Test Drive Εργαλείων & αναλώσιμων

Χμμμμ….
Δεν ξέρω αλλά νομίζω οτι σ’αυτές τις περιπτώσεις, ειδικά στην τελευταία με το γυαλόχαρτο, όλη τη διυλειά την κάνει το γυαλόχαρτο και η φρέζα δρν συμμετέχει πουθενά.
Θα μπορούσε κι ένας απλός κώνος ή μια εντελώς στομωμένη φρρέζα να κάνει την ίδια δουλειά´.
Αυτό το λέω γιατί στην τρύπα υπάρχουν μόνο οι οριζόντιες γραμμές του χοντρού γυαλόχαρτου.

Σωστά Μπαμπη. Έβαλα την φρέζα για να εφαρμόσει το γυαλόχαρτο στο υπάρχον φρεζάρισμα. Για τον κώνο, έχω κάποιες αμφιβολίες αν θα κατάφερνε να παρασύρει το γυαλόχαρτο.

Επόμενη δοκιμή με γυαλόχαρτο 60 στο TEMU. Νομίζω ότι κάπου εδώ είμαστε:

View attachment 273005 View attachment 273008
Έξυπνη η πατέντα και πολύ καλό το αποτέλεσμα. (y)
Τελικά πήρα τα YG φρεζάκια (κοβαλτίου με τρύπα). Στον Τριανταφύλλου μου είπαν όμως ότι είναι για χαμηλές στροφές - έχε το νου σου μήπως με τις πολλές στροφές σου χαλάσουν γρήγορα. Μόλις τα δοκιμάσω θα γράψω εδώ.

• Like
Reactions: newbie
Έξυπνη η πατέντα και πολύ καλό το αποτέλεσμα. (y)
Τελικά πήρα τα YG φρεζάκια (κοβαλτίου με τρύπα). Στον Τριανταφύλλου μου είπαν όμως ότι είναι για χαμηλές στροφές - έχε το νου σου μήπως με τις πολλές στροφές σου χαλάσουν γρήγορα. Μόλις τα δοκιμάσω θα γράψω εδώ.

Άρα Δημήτρη λάθος το έκανα μεχρι τώρα :(. Δεν σου είπαν στις πόσες στροφές τα δουλεύουμε ή αν διαφοροποιείται κάτι ανάμεσα σε σταθερό ή χειρός;
Έψαξα εδώ μήπως βρω κάποια αναφορά, αλλά θέλει πολύ καλά αγγλικά. Στην σελίδα Α406 βρήκα μεν το rpm, αλλά μόνο σαν λέξη και τίποτα άλλο. Το FEED=mm/rev δεν βοηθάει.

Εν τω μεταξύ, σίγουρα μας διαβάζουν 😂
Ήθελα να περάσω να πάρω και το 10mm αλλά.........
1781033166350.png

Αν προλάβω θα πάρω τον άλλο κωδικό.

Επόμενος στόχος είναι οι 120ο, αλλά το κόστος ανεβαίνει δραματικά.

Έκανα και μια ερώτηση στο chatgpt

κωνική φρέζα (countersink) HSS Ø16 mm με μία κοπτική ακμή για δημιουργία λοξότμησης/κωνικής εσοχής σε ήδη ανοιγμένη οπή, μπορείς να δουλέψεις αρκετά πιο αργά από ό,τι με ένα κοινό τρυπάνι.

Για κοινό χάλυβα:
  • 300–600 rpm είναι συνήθως το κατάλληλο εύρος.
  • Για καθαρό φινίρισμα και αποφυγή «τρεμουλιάσματος» (chatter), συχνά τα 300–400 rpm δίνουν καλύτερο αποτέλεσμα.
  • Χρησιμοποίησε λίγο λάδι κοπής.
Αν εμφανιστούν:
  • κραδασμοί ή σφυρίγματα → μείωσε στροφές και αύξησε ελαφρά τη σταθερή πίεση.
  • καψίματα ή μπλε χρώμα στο κοπτικό → χαμήλωσε στροφές και βάλε περισσότερο λιπαντικό.
  • κακή επιφάνεια → συνήθως βοηθά η μείωση των στροφών.
Εφόσον χρησιμοποιείς δράπανο, μια καλή αρχική ρύθμιση είναι περίπου 350–400 rpm. Κάνε την εσοχή σε ένα ή δύο περάσματα με σταθερή πρόωση και βγάλε το κοπτικό συχνά για να απομακρύνονται τα γρέζια. Αυτό συνήθως δίνει το πιο καθαρό αποτέλεσμα σε χάλυβα με μονόκοπη κωνική φρέζα HSS.