"μόδα ταυτότητας". τι άλλο θα διαβάσουμε.. Δηλαδή η επιλογή ηθοποιών ειναι θέμα εθνικής ταυτότητας και θα μάθουν τα παιδιά ποιος ήταν ο Οδυσσεας και η ωραία Ελένη από τον Nolan! Ενώ ολοι τώρα γνωρίζουν, ειδικά οι νεώτεροι και ειναι τίγκα στην εθνική υπερηφάνεια, τις γνώσεις και τη συγκίνηση, που ένας μυθολογικός ήρωας μοιάζει στα χαρακτηριστικά μας. Πιθανολογώ οτι οι δηλώσεις ενός σκουρόχρωμου μπασκετμπολίστα που εχει κατακτήσει τα πάντα οτι ειναι υπερήφανος που ειναι Έλληνας, ίσως προκαλούν αλλεργία σε κάποιους.
Δηλαδή ειλικρινά πιστεύουμε οτι χιλιάδες χρόνια πριν, οι άνθρωποι είχαν την εικόνα που βλέπουμε τώρα στα πρότυπα ομορφιάς. Δε ξέρω, με ξεπερνά πλέον όλη αυτή η κριτική, που δεν έχει σχέση ούτε με το σκηνοθέτη, ούτε με την ταινια, αφού δεν την έχουμε δει καν παρά μόνο δευτερόλεπτα τρέιλερ, ενώ ούτε και οι ηθοποιοί που γίνεται η φασαρία έχουν επιβεβαιωθεί επίσημα (Eliot Page αλλού διάβασα Παρης κι αλλού Ερμής!, τη Lupita πριν την είχαν για Κλυταιμνήστρα, τώρα για Ελένη, αύριο ίσως για μορφή στον Αδη..). Νομίζω χάνεται κάπου το νόημα, όποιος λέει κάτι, φαίνεται σα να πρέπει να πάρει μερος, κάτι που εμένα με απωθεί και τουλάχιστον εγώ δε θα συμμετέχω, μέχρι να βγει η ταινια και να τη δω. Και δε θα με αποτρέψει φυσικά καμιά προκατάληψη, ούτε μια πιθανή άστοχη επιλογή στο κάστινγκ, έχουμε δει πολύ χειρότερα πράγματα κι από ανθρώπους που έμοιαζαν στα χαρακτηριστικά των προσώπων που καλούνταν να ενσαρκώσουν. Για να μην πούμε για το θέατρο (αρχαίο και μη), τι βιασμούς έχουμε παρακολουθήσει.. Και ναι αν είχαμε την κινηματογραφική βιομηχανία, ας κάναμε κι εμείς μια ανάλογη ταινια, να βάζαμε Έλληνες ηθοποιούς. Αμερικανική/αγγλική παραγωγή ειναι, το ξαναγράφω, θα ειναι η ταινια του Nolan βασισμένη σε έναν μύθο, όχι ντοκιμαντέρ. Άλλο ειναι τα γελοία κριτήρια και όροι (κατ' εμένα) που βάζουν για να επιλεχθεί μια ταινια στα βραβεία κι άλλο η καλλιτεχνική της αξία. Ας τη δούμε κι ας πούμε μετά ότι θέλουμε. Εχω ζησει και κατι εποχες που καποιοι ηθελαν να απαγορευτει η προβολη του Τελευταίου Πειρασμου του Scorsese..
παρακάτω, ένα παράδειγμα της μοδας ταυτοτητας..