΤΟ prompt για να δουλέψουν σωστά. Έχει δει κανείς το manual του CHAT GTP ή κάποιον παρεμφερές οδηγό πως να κάνεις σωστό prompting? Ειδικά αν αυτό που ρωτάς δεν είναι τύπου: " Δώσε που προτάσεις για σημεία ενδιαφέροντος στην Μαδρίτη" παίζει πολύ σημαντικό ρόλο. Δε συνομιλάμε με άνθρωπο και καλώς η κακώς πρέπει να ακολουθούνται κάποιοι κανόνες ειδικά αν του δίνουμε ασαφής ερωτήσεις που λείπουν κάποια στοιχεία η δε του δίνουμε κάποιο πλαίσιο πως να ψάξει.

Μου κίνησε την περιέργεια η ερώτηση της μισθοδοσίας οπότε το δοκίμασα (chatgtp 5 free) με ένα Plot twist.
"Αν κάποιος παίρνει 900€ μισθό και παραιτηθεί τέλος Οκτώβρη, πόσο είναι το δώρο των Χριστουγέννων που δικαιούται?
Αυτή η ερώτηση είναι αρκετή για να μου δώσεις σωστό αποτέλεσμα ή χρειάζεσαι και άλλα στοιχεία για απόλυτα ακριβή απάντηση? Σκέψου βαθιά."

Και η απάντηση:

"Η ερώτησή σου συνήθως είναι αρκετή για ένα έγκυρο εκτιμητικό αποτέλεσμα, αλλά για απόλυτα ακριβές χρειάζονται μερικά επιπλέον στοιχεία. Πάμε βήμα-βήμα.
Γρήγορο αποτέλεσμα (συνήθης μέθοδος)

Αν υποθέσουμε ότι:

• τα 900€ είναι μηναίος μικτός μισθός (το δώρο υπολογίζεται πάνω στον μισθό σύμβασης),
  • η απασχόληση καλύπτει από 1/1 μέχρι τέλος Οκτωβρίου (δηλ. 10 μήνες πλήρεις),
  • δεν υπήρξαν άδειες άνευ αποδοχών ή άλλες απουσίες που μειώνουν το χρόνο εργασίας,
τότε το δώρο Χριστουγέννων προκύπτει αναλογικά: φόρμουλα: δώρο = μισθός × (μήνες απασχόλησης / 12)

Υπολογισμός (ψηφίο-προς-ψηφίο όπως ζητήθηκε):
900 × 10 = 9.000
9.000 ÷ 12 = 750

Άρα περίπου €750,00.

Λίγη ακρίβεια με μέτρηση σε ημέρες

Αν μετρήσουμε σε ημέρες (π.χ. από 1/1 έως 31/10 = 304 ημερολογιακές μέρες):
304 ÷ 365 = 0,8328767…
0,8328767 × 900 = 749,589 → €749,59 (στρογγυλοποίηση στα σεντ).

Στην πρακτική συνήθως στρογγυλοποιούν στο λεπτό ή στη νόμιμη αναγκαία ακρίβεια — το αποτέλεσμα με τους 10 μήνες δίνει €750 και είναι το συνηθέστερο.

Πότε

Χρειάζονται περισσότερα στοιχεία αν ισχύει κάτι από τα παρακάτω:
  • Ξεκίνησε η εργασία μεσάνυχτα μέσα στη χρονιά (π.χ. πρόσληψη Απρίλιο) → πρέπει να ξέρουμε ημερομηνία πρόσληψης.
  • Υπήρξαν άδειες άνευ αποδοχών, αναστολές, άδειες άνευ μισθού ή μεγάλα χρονικά διαστήματα απουσίας → μειώνουν το αναλογικό δικαίωμα.
  • Είναι μερική απασχόληση (ωρομίσθιο/μερική) → χρειάζεται να ξέρουμε αν τα 900€ είναι αναλογικά ή πλήρης μισθός.
  • Θέλεις το καθαρό ποσό μετά φόρων / εισφορών — τότε χρειάζονται λεπτομέρειες κρατήσεων ή φορολογικής κατάστασης.
  • Θες να είσαι 100% νομικά καλυμμένος (π.χ. για ένσταση) — τότε χρήσιμο να ελέγξει λογιστής/δικηγόρος με τα ακριβή στοιχεία.
Η δική μου γνώμη (σύντομη)

Καλό είναι να κρατάς αποδείξεις/υπολογισμούς και να ζητάς από το λογιστήριο της επιχείρησης γραπτό επίδομα δώρου. Η αρχική ερώτηση δίνει μια αξιόπιστη εκτίμηση (750€), αλλά αν πρόκειται για επίσημο ζήτημα τα παραπάνω πρόσθετα στοιχεία είναι απαραίτητα για απόλυτη ακρίβεια και δικαστική/λογιστική υποστήριξη."

Δεν έχω ιδέα αν τα 750 είναι σωστά, ( βεβαια λέει ότι είναι εκτίμηση και ότι θέλει διευκρινήσεις) αλλά σίγουρα δεν είναι τα 335,16€ που έδωσε στην αρχική ερώτηση.

Έδωσα ακριβώς το ίδιο prompt στο μεγαλύτερο αδερφάκι (Plus, Extended Thinking)
"Αν κάποιος παίρνει 900€ μισθό και παραιτηθεί τέλος Οκτώβρη, πόσο είναι το δώρο των Χριστουγέννων που δικαιούται?
Αυτή η ερώτηση είναι αρκετή για να μου δώσεις σωστό αποτέλεσμα ή χρειάζεσαι και άλλα στοιχεία για απόλυτα ακριβή απάντηση? Σκέψου βαθιά."

Παρακάτω η απάντηση με πηγές μάλιστα. Σκέφτηκε για 2 λεπτά και 30 δευτερόλεπτα.

Περίπτωση: μισθωτός με 900€ και παραίτηση στις 31/10 — αναλογία Δώρου Χριστουγέννων​

Πυρήνας κανόνα: Το Δώρο Χριστουγέννων (ΔΧ) αντιστοιχεί σε 1 μηνιαίο μισθό για όσους εργάστηκαν αδιάλειπτα από 1/5 έως 31/12. Όταν η σχέση λήγει νωρίτερα (παραίτηση/απόλυση), ο εργαζόμενος δικαιούται αναλογία: 2/25 του μηνιαίου μισθού για κάθε 19 ημερολογιακές ημέρες απασχόλησης μέσα στο διάστημα 1/5–31/12. Η βάση υπολογισμού είναι οι τακτικές αποδοχές που ίσχυαν την ημέρα λύσης της σχέσης (όχι της 10ης Δεκεμβρίου, αφού έχει λήξει ήδη). Επιπλέον, το ποσό του δώρου προσαυξάνεται με την αναλογία του επιδόματος άδειας (συντελεστής 0,041666). Το ΔΧ υπόκειται σε εισφορές ΕΦΚΑ και ΦΜΥ. (ΚΕ.Π.Ε.Α./Γ.Σ.Ε.Ε.)

Υπολογισμός για την περίπτωσή σου (ενδεικτικά, μικτές αποδοχές)

Υποθέτω ότι τα 900€ είναι μηνιαίος μικτός μισθός και ότι εργάστηκες συνεχώς από 1/5 έως 31/10 χωρίς περιόδους που δεν συνυπολογίζονται (π.χ. άδεια άνευ αποδοχών, απεργία, ημέρες ασθενείας επιδοτούμενες από ΕΦΚΑ). Τότε:

1. Ημερολογιακές ημέρες από 1/5 έως 31/10:
    31 (Μάιος) + 30 + 31 + 31 + 30 + 31 = 184 ημέρες.
  2. Αναλογία ΔΧ (βάση):
    [
    \frac{184}{19}\times\frac{2}{25} = 0{,}7747368\ \text{(δηλ. 77,47368% του μισθού)}
    ]
    Βάση ΔΧ = 900€ × 0,7747368 = 697,26€ (μικτά).
  3. Προσαύξηση επιδόματος άδειας (4,1666%):
    697,26€ × 0,041666… = 29,05€ (περίπου).
  4. Σύνολο ΔΧ πληρωτέο (μικτό):
    697,26€ + 29,05€ = ≈ 726,32€ μικτά
    (στρογγυλοποίηση στο τελικό σύνολο· η μισθοδοσία μπορεί να διαφέρει κατά 1–2 λεπτά λόγω κανόνων στρογγυλοποίησης).
    Οι κρατήσεις ΕΦΚΑ/ΦΜΥ θα μειώσουν το καθαρό πληρωτέο. (ΚΕ.Π.Ε.Α./Γ.Σ.Ε.Ε.)

Είναι αρκετά τα στοιχεία που έδωσες;​

Για μια απόλυτα ακριβή εκκαθάριση χρειάζονται και τα εξής:

• Ακριβής ημερομηνία έναρξης μέσα στο διάστημα 1/5–31/10 (αν δεν ήταν 1/5, μετράμε από την πραγματική έναρξη). (ΚΕ.Π.Ε.Α./Γ.Σ.Ε.Ε.)
  • Αν τα 900€ είναι μικτά και αφορούν πλήρη απασχόληση με σταθερό μηνιαίο μισθό (διαφορετικά, για κυμαινόμενες/ωρομίσθιες αποδοχές εφαρμόζονται κανόνες μέσου όρου τακτικών αποδοχών). (ΚΕ.Π.Ε.Α./Γ.Σ.Ε.Ε.)
  • Αν υπήρξαν περίοδοι που δεν συνυπολογίζονται (άδεια άνευ αποδοχών, ημέρες απεργίας, ημέρες ασθενείας που επιδοτήθηκαν από ΕΦΚΑ) ή περίοδοι που συνυπολογίζονται κατ’ εξαίρεση (κύηση–λοχεία, σπουδαστική άδεια κ.λπ.). (ΚΕ.Π.Ε.Α./Γ.Σ.Ε.Ε.)
  • Αν υπήρχαν τακτικές παροχές (π.χ. επίδομα κατοικίας, τακτικές προμήθειες, νυχτερινά/κυριακάτικα όταν είναι τακτικά), που εντάσσονται στις τακτικές αποδοχές και ανεβάζουν τη βάση. (ΚΕ.Π.Ε.Α./Γ.Σ.Ε.Ε.)
  • Τυχόν μεταβολή μισθού μέχρι 31/10 (η βάση είναι οι τακτικές αποδοχές την ημερομηνία λύσης). (ΚΕ.Π.Ε.Α./Γ.Σ.Ε.Ε.)

Συμπέρασμα​

Με τα δεδομένα που έδωσες και τις παραπάνω εύλογες υποθέσεις, το δικαιούμενο Δώρο Χριστουγέννων από 1/5 έως 31/10 για μισθό 900€ ανέρχεται περίπου σε 726,32€ μικτά (περιλαμβανομένης της αναλογίας επιδόματος άδειας). Για να στο επιβεβαιώσω απολύτως χρειάζομαι τα πρόσθετα στοιχεία που σημείωσα (ημερομηνία έναρξης, αν τα 900€ είναι μικτά/πλήρη/σταθερά, ύπαρξη περιόδων μη συνυπολογισμού ή τακτικών επιδομάτων). Οι κανόνες και τα παραδείγματα προέρχονται από ΚΕ.Π.Ε.Α./ΓΣΕΕ και το Υπουργείο Εργασίας. (ΚΕ.Π.Ε.Α./Γ.Σ.Ε.Ε.)

Σημ.: Το ποσό συνήθως εξοφλείται μαζί με την εκκαθάριση της αποχώρησης· σε κάθε περίπτωση, το ΔΧ καταβάλλεται το αργότερο έως 21/12 κάθε έτους για τους ενεργούς εργαζόμενους. (ΚΕ.Π.Ε.Α./Γ.Σ.Ε.Ε.)

Ούτε τα 750 είναι σωστά.
Γιατί απλά δεν πας μισθός * μήνες απασχόλησης / 12, ούτε καλύπτει η απασχόληση από 1/1.
Επίσης, δεν έχουν σχέση οι άδειες άνευ αποδοχών ή άλλες απουσίες.

Πες του να σου δώσει link, που τα βρήκε αυτά.

Πρακτικά είναι 2 ημερομίσθια για κάθε 19 ημερολογιακές ημέρες διάρκειας της εργασιακής σχέσης από την 1η Μαϊου μέχρι την ημέρα που φεύγεις, ή μέχρι τις 31/12 αν δεν φύγεις.
Από την 1η Μαΐου μέχρι 31 Οκτωβρίου π.χ. είναι 183 ημέρες.
183/19 = 9.63 * 2 ημερομίσθια κάθε ημέρα, = θα πληρωθεί 19.26 (19 για να το κάνουμε πιο εύκολο) ημερομίσθια.
Άρα, το 19/24 του μισθού του, δηλαδή 722€.

Έτσι βγαίνει το δώρο ένας μισθός.
Από 1η Μαΐου μέχρι 31 Δεκέμβρη είναι 244 ημέρες. Βγαίνουν 25.6 ημερομίσθια.

Υ.Γ. Γιώργο μαζί γράφαμε, απλά εγώ με το χέρι. :D

Ενταξει, το είπε (free gtp) ότι το 750 δεν είναι απόλυτo αλλά πρακτικός υπολογισμός και ήταν κοντά, το paid απ ότι βλέπω στην απάντηση που έδωσε στον Κυριάκο έπεσε πάντως πολυ κοντά.
Λογιστής δεν είμαι για επαλήθευση, αλλά το prompting φαίνεται ότι παίζει ρόλο ειδικά στην free έκδοση

Αλήθεια στον υπολογισμό πέρα απο 2 ημερομίσθια για κάθε 19 ημερολογιακές ημέρες, δεν υπάρχουν προσαυξήσεις κλπ που αναφέρονται στην απάντηση του paid? Και στις 2 περιπτώσεις έκανε κάποιες υποθέσεις πάντως και το λέει.

To prompting είναι σημαντικό σε οτιδήποτε κάνεις με τα μοντέλα, είτε είναι κάποιο που τρέχεις off-line είτε το πιο εξελιγμένο. Χωρίς σωστά Prompt χάνεις χρηστικότητα.

Ένας καλός απλός οδηγός για να ξεκινήσει κάποιος είναι ο παρακάτω:

Θέλει ένα mail για να το ξεκλειδώσει. Σε κάθε περίπτωση νομίζω ότι είναι από τα καλύτερα αρχικά βήματα.

• Like
Reactions: Φρα.Πε.
Και εδώ μία επίκαιρη (πάντα) ερώτηση.
Το ΑΙ θα μας πάρει τις δουλειές;

Απάντηση: Θέλω να δω πελάτη μου που τα prompts προς τα εμένα είναι "δεν μου αρέσει αυτό το μπλε στο κουμπί, βάλε ένα άλλο" να δίνει prompts σε ΑΙ και το ΑΙ να βγάζει άκρη σε ποιο περίπλοκα ζητήματα.

Και εδώ μία επίκαιρη (πάντα) ερώτηση.
Το ΑΙ θα μας πάρει τις δουλειές;

Απάντηση: Θέλω να δω πελάτη μου που τα prompts προς τα εμένα είναι "δεν μου αρέσει αυτό το μπλε στο κουμπί, βάλε ένα άλλο" να δίνει prompts σε ΑΙ και το ΑΙ να βγάζει άκρη σε ποιο περίπλοκα ζητήματα.
Να δω AI να μαζεύει ελιές απ το δένδρο! (αν και υπάρχουν ρομποτικα picking για φρούτα)

Πέρα απο την πλάκα, το Ai είναι και θα πρέπει να είναι εργαλείο. Ο ανθρώπινος παράγοντας (ακόμα) είναι πολύ σημαντικός για να ενώνει τα dots, να κατευθύνει να ελέγχει, να να να. Μπορει να "πάρει" κάποιες δουλείες εξ ολοκλήρου, αλλά θα δημιουργήσει άλλες.

Να δω AI να μαζεύει ελιές απ το δένδρο! (αν και υπάρχουν ρομποτικα picking για φρούτα)

Πέρα απο την πλάκα, το Ai είναι και θα πρέπει να είναι εργαλείο. Ο ανθρώπινος παράγοντας (ακόμα) είναι πολύ σημαντικός για να ενώνει τα dots, να κατευθύνει να ελέγχει, να να να. Μπορει να "πάρει" κάποιες δουλείες εξ ολοκλήρου, αλλά θα δημιουργήσει άλλες.
Εδώ μπαίνουμε στα χωράφια του επόμενου big thing που είναι φυσικά απόγονος της ΑΙ, τα ανθρωποειδή ρομπότ.
Ναι ήδη έχουμε ένα σκασμό βιομηχανικού τύπου ρομπότ.
Ναι ήδη έχουμε ένα αυξανόμενο αριθμό ρομπότ fit to purpose από τα Logistics μέχρι την γεωργία.
Αλλά η game changing disruptive τεχνολογία είναι τα ανθρωποειδή ρομπότ. Προφανώς μελέτες έχουν δείξει πως αυτού του τύπου η σχεδίαση δεν είναι βέλτιστη, όμως ο κόσμος είναι φτιαγμένος για ανθρώπους. Ενώ θα ήταν δύσκολο να πείσουμε κάποιον σε λίγα χρόνια να αγοράσει ένα μηχάνημα που θα κάνει αυτόματο σιδέρωμα ρούχων, πιάνοντας και αρκετό χώρο, θα είναι πολύ πιο εύκολο να προγραμματίσουμε ένα ανθρωποειδές ρομπότ να πάρει ένα καλό και δοκιμασμένο σίδερο, να βγάλει και να στήσει τη σιδερώστρα από κάποιο ντουλάπι, να σιδερώσει τα ρούχα και στο τέλος να τα αποθηκεύσει και στα σωστά συρτάρια. Το ίδιο ρομπότ, λόγω της ΑΙ που θα τρέχει (είτε στο edge, στο δικό του σώμα, είτε με σύνδεση στο νέφος) θα μπορεί να κάνει ένα σκασμό διαφορετικών εργασιών.
Τότε ναι, γιατί όχι και να μαζέψει τις ελιές με ένα τυπικό δονητή χωρίς άλλα εξελιγμένα γεωργικά εργαλεία/μηχανήματα.

• Like
Reactions: Φρα.Πε.
Εδώ μπαίνουμε στα χωράφια του επόμενου big thing που είναι φυσικά απόγονος της ΑΙ, τα ανθρωποειδή ρομπότ.
Ναι ήδη έχουμε ένα σκασμό βιομηχανικού τύπου ρομπότ.
Ναι ήδη έχουμε ένα αυξανόμενο αριθμό ρομπότ fit to purpose από τα Logistics μέχρι την γεωργία.
Αλλά η game changing disruptive τεχνολογία είναι τα ανθρωποειδή ρομπότ. Προφανώς μελέτες έχουν δείξει πως αυτού του τύπου η σχεδίαση δεν είναι βέλτιστη, όμως ο κόσμος είναι φτιαγμένος για ανθρώπους. Ενώ θα ήταν δύσκολο να πείσουμε κάποιον σε λίγα χρόνια να αγοράσει ένα μηχάνημα που θα κάνει αυτόματο σιδέρωμα ρούχων, πιάνοντας και αρκετό χώρο, θα είναι πολύ πιο εύκολο να προγραμματίσουμε ένα ανθρωποειδές ρομπότ να πάρει ένα καλό και δοκιμασμένο σίδερο, να βγάλει και να στήσει τη σιδερώστρα από κάποιο ντουλάπι, να σιδερώσει τα ρούχα και στο τέλος να τα αποθηκεύσει και στα σωστά συρτάρια. Το ίδιο ρομπότ, λόγω της ΑΙ που θα τρέχει (είτε στο edge, στο δικό του σώμα, είτε με σύνδεση στο νέφος) θα μπορεί να κάνει ένα σκασμό διαφορετικών εργασιών.
Τότε ναι, γιατί όχι και να μαζέψει τις ελιές με ένα τυπικό δονητή χωρίς άλλα εξελιγμένα γεωργικά εργαλεία/μηχανήματα.
με τα εργατικά χέρια να γίνονται ολοένα και λιγότερα, είναι μονόδρομος αυτή η προσέγγιση και θα μοσχοπουλήσει. Ο Optimus πχ εκεί στοχεύει και με μια ελκυστική τιμή + επιδοτήσεις εξοπλισμού (που τρέχουν διαρκώς).... θα γεμίσουν οι βιομηχανίες με τέτοια που θα εκτελούν απο απλα βαρετά tasks έως και σύνθετες επαναλαμβανόμενες εργασίες. Θεωρώ θα τα προλάβουμε στον κύκλο ζωής μας.

Δε μου φαίνεται διόλου απίθανο στο προσεχές μέλλον.
Θα πέσει πολύ γέλιο στην Ελλάδα...
Σκέφτομαι την πρώτη εταιρία που θα προσφέρει σαν υπηρεσία τη συλλογή ελιάς με ρομπότ και συμβατικά συνεργεία να προσπαθούν να σαμποτάρουν τα ρομπότ γιατί κοστίζει η υπηρεσία τους τα μισά ή και πιο κάτω χρήματα...

Εδώ τους παρακαλάμε και δεν έρχεται ψυχή. Αν τώρα ξυπνήσουν όταν έρθουν τα ρομπότ... δε θα μου φανεί και περίεργο εδώ που τα λέμε.

Anyway, σταματάω το off topic.

Πρώτον, η παραγωγή του Optimus σταμάτησε γιατί δεν τα πήγε και τόσο καλά στην πράξη. Ήθελε σέρβις πιο συχνά απ' ότι οι υπάλληλοι ύπνο...

Δεύτερον, μπορεί το ρομπότ να μην θέλει μισθό, αλλά έχει κόστος αγοράς και συντήρησης. Δεν είναι σίγουρο ακόμα ότι βγάζει τα λεφτά του.

• Like
Reactions: Tzimisce