Test Drive Εργαλείων & αναλώσιμων

To "παξιμάδι αυτόματο" σημαίνει ότι το σφίγγεις με το χέρι;
Πόσο διαφορά μπορεί να έχει από αυτό που και πάλι ακριβό το λές για ένα παξιμάδι... (έχει και καλές κριτικές btw)

Nαι το σφιγγεις με το χερι, εχοντας πατημενο μονο το κουμπι που λοκαρει τον τροχο, για να μπορεσεις να το (ξε)σφιξεις.

Aκριβως την ιδια δουλεια κανουν, απλα τα ακριβα ειναι φτιαγμενα απο ποιοτικοτερα εξαρτηματα και καλυτερα μεταλλα και αντεχουν.
Αν η χρηση του τροχου ειναι απο μετρια και πανω, παρε ακριβο. Αν ειναι περιστασιακη, παρε το φτηνο (οπως εχω κανει και εγω).

Αυτά τα παξιμάδια σφίγγουν με το χέρι καθώς η πλαϊνή πατουρα είναι σαγρε και το χέρι μπορεί να σταθεροποιηθει και να το κρατήσει όταν το σφιγγεις κάτι που τα φτηνα δεν έχουν όλα.

Επιπρόσθετα τα καλα παξιμαδια έχουν 2 εγκοπές/τρυπες για Άλεν Μ8 για ακόμη περισσότερη συσφιξη...

Παρελήφθει το επίμαχο παξιμάδι (την επόμενη ημέρα!!!!!).
20251128_183340.jpg 20251128_183504.jpg

Δυστυχώς δεν είναι συμβατό με τον πράσινο BOSCH μπαταρίας.
Παρόλο που έσφιξα και με allen, δεν σταθεροποιούσε τον δίσκο. Με τους άλλους τροχούς λειτουργεί άψογα.
20251128_183721.jpg 20251128_183735.jpg

Έγινε ανακατανομή των παξιμαδιών και είμαστε όλοι ευχαριστημένοι :)

BOSCH ρεύματος: DEWALT
BOSCH μπαταρίας: BOSCH ή MILWAUKEE
PARKSIDE: DEWALT ή MILWAUKEE ή BOSCH ή PARKSIDE

20251128_184644.jpg

Να διευκρινίσω ότι τα παραπάνω αφορούν μόνο δίσκους κοπής.

Να κανω εγω μια "χαζη" ερωτηση?

Αν ειναι να σφιγγετε αλλεν και μαλιστα διπλά (!!!) γιατι δεν χρησιμοποιείτε το κλασικό παξιμαδι???
Μάλλον το έπιασες από το τέλος...

Το άλλεν χρησιμοποιηται εφόσον θες να σιγουρευτείς για κάτι που θέλεις να είσαι 100% συγουρος...

Για χρηση δίσκους σιδηρου κοπης,τροχισματος και λειανσης απλά σφιγκεις...δεν έχω αντιμετωπίσει θέμα..

Για δίσκους φτερου,λειανσης,γυαλίσματος όπου έχουν πάχος και βάθος και μικρός κέντρο όπου μπαίνει το παξιμάδι εκεί επειδή το χέρι δεν.μπαινει καλά θέλει μια επιπρόσθετη βοήθεια. Στα 125αρια όχι και τόσο.. αλλα τα 115(που σιγα/σιγά εκλπηπουν) ναι θα χρειαστει επιπλεον σφίξιμο με άλλεν..

Για αυτο έγραψα ότι επιπρόσθετα έχει την χρήση άλλεν.

Αυτά..

Έχω ένα δισκοπρίονο μπαταρίας της PARKSIDE με δίσκο 150mm και είπα να αλλάξω δίσκο γιατί ο δικός του είναι...........
Βρήκα έναν της B&D με 100tpi στα 5€.
20251203_171212.jpg 20251203_171105.jpg
Μάλλον είναι καλύτερος ο δικός του 😂
17159.jpg 17125.jpg

Σε μασίφ είναι απαράδεκτος
20251205_090317.jpg

Έβαλα τον BOSCH ρεύματος
20241212_130758.jpg

καί έγινε η δουλειά άψογα και στις 2 πλευρές
20251205_135029.jpg 20251205_135039.jpg

150 διάμετρος με 16 τρύπα, είναι συνδυασμός που έχει λίγες επιλογές σε επώνυμους δίσκους. Υπάρχουν 3-4 επιλογές γύρω στα 30€ αλλά δεν νομίζω να αξίζει αφού υπάρχει το ρεύματος και το παγκοπρίονο.

• Like
Reactions: newbie and KOSSTV
Έχω ένα δισκοπρίονο μπαταρίας της PARKSIDE με δίσκο 150mm και είπα να αλλάξω δίσκο γιατί ο δικός του είναι...........
View attachment 262224 View attachment 262232
Μάλλον είναι καλύτερος ο δικός του 😂
View attachment 262226 View attachment 262227

Σε μασίφ είναι απαράδεκτος
View attachment 262228

Έβαλα τον BOSCH ρεύματος
View attachment 262229

καί έγινε η δουλειά άψογα και στις 2 πλευρές
View attachment 262230 View attachment 262231

Αν πάρεις έναν Freud θα δεις σίγουρα καλύτερα αποτελέσματα
Μια δοκιμασμένη λύση είναι ο FR05W001H που βγαίνει και στη διάσταση που θέλεις.

Αξίζει να τον δοκιμάσεις κάποια στιγμή :)

• Like
Reactions: newbie and PONDINOS
Θέλω να σφιξω μια μικρή βιδουλα σε ένα φωτιστικό που είναι allen.
Δεν με βολεύει το Γ Allen και θέλω σε ευθεία στυλ κατσαβίδι.
Ψάχνω στις μύτες μου και βρίσκω ότι κάνει ΑΚΡΙΒΩΣ μια μύτη torx . Δεν παιζει καθολου.
Δείτε σύγκριση Allen vs torx.
Δεν υποτίθεται ότι το allen είναι διαφορετικό πράγμα από το torx;
Προχωράω ή θα χαλάσω την βίδα στο σφίξιμο;

Attachments

• 20251207_093536.jpg
    20251207_093536.jpg
    224.6 KB · Views: 6
150 διάμετρος με 16 τρύπα, είναι συνδυασμός που έχει λίγες επιλογές σε επώνυμους δίσκους. Υπάρχουν 3-4 επιλογές γύρω στα 30€ αλλά δεν νομίζω να αξίζει αφού υπάρχει το ρεύματος και το παγκοπρίονο.
Δημήτρη σαφώς και τα 30€ είναι πολλά για το συγκεκριμένο δισκοπρίονο, αλλά λόγω μικρού βάρους και φορητότητας είναι βολικό για γρήγορες κοπές που δεν σε ενδιαφέρει το αποτέλεσμα.

Αν πάρεις έναν Freud θα δεις σίγουρα καλύτερα αποτελέσματα
Μια δοκιμασμένη λύση είναι ο FR05W001H που βγαίνει και στη διάσταση που θέλεις.

Αξίζει να τον δοκιμάσεις κάποια στιγμή :)
Νίκο (πολύχρονος και από εδώ), το αγόρασα 45€ και δεν θέλω να δώσω 30 μόνο για δίσκο. Κάποια στιγμή θα πάρω αυτόν που έχει σχετικά καλές κριτικές.
Έχεις ξαναγράψει για τους FREUD και είναι η 1η επιλογή όταν αλλάξω στο DEWALT :)

• Like
Reactions: dk31 and nikfor
Προχωράω ή θα χαλάσω την βίδα στο σφίξιμο;

Καθώς τυχαίνει οι κορυφές του Torx να συμπίπτουν με τις κορυφές του εξάγωνου Αλεν μπορείς, όπως είπε ήδη ο Μπάμπης. Να σημειώσω όμως μόνο πως, αν δεις πως χρειάζεται μεγάλη δύναμη να μην συνεχίσεις καθώς θα χαλάσεις - ίσως - τη βίδα.

Με την ευκαιρία της ερώτησης και ψάχνοντας, είδα πως στα Torx, σχεδόν όλη η δύναμη που βάζουμε μετατρέπεται σε ροπή, σε αντίθεση με τα αλεν που μικρό μέρος της δύναμης γίνεται ροπή με το υπόλοιπο να τείνει να πετάξει το κλειδί έξω από τη βίδα.

torx-vs-allen-head-according-to-vessel-v0-yb5klrd5pn0a1.png

Last edited:
Προσθετικά στα παραπάνω για allen:
Όταν έχουμε allen σε ίντσες, συνήθως κάποιο torx θα κάνει.
Όταν έχουμε xαλασμένη allen, "καρφώνουμε" torx.

Αν και πολύ σπάνια, υπάρχει και το spline που μοιάζει αρκετά με το torx.
1765114826051.png

Καθώς τυχαίνει οι κορυφές του Torx να συμπίπτουν με τις κορυφές του εξάγωνου Αλεν μπορείς, όπως είπε ήδη ο Μπάμπης. Να σημειώσω όμως μόνο πως, αν δεις πως χρειάζεται μεγάλη δύναμη να μην συνεχίσεις καθώς θα χαλάσεις - ίσως - τη βίδα.

Με την ευκαιρία της ερώτησης και ψάχνοντας, είδα πως στα Torx, σχεδόν όλη η δύναμη που βάζουμε μετατρέπεται σε ροπή, σε αντίθεση με τα αλεν που μικρό μέρος της δύναμης γίνεται ροπή με το υπόλοιπο να τείνει να πετάξει το κλειδί έξω από τη βίδα.

View attachment 262256
Πριν από αρκετά χρόνια, όταν διαπίστωσα ότι η συντριπτική πλειονότητα των συνδέσεων (μηχανικών και φανοποιείας) στο αυτοκίνητό μου γινόταν με βίδες torx, είχα ανάλογη απορία. Ψάχνοντας κι εγώ τότε, βρήκα αυτό που ανέφερες, που συνοψίζεται στο ότι οι torx μπορούν να μεταφέρουν αξιόπιστα σημαντικά μεγαλύτερη ροπή από τις allen, οπότε έτσι εξηγείται και η ευρύτητα χρήσης τους σε συναφείς εφαρμογές.

Στο ίδιο δισκοπρίονο με τους ίδιους δίσκους, έχω πολύ μεγάλη διαφορά υπέρ του B&D σε ποιότητα κοπής, απλά με πιο αργή ταχύτητα.. Σε λεπτό μασίφ ειδικά. Μήπως είναι ελαττωματικός ο δίσκος;

Στο ίδιο δισκοπρίονο με τους ίδιους δίσκους, έχω πολύ μεγάλη διαφορά υπέρ του B&D σε ποιότητα κοπής, απλά με πιο αργή ταχύτητα.. Σε λεπτό μασίφ ειδικά. Μήπως είναι ελαττωματικός ο δίσκος;

Οπτικά τουλάχιστον, δεν διαπίστωσα κάποιο προβλημα είτε στα δόντια, είτε στην περιστροφή. Σημαντικό ρόλο παίζει και το είδος του ξύλου. Έκοβα έλατο 18 mm που είναι πολύ μαλακό.
Αν μπορείς κάνε μια κοπή σε μελαμίνη για να συγκρίνουμε την επάνω πλευρά.