The Odyssey (2026)

Kοιτα αυτο συμβαινει γιατι ειναι σημειο των καιρων.

Γιατι οι γκευ, μαυροι, κιτρινοι και λοιποι περιθωριακοι ηταν παντα μονον ως κομπαρσοι στο Χολυγουντ το οποιο πλεον αναγνωριζει (ελπιζω) αυτην την ρατσιστικη του συμπεριφορα για δεκαετιες και προσπαθει πλεον να το ξεπερασει σε υπερβολικο βαθμο μπας και ξεπεραστει αυτο το κοινωνικο σκαλωμα .

Ισως σε καποια χρονια να ισορροπησει η ιστορια αναλογως των σεναριων.

Οι ταινιες τωρα εκτος οτι απευθυνονται σε ολους τους ανθρωπους χρειαζεται να ταυτιστουν μαζι τους ολες οι κοινωνικες ταξεις .

Κοινωνικη και εμπορικη αναγκη ειναι . Αν ηταν κανεις γκευ καταπιεσμενος θα το καταλαβαινε.
Αν ίσχυε αυτό που λες, τότε δεν θα διάλεγαν τον Chow Yun-Fat για τον ρόλο του Κομφούκιου στην ομότιτλη βιογραφική ταινία του 2010, λες και χαθήκανε οι αφρικανοί ηθοποιοί.
Είναι βέβαια κινεζική παραγωγή (νομίζω), αλλά τέτοιος ρατσισμός πιά; Ήμαρτον!:D

Και ο Σωκράτης είναι ιστορικό πρόσωπο, έχουμε και απεικονίσεις του, αλλά τον έβγαλαν και αυτόν νεγρικής φυλής. Στην Ωραία Ελένη, την οποία ο Όμηρος περιγράφει ως ξανθιά και όμοια στην όψη με τις αθάνατες θεές, εκεί θα κωλώσουν;
Ή μήπως οι θεές του ελληνικού πανθέου έχουν χαρακτηριστικά της νεγρικής φυλής;
Και η Κλεοπάτρα μήπως δεν είναι ιστορικό πρόσωπο; Ή υπάρχουν αμφιβολίες περί τούτου;
Δεν είναι όλα "καλλιτεχνική αδεία".

Last edited:
Μιλάμε για τον πέμπτο αιώνα π.Χ. Απ' όσο ξέρω δεν υπάρχουν απεικονίσεις του Σωκράτη υπάρχουν μόνο ιστορικές περιγραφές σύγχρονες του

Και υπάρχουν μεταγενέστερα γλυπτά με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Για μένα εφόσον δεν τίθεται θέμα ιστορικής ακριβείας, ο Νολαν έχει το δικαίωμα να παρουσιάσει την Ελένη όπως αυτός επιθυμεί,

Δε βρίσκω τίποτα το μεμπτό στο να την ενσαρκώσει η Λουπίτα Νιόνγκο, μετά από χιλιάδες χρόνια σε ένα διασκευασμένο έργο.

Η ωραία Ελένη είναι φιγούρα πρόσωπο αποκύημα φαντασίας του Ομήρου, γιατί όχι ποιητική αδεία; δε βρίσκω κάτι το τόσο παράλογο και το τόσο εξωφρενικό, το πρότυπο ομορφιάς, δεν έχει σύνορα φυλές, είναι θέμα αισθητικής.

Τα έπη του Ομήρου, θα είναι εκεί και θα στέκουν ατόφια και ακέραια πολύ μετά τον Νολαν! Δεν κινδυνεύουν από κανέναν, είναι παγκόσμια.

• Love
Reactions: Kosh
Aκριβως.

Το τι ειναι καλλιτεχνικη αδεία το κρινουμε μετα την προβολη. Πριν το δουμε ειναι απλα προκατειλημμένη αποψη χωρις κανεναν ουσιαστικο λογο.

O Κομφουκιος ειναι ιστορικο προσωπο χωρις αμφιβολια. Η ωραια Ελενη το πιθανοτερο οχι

Άρα και ο Black Panther μπορεί να είναι ξανθός γαλανομάτης και ο Superman νέγρος.

Εγώ πάντως θα πάρω το ρίσκο και θα πω πως η Νιόνγκο δεν θα παίξει την Ελένη αλλά την Καλυψώ. Στο IMDB ακόμα δεν γράφει τον ρόλο της.
Αυτο πιστεύω κι εγώ!! ο ρόλος της σκοπίμως δεν είναι γνωστος και ολο αυτο ειναι ενα παιχνίδι ασχέτως έκβασης...

Αυτο πιστεύω κι εγώ!! ο ρόλος της σκοπίμως δεν είναι γνωστος και ολο αυτο ειναι ενα παιχνίδι ασχέτως έκβασης...

Μπορει να γινεται και για λογους "κουβεντας" το ολο θεμα .

Να ειδαν οτι η αρνητικη ατμοσφαιρα περι των ρουχων εχει σηκωσει ενα hype και να το πηγαν παραπερα.

• Like
Reactions: Φρα.Πε.
Για τον Σωκρατη δεν εχουμε συγχρονη αναπαρασταση του, αλλα απλη περιγραφή βασει της οποιας στους ρωμαικους χρονους δημιουργηθηκε προτομη του. Στην Οδυσσεια δεν υπαρχει λεπτομερης περιγραφη της ομορφιας της ωραιας Ελενης, αλλα απο τα στοιχεια που δινονται (γεννεαλογικα κλπ) συναγεται οτι προκειται περι λευκης, λευκοτατης, γυναικας. Οσο για την καλη Μεξικανα ηθοποιο, θα ελεγα οτι με ενα καλο μακιγιαζ θα ηταν αρκετα καλη ως η τροφος του Οδυσσεα που τον αναγνωρισε κατα την αφιξη του στο νησι. Και ως Καλυψω βεβαια, με αλλο μακιγιαζ, λογω γειτνιασης του νησιου της με την Αφρικη. Αλλα ειναι δυνατον η ταινια να βρισκεται στο τελικο σταδιο, και να μη μαθευτηκε ποιον ρολο παιζει; Σιγα την ιντριγκα!

Εγώ πάντως θα πάρω το ρίσκο και θα πω πως η Νιόνγκο δεν θα παίξει την Ελένη αλλά την Καλυψώ. Στο IMDB ακόμα δεν γράφει τον ρόλο της.
Μια Καλυψώ υπάρχει και δεν θα ξεπεραστεί ποτέ. Η Vanessa Williams στο πολύ καλό mini series του 1997.

Άρα και ο Black Panther μπορεί να είναι ξανθός γαλανομάτης και ο Superman νέγρος.
Ακριβώς
Σε κάποιους πρωταγωνιστικούς ρόλους έχουμε κουμπώσει κάποια πρότυπα στο μυαλό μας.
Και δεν έχει να κάνει μόνο με το χρώμα. Έχει να κάνει και με τα εξωτερικά χαρακτηριστικά, ηλικία κλπ
Αν η ωραία Ελένη ήταν λευκή αλλά 60άρα γιατί ο Πάρης είχε τα γούστα του Μακρόν, πάλι θα μας χάλαγε το αποτέλεσμα.
Εδώ έχουμε ανοίξει ολόκληρο θέμα ποιος θέλουμε να είναι ο επόμενος James Bond....

το 1950 αν γινοταν τετοια ταινια ολοι οι Τρωες θα ηταν μαυροι :p και οι Αχαιοι καταλευκοι.

Αλλαζουν οι εποχες καθε μια εχει τις κοινωνικες της αναφορες μεσα στα οπτικοποιημενα της δημιουργηματα.

Δεν νομίζω ότι μας χαλάει το ότι είναι μαύρη. Μας χαλάει ότι γίνεται, γιατί υπάρχει υποχρεωτική οδηγία και όχι λόγω καταλληλότητας της ηθοποιού. Άσε που μπορεί να πέσουν να με φάνε γιατί λέω "της". Μπορεί ο Πάρης να την έβρισκε με τρανς και να μην το περιγράψανε σωστά στον Όμηρο. Οπότε, τυφλός ο κακομοίρης, που να δει το φούσκωμα στην φουστίτσα της ωραίας Ελένης.