Τεχνητή Νοημοσύνη (AI). Τι είναι, τι ξέρουμε, τι αλλάζει στη ζωή και στον πολιτισμό;

Οι γιατροί που έκαναν αυτή τη δουλειά από τον προπέρσινο αιώνα είχαν χειρότερο πρόβλημα, γιατί μετέφραζαν τους όρους σε ωραία ελληνικά, αλλά 50 χρόνια μετά οι κακοί ξένοι χρησιμοποιούσαν τον ελληνικό όρο για να εκφράσουν κάτι παρόμοιο, οπότε η μετάφραση η ελληνική πήγαινε περίπατο. Καλύτερα λοιπόν να κρατάς την ανατομία στα λατινικά!

Όλοι μιλάνε τον τελευταίο χρόνο για ψηφιακούς βοηθούς και agents. Οκ, multi-agent προσέγγιση χρησιμοποιώ και εγώ φουλ στην καθημερινότητά μου, όμως άλλο αυτό και άλλο πραγματικός βοηθός.
Επειδή είμαι μπλεγμένος σε ένα σκασμό πράγματα πρέπει να ξέρω τι έχω να κάνω σήμερα / μέσα στην εβδομάδα / μέσα στο μήνα / κάποτε όποτε περισέψει χρόνος.
Παραδοσιακά το έκανα με χαρτί και μολύβι στην αντζέντα μου και μετά έφτιαξα απλά ένα πίνακα μέσα στο OneNote.
Αυτό που σκεφτόμουν ήταν πόσο θα με βόλευε να είχα ένα προσωπικό βοηθό όπως ήταν οι γραμματείς των διευθυντών στα 80s "επί της υποδοχής". Πολύ απλά να της έλεγα, α γράψε, πρέπει να κάνω αυτό μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας, αυτή να το σημείωνε και να μου το θύμιζε είτε από μόνη της είτε σε σχετικό ερώτημά μου.
Σημείωση δεν θέλω να μπω στο calendar και να αρχίσω να βάζω slots τι θα κάνω κάθε ώρα της μέρας, δεν μου πάει. Υπάρχει πχ το Reclaim.ai και το TimeHero που κάνουν κάτι τέτοιο, αλλά δεν το θέλω.
Επίσης στο calendar έχω μόνο τα meetings και θέλω να παραμείνει έτσι.
Η μόνη λύση που είχα σκεφτεί ήταν να δουλέψω σε google tasks και να ενεργοποιήσω την πρόσβαση του gemini σε όλη τη google, αλλά φοβάμαι να το κάνω αυτό για πολλούς λόγους.
Υπάρχουν ήδη διάφοροι Agents, πχ έχω βάλει αυτόν του ChatGPT να ελέγχει πότε θα βγουν κάποια εισιτήρια που θέλω να αγοράσω και να με ενημερώσει πότε θα γίνουν διαθέσιμα να πάω να τα αγοράσω.

Έμαθα πολύ πρόσφατα για το Clawdbot και ήταν το πρώτο που σκέφτηκα ότι θα μπορούσα να το στήσω να κάνει αυτόν τον προσωπικό βοηθό που ήθελα, χωρίς να του δώσω πρόσβαση πουθενά ουσιαστικά.

Σύνοψη της προσέγγισης:
Στόχος/Use case: Ένας “ψηφιακός γραμματέας” τύπου ’90s: γρήγορη καταγραφή/ενημέρωση εργασιών και απαντήσεις “τι εκκρεμεί/τι επείγει” σε φυσική γλώσσα, χωρίς να απαιτείται πρόσβαση σε Google/Email/Calendar.

Αρχιτεκτονική 3 επιπέδων:

Authoritative layer (πηγή αλήθειας): Τοπικό YAML ledger (ledger/tasks.yaml) + προαιρετικές σημειώσεις σε φάκελο notes.

Agent interface: Clawdbot ως agent runtime και “ορχηστρωτής” εργαλείων (read/write στο YAML).

Model layer: Τοπικό LLM μέσω LM Studio (OpenAI-compatible API) για χαμηλό κόστος και έλεγχο δεδομένων. Τρέχω το Qwen3-4B-Instruct-2507-GGUF.

Ασφάλεια/ελαχιστοποίηση ρίσκου: Δεν δόθηκε πρόσβαση σε κανένα account. Αντίθετα, κρατά τα δεδομένα εργασιών σε τοπικά αρχεία και η επιφάνεια εργαλείων περιορίστηκε (tools) ώστε το μοντέλο να κάνει μόνο file I/O.

Συνδεσιμότητα/UX: Επιλέχθηκε Telegram ως “κανάλι συνομιλίας” με pairing για πρόσβαση, και Web UI (dashboard) ως εναλλακτική κονσόλα.

Λειτουργική πειθαρχία: Με skill/AGENTS.md ορίστηκε ο βασικός κανόνας: για task queries πάντα read/update στο YAML και ποτέ “εξωτερικά auth” εκτός αν ζητηθεί ρητά.

Δεν πετάει σε απόδοση, αλλά είναι λειτουργικό και μετά από μερικά tweaks.

Ο υπολογιστής στο σπίτι μπαίνει σε sleep μετά από 10 λεπτά και δεν θέλω να τον έχω μόνιμα ανοικτό. Συνδέεται στο Internet μέσω wifi γιατί στην κοντινή πρίζα δικτύου έχω extender για το Mesh του σπιτιού.
Οπότε το επόμενο project που σκέφτομαι είναι να στήσω ένα Raspberry Pi να είναι πάντα ανοικτό, να συνδέεται στο wifi του σπιτιού και να ενώσω την ethernet του με την ethernet port του Laptop. Να στήσω μετά ένα bot που να μπορώ να στείλω πχ μέσω telegram μια εντολή να ξυπνήσει το laptop ώστε μετά να μπορώ να χρησιμοποιήσω τον βοηθό και εκτός σπιτιού.

Προφανώς αν βολέψει με βλέπω σε κάτι στυλ mac mini που να τρέχει το Clawdbot ανεξάρτητα και με καλύτερο LLM ώστε να μπορώ να φτιάξω και άλλα skills.
Το άλλο που είναι πιο εύκολο είναι να το στήσω για να δουλεύει με voice commands...βασικά transcribing θέλει μόνο.

Ένα τελευταίο, το project ως εδώ μου πήρε κάπου 2 γεμάτες ώρες. Όμως είχα τη βοήθεια του ChatGPT. Με τις γνώσεις που έχω και παραδοσιακά με αναζητήσεις στο δίκτυο θα ήταν ένα Project τουλάχιστον 20 ωρών ίσως και παραπάνω.

Το δοκίμασα, δεν είναι καθόλου κακό για δωρεάν και με open weight μοντέλο.
Ωστόσο επειδή περισσότερο χρησιμοποιώ το laptop παρά το dekstop, κάθε λίγο να τρέχει μοντέλο με 100% usage στη GPU είναι καταστροφή.

Το ίδιο περίπου κάνω με το claude, έχει integration για το Google calendar, και το χειρίζομαι έτσι.
Συν το ότι παρουσίασαν το claude co work, χρησιμοποιεί τον agent του claude code, που κατά γενική ομολογία είναι ο καλύτερος που υπάρχει αυτή τη στιγμή.

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.