Test Drive Εργαλείων & αναλώσιμων

Το απόγευμα ασχολήθηκα λίγο με τη μικρή κορδελίτσα της Scheppach. Τι μικρή δηλαδή, αυτή είναι αυτό που λένε "μικρή στο μάτι μεγάλη στο κρεβάτι"!
Έκανα διάφορες δοκιμές, μικρά ξυλαράκια, μεγάλα, μαλακά, σκληρά, χλωρά, ξερά, σχεδόν απ´ όλα τα είδη. Η μικρή ανταπεξήλθε παραπάνω από ικανοποιητικά σε κάθε περίπτωση.
Στο τέλος είπα να δοκιμάσω και τα όριά της, να κόψω ελιά 9,5 cm ύψος. Απ´ ολτι βλέπετε και στις φωτογραφίες κατάφερε μιά χαρά.
Σε κάποιο σημείο βέβαια μπλόκαρε αλλά έφταιγε το οτι το ξύλο είχε στραβώσει ελαφρά. Μόλις το κράτησα ίσια, και χωρίς ιδιαίτερη πίεση, την έκανε μιά χαρά τη δουλειά της.
Για μένα η μικρή είναι μια ευχάριστη έκλπηξη, ειδικά στην τιμή που αγοράστηκε. Κάποια στιγμή σκέφτηκα οτι ήρθε ο καιρός να αλλάξει κι ο Νεκτάριος την υπογραφή του. :p

Ωραίος ο Μπάμπης. οπότε ήταν καλή η επένδυσή σου. ''μικρή στο μάτι μεγάλη στο.. εργαστήριο'' μια χαρά λοιπόν.
Κοιτώντας τις φωτογραφίες σου έπεσε το μάτι μου στο ηλιοβασίλεμα. εε με τέτοια θέα σε πιάνει η χαρά της δημιουργίας έτσι ;;

Κοιτώντας τις φωτογραφίες σου έπεσε το μάτι μου στο ηλιοβασίλεμα. εε με τέτοια θέα σε πιάνει η χαρά της δημιουργίας έτσι ;;

Σωςτό αυτό αλλά είναι και δίκοπο μαχαίρι...
Καμιά φορά λές καλύτερα να απολαύσω τη θέα με το καφεδάκι μου παρά να δουλεύω. :smile:

Σωςτό αυτό αλλά είναι και δίκοπο μαχαίρι...
Καμιά φορά λές καλύτερα να απολαύσω τη θέα με το καφεδάκι μου παρά να δουλεύω. :smile:

Παππου Μπαμπη μη μιλας καθολου!!!

Δε με λες, με τον φραχτη μπορεις να κοψεις ολοισια ενα φιλετακι 6 χιλιοστα σε ξυλο υψους 6 ποντους?
εγω δεν μπορω. στο τελειωμα θα ειναι 5 χιλιοστα.
Το εστιαζω στην κορδελα.

Δεν ασχολήθηκα με τόση λεπτομέρεια, τις δυνατότητές της στο κόψιμο τσεκάριζα. Κάποια στιγμή θα το κοιτάξω πάντως.
Να υποθέσω οτι τον φράχτη τον έχεις καλιμπράρει σωστά, έτσι δεν είναι;

Attachments

• image.jpg
    image.jpg
    277.7 KB · Views: 237
ναι φιλε.
δυστυχως η μαμα κορδελιτσα ειναι πολυ λεπτη και εχει την ταση να βουταει αριστερα σε μεσαια+ υψη κοπης.
Με την μανισια δεν θα κόψεις ισοπαχα φιλέτα. Αν αλλάξεις όμως θα κόβεις πολύ καλά.

Στάλθηκε από το Redmi Note 4 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Απάντηση: Re: Test Drive Εργαλείων & αναλώσιμων

ναι φιλε.
δυστυχως η μαμα κορδελιτσα ειναι πολυ λεπτη και εχει την ταση να βουταει αριστερα σε μεσαια+ υψη κοπης.
Και ατη metabo μια απο τα ιδια.

Με την μανισια δεν θα κόψεις ισοπαχα φιλέτα. Αν αλλάξεις όμως θα κόβεις πολύ καλά.

Στάλθηκε από το Redmi Note 4 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

:a0210:

Παππου Μπαμπη μη μιλας καθολου!!!

Δε με λες, με τον φραχτη μπορεις να κοψεις ολοισια ενα φιλετακι 6 χιλιοστα σε ξυλο υψους 6 ποντους?
εγω δεν μπορω. στο τελειωμα θα ειναι 5 χιλιοστα.
Το εστιαζω στην κορδελα.

Θελει καλιμπραρισμα ο φράχτης ως προς τους οδηγούς της κορδέλας (δηλαδή την λάμα) και όχι το τραπέζι όπως δείχνει ο Μπάμπης , το τραπέζι μπορεί να χάνει λίγο . Σήμερα έκανα δοκιμές σε διαφορά είδη ξύλου και διαφορα μεγέθη-πάχη . Κατάφερα μετά από καλιμπραρισμα να βγάλω μισό χιλιοστό (ναι μισό χιλιοστό ! ) σε απόσταση 80 πόντους και ύψος 4 εκατοστά . Έμεινα έκπληκτος με την καθαρότητα της κοπής ακόμα και σε μελαμίνη με την μαμά κορδέλα . Φανταστικό μηχάνημα η Scheppach ειδικά για την τιμή του .

Αν σου φεύγει αριστερά κυριακο πρέπει να λύσεις την μια αλενοβιδα στον φράχτη και να τον στρίψεις τον φράχτη λίγο δεξιόστροφα .

ΥΓ : έχει βρει κάποιος (Μπαμπης ακούει ; ) ανταλλακτικές λάμες για την Scheppach ;

Καλημέρα Ηλία. :ernaehrung004:
Να σε βλέπουμε πιο συχνά και να γράφεις και πιο συχνά γιατί μας λείπεις.
Εγώ παραγγέλνω κορδέλες της Starrett σε ότι πάχος οδόντωση και μήκος θέλω. Η οδόντωση εξαρτάται και απ´ τη γκάμα της εταιρίας.
Επειδή όπως μου είπε κι ο Κυριάκος υπάρχουν κι άλλοι που ενδιαφέρονται, αν θέλετε, μέσα στη βδομάδα, να φτιάξουμε μια παραγγελία συνολική και να τις φτιάξουμε.

Κυριάκο έκανα μια δοκιμή το πρωί. Καρυδιά 5,5 cm την έκοψε τέλεια, ούτε στρίβει ούτε βουτάει.
Βέβαια, όπως είπε κι ο Ηλίας, τσεκάρισα και την κορδέλα μου αλλά δεν χρειάστηκε κάποιο ιδιαίτερο καλιμπράσισμα.

Attachments

• D4ED5E7C-CB38-47B4-B874-3D1A8DC5001E.jpg
    D4ED5E7C-CB38-47B4-B874-3D1A8DC5001E.jpg
    214.3 KB · Views: 267
  • 85712AB0-9C92-478C-9CC1-F4DA62E47462.jpg
    85712AB0-9C92-478C-9CC1-F4DA62E47462.jpg
    151.6 KB · Views: 269
  • 129B01F0-26AF-46D4-AA23-12AED4B1DA34.jpg
    129B01F0-26AF-46D4-AA23-12AED4B1DA34.jpg
    116.2 KB · Views: 269
  • 72B9D1A4-CD85-450B-BF75-B2B15D189CA4.jpg
    72B9D1A4-CD85-450B-BF75-B2B15D189CA4.jpg
    277.3 KB · Views: 266
Στο κουμπωμα του φρακτη, στο σημειο με τον μοχλο που πιανει την ραγα, εχω βαλει ενα αυτοκολλητο καθως αρχικα, οταν κλειδωνες τον φρακτη, ειχε μια μικρη αποκλιση στην αλλη μερια, δεν κουμπωνε εντελως ευθεια σε σχεση με την λαμα. Το μικρο αυτοκολλητο σχεδον μηδενιζε την κλιση που επαιρνε ο φρακτης οταν τον κουμπωνες.

Μιας και έχετε συγκριτική εικονα με την προξξονιτσα, θα έχει νόημα σαν συμπληρωματικό εργαλείο; Δηλαδή η σεπαχ για ευθύ σκίσιμο πιο "χοντρών" τεμαχίων και η προξξονιτσα για τις λεπτομέρειες;

Στάλθηκε από το MotoG3 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Η Proxxon-ίτσα είναι εξαιρετικό εργαλείο, είναι η αδυναμία μου, αλλά και οι δύο μαζί είναι λίγο υπερβολή.
Βέβαια αν έχεις ήδη την Proxxon τα 130 δεν είναι τεράστιο ποσόν, το αντίθετο όμως δεν θα το έκανα.
Θα προτιμούσα μια επιτραπέζια σέγα για τις ψιλοδουλειές που θα μου ηλταν πιό χρήσιμη.

Πιστευω πως ανετα ισχυει αυτο που λες. Αυτη η scheppach ειναι πολυ ισχυρη και θα κανεις δουλεια μεχρι το οριο της, οπως εδειξε και ο Μπαμπης στο χτεσινο ποστ.
Η λαμα που εχει επανω ειναι μεγαλουτσικη, 9μμ πλατος και νομιζω οτι παιρνει μεχρι 12μμ το οποιο την καθιστα ιδανικη για rip cutting μεχρι 10εκ. υψος.

Re: Test Drive Εργαλείων & αναλώσιμων

Το θέμα μου με την proxxon είναι ότι για rip cutting ζοριζεται αρκετά λόγω ελλείψεως δύναμης, θέλει πολύ υπομονή και πολύ αργή προώθηση του κομματιού. Επίσης είναι και το θέμα του φράκτη όπου το ξεπερνάμε με ιδιοκατασκευές, αλλά δεν είναι και ότι ιδανικότερο. Ταλαιπωρείται και το εργαλείο και εγώ. Σκεφτόμουν σαν συμπλήρωμα την πιο μεγάλη boston που έχουν κάποιοι και δουλεύει καλά, αλλά δεν έχω χώρο. Η σεπαχ βολεύεται πιο εύκολα.

Στάλθηκε από το MotoG3 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Να προσεξεις πολυ Κωστα το συνεχες ζορισμα στην proxxon μην σου καψει το μοτερ. Τα 80watt, οσο και καλο και να ειναι το μοτερ -που ειναι, εχει τα ορια του.
Εχεις δικιο η Sheppach ειναι πολυ μικρη και πολυ φτηνοτερη σε σχεση με την μεσαια Boston. Βεβαια τα 2 εκατοστα διαφορας υψους κανουν διαφορα, αλλα αν ειναι να κανεις οτι κανεις τωρα στην Proxxon +2 ποντους παραπανω, ειναι πολυ σημαντικη διαφορα.