Test Drive Εργαλείων & αναλώσιμων

Λοιπόν για την πλάνη-ξεχονδριστηρα μόλις διάβασα σε ένα βιβλίο ένα Tip.
Βρέχεις λέει την επιφάνεια του ξύλου με ένα σφουγγάρι, περιμένεις 1-2 λεπτά να τραβήξει και μετά κάνεις ένα πολύ λεπτό κόψιμο.

Απάντηση: Re: Test Drive Εργαλείων & αναλώσιμων

Λοιπόν για την πλάνη-ξεχονδριστηρα μόλις διάβασα σε ένα βιβλίο ένα Tip.
Βρέχεις λέει την επιφάνεια του ξύλου με ένα σφουγγάρι, περιμένεις 1-2 λεπτά να τραβήξει και μετά κάνεις ένα πολύ λεπτό κόψιμο.

Αυτό ισχύει αλλά για το τελευταίο πέρασμα.

Μα είναι δυνατόν να γωνιάζεις και να ξεχονδρίζεις για ώρες? ούτε ξυλουργείο δεν έχει τέτοιες απαιτήσεις να δουλεύει το μηχάνημα για ώρες....

Re: Απάντηση: Test Drive Εργαλείων & αναλώσιμων

Μα είναι δυνατόν να γωνιάζεις και να ξεχονδρίζεις για ώρες? ούτε ξυλουργείο δεν έχει τέτοιες απαιτήσεις να δουλεύει το μηχάνημα για ώρες....

Σώτο όταν έχεις να κάνεις κατασκευές όπως τραπέζια κλπ χρειάζεσαι 2-3 ωρίτσες.
Φυσικά όχι συνεχόμενα.

Ανάλογα το ξυλουργείο.
Την τελευταία φορά που έκανα τον πάγκο και τα τίναξε η πλάνη, στον φίλο που πήγα φάγαμε πάνω από μια ώρα με τριφασικό ξεχονδριστήρα...

ε, ναι αυτό λέω και εγώ, όταν έχεις να κάνεις μία τέτοια κατασκευή που χρειάζεσαι 30-40 μέτρα ξυλείας από δοκάρια και μαδέρια, είναι λογικό να κάνεις 1-2 ώρες, αλλά μετά από αυτό το μεγάλο δεν έχεις να κάνεις κάτι άλλο, οπότε ασχολείσαι με μικρότερα έργα που σε ένα μισάωρο μάξιμουμ με το ερασιτεχνικο έχεις τελειώσει.
όταν πήρα τα 16 μαδέρια 5χ10 στα 4,50 μήκος δηλ. πάνω από 70μ ξυλείας, το μαγαζί τα έφτιαξε σε περίπου 2 ώρες βάζοντας και σφήνα κάποιον που αγόρασε 5 μαδέρια 4μ ιρόκο...

προσωπικά εάν έκανα ένα τέτοιο μεγάλο έργο θα προτιμούσα να πληρώσω, αν και συνήθως είναι δωρεάν, το μαγαζί να μου τα γωνιάσει και να ευθυγραμμίσει με τα επαγγελματικά του μηχανήματα παρά να το κάνω μόνος μου...είναι πολύ δύσκολο να δουλεύεις 4μ μαδέρια και δοκάρια (για παράδειγμα διαστάσεων πέργκολας) σε μικρό ερασιτεχνικό εργαλείο.

εγώ μιλούσα για συνεχόμενη χρήση, εκεί είναι συνήθως που το θερμικό ζορίζεται καθώς και σε κάποιο μάγκωμα του ξύλου που θα μπλοκάρει τα μαχαίρια...ρίχνει το θερμικό για να προστατεύσει το μοτέρ.

Ανάλογα Σώτο.
Εγώ κομμάτια τα δούλευα βέβαια.
Μίνιμουμ χρήση ένα μισάωρο το έχω πάντως κάθε φορά που θέλω να κάνω κάτι (ειδικά αν κατεβάινω χιλιοστό χιλιοστό).

Μηπως να εφτιαχνες παραπετια στην εισοδο εξοδο ωστε το ξυλο να ειναι οσο το δυνατον οριζοντιο...???
ναι καλό θα ήταν να είχε πιο μεγάλο φορείο στο ξεχόνδρισμα..

Re: Απάντηση: Test Drive Εργαλείων & αναλώσιμων

... το θερμικό ζορίζεται καθώς και σε κάποιο μάγκωμα του ξύλου που θα μπλοκάρει τα μαχαίρια...ρίχνει το θερμικό για να προστατεύσει το μοτέρ.
Αυτό είναι Νικολα και να ευχεσαι να μην πεσει ποτε,γιατι ή γερασε το θερμικο ή το μοτερ δουλευει στα ορια.

για πιο λόγο το βρέχεις; αφήνει καλύτερη επιφάνεια;

Μπορείς να το πείς κι έτσι...
Στην ουσία το βρέξιμο ανασηκώνει τις ίνες του ξύλου, όπως όταν σου σηκώνεται η τρίχα ένα πράμα, και η πλάνη τα ξυρίζει.
Το ίδιο κάνεις και όταν τρίβεις ένα ξύλο με ψιλό γυαλόχαρτο.

Re: Απάντηση: Re: Test Drive Εργαλείων & αναλώσιμων

αυτό κάνω πρώτα αλλά όπως είπα πρώτη φορά χρησιμοποιώ τέτοιο μηχάνημα και ίσως να μου φεύγει λίγο. ελπίζω σιγά σιγά να τα καταφέρω καλύτερα. όταν περνάς όμως σκληρό ξύλο από την πλάνη νοιώθεις το χτύπημα των μαχαιριών στο χέρι σου. σαν μηχάνημα μου φαίνεται επικίνδυνο και θέλει πολύ προσοχή.

Καλα με 8500 στροφες το δευτ. καταλαβαινεις χτυπημα στο χερι? Μου φαινεται περιεργο.

Το χτύπημα στον ξεχονδριστήρα δεν είναι κι οτι καλύτερο. Αντί να κόβει σκάβει, άσε που είναι και πολύ επικίνδυνο για ζημιά.
Αυτά που λένε για δύο χιλιοστά πάχος ξεχονδρίσματος είναι παπαριές Μαρίτσα μου. Εκτός αν μιλάμε για μπάλσα.
Ένα χιλιοστό κι αυτό, αν το ξύλο ειλναι σκληρό καο φαρδύ, με ζόρι.

Re: Απάντηση: Re: Test Drive Εργαλείων & αναλώσιμων

Καλα με 8500 στροφες το δευτ. καταλαβαινεις χτυπημα στο χερι? Μου φαινεται περιεργο.
8500 R.P. Minute οχι R.P. Second.
141.6 στο δευτερολεπτο.

Καλοδούλευτο Παύλο

Σήμερα έκανα μιά μιά δοκιμή τά τετράκοπα τρυπάνια Bosch sds plus-5X ,με τρυπάνι απλό sds plus Dewalt Extreme 2
τρυπάνια 8 mm,καί τά δύο αχρησιμοποίητα.
Σχεδόν ίδια ταχύτητα εισχώρησης είχαν μέ ελαφρός γρηγορότερο τό Bosch,αλλά τό Bosch τετράκοπο από ότι είδα έχει πιό ομαλή τήν εξαγωγή τής σκόνης,ενώ τό απλό τής Dewalt βγάζει περισσότερη σκόνη καί τήν πετάει πιό άτσαλα έξω.

Συμπέρασμα μικρές διαφορές,εγώ νόμιζα ότι θά είχαν μεγαλύτερες διαφορές στήν ταχυτητα εισχώρησης τού τρυπανιού.

Πάντος τό πνευματικό είναι άλλο πράγμα γιά μπετόν πάει μόνο του μέσα τό τρυπάνι,ενώ τά κρουστικά δράπανα φεύγει τό χέρι νά σπρώχνεις γιά νά εισχωρεί στό μπετόν τό τρυπάνι.

Ωραίος ο Δημήτρης, να είσαι καλά γείτονα και καλά τρυπήματα με τα εργαλεία σου.

Ωραίος ο Δημήτρης, να είσαι καλά γείτονα και καλά τρυπήματα με τα εργαλεία σου.

Σε ευχαριστώ Γιώργο,σήμερα πού αγόρασα άλλα δύο τρυπάνια Bosch sds plus 5Χ To 8 mm διάμετρο σέ μήκος 100/160 mm έχει 3,15 ευρώ,καί τό 12 mm διάμετρο στό ίδιο μήκος 4,47 ευρώ.Τσάμπα πράμα δηλαδή γιά τετράκοπα.

Ενα μικρο συγκριτικο των πενσων ακροδεκτων.
Facom vs chinezo

Οι πενσες ειναι αυτες.
Η φακομ αγορασθηκε περιπου 50 αν θυμαμαι καλα σε grand offer ενω η κινεζικης προελευσεως πενσα κοστισε περιπου 20 .

Η facom εχει παρουσιασθει λιγο παλιοτερα με αριστες κριτικες απο εμενα και κριθηκε best value for money.
Η κινεζα δοκιμασθηκε σημερα και μπορω να πω πως κανει τη δουλεια της αρκετα καλα.

Εχουν ιδιο μεγεθος σχεδον, η κινεζα πρεπει να ειναι αν οχι το ιδιο, ιςως λιγο περιςςοτερο βαρια. Στο χερι ομως τη facom την αισθανομαι περισσοτερο καλα ζυγισμενη.

Για αρχη μου προκαλεσε μια συγχυση για το πως και που πρεπει να μπει και να "κατσει" ο ακροδεκτης μιας και δεν συμπεριλαμβανεται καποιου ειδους εγχειριδιο. Αφου το ξεπερασα αυτο προχωρησα στη δοκιμη.
Το πρεσσαρισμα του καλωδιου δειχνει αρκετα καλο αλλα οχι με πολυ καλο φινιρισμα οπως αυτο της facom. Ως φινιρισμα αναφερομαι κυριως στο τροπο που πρεσσαρονται τα λαμακια εντος του χρωματιστου καλλυματος.
Εξωτερικα εχει εμφανιςιακες διαφορες επισης αλλα χωρις να παιζουν καποιο ρολο στο αποτελεσμα.
Ακομη, αποτυπωμα με κουκιδες αφηνει και η ανατολικης προελευσης πρεσσα αλλα οχι ιδιατερα εμφανες.

Οι ακροδεκτες δεξια ειναι πρεσσαρισμενοι με τη κινεζικη, αριστερα με τη facom.

Γενικοτερα δειχνει στιβαρη κατασκευη με καστανια που δουλευει καλα. Οι κεφαλες ειναι με βιδες οποτε ισως φανταζομαι να ειναι εναλλαξιμες με αλλες ή ανταλλακτικες. Δεν δειχνουν σημαδια κακου καλουπιου στη κατασκευη.
Αυτο που ειναι σημαντικοτερο ομως το αφηςα για το τελος.
Στο πρεσσαρισμα των ακροδεκτων με τη facom, ακομη και σε μεγαλες διατομες που ηθελε περισσοτερη πιεση, αυτη δοθηκε με το ενα χερι.
Στη κινεζικη πρεσσα, η βοηθεια του δευτερου χεριου ηταν επιβεβλημενη.
Συμπερασμα. Για τα 20 που κοστιζει ειναι μακραν καλυτερη απο τις απλες ψαλιδωτες πενσες ακροδεκτων. Η πορεια μεχρι το τελικο φινιρισμα και αποτελεσμα ειναι διαφορετικη σε σχεση με μια επωνυμη και φυσικα ποιο ακριβη πενσα ακροδεκτων οπως η συγκεκριμενη της facom, που εχω στη κατοχη μου.
:fahne90:

screen shots

Εγώ ψηφίζω Facom !!
Μόνο ψυχολογικά να το πάρεις αυτό φτάνει. Πάντως το αποτέλεσμα του πρεσαρίσματος της facom δείχνει καλύτερο (όχι ότι η Κινεζιά είναι για τα μπάζα)
Bέβαια η διαφορά φαίνεται σε μεγάλες διατομές όπως λες, και εκεί στα δύσκολα βλέπεις την ποιότητα και ότι τα παραπάνω χρήματα που έδωσες δεν πήγαν στον βρόντο.
εντάξει 20 ευρώ δεν είναι και πολλά

Thanks for the test !

συγκριση γκαζοταναλιας facom 181A.25CPEF vs knipex cobra 8701250
η knipex ειναι τουλαχιστων 10χρονων και βαρια δουλεμενη. η facom καινουρια ελαχιστα χρησιμοποιημενη.
20160921_152853.jpg 20160921_152526.jpg 20160921_152727.jpg