The Ten Biggest Lies in Audio.

Πώς μπορεί και λέει κάποιος πως το βινύλιο είναι καλύτερο από το cd, sacd,
dvda, hd download και μάλιστα με στόμφο όταν δε πρόκειται για την ίδια μίξη; :jester::frusty:
Αφού λοιπόν έχετε το χρόνο και τα μέσα να πειραματιστείτε πάρτε ένα καλό DAC,
ένα καλό ADC και ένα pc, ψηφιοποιήστε ένα βινύλιο και μετά συγκρίνετε το
ψηφιοποιημένο αντίγραφο του βινυλίου με το ίδιο το βινύλιο.

Αυτό άμα θέλετε να κλείσετε στόματα, αλλιώς η δοκιμή είναι αναξιόπιστη.

Άμα δε, θέλετε να βγείτε από το κόπο της ψηφιοποίησης βρείτε ένα βινύλιο και
και ένα dvda, sacd ή hd download που προέρχονται εγγυημένα από την ίδια μίξη
και κάντε τη σύγκριση.

Re: Απάντηση: The Ten Biggest Lies in Audio.

dvda, hd download και μάλιστα με στόμφο όταν δε πρόκειται για την ίδια μίξη; :jester::frusty:

και κάντε τη σύγκριση.

Θα προτιμούσα η ψηφιοποίηση να έχει γίνει σε καλύτερο εργαστήρι από το κουτούκι μας ;-) Και όχι από δίσκο αλλά {master}|{tape}. :AFADF0:

Περί vinyl ripping … είναι μεγάλη κουβέντα από μόνη της… λ.χ. διάβαζα για κάποιος που θεωρούν ότι θα πρέπει να ψηφιοποιούμε την έξοδο της ‛βελόνας’ και να περνάμε το riaa με ψηφιακό τρόπο… αλλά αυτά είναι για άλλους όχι για εμένα… τα δισκάκια μου και τα cd και τα ελάχιστα sacd & hd τα χαίρομαι για αυτό που είναι… και για τίποτα παραπέρα.

Και το λέει το άρθρο....., τον 10ό μύθο, τον διάβασε κανείς ;

Η ομάδα είχε έναν χρυσομάτη... Δεν είμασταν όλοι χρυσαφτιάδες... :flipout:

Και δεν μιλάω για διαφορές του στυλ "Οι μεσαίες είναι πιο υγρές ή το χαμηλό ακούγεται πιο καλά" αλλά για διαφορές στο άνοιγμα της σκηνής και τα δυναμικά που νομίζεις ότι κάτι δεν πάει καλά με το ψηφιακό!

Το ψηφιακό έχει την ίδια τιμή με το αναλογικό, μόνο που το phono stage είναι DIY και ακόμη σε draft mode και παίζει κάτω από τις χειρότερες συνθήκες σε θέματα θωράκισης και γείωσης! Δεν έχει καθόλου! :flipout:

και κάντε τη σύγκριση.

Το Abraxas και το Hope που ακούσαμε είναι από την ίδια μίξη. -bye-

Αλλά ακόμη και έτσι να είναι, θεωρώ ότι αν γίνει κάποια μίξη για SACD, με τα μηχανήματα που κυκλοφορούν στην αγορά, είναι κοροϊδία να παίζει χειρότερα από αυτή που είχε γίνει π.χ. το 1980!
Μιλάμε για 30 χρόνια τεχνολογίας που θα έπρεπε να πηγαίνουν τον ήχο μπροστά και όχι πίσω!
Το συγκεκριμένο SACD υπάρχει και σε βινύλιο (είναι το 30th anniversary).
Νομίζω πως ο Γκαϊμβράσιος το έχει. Οπότε όταν έρθει προς τον νότο θα το κάνουμε και αυτό. Αν και νομίζω πως τότε θα πέσει πιο πολύ γέλιο!

Απάντηση: Re: Απάντηση: The Ten Biggest Lies in Audio.

Θα προτιμούσα η ψηφιοποίηση να έχει γίνει σε καλύτερο εργαστήρι από το κουτούκι μας ;-) Και όχι από δίσκο αλλά {master}|{tape}. :AFADF0:

Περί vinyl ripping … είναι μεγάλη κουβέντα από μόνη της… λ.χ. διάβαζα για κάποιος που θεωρούν ότι θα πρέπει να ψηφιοποιούμε την έξοδο της ‛βελόνας’ και να περνάμε το riaa με ψηφιακό τρόπο… αλλά αυτά είναι για άλλους όχι για εμένα… τα δισκάκια μου και τα cd και τα ελάχιστα sacd & hd τα χαίρομαι για αυτό που είναι… και για τίποτα παραπέρα.

Αυτό που λέω είναι πως πρέπει να συγκριθεί η έξοδος από το ίδιο αναλογικό
σετάπ με την ψηφιοποιήμενη εκδοχή του εάν πρόκειται να συγκριθούν τα φορμά.
Σ'αυτή τη περίπτωση το ψηφιακό σετάπ υστερεί γιατί έχει μεσολαβήσει dac & adc.
Οπότε το ζητούμενο είναι αν ξεχωρίζει τόσο πολύ το αναλογικό από το ψηφιακό.
Και αυτό μόνο στην περίπτωση που είναι αναλογική η ηχογράφηση γιατί στην
περίπτωση της ψηφιακής το αναλογικό σετάπ έχει χάσει από τα αποδυτήρια για
προφανείς λόγους με την προυπόθεση πως χρησιμοποιούμε ένα καλό dac.

Αλλά ακόμη και έτσι να είναι, θεωρώ ότι αν γίνει κάποια μίξη για SACD, με τα μηχανήματα που κυκλοφορούν στην αγορά, είναι κοροϊδία να παίζει χειρότερα από αυτή που είχε γίνει π.χ. το 1980!
Μιλάμε για 30 χρόνια τεχνολογίας που θα έπρεπε να πηγαίνουν τον ήχο μπροστά και όχι πίσω!
Νομίζω πως ο Γκαϊμβράσιος το έχει. Οπότε όταν έρθει προς τον νότο θα το κάνουμε και αυτό. Αν και νομίζω πως τότε θα πέσει πιο πολύ γέλιο!

Εμ! δεν είναι μόνο τεχνολογία...
Κάποιος βάζει το χεράκι του. Δεν γίνονται όλα αυτόματα.

Η ομάδα είχε έναν χρυσομάτη... Δεν είμασταν όλοι χρυσαφτιάδες... :flipout:

Και δεν μιλάω για διαφορές του στυλ "Οι μεσαίες είναι πιο υγρές ή το χαμηλό ακούγεται πιο καλά" αλλά για διαφορές στο άνοιγμα της σκηνής και τα δυναμικά που νομίζεις ότι κάτι δεν πάει καλά με το ψηφιακό!

Το ψηφιακό έχει την ίδια τιμή με το αναλογικό, μόνο που το phono stage είναι DIY και ακόμη σε draft mode και παίζει κάτω από τις χειρότερες συνθήκες σε θέματα θωράκισης και γείωσης! Δεν έχει καθόλου! :flipout:
Κοίτα..., δεν ξέρω για πιο τεστ λες και ούτε θέλω να πάρω θέση.
Θα γράψω γενικά λοιπόν..

Αυτό που ξέρω είναι ότι για συγκρίνεις κάτι χρειάζεσαι "μέτρο"*.

Επέτρεψε μου να μην λαμβάνω υπόψιν γνώμες του τύπου "το πάτησε", χωρίς να αναφέρεται σε τι και πως.

Δεν είναι δυνατόν να ακούσουμε ένα cd κόντρα με Lp και να παρουσιάζουμε αποτέλεσματα για το μέσο (συνολικά).
Πόσο μάλλον από ανθρώπους που δεν ξέρουν σε τι είναι καλύτερο. (συνήθως δεν παρουσιάζονται στοιχεία)

Το ίδιο ισχύει και στις συσκευές audio.
Και δεν τα γράφω τυχαία αυτά.
Μερικά από τα πράγματα που αναφέρει ο δεκάλογος, σχετίζονται.

Άλλο το θεωρητικό, άλλο το υποθετικό, άλλο το σωστό και άλλο το αντιληπτό.

Όταν δεν αντιλαμβάνεσαι διαφορές 10 κιλών δεν μπορείς να μιλήσεις για γραμμάρια.

- Τα "δυναμικά" τι είναι ; (δεν υπάρχει τέτοια ορολογία)

- Το "άνοιγμα της σκηνής" ;

* Μέτρο-μονάδα μέτρησης-αναλογία-σχέση-...

και κάντε τη σύγκριση.
Το έχω ήδη αναφέρει πολλές φορές και λίγο πριν. Υπάρχει ακριβώς το ίδιο υλικό σε όλα τα μέσα φτιαγμένο με τον ιδιο ποιοτικό τρόπο απο την ίδια πηγή από τον ίδιο άνθρωπο ταυτόχρονα στο ίδιο στύντιο. Έτσι βγαίνει συμπέρασμα. Λ.Σ.

Ποι πολύ γέλιο θα πέσει αν 'εχετε για σύγκριση ένα δίσκο του 1973. Το γέλιο θα πέσει και με το βινύλιο 30th aniversary. Φαντάσου με το όποιο ψηφιακό τι γέλοιο ακόμα θα πέσει. Λ.Σ.

Και το βινύλιο και το SACD 30th Anniversary υπάρχουν. Θα τα φέρω, όπως και τα δυο πρώτα Dead Can Dance, που υπάρχουν πάλι σε βινύλιο και SACD.

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: The Ten Biggest Lies in Audio.

Και αυτό μόνο στην περίπτωση που είναι αναλογική η ηχογράφηση γιατί στην
περίπτωση της ψηφιακής το αναλογικό σετάπ έχει χάσει από τα αποδυτήρια για
προφανείς λόγους με την προυπόθεση πως χρησιμοποιούμε ένα καλό dac.

Wrong...
Έτσι πίστευα και εγώ αλλά...
Το Hope είναι ψηφιακή εγγραφή. Τώρα αν δεν θεωρείς το Esoteric καλό DAC τι να κάνω; :p

Δεν είναι δυνατόν να ακούσουμε ένα cd κόντρα με Lp και να παρουσιάζουμε αποτέλεσματα για το μέσο (συνολικά).
Πόσο μάλλον από ανθρώπους που δεν ξέρουν σε τι είναι καλύτερο. (συνήθως δεν παρουσιάζονται στοιχεία)

Όταν έχουμε δύο μέσα αναπαραγωγής της ίδιας κατηγορίας τιμής και την ίδια κόπια σε CD και βινύλιο δεν μπορούμε να κάνουμε δοκιμές;

Τι άλλο θα χρειαστεί για να καταλήξουμε σε συμπεράσματα;

- Τα "δυναμικά" τι είναι ; (δεν υπάρχει τέτοια ορολογία)

- Το "άνοιγμα της σκηνής" ;

* Μέτρο-μονάδα μέτρησης-αναλογία-σχέση-...

Η απόδοση των δυναμικών της ηχογράφησης δεν υπάρχει σαν ορολογία; :blink:
Όταν ο ήχος ξεφεύγει από τα όρια των ηχείων τα οποία εξαφανίζονται και ακούς μουσική μέχρι και 1 μέτρο έξω από το ηχείο, ακούς το βάθος και καταλαβαίνεις πόσο μακρυά είναι τα μπροστινά όργανα από τα πίσω, ενώ με το SACD τα όργανα κλείνονται αποκλειστικά και μόνο ανάμεσα στα ηχεία και αυτό που ακούς είναι flat σε σχέση με το βινύλιο πως μπορείς να το πεις;

Ποι πολύ γέλιο θα πέσει αν 'εχετε για σύγκριση ένα δίσκο του 1973. Το γέλιο θα πέσει και με το βινύλιο 30th aniversary. Φαντάσου με το όποιο ψηφιακό τι γέλοιο ακόμα θα πέσει. Λ.Σ.

Όπως λέει και ο παρακάτω κύριος θα γελάσουμε το Σαββάτο... :BDGBGDB55:

Και το βινύλιο και το SACD 30th Anniversary υπάρχουν. Θα τα φέρω, όπως και τα δυο πρώτα Dead Can Dance, που υπάρχουν πάλι σε βινύλιο και SACD.

Έεετσι...
Ίσως να έχω καταφέρει να το στήσω κιόλας κανονικά, να θωρακίσω το phono stage, να του κάνω τις κολλήσεις...

Ω ρε θα μας πάνε μέσα για snuff movie... :flipout:

Almost ready to do so. I ll let you know. :jester: :frusty:

Περιμένω upgrade στο latop και κάποιες διευκρινήσεις επι θεμάτων software και θα σας τα θέσω υπόψη. Έχω αυτή τη περιέργεια.

(Δεν ξέρω αν θα είναι πριν το καλοκαίρι, υπάρχουν και άλλες οικογενιακές προτεραιότητες, αλλά δεν νομίζω ότι βιάζεται κανείς... )

YΓ: όμως μπορώ άμεσα να σου πω για μεταξύ LP -CD για το Buena vista

Last edited:
Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: The Ten Biggest Lies in Audio.

Wrong...
Έτσι πίστευα και εγώ αλλά...
Το Hope είναι ψηφιακή εγγραφή. Τώρα αν δεν θεωρείς το Esoteric καλό DAC τι να κάνω; :p
...
Αυτό το λέω γιατί όταν η εγγραφή είναι ψηφιακή θα υπάρξει ένα dac
όπως και να έχει, η ποιότητα του οποίου είναι καθοριστικής σημασίας.

Στο βινύλιο θα υπάρξουν επιπλέον κρίκοι στην αλυσίδα ενώ στο ψηφιακό
σετάπ η αλυσίδα είναι κοντύτερη.
Βέβαια μπορεί να αρέσει περισσότερο το βινύλιο αλλά σε θέματα χωρικής
πληροφορίας, δυναμικής περιοχής, snr, παραμορφώσεων κάθε είδους κτλ.
είναι απλά αδύνατο να καλυτερεύσουν τα πράγματα.

Αν όντως επρόκειτο για την ίδια και απαράλλαχτη ψηφιακή μίξη σε βινύλιο και
sacd τότε φταίει άλλος παράγοντας και όχι το μέσο.

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: The Ten Biggest Lies in Audio.

Εξακτλι !

Παίδες, έψαξα λιγο στο web και φαίνεται οτι κάτι τρέχει με την μιξη του Dark Side of the Moon στο SACD. Αντιγραφω από το ProgressiveWorld.Net

In order to create the very first 5.1 surround mix of The Dark Side Of The Moon, long time Pink Floyd producer/engineer James Guthrie used the 16-track tapes from the original recording sessions which he remastered on custom-built electronics before finally transferring it all to the SACD format.

Αυτα τα custom-built electronics με προβληματίζουν για το πόσο ίδιο θα ακούγεται το remastered με το master.

Eπίσης, review απο μια χρηστη στο sacd.net

And now onto the 30th anniversary edition. I first listened to the DSD stereo section of the disc. Initially I really did not like what I heard - I felt the vocals and instruments sounded somewhat veiled and recessed compared to the LP. When I turned up the volume, it sounded better, but also somewhat artificial. The first thing I noticed was the increased bass prominence. There seemed to be a lot of bass, but it sounded somewhat boomy and ponderous. In addition, the cymbals and the clock chimes (in "Time") sounded distinctly harsher compared to the LP, and the instruments in general slightly "pinched." This is obviously a different stereo mix from the Quad LP. The soundstage is much more front-centred, but still retains a fairly deep "3D" character. On the plus side, this version is noticeably better than the two older CD versions though not much better than the CD layer on the hybrid disc.

Αρα, μήπως πρεπει να γίνουν περισσότερες και πιο προσεκτικές δοκιμές με ακριβώς ιδιο υλικό σε LP, SACD/CD για να εχουμε ασφαλή αποτελέσματα;

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: The Ten Biggest Lies in Audio.

Όπως;

Αν θεωρήσουμε ότι έχουμε την ίδια αρχή (τη μήτρα) και το ίδιο τέλος (το ίδιο στερεοφωνικό με αναλόγου ποιότητας αναπαραγωγείς) που χάθηκε η μπάλα; ΟΕΟ;
Εγώ βλέπω 2 περιπτώσεις:
1) Το downsampling από τη μήτρα στο CD και αντίστοιχα η έμφαση κατά RIAA για το βινύλιο
2) Το ίδιο το μέσον

Και τα δύο δείχνουν σαν φταίχτη το CD ή την επεξεργασία του...

Αν μιλάμε για το τέλος της αλυσίδας (δηλαδή το player) τότε και πάλι τα πράγματα δεν είναι καλά για το CD/SACD γιατί απλά θα σημαίνει ότι με τα ίδια λεφτά παίρνεις καλύτερο player, απλά παίζεις άλλους δίσκους...

Μία ανάλογη περίπτωση με τα DVD/Blue Ray όπου λες ότι με τα ίδια λεφτά αγοράζεις blue ray αντί για DVD, οπότε σαφώς το blue ray είναι καλύτερο του DVD...

Αλλά το σπίτι είναι ανοιχτό... -bye-[/quote]

Nα βρώ λίγο χρόνο και θα σε επισκεφθώ με μερικά συμπράγαλα και σου υπόσχομαι οτι δεν θα ξανακούσεις αρκούδα να γελάει.

Υ.Γ. Υπόσχομαι γιατί καταλαβαίνω οτι είσαι "ανοιχτός, αν όχι δεν θα το έκανα.
Θ.Ζ.

Ρε παίδες το SACD του Dark Side of the Moon είναι ΑΘΛΙΟ τι συζητάμε τώρα...

Βάλτε κανά Diana Krall - The Girl in the other room και το συζητάμε.

Να σαι καλα. Μου εδωσες μια πολυ καλη αφορμη να αλλαξω το signature μου. Οχι αλλο Krall :slapface:..... βαλτε λιγο γκαραζ πανκ να στρωσουν τα ηχεια σας βρε. Ειναι και το πιο ευκολο mod για να κανετε τα cd-player σας Exoteric.