The revival of vinyl !!!!!!!!!

Δεν καταλαβαίνω γιατί αυτά τα υποκειμενικά κριτήρια που αναφέρεις αφορούν μόνο το αναλογικό σύστημα αναπαραγωγής και όχι το ψηφιακό.
Με τα ίδια ακριβώς υποκειμενικά κριτήρια ακούμε το βινύλιο και το cd. Άλλος τρόπος δεν έχει ανακαλυφθεί.
Με μετρήσεις δεν ακούμε αλλά με τα αφτιά μας και το νευρικό μας σύστημα, τον εγκέφαλο.
Αν έχουμε καλλιεργήσει και εκπαιδεύσει το αφτί μας με συναυλίες ακουστικής μουσικής τότε τα υποκειμενικά μας κριτήρια είναι τα πλέον ασφαλή για να κρίνουμε την αναπαραγόμενη μουσική από μέσα. Έχοντας αυτό ως οδηγό, τον ζωντανό ήχο, θα προτιμήσουμε αυτό που μας φέρνει πιο κοντά στο αληθινό γεγονός, την ζωντανή μουσική. Απλό είναι. Οι περισσότεροι από εμάς γίνομαστε κριτές μη έχοντας την απαραίτητη αυτή προυπόθεση. Λ.Σ.

Ας τα γράψουμε λοιπόν για άλλη μια φορά....

Δεν γίνεται να κρίνεται ένα ηχοσύστημα με κριτήρια "ζωντανής μουσικής" τη στιγμή που αυτό που αυτό που υπάρχει στο μέσο αποθήκευσης έχει προκύψει από:

1) Τα όργανα όπως τα "ακούνε" τα μικρόφωνα
2) Την άποψη του ηχολήπτη
3) Τα μηχανήματα ηχοληψίας, συμπεριλαμβανομένων των monitors του ηχολήπτη

κ.ο.κ.

Με άλλα λόγια, δεν υπάρχει κάποιος μαγικός τρόπος να αποθηκευθεί τέλεια η μουσική στο μέσο μας. Πάντα θα υπάρχουν (πολλοί..) κρίκοι στην αλυσίδα, οι οποίοι θα επηρεάζουν το τελικό αποτέλεσμα. Οπότε τι να συγκρίνει κανείς με την ζωντανή μουσική;

Μηπως το οτι πολλοι ενισχυτες δεν εχουν εισοδο για πικαπ δεν ειναι μερος της ολης προσπαθειας;;;;;;;;

Τσιφουτιά και απλοποίηση είναι αλλά μη το πεις πουθενά…
Δεν κρύβεται μια παγκόσμια συνομωσία παντού αναγκαστικά.

Δεν γίνεται να κρίνεται ένα ηχοσύστημα με κριτήρια "ζωντανής μουσικής" τη στιγμή που αυτό που αυτό που υπάρχει στο μέσο αποθήκευσης έχει προκύψει από:

κ.ο.κ.

Με άλλα λόγια, δεν υπάρχει κάποιος μαγικός τρόπος να αποθηκευθεί τέλεια η μουσική στο μέσο μας. Πάντα θα υπάρχουν (πολλοί..) κρίκοι στην αλυσίδα, οι οποίοι θα επηρεάζουν το τελικό αποτέλεσμα. Οπότε τι να συγκρίνει κανείς με την ζωντανή μουσική;
Η απάντηση είναι ίδια.
Αφού και τα δύο μέσα προκύπτουν με την διαδικασία που περιγράφεις τότε ισχύουν και για τα δύο.
Ας εκπαιδεύσουμε πρώτα τα αφτιά μας και μετά βλέπουμε αν άξιζε τον κόπο. Λ.Σ.

Η απάντηση είναι ίδια.
Αφού και τα δύο μέσα προκύπτουν με την διαδικασία που περιγράφεις τότε ισχύουν και για τα δύο.
Ας εκπαιδεύσουμε πρώτα τα αφτιά μας και μετά βλέπουμε αν άξιζε τον κόπο. Λ.Σ.

Η μουσική είναι παντού γύρω μας…
Δεν είναι απαραίτητο ότι όλοι είμαστε απαίδευτοι…
Ειδικά όσοι γραφούν εδώ και σε αντίστοιχα φόρα…

Ναι μας λείπει μουσική παιδία γενικότερα, αλλά αυτό έχει να κάνει περισσότερο με τη μουσική και όχι με την αναπαραγωγή.

Τσιφουτιά και απλοποίηση είναι αλλά μη το πεις πουθενά…
Δεν κρύβεται μια παγκόσμια συνομωσία παντού αναγκαστικά.

Μην ανησυχεις δεν θα το πω πουθενα.:listen: :laugh:

αυτό το κάποτε…
είπαμε… έχουν γίνει άλματα από το κάποτε…

Σίγουρα και κάθε φορά το νεότερο ψηφιακό άλμα μας φέρνει πιο κοντά στον αναλογικό ήχο!!! Είναι σαν να ταξειδεύεις στο διάστημα και συνεχώς πλησιάζεις κάτι που βρίσκεται μερικά έτη φωτός μαρυά.
Πέραν τούτου υπάρχει πρόοδος από το cd στο sacd/dvd/dvdA. Σε συγκρίσεις που έχω κάνει σε όλα τα μέσα σε ίδια ηχογράφηση και τα μέσα προέκυψαν ταυτόχρονα στο ίδιο στούντιο με τον ίδιας ποιότητας εξοπλισμό, το βινύλιο υπερείχε από όλα. Ταυτόχρονα έβλεπε κανείς και την εξέλιξη των ψηφιακών μέσων προς το καλύτερο. Λ.Σ.

κ.ο.κ.

Αυτη ειναι και η δικη μου αποψη για την ηχογραφημενη μουσικη.
Αλλα ακομη και ετσι,οταν ακουσεις κατι,ξερεις πότε ειναι σωστο η οχι τοσο σωστο.Δεν εχει να κανει με FR,S/N και blah blah

αυτό το κάποτε…
είπαμε… έχουν γίνει άλματα από το κάποτε…

Μα αφου ολοι συμφωνουμε σ'αυτο......σχεδον 30 χρονια γινονται αλματα......ρε αναιδεια αυτο το πικαπ ακομη επιμενει.......:laugh:

Ο σεβεσμος προς την μουσικη δεν θα επρεπε να υπαρχει και απο πλευρας εταιρειων;
Αν υπηρχε αυτος ο σεβασμος θα επρεπε να εχουν μουσικη διαθεσιμη για ολα τα μεσα αναπαραγωγης.

Για ποιό σεβασμό μιλάτε δεν καταλαβαίνω πραγματικά.
Αγαπητέ AUDIOLYTIC, καταλαβαίνεις τι ζητάς ακριβώς?
Ζητάς από εργοστάσια ηλεκτρολογικού υλικού να παράγουν ξανά λυχνάρια ?
Δεν γράφει καμμιά εταιρία, κανένας παραγωγός, κανένας καλλιτέχνης αναλογικά πιά εδώ και πολλά πολλά χρόνια. Γνωρίζεις οτι δεν υπάρχει πια ΚΑΜΜΙΑ κατασκευάστρια εταιρία μπομπινοφώνων? Γνωρίζεις οτι διεξάγεται αγώνας, άγωνος πολλές φορές, για να βρούμε ανταλλακτικά (ακριβά) για τα δύο STUDER που έχουμε κρατήσει για restoration παλαιών αρχείων? Γνωρίζεις οτι δεν υπάρχουν πια σχεδόν καθόλου ταινίες δικάναλες και πολυκάναλες? Ξέρεις τι ανεδαφικό και απίστευτο θα ήταν να ζητήσεις από τεχνικό σήμερα να κάνει μοντάζ με ψαλίδι και ταινία αυτοκόλητη?

Όλα αυτά φυσικά, αν εννούσες οτι ήθελες οι εταιρίες να προσφέρουν βινύλια από ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΑΝΑΛΟΓΙΚΕΣ μήτρες. Γιατί αν εννούσες να βγάζουν και βινύλια από ψηφιακές μήτρες, εκτός από CD και αρχεία wav, θα μου επιτρέψεις να μην χαρακτηρίσω την όλη κατάσταση γιατί απλά θεωρώ οτι "ασθενεί" και μάλιστα βαριά.

Μα αφου ολοι συμφωνουμε σ'αυτο......σχεδον 30 χρονια γινονται αλματα......ρε αναιδεια αυτο το πικαπ ακομη επιμενει.......:laugh:

Γιατί ζήτησε κανείς την εξολόθρευση του από εμάς ?

Εγώ λ.χ. έχω ακόμα γραμμόφωνο και δίσκους (πλάκες τις έλεγε ο παππούς)

Και σίγουρα κανείς εδώ μέσα δεν καταριέται ούτε καν το γραμμόφωνο.

Οι ψηφιακές ηχογραφήσεις αντικατέστησαν αποκλειστικά τις αναλογικές στη δεκαετία του 1980. Κάποιες εταιρείες αμέσως και κάποιες διστακτικά όπως η ΕΜΙ. Υπήρχε η αντίληψη ότι η *καλή* [κλασική!] μουσική έπρεπε να γραφεί με *καλά* [ψηφιακά!] μέσα!!!
Δυστυχώς όσο πιο φυσικά τα μουσικά όργανα και όσο πιο απαιτητική η μουσική, τόσ περισσότερο πάσχουν τα ψηφιακά και δεν μπορούν να ανταποκριθούν.
Δεν υπήρξε η ίδια αντίληψη για την *όχι καλή* ή τόσο καλή μουσική όπως η Ροκ/Ποπ ή η Τζαζ. έτσι υπάρχουν πάρα πολλές αναλογικές ηχογραφήσεις
αυτών των ειδών μουσικής ακόμη μέχρι και σήμερα για να μην πω ότι αυξάνει ο αριθμός τους.
Άλλωστε σχεδόν κάθε audiophile έκδοση συγχρονων ηχογραφήσεων από εταιρείες όπως η Classic records κ.ά. έγινε από αναλογικές ηχογραφήσεις. Λ.Σ.

Last edited:
Για ποιό σεβασμό μιλάτε δεν καταλαβαίνω πραγματικά.
Αγαπητέ AUDIOLYTIC, καταλαβαίνεις τι ζητάς ακριβώς?
Ζητάς από εργοστάσια ηλεκτρολογικού υλικού να παράγουν ξανά λυχνάρια ?
Δεν γράφει καμμιά εταιρία, κανένας παραγωγός, κανένας καλλιτέχνης αναλογικά πιά εδώ και πολλά πολλά χρόνια. Γνωρίζεις οτι δεν υπάρχει πια ΚΑΜΜΙΑ κατασκευάστρια εταιρία μπομπινοφώνων? Γνωρίζεις οτι διεξάγεται αγώνας, άγωνος πολλές φορές, για να βρούμε ανταλλακτικά (ακριβά) για τα δύο STUDER που έχουμε κρατήσει για restoration παλαιών αρχείων? Γνωρίζεις οτι δεν υπάρχουν πια σχεδόν καθόλου ταινίες δικάναλες και πολυκάναλες? Ξέρεις τι ανεδαφικό και απίστευτο θα ήταν να ζητήσεις από τεχνικό σήμερα να κάνει μοντάζ με ψαλίδι και ταινία αυτοκόλητη?

Όλα αυτά φυσικά, αν εννούσες οτι ήθελες οι εταιρίες να προσφέρουν βινύλια από ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΑΝΑΛΟΓΙΚΕΣ μήτρες. Γιατί αν εννούσες να βγάζουν και βινύλια από ψηφιακές μήτρες, εκτός από CD και αρχεία wav, θα μου επιτρέψεις να μην χαρακτηρίσω την όλη κατάσταση γιατί απλά θεωρώ οτι "ασθενεί" και μάλιστα βαριά.

Η opus3 πληροφοριακα κανει mastering για τα βινυλια της σε Revox G36 για οσους τους πεφτει χαμηλη η ποιοτητα αυτη !!!!!!!!!!

Θα δυσκολευτεις πολυ να με πεισεις οτι εταιρειες ηλεκτρονικων που ειχαν την δυναμη να αγορασουν εταιρειες μουσικης αδυνατουν να διατηρησουν ζωντανη την παραγωγη,εστω και περιορισμενη,βινυλιων,με προφαση τα εξαρτηματα και τις ταινιες.

Ψαξε λιγο το θεμα των εξαρτηματων studer/revox,ισως εκπλαγεις:rolleyes:

Γιατί ζήτησε κανείς την εξολόθρευση του από εμάς ?

Εγώ λ.χ. έχω ακόμα γραμμόφωνο και δίσκους (πλάκες τις έλεγε ο παππούς)

Και σίγουρα κανείς εδώ μέσα δεν καταριέται ούτε καν το γραμμόφωνο.

Κι'ο παππους μου πλακες τις ελεγε :ernaehrung004:
Τα σχολια για τον πολεμο που δεχεται το πικαπ/βινυλιο δεν το εκανα για κανεναν απο εμας,γι'αυτους που θα εχουν περισσοτερα κερδη απο την εξαφανιση του τα εκανα.
Ενας δισκος βινυλιου πωλειται στην διπλασια περιπου τιμη ενος cd,αλλα μπορει να κοστιζει πολυ περισσοτερο απο τα διπλασια λεφτα να κατασκευαστει.

Ακριβώς εμείς απλά είμαστε ακροατές - φιλοι - οπαδοι

Για τις εταιρίες τώρα τι να πούμε…
Έχει ο Λουκάς παράπονα, έχω και εγώ, έχεις και εσύ…
Δε βλέπω και κανέναν που να τις έχει σε υπόληψη.

Γράφετε για το πώς κατευθύνουν τα μέσα-αναπαραγωγής
Όταν το χειρότερο είναι το πώς κατευθύνουν μουσικούς

........αν εννούσες οτι ήθελες οι εταιρίες να προσφέρουν βινύλια από ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΑΝΑΛΟΓΙΚΕΣ μήτρες.

Δεν ανεφερα σε καμια περιπτωση την λεξη "θελω/θα ηθελα"............

Γνωριζω ποια ειναι η κατασταση και ελπιζω να μην θεωρουμε και βλακας.................

παιδιά γιατί δεν παραδεχόμαστε πως ουσιαστικά μιλάμε για ένα πεθαμένο μέσο αναπαραγωγής, το οποίο έχει μια μικρή μερίδα της αγοράς, νοσταλγούς του vintage και τίποτα άλλο, και πως ο κόσμος, προχωράει και προχωράει ψηφιακά πλέον??? σήμερα οι ανάγκες δεν έχουν να κάνουν μόνο με το ποιο μέσο ακούγεται πιο ποιοτικά και πιο όχι.. οι καιροί όπως και οι καταναλωτικές συνήθειες των ανθρώπων έχουν αλλάξει..

Όσο και να σου πω ότι δεν είμαι νοσταλγός του vintage, αλλά του ωραίου ήχου, βασικού στοιχείου για την μέγιστη βίοση και απόλαυση της καταγραφής ενός μουσικού γεγονότος, ξέρω ότι δεν θα με πιστέψεις.
Αυτός ο ρεαλισμός και η συναίνεση με την επικρουτούσα κατεστημένη κατάσταση που εκφράζεις μας έχει ριμάξει σαν χώρα! Λ.Σ.

Re: Απάντηση: The revival of vinyl !!!!!!!!!

Ο σεβεσμος προς την μουσικη δεν θα επρεπε να υπαρχει και απο πλευρας εταιρειων;

Αν υπηρχε αυτος ο σεβασμος θα επρεπε να εχουν μουσικη διαθεσιμη για ολα τα μεσα αναπαραγωγης.

Αυτο θα εδειχνε επισης και σεβασμο προς το αγοραστικο κοινο που ακομη χρησιμοποιει πικαπ,που αν μη τι αλλο ειναι μερος του αγοραστικου κοινου που τους στηριζε για δεκαετιες οταν το βινυλιο ηταν στις δοξες του.

$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$

Βρε τι με νοιαζει η καθε εταιρεια τι κανει; Εγω τη Μουσικη μου θελω να απολαμβανω, οπως μου αρεσει. Και γιαυτο και δεν σταματησα να αγοραζω και δισκους.
Αλλα δεν μπορω να αφορισω οποιο αλλο μεσο, πως να το κανουμε. Για το CD τωρα, ΙΜΟ, σημερα, πρεπει να ειναι η πιο αχρηστη συσκευη σε ενα σπιτι. Ο λογος ομως ειναι οτι πλεον ειναι πολυ καλυτερα να παιζεις με flac σε ενα HTPC και κανενας αλλος. Ειναι σαν να εχεις ολα σου τα CD σε ενα πολυ μικρο jukebox.

παιδιά γιατί δεν παραδεχόμαστε πως ουσιαστικά μιλάμε για ένα πεθαμένο μέσο αναπαραγωγής, το οποίο έχει μια μικρή μερίδα της αγοράς, νοσταλγούς του vintage και τίποτα άλλο, και πως ο κόσμος, προχωράει και προχωράει ψηφιακά πλέον??? σήμερα οι ανάγκες δεν έχουν να κάνουν μόνο με το ποιο μέσο ακούγεται πιο ποιοτικά και πιο όχι.. οι καιροί όπως και οι καταναλωτικές συνήθειες των ανθρώπων έχουν αλλάξει..

Τιποτα δεν εχει αλλαξει, ο εραστης της Μουσικης δεν ειναι ο μακακας ο ψυχρος υπολoγιστης που υπολογιζει τα παντα με κερδος. Αν δεν μπορεις να το καταλαβεις, λυπαμαι αλλα δεν μπορω να σε βοηθησω. Βλεπουμε διαφορετικα τη Μουσικη.

Πως μπορείς και συνδέεεις το βινύλιο με την κατάσταση της χώρας δεν μπορώ να το καταλάβω...

Και επειδή ανέφερες τον παππούλη Μαρξ να σου πω ότι ο Μαρξ σίγουρα θα ήταν με το cd (επιστήμη) και όχι με το βινύλιο (μεταφυσική)...
Μπορώ ως πολιτικός επιστήμων/κοινωνιολόγος.
Ο Μαρξ θα ήταν πρώτα και κύρια με τις συναυλίες και μετά με το λαμπάτο και αναλογικό βινύλιο. Λ.Σ.