The Odyssey (2026)

ωρα ειναι μας πειτε οτι θελετε και τον ΜεγαΑλεξανδρο straight
Δεδομένου ότι δεν υπήρχε τέτοια αντίληψη τότε, όλα μπορεί να τα έκανε. Είπαμε,

"Πόθεν, ὦ Σώκρατες, φαίνῃ; ἢ δῆλα δὴ ὅτι ἀπὸ κυνηγεσίου τοῦ περὶ τὴν Ἀλκιβιάδου ὥραν; καὶ μήν μοι καὶ πρῴην ἰδόντι καλὸς μὲν ἐφαίνετο ἀνὴρ ἔτι, ἀνὴρ μέντοι, ὦ Σώκρατες, ὥς γ᾽ ἐν αὐτοῖς ἡμῖν εἰρῆσθαι, καὶ πώγωνος ἤδη ὑποπιμπλάμενος. "

Άλλο αυτό όμως και άλλο το κάνω identify σαν δεν ξέρω τι.

.................

Για μένα εφόσον δεν τίθεται θέμα ιστορικής ακριβείας, ο Νολαν έχει το δικαίωμα να παρουσιάσει την Ελένη όπως αυτός επιθυμεί,
...........................

Αυτος εχει το δικαιωμα να πουλησει οτι του γουσταρει, και οι μαικηνες του το δικαιωμα να τον πληρωσουν.

Αλλο τοσο και εμεις εχουμε το δικαιωμα να μην μας αρεσει και να μην αγορασουμε....

Δεδομένου ότι δεν υπήρχε τέτοια αντίληψη τότε, όλα μπορεί να τα έκανε. Είπαμε,

"Πόθεν, ὦ Σώκρατες, φαίνῃ; ἢ δῆλα δὴ ὅτι ἀπὸ κυνηγεσίου τοῦ περὶ τὴν Ἀλκιβιάδου ὥραν; καὶ μήν μοι καὶ πρῴην ἰδόντι καλὸς μὲν ἐφαίνετο ἀνὴρ ἔτι, ἀνὴρ μέντοι, ὦ Σώκρατες, ὥς γ᾽ ἐν αὐτοῖς ἡμῖν εἰρῆσθαι, καὶ πώγωνος ἤδη ὑποπιμπλάμενος. "

Άλλο αυτό όμως και άλλο το κάνω identify σαν δεν ξέρω τι.
Μάριε, άστα αυτά, γιατί αν θυμάμαι την συνέχεια της συζητήσεως, ο Σωκράτης τελικά προτεραιοποίησε την σοφία έναντι της ομορφιάς και καταντήσαμε εμείς οι σύγχρονοι να πηδάμε ύαινες γιατί έχουν μυαλό ...

• Like
Reactions: Cicadelic Ranger
Μάριε, άστα αυτά, γιατί αν θυμάμαι την συνέχεια της συζητήσεως, ο Σωκράτης τελικά προτεραιοποίησε την σοφία έναντι της ομορφιάς και καταντήσαμε εμείς οι σύγχρονοι να πηδάμε ύαινες γιατί έχουν μυαλό ...

Ε, καλά. Το ότι παράτησε το χνούδι του Αλκιβιάδη, για τα γένια και την σοφία του Πρωταγόρα που έτυχε να επισκέπτεται την Αθήνα, δεν σημαίνει ότι είχε προτεραιότητα η σοφία. Απλά δεν ήθελε να χάσει την ευκαιρία. Άλλο το τι κάνουμε οι σύγχρονοι, αλλά ακόμα περισσότερο, άλλο το τι θα κάνουν οι μελλοντικοί. Το βλέπω ήδη στα παιδιά μου, δεν είναι μακρυά.

Λέμε για την Οδύσσεια του Νόλαν, και το μόνο που έχουμε να κάνουμε, για να καταλάβουμε σε ποια εποχή ζούμε, είναι να δούμε τις Ελληνικές υποψηφιότητες για την Eurovision φέτος. Δεν θα έπινε κώνειο ο Σωκράτης, γιατί δεν θα είχε μείνει καθόλου. Θα το είχαν πιει όλοι οι υπόλοιποι από ντροπή για την κατάντια μας.

Και μια λογικά τεκμηριωμένη άποψη:

Ο Κρίστοφερ Νόλαν ετοιμάζει την Οδύσσεια. Λογικά θα είναι ένα οπτικό υπερθέαμα, τεχνικά άρτιο, με όλους τους χολιγουντιανούς πόρους στη διάθεσή του. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν επιτρέπεται να μιλήσουμε για τις ιδεολογικές του επιλογές.

Βασικα δεν ξερουμε τι να γραψουμε για να γεμισουμε το κειμενο του εργοδοτη μας και κανουμε υποθεσεις ως προς τι θα δουμε .....δηλαδη

Μας κανουν πλακα που θελουν και να αιτιολογησουν την κριτικη τους σε μια ταινια πριν καν αυτη δει το φως της αιθουσας.

Βασικα δεν ξερουμε τι να γραψουμε για να γεμισουμε το κειμενο του εργοδοτη μας και κανουμε υποθεσεις ως προς τι θα δουμε .....δηλαδη

Μας κανουν πλακα που θελουν και να αιτιολογησουν την κριτικη τους σε μια ταινια πριν καν αυτη δει το φως της αιθουσας.
Πάει ανάποδα και προς τους υπερασπιστές της ταινίας που την θεωρούν έπος επειδή την κάνει ο Νολαν .
Η κριτική σε αυτά που βλέπουμε , κουστούμια και casting , είναι έγκυρη πάντως χωρίς να χρειάζεται να δούμε την ταινία για το ΑΝ θα δικαιολόγησει ο σκηνοθέτης μια πανοπλία μπατμαν και μια μαύρη Σπαρτιατισα.

Από αυτά που διαβάζω πάντως παίζει το μόνο σωστό casting να είναι ο Έλιοτ Πειτζ ως Ερμής...

Πάει ανάποδα και προς τους υπερασπιστές της ταινίας που την θεωρούν έπος επειδή την κάνει ο Νολαν .
Η κριτική σε αυτά που βλέπουμε , κουστούμια και casting , είναι έγκυρη πάντως χωρίς να χρειάζεται να δούμε την ταινία για το ΑΝ θα δικαιολόγησει ο σκηνοθέτης μια πανοπλία μπατμαν και μια μαύρη Σπαρτιατισα.

Από αυτά που διαβάζω πάντως παίζει το μόνο σωστό casting να είναι ο Έλιοτ Πειτζ ως Ερμής...

Ποιοι την εχουν χαρακτηρισει ΕΠΟΣ πριν την δουν ?

Καποιοι ?

Υποθεσεις επι υποθεσεων για να βγαλει ο καθενας την χολη του πριν καν δει κατι.

"μόδα ταυτότητας". τι άλλο θα διαβάσουμε.. Δηλαδή η επιλογή ηθοποιών ειναι θέμα εθνικής ταυτότητας και θα μάθουν τα παιδιά ποιος ήταν ο Οδυσσεας και η ωραία Ελένη από τον Nolan! Ενώ ολοι τώρα γνωρίζουν, ειδικά οι νεώτεροι και ειναι τίγκα στην εθνική υπερηφάνεια, τις γνώσεις και τη συγκίνηση, που ένας μυθολογικός ήρωας μοιάζει στα χαρακτηριστικά μας. Πιθανολογώ οτι οι δηλώσεις ενός σκουρόχρωμου μπασκετμπολίστα που εχει κατακτήσει τα πάντα οτι ειναι υπερήφανος που ειναι Έλληνας, ίσως προκαλούν αλλεργία σε κάποιους.
Δηλαδή ειλικρινά πιστεύουμε οτι χιλιάδες χρόνια πριν, οι άνθρωποι είχαν την εικόνα που βλέπουμε τώρα στα πρότυπα ομορφιάς. Δε ξέρω, με ξεπερνά πλέον όλη αυτή η κριτική, που δεν έχει σχέση ούτε με το σκηνοθέτη, ούτε με την ταινια, αφού δεν την έχουμε δει καν παρά μόνο δευτερόλεπτα τρέιλερ, ενώ ούτε και οι ηθοποιοί που γίνεται η φασαρία έχουν επιβεβαιωθεί επίσημα (Eliot Page αλλού διάβασα Παρης κι αλλού Ερμής!, τη Lupita πριν την είχαν για Κλυταιμνήστρα, τώρα για Ελένη, αύριο ίσως για μορφή στον Αδη..). Νομίζω χάνεται κάπου το νόημα, όποιος λέει κάτι, φαίνεται σα να πρέπει να πάρει μερος, κάτι που εμένα με απωθεί και τουλάχιστον εγώ δε θα συμμετέχω, μέχρι να βγει η ταινια και να τη δω. Και δε θα με αποτρέψει φυσικά καμιά προκατάληψη, ούτε μια πιθανή άστοχη επιλογή στο κάστινγκ, έχουμε δει πολύ χειρότερα πράγματα κι από ανθρώπους που έμοιαζαν στα χαρακτηριστικά των προσώπων που καλούνταν να ενσαρκώσουν. Για να μην πούμε για το θέατρο (αρχαίο και μη), τι βιασμούς έχουμε παρακολουθήσει.. Και ναι αν είχαμε την κινηματογραφική βιομηχανία, ας κάναμε κι εμείς μια ανάλογη ταινια, να βάζαμε Έλληνες ηθοποιούς. Αμερικανική/αγγλική παραγωγή ειναι, το ξαναγράφω, θα ειναι η ταινια του Nolan βασισμένη σε έναν μύθο, όχι ντοκιμαντέρ. Άλλο ειναι τα γελοία κριτήρια και όροι (κατ' εμένα) που βάζουν για να επιλεχθεί μια ταινια στα βραβεία κι άλλο η καλλιτεχνική της αξία. Ας τη δούμε κι ας πούμε μετά ότι θέλουμε. Εχω ζησει και κατι εποχες που καποιοι ηθελαν να απαγορευτει η προβολη του Τελευταίου Πειρασμου του Scorsese..

παρακάτω, ένα παράδειγμα της μοδας ταυτοτητας..

1770383374771.png

Ποιοι την εχουν χαρακτηρισει ΕΠΟΣ πριν την δουν ?

Καποιοι ?

Υποθεσεις επι υποθεσεων για να βγαλει ο καθενας την χολη του πριν καν δει κατι.
Γνωστοί όπως ο Γιάννης Δαββέτας ( Johnny Dure) που την χαρακτήρισε έπος από το τρέιλερ. Μάλιστα έχουν γεμίσει τα social με υπερσπιστικα κείμενα του.

Τι διαφορά έχει το κείμενο του liberal από αυτό του Δεββετα;

036ed9ecaf833a96514a4eeb85bf096a.jpg

εγω το κειμενο που μπηκε μεσα χαρακτηρισα και προφανως τον δημιουργο του.

Τωρα το να ψαχνουμε στο ιντερνετ να βρουμε αλλο αντιβαρο επειδη μαλλον ασπαζομαστε καποια αποψη δεν ειναι και σοβαρη προσεγγιση

εγω το κειμενο που μπηκε μεσα χαρακτηρισα και προφανως τον δημιουργο του.

Τωρα το να ψαχνουμε στο ιντερνετ να βρουμε αλλο αντιβαρο επειδη μαλλον ασπαζομαστε καποια αποψη δεν ειναι και σοβαρη προσεγγιση
Πίστεψε με το κείμενο του liberal είναι σπάνιο. Η απόψεις σαν του Dure έχουν γεμισει μαζικά τα social. Μάλιστα πλέον μπαίνει και το ΥΓ.
"Αν διαφωνείς, είσαι ρατσιστής" .

Γνωστοί όπως ο Γιάννης Δαββέτας ( Johnny Dure) που την χαρακτήρισε έπος από το τρέιλερ. Μάλιστα έχουν γεμίσει τα social με υπερσπιστικα κείμενα του.

Τι διαφορά έχει το κείμενο του liberal από αυτό του Δεββετα;

036ed9ecaf833a96514a4eeb85bf096a.jpg

Πάντως το συγκεκριμένο κείμενο το βρήκα το πιο ενδιαφέρον από όσα διάβασα περί του θέματος και με κάλυψε (με την επιφύλαξη πάντα ότι αυτά που λέει για το πώς παρουσιάζεται η Ελένη από τον Όμηρο είναι έτσι, ομολογώ πως είμαι από αυτούς που δεν ξαναδιαβασαν Όμηρο τα τελευταία 20 χρόνια.)

Πάντως το συγκεκριμένο κείμενο το βρήκα το πιο ενδιαφέρον από όσα διάβασα περί του θέματος και με κάλυψε (με την επιφύλαξη πάντα ότι αυτά που λέει για το πώς παρουσιάζεται η Ελένη από τον Όμηρο είναι έτσι, ομολογώ πως είμαι από αυτούς που δεν ξαναδιαβασαν Όμηρο τα τελευταία 20 χρόνια.)

Γιατί να είναι έτσι; Είδε μηπως την ταινία ; Έτσι θα ηθελε να είναι. Ο συγκεκριμένος είναι γνωστός Νολαν groupie και είμαι σίγουρος ότι ήδη ψάχνεται να πάρει συνέντευξη του Νολαν για την ταινία.

Και έστω ότι ο Όμηρος παρουσίασε ετσι τη Ελένη, που δεν το έκανε , ανταποκρίνεται σε αυτό η επιλογή της συγκεκριμένης ηθοποιου; Είναι μονο θεμα υποκριτικής να παρουσιάσεις ένα πρόσωπο που οδήγησε σε πόλεμο δύο λαούς και φέρει τον χαρακτηρισμό "ωραια" ; Και ωραία την είπε ο ο Όμηρος. Όχι πολυπόθητη.

Αν κάποιος αυτή τη στιγμή ήθελε ένα κάστινγκ που πληροί όλες τις προϋποθέσεις ατζέντας , δεν θα έβρισκε καλύτερο απο αυτο που έχει η οδύσσεια...

Εν τω μεταξύ, έχει γίνει χαλασμός, για έναν χαρακτήρα, που δεν είναι όχι δευτερεύων, αλλά ζήτημα εάν έχει πάνω από 2 λεπτά χρόνο στην ταινία. Να ήταν η Ιλιάδα, να καταλάβω τόσο ντόρο ρε παιδιά.

Και ωραία την είπε ο ο Όμηρος. Όχι πολυπόθητη.
Τί εννοείς; Ωραία αλλά κρυόπλαστη;
Να τι λέει ο Όμηρος με τα λόγια των προεστών των Τρώων:
"ου νέμεσις Τρώας και εϋκνήμιδας Αχαιούς
τοιήδε αμφί γυναικί πολύν χρόνον άλγεα πάσχειν
αινώς αθανάτησι θεής εις ώπα έοικεν"
Ιλιάς Γ σττ.156-158

Last edited:
Τί εννοείς; Ωραία αλλά κρυόπλαστη;
Να τι λέει ο Όμηρος με το στομα των προεστών των Τρώων:
"ου νέμεσις Τρώας και εϋκνήμιδας Αχαιούς
τοιήδε αμφί γυναικί πολύν χρόνον άλγεα πάσχειν
αινώς αθανατησι θεή εις ώπα έοικεν"