Test Drive Εργαλείων & αναλώσιμων

Στη συγκεκριμενη περιπτωση, βεβαια, το "ξυλο" ηταν χαμηλης ποιοτητας και πολυκαιρισμενο νοβοπαν, με μελαμινη.

Προτρυπημα εκανα και μαλιστα διπλο (πολυ μικρο τρυπανακι στην αρχη, μεγαλυτερο μετα), αλλα, φευ και παλι σκιστηκαν...

Ευχαριστουμε Αγγελε....
Γενικος η ξυλοκολα κανει την διαφορα σε μια κατασκευη για να την κρατησει στιβαρη..
Παλιοτερα οταν ενα επιπλο συναρμολογησης ειχε καβιλες εγω απλως τις εβαζα και κουμπωνα μεταξυ τους τα κομματια....παρατηρουσα οτι μετα απο καποιο διαστημα επαιζαν...εποιτα χρησιμοποιησα και χρησιμοποιω απο τοτε και ξυλοκολλα...η διαφορα στο δεσιμο/σφιψιμο της κατασκευης ειναι ακομη καλυτερο....οποτε η χρησης της ειναι πολυ συμαντικη...

Oι μαρκαδοροι και τα μολυβια ειναι χρησιμα εργαλεια για καθε ειδος μαστορεματος.

Προσφατα αγορασα μαρκαδορους ανεξιτηλους διαφορων τυπων απο δυο συγκεκριμενες μαρκες, Stanley και Μilwaukee.

Eτυχε και δοκιμασα τους δυο παρομοιους μαρκαδορους λεπτης μυτης και μπορω να πω οτι στο συγκεκριμενο ειδος η Stanley Fatmax υπερτερει της Milwaukee.

Τα δυο μαρκαδορακια που ειναι του ιδιου κοστους:
https://www.pavlatos-tools.gr/set-m...-mutis-monochromo-p-5014-html?search=0-47-312
https://www.pavlatos-tools.gr/Markadoros-lepths-myths-1mm-Milwaukee-48223100

Οι λεξεις που δειχνουν οι μυτες των μαρκαδορων εχουν περαστει με το δακτυλο 5-6 φορες για να σβηστουν.
Η πρωτη λεξη που δειχνει ο μαρκαδορος της Στανλευ (R st) δεν εχει σβηστει.
Η δευτερη λεξη που δειχνει ο μαρκαδορος της Μilwaukee (R Mi) εχει σβηστει σχεδον πληρως.
32904943147_962e2660d4_c.jpg

Στην επομενη φωτο τωρα:
Η Τριτη λεξη (παλι R st) εχει γραφτει απο εναν παρομοιο μαρκαδορο της Στανλευ με πιο μεγαλη μυτη, τον βλεπουμε στα αριστερα. Η λεξη εχει παραμεινει σχεδον αθικτη.
Κατω κατω υπαρχει το γραμμα R με τον μαρκαδορο μπιλιας (εχει μεσα μια μπιλια) της Μιlwaukee και παρολο που δεν φαινεται καλα λογω αντανακλασης του κιτρινου χρωματος, το γραμμα εχει παραμεινει εντελως αθικτο.
33971614958_6f08d6f8fb_c.jpg

Πολυ χρησιμος μαρκαδορος αυτος ο κιτρινος της Μilwaukee που μαρκαρει γρηγορα και φωτεινα ολα τα υλικα, ειδικα τα σκουροχρωμα, απο σωληνες μεχρι τσιμεντα https://toolpoint.gr/product/milwaukee-48223721-inkzall-kitrinos-markadoros-me-mpilia/

Πολύ ενδιαφέρον Μιχάλη.
βλέπω οι stanley κάνουν πολύ καλά τη δουλειά τους και είναι σε λογική τιμή. εγώ που σημειώνω πολλές φορές πάνω σε σωλήνες, λαμαρίνες και στραντζαριστά θα είναι ότι κι ότι.

Χρησιμο τεστακι...αλλο ενα χρησιμο εργαλειο που θα αγοραστει απο το γνωστο μαγαζι..!!!

Γιωργο οντως για εσενα ειναι πολυ χρησιμο....
Μεγαλο ενδιαφερον θα ειχε τεστακι πανω σε ξυλα π.χ. μελαμινη κ.τ.λ...

Απάντηση: Re: Test Drive Εργαλείων & αναλώσιμων

Oι μαρκαδοροι και τα μολυβια ειναι χρησιμα εργαλεια για καθε ειδος μαστορεματος.

Προσφατα αγορασα μαρκαδορους ανεξιτηλους διαφορων τυπων απο δυο συγκεκριμενες μαρκες, Stanley και Μilwaukee.

Eτυχε και δοκιμασα τους δυο παρομοιους μαρκαδορους λεπτης μυτης και μπορω να πω οτι στο συγκεκριμενο ειδος η Stanley Fatmax υπερτερει της Milwaukee.

Τα δυο μαρκαδορακια που ειναι του ιδιου κοστους:
https://www.pavlatos-tools.gr/set-m...-mutis-monochromo-p-5014-html?search=0-47-312
https://www.pavlatos-tools.gr/Markadoros-lepths-myths-1mm-Milwaukee-48223100

Οι λεξεις που δειχνουν οι μυτες των μαρκαδορων εχουν περαστει με το δακτυλο 5-6 φορες για να σβηστουν.
Η πρωτη λεξη που δειχνει ο μαρκαδορος της Στανλευ (R st) δεν εχει σβηστει.
Η δευτερη λεξη που δειχνει ο μαρκαδορος της Μilwaukee (R Mi) εχει σβηστει σχεδον πληρως.
32904943147_962e2660d4_c.jpg

Στην επομενη φωτο τωρα:
Η Τριτη λεξη (παλι R st) εχει γραφτει απο εναν παρομοιο μαρκαδορο της Στανλευ με πιο μεγαλη μυτη, τον βλεπουμε στα αριστερα. Η λεξη εχει παραμεινει σχεδον αθικτη.
Κατω κατω υπαρχει το γραμμα R με τον μαρκαδορο μπιλιας (εχει μεσα μια μπιλια) της Μιlwaukee και παρολο που δεν φαινεται καλα λογω αντανακλασης του κιτρινου χρωματος, το γραμμα εχει παραμεινει εντελως αθικτο.
33971614958_6f08d6f8fb_c.jpg

Πολυ χρησιμος μαρκαδορος αυτος ο κιτρινος της Μilwaukee που μαρκαρει γρηγορα και φωτεινα ολα τα υλικα, ειδικα τα σκουροχρωμα, απο σωληνες μεχρι τσιμεντα https://toolpoint.gr/product/milwaukee-48223721-inkzall-kitrinos-markadoros-me-mpilia/
Ενα ακομα προσθετο στη κριτικη, απο μενα, εχω βαρεθει να σπαω το κλιπ απο το μιλγοκι το στενης διατομης. Δεν αντεχει πολλες φορες το πιασιμο σε τσεπη.

Ευχαριστουμε Αγγελε....
Γενικος η ξυλοκολα κανει την διαφορα σε μια κατασκευη για να την κρατησει στιβαρη..
Παλιοτερα οταν ενα επιπλο συναρμολογησης ειχε καβιλες εγω απλως τις εβαζα και κουμπωνα μεταξυ τους τα κομματια....παρατηρουσα οτι μετα απο καποιο διαστημα επαιζαν...εποιτα χρησιμοποιησα και χρησιμοποιω απο τοτε και ξυλοκολλα...η διαφορα στο δεσιμο/σφιψιμο της κατασκευης ειναι ακομη καλυτερο....οποτε η χρησης της ειναι πολυ συμαντικη...

Σιγουρα. Κι εγω εχω δει οτι συναρμολογηση μονο με καβιλιες δεν κραταει πολυ. Οταν ασκουνται δυναμεις τεινει να "ξεχειλωνει" η τρυπα.
Βεβαια, το κακο με την κολλα ειναι οτι δυσκολευει τα πραγματα αν θες να ξεμονταρεις (σε μετακομισεις κτλ).
Καπου καποτε ειχα δει μια μοντα με καβιλιες με λαστιχενιο περιβλημα ή καβιλιες κανονικες που τις τυλιγαν με κατι σαν λαστιχο, ωστε να πιεζεται αυτο και να παιρνει τα μποσικα, οταν δημιουργουνται τετοια με τον καιρο. Δεν ξερω, βεβαια, αν δουλευει στην πραξη...

++++

Μια γρηγορη καταθεση εμπειριας:
Εκοψα αρκετα κομματια απο σιδερενια συμπαγη ραβδο περιπου 10χ10mm με τον γωνιακο τροχο.
Με το ιδιο μηχανημα (125αρη stanley) δοκιμασα με τροχο 1mm bosch multiconstruction rapido και με parkside 1mm για μεταλλο (που ειχε πριν μερικους μηνες...τσαμπα).
Εχω ακουσει καλα λογια για τους multiconstruction, οποτε με καποια εκπληξη διαπιστωσα οτι....ο parkside εκοβε πολυ πιο ευκολα.
Πιθανον οι συγκεκριμενοι bosch να ειναι πολυ καλοι για διαφορα υλικα, αλλα για μεταλλο ισως δεν ειναι ιδανικοι.

Last edited by a moderator:
Όταν βλέπεις "multiconstraction" ξέρεις οτι θα μπορείς να κάνεις όλες τις δουλειές σου αξιοπρεπώς αλλά μην περιμένεις να είναι κορυφαίο πουθενά.
Κάτι σαν τη γοργόνα δηλαδή...

Συμφωνώ απόλυτα μια και έχω δουλέψει τα συγκεκριμένα και μάλιστα Bosch. όπως τα λες, '' αξιοπρεπώς''

η γοργόνα δεν καταλαβαίνω που κολλάει. έχεις κάποια εμπειρία ; :flipout:

...η γοργόνα δεν καταλαβαίνω που κολλάει. έχεις κάποια εμπειρία ; :flipout:

Κι αυτή, φαίνεται να είναι πολλά πράγματα μαζί αλλά τελικά δεν κάνει ούτε για κρεβάτι ούτε για τηγάνι... :grandpa:

Προσφατα αγορασα ενα σετακι IRWIN τρυπανακια με επικαλυψη τιτανιου για μεταλλο για να τα συγκρινω με τα τρυπανια κοβαλτιου της Dewalt.

47858026312_33747f56c2_c.jpg

Ωραια τα τρυπανακια σε εμφανιση αλλα αθλια η πλαστικη κασετινα, πραγματικα αθλια. Δυσκολα ανοιγει δυσκολα κλεινει, απαραδεκτη για επωνυμο προιον.

Λεγεται οτι τα τρυπανια με επικαλυψη τιτανιου ειναι πιο σκληρα απο τα τρυπανια (με κραμα) κοβαλτιου αλλα οταν φυγει η επικαλυψη τελειωσαν, δεν τροχιζονται οπως τα κοβαλτιου.
Αυτο βεβαια δεν εχει καμμια σημασια για καποιον εραστιτεχνη που δεν κανει μεγαλη χρηση τρυπανιων και δεν τροχιζει. Οποτε πηρα ενα σετακι για να δω αν οντως κανει καλυτερη δουλεια απο τα τρυπανια κοβαλτιου. Αν κανει καλυτερη δουλεια, τρυπαει δηλαδη γρηγοροτερα και ευκολοτερα θα προτιμω τα τιτανιου.

Εδω λοιπον το αποτελεσμα με 6αρι τρυπανι και 12βολτο δραπανο πανω σε σασι γεωργικου εργαλειου (σκληρο ατσαλι).
47942117912_3097b7a4b6_b.jpg

Το τρυπανι κοβαλτιου της Dewalt κερδισε κατα κρατος το τρυπανι τιτανιου της ΙRWIN. Ειπαμε οτι και τα δυο τρυπανια ειναι των 6μμ.

Παρατηρησεις
-To τρυπανι της Dewalt δεν γλυστρισε, εκανε την τρυπα εκει ακριβως που επρεπε.
-Το τρυπανι της ΙRWIN γλυστρισε μεχρι να αρχισει να τρυπαει, φαινονται τα ιχνη. Επιτηδες δεν εγινε η ποντα που γινεται σε διατρηση μεταλλου για να μην γλυστραει το τρυπανι.
-Το τρυπανι κοβαλτιου της Dewalt τρυπησε το μεταλλο σε 10 δευτερολεπτα εναντι 22 δευτερολεπτων του τρυπανιου τιτανιου
-Τα κοινα μαυρα τρυπανια μεταλλου, τα κινεζικα, της Bosch και της SKF εκαναν 45+ δευτερολεπτα για μια πληρη διατρηση. Το τεστ το εκανα αργοτερα στο ιδιο κομματι μεταλλο.
-Τα τρυπανια κοβαλτιου της Dewalt δεν προλαβαινουν να ζεσταθουν σε τοσο συντομο χρονικο διαστημα διατρησης, δεν χρειαζονται καν λιπανση.
-ΔΕΝ γνωριζω ποσο ρολο παιζει η γεωμετρια του τρυπανιου της Dewalt στην ταχυτερη διατρηση. Δυστυχως βαρεθηκα να φερω τα κοινα τρυπανια κοβαλτιου που εχει ο πατερας μου.

Εδω μια κοντινη φωτο οπου φαινεται η διαφορετικη γεωμετρια των δυο τρυπανιων.
Αριστερα το τρυπανι τιτανιου της ΙRWIN και δεξια το τρυπανι κοβαλτιου της Dewalt.
47942136223_e3ac86323f_c.jpg

και μια ακομα πιο κοντινη φωτο
47942117642_4248d78a06_c.jpg

Οπως και να εχει το θεμα, τα συγκεκριμενα τρυπανια κοβαλτιου της Dewalt ειναι τα καλυτερα τρυπανια για μεταλλο που εχω δοκιμασει. Γρηγορα και αποτελεσματικα.
Αυτο που θα ειχε ενδιαφερον πλεον ειναι εαν υπαρχουν τρυπανια τιτανιου με αλλη γεωμετρια ωστε να τρυπουν ακομα γρηγοροτερα εκμεταλλευομενα την σκληροτητα του τιτανιου.

Ενδιαφερουσα παρουσιαση Μιχαλη. Γενικα, παντως, ακομα και αν π.χ. τα καλυτερα τιτανιου ειναι λιιιγο πιο γρηγορα απο τα καλυτερα κοβαλτιου, παλι νομιζω συμφερουν τα κοβαλτιου.
Παντως, για να ειμαστε δικαιοι, τα dewalt (που τα πηρα κι εγω) εχουν και αυτα αθλια συσκευασια για επωνυμα. Ολο βγαινουν τα μισα κ.ο.κ. (τα δικα μου τουλαχιστον).

χαχαχα εχεις δικιο και για την συσκευασια των Dewalt, δεν προκειται ποτε να γινει Bosch :))

Oμως ειναι πολυ καλυτερη συσκευασια απο της IRWIN και μπορεις να την επιδιορθωσεις για να μην ανοιγει τοσο ευκολα.

Βαλε ενα μικρο κομματι σελοτεϊπ σε αυτο το σημειο και απο τις δυο πλευρες. Θα κουμπωνει μια χαρα ετσι.
47942358872_a13d44c01e_z.jpg

Εχει και η dewalt top συσκευασιες κασετίνας στα τρυπανακια!
Εδω η δικια μου.
Πρεπει να δω αν ειναι τιτανιου η κοβαλτιου τα δικα μου σε ιντζες που εχω.
https://www.google.com/search?q=dew...oECAoQAQ&biw=360&bih=560#imgrc=O2-FTHTNmGlThM

Μιχαλη αυτα σε τιτανιου θα ειναι τα απολυτα τρυπανια pilot point

Σωστη σκεψη, Μιχαλη. Αν και η δικια μου συσκευασια, στο λιγο που την κουνησα, το μεγαλυτερο προβλημα που εχει ειναι οτι φευγουν απο τις θεσεις τους τα τρυπανια.

Παντως, για να ειμαστε δικαιοι, τα dewalt (που τα πηρα κι εγω) εχουν και αυτα αθλια συσκευασια για επωνυμα. Ολο βγαινουν τα μισα κ.ο.κ. (τα δικα μου τουλαχιστον).

Αυτό σκέφτηκα κι εγώ όταν διάβασα γαι τη συσκευασία των Irwin. Λέω, τι, πιό χάλια κι απ´τη Dewalt; :flipout:
Όντως είναι χάλια της Dewalt. Eγώ "έσφιξα" λίγο τ' αυτιά εκεί που κουμπώνει, αφού ζέστανα πρώτα το πλαστικό με θερμοπίστολο, κι τώρα μαγκώνει μια χαρά.

Πολύ ενδιαφέρουσα η δοκιμή των τρυπανιών Μιχάλη. να είσαι καλά.

Αυτό σκέφτηκα κι εγώ όταν διάβασα γαι τη συσκευασία των Irwin. Λέω, τι, πιό χάλια κι απ´τη Dewalt; :flipout:
Όντως είναι χάλια της Dewalt. Eγώ "έσφιξα" λίγο τ' αυτιά εκεί που κουμπώνει, αφού ζέστανα πρώτα το πλαστικό με θερμοπίστολο, κι τώρα μαγκώνει μια χαρά.

Ο παλιός είναι αλλιώς. λίγο μυαλό χρειάζεται και βρίσκονται λύσεις.