Τί είναι το Linux;

Με linux livecd σε Lexmark E260dn εκτύπωσα 150 σελίδες διπλής όψης. Ούτε να εγκαταστήσεις drivers ούτε τίποτα. Τον "είδε" με τη μία. Αυτά είναι.

Με linux livecd σε Lexmark E260dn εκτύπωσα 150 σελίδες διπλής όψης. Ούτε να εγκαταστήσεις drivers ούτε τίποτα. Τον "είδε" με τη μία. Αυτά είναι.

Ελα ξέρασε τα όλα. Πόσα σου έδωσαν να πεις τέτοιο ψέμα. Αφού δε δουλεύει τίποτα.

Κάποια πράγματα γίνονται καλύτερα με linux, κάποια χειρότερα. Σε πιθανό πρόβλημα όμως απαιτείται αρκετός χρόνος (ψάξιμο στο net).
Και χρόνος δεν υπάρχει για το μέσο χρήστη. Και γιατί να ψάξει; Για να περηφανεύεται πως το έλυσε; Σχεδόν όλα λύνονται το ξέρουμε. Γιατί να μην δουλεύουν εξαρχής όμως ή να χαλούν στην πορεία;

Οκ κι εγώ έλυσα σήμερα ένα πρόβλημα που είχα με την 18.3 έκδοση του mint. Ενώ έχει samba επιλογή στο μενού, προφανώς από κάποιο update κάτι καταργήθηκε και παρόλο που επέλεγα samba δεν έτρεχε ποτέ το γραφικό περιβάλλον.
Εδώ
https://askubuntu.com/questions/1050587/samba-gui-will-not-start-18-04
βρήκα πως έλειπε το libuser.conf

"gksu is one of the dependencies of samba. gksu was removed from the Ubuntu package library in 18.04 This is the reason samba doesn't show up in the applications screen."
προφανώς αν συμβουλευτείς τον Πατάκη και τρέξεις 1-2-5 εντολές θα λυθεί, όπως και λύθηκε.

Γιατί να δημιουργηθεί τέτοιο θέμα όμως; Μου θύμισε στα Win καμιά φορά όταν κάνεις uninstall ένα πρόγραμμα και το shortcut μένει. Εκεί το κάνεις εσύ βέβαια, εδώ κάτι άλλαξε σε κάποιο update.

Απλά οι linux fans (όχι όλοι) δεν μπορούν να χωνέψουν πως αυτά είναι προβλήματα του λειτουργικού με την ευρύτερη έννοια, όχι των χρηστών.

Τώρα το πιο είναι καλύτερο, δεν έχει νόημα να απαντηθεί, ο καθένας κάνει τη δουλειά του καλύτερα όπως νομίζει αυτός.
Άλλος την κάνει τη δουλειά του με ένα android μόνο..

Τα live cd του linux είναι δύναμη, αν κρασάρουν τα windows σε σώζουν.

Re: Απάντηση: Τί είναι το Linux;

Κάποια πράγματα γίνονται καλύτερα με linux, κάποια χειρότερα. Σε πιθανό πρόβλημα όμως απαιτείται αρκετός χρόνος (ψάξιμο στο net).
Και χρόνος δεν υπάρχει για το μέσο χρήστη. Και γιατί να ψάξει; Για να περηφανεύεται πως το έλυσε; Σχεδόν όλα λύνονται το ξέρουμε. Γιατί να μην δουλεύουν εξαρχής όμως ή να χαλούν στην πορεία;

Τα live cd του linux είναι δύναμη, αν κρασάρουν τα windows σε σώζουν.

Αυτό λέγεται αντίφαση... -bye-

Ολοι έχουμε ένα live cd του Linux για παν ενδεχόμενο.
Βεβαία κυκλοφορούν κ αντίστοιχες των Windows.

Ολοι έχουμε ένα live cd του Linux για παν ενδεχόμενο.
Βεβαία κυκλοφορούν κ αντίστοιχες των Windows.

Καμία αντίρρηση.
Ο μέσος χρήστης όμως, δεν είμαστε εμείς. Είναι κάποιος που πήρε έτοιμο τον υπολογιστή με εγκατεστημένο το λειτουργικό, που δεν έχει ιδέα από το πως λειτουργεί και αν κάτι πάει στραβά καλεί τον "ειδικό".
Ούτε εγκατάσταση μπορεί να κάνει (ίσως μάθει το επόμενο - επόμενο), και από χρήση Internet και ταινίες/μουσική. Αυτό ισχύει για την μεγάλη πλειοψηφία.

Οι νέοι βέβαια ασχολούνται περισσότερο και αυτοί είναι που δοκιμάζουν και κάτι διαφορετικό. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η ίδια η μαμά των windows έχει κάνει στροφή 180 μοιρών στο θέμα linux και όχι μόνο συμμετέχει ενεργά στην κοινότητα ανοιχτού λογισμικού, αλλά και βγάζει εκδόσεις των προγραμμάτων της για linux. Μόλις τις προηγούμενες ημέρες έκανε διαθέσιμη σε χρήστες linux την πρώτη εφαρμογή από το office365.
https://techcommunity.microsoft.com/t5/Microsoft-Teams/TEAMS-and-LINUX-The-Future-is-Now/m-p/251876

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η ίδια η μαμά των windows έχει κάνει στροφή 180 μοιρών στο θέμα linux και όχι μόνο συμμετέχει ενεργά στην κοινότητα ανοιχτού λογισμικού, αλλά και βγάζει εκδόσεις των προγραμμάτων της για linux.

Φοβου τους Δαναους δωρα φεροντες !

H Microsoft εχει κανει ΟΥΚ ΟΛΙΓΑ πραγματα απο πολιτικο ωφελος (δηλαδη επιχειρηματικο) και ΜΟΝΟ.
Ακομα και αν οι προγραμματιστες της εκτιμουν το Linux (και δεν βλεπω γιατι να ΜΗΝ το εκτιμουν)
δεν παιρνουν αυτοι τις αποφασεις, ουτε κανουν τις επιχειρηματικες επιλογες της μαμας Microsoft.

Ετερον εκατερον ...

Re: Απάντηση: Τί είναι το Linux;

Φοβου τους Δαναους δωρα φεροντες !

H Microsoft εχει κανει ΟΥΚ ΟΛΙΓΑ πραγματα απο πολιτικο ωφελος (δηλαδη επιχειρηματικο) και ΜΟΝΟ.
Ακομα και αν οι προγραμματιστες της εκτιμουν το Linux (και δεν βλεπω γιατι να ΜΗΝ το εκτιμουν)
δεν παιρνουν αυτοι τις αποφασεις, ουτε κανουν τις επιχειρηματικες επιλογες της μαμας Microsoft.

Ετερον εκατερον ...

Δεν έχει να κάνει ούτε με Δαναούς, ούτε με δώρα. Βλέπουν τη δυναμική και ενεργούν ανάλογα.
Ήδη το azure που έχουν για cloud computing τρέχει περισσότερο σε linux και όχι σε windows server! Παράλληλα τρέχουν πολλά προγράμματα "σύνδεσης" των windows με το linux.
Ο στόχος ΔΕΝ είναι να καπελώσουν το linux. Αυτό δεν μπορεί να γίνει και λόγω αδειών ανοιχτού λογισμικού.
Αυτό που μπορούν να πετύχουν όμως, είναι (με μικρό κόστος) να εκμεταλευτούν τη βάση του linux (επιχειρηματική και προσωπικού).
Ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο (ίσως να μην είναι τόσο "θεωρητικά" αυτά που αναφέρει) είναι το ακόλουθο
https://www.computerworld.com/article/3438856/call-me-crazy-but-windows-11-could-run-on-linux.html

Μην ξεχνάμε ότι η ανάπτυξη ΝΕΑΣ desktop έκδοσης των windows είναι ακόμη φιλοσοφικό θέμα, παρά το γεγονός ότι τα 10αρια είναι λειτουργικό σχεδιασμένο πριν από 5 (πέντε) χρόνια...
Την ίδια ώρα, το "νεκρό" κατά τα άλλα desktop linux αναπτύσεται καθημερινά.

Στις 14 Ιανουαρίου - σε 3 εβδομάδες - λήγει η υποστήριξη της ΜS στα Windows 7.
4 χρόνια μετά την εμφάνιση των Windows 10, τον Ιούνιο του 2019, παρά την δωρεάν μεταφορά, τα Windows 7 κατείχαν ακόμα το 35% της αγοράς ενώ τα Windows 10 το 46%. Η μεταφορά απο W7 σε W10 επιταχύνθηκε λόγω επικείμενης λήξης της υποστήριξης, αλλά ένα μήνα πριν την λήξη, ακόμα το 27% των χρηστών χρησιμοποιεί Windows 7.
Μετά την λήξη της υποστήριξης, αναμένεται σε πρώτη φάση 2,3 ή και 5πλασιασμός των linux εγκαταστάσεων, καθώς πολλοί που αρνούνταν να γυρίσουν σε win10 θα δοκιμάσουν την τύχη τους σε κάποια έκδοση linux. Δηλαδή Ιανουάριο και Φεβρουάριο αναμένονται "peaks and spikes" στις εγκαταστάσεις linux... H Linux κοινότητα έχει κάνει κάτι ωστε να κρατήσει κάποιους απο αυτούς που θα δοκιμάσουν/ προσπαθήσουν/whatever την τύχη τους στο Linux ? Εγώ θα περίμενα το δίκτυο να έχει κατακλυστεί απο "how to's", "user guides" και "step by step's" μέχρι επιπέδου νηπιαγωγείου. Και μην πει κανείς οτι δεν ενδιαφέρει την κοινότητα τι θα κάνουν οι win7 users... - είναι θέμα αυτοσυντήρησης - αλλιώς πας με το 0,8% στις software και hardware εταιρείες και ζητάς linux εκδόσεις και drivers και αλλιώς πας με ένα 4-5%...
Βέβαια, αυτό το 25% των "αντιδραστικών" ίσως είναι κι ένας λόγος που η MS άρχισε να συμπαθεί το linux... - ποιός ξέρει τι linux distros θα μπορούσαν να προκύψουν απο την πολλή αγάπη...

Δεν νομίζω οι Home Users ότι θα πάνε σε Linux ΕΠΕΙΔΗ λήγει η υποστήριξη των Windows 7. Απλά θα συνεχίσουν να τα χρησιμοποιούν.

Σε επαγγελματικά περιβάλλοντα, από πρώτο χέρι σου λέω ότι ούτε εμείς θα πάμε σε Linux με την καμία. Θα συνεχίσουν να υπάρχουν τα Windows 7 (που κατέχουν τη συντριπτική πλειοψηφία πλέον των OS που έχουμε και σιγά σιγά θα τα αντικαταστήσουμε από Windows 10. Σιγά σιγά όμως.

Απάντηση: Re: Τί είναι το Linux;

Δεν νομίζω οι Home Users ότι θα πάνε σε Linux ΕΠΕΙΔΗ λήγει η υποστήριξη των Windows 7. Απλά θα συνεχίσουν να τα χρησιμοποιούν.

Σε επαγγελματικά περιβάλλοντα, από πρώτο χέρι σου λέω ότι ούτε εμείς θα πάμε σε Linux με την καμία. Θα συνεχίσουν να υπάρχουν τα Windows 7 (που κατέχουν τη συντριπτική πλειοψηφία πλέον των OS που έχουμε και σιγά σιγά θα τα αντικαταστήσουμε από Windows 10. Σιγά σιγά όμως.

Προφανώς δεν θα πάει το 25% των χρηστών σε linux... H ουσία είναι οτι ένα 10-15% μπορεί να το σκεφτεί κι ένα 5% να το δοκιμάσει με κάποιο τρόπο... - άσχετα τι θα κάνει μετά - αν θα μείνει ή θα φύγει τρέχοντας...
Και μην υποτιμάς το hype... αν αρχίσουν κι έρχονται οι πρώτες ιστορίες για επιθέσεις σε απροστάτευτα/ανενημέρωτα - πλέον- win7, ειδικά οι απλοί home users θα λακίσουν... Μπουχός θα γίνουν... Θα πέσει περονόσπορος... :)

Αν δεν ήταν γιορτινές μέρες (λείπουν αρκετοί συν ότι έχω δουλίτσα) θα έκανα γκάλοπ γι αυτό που λες. Θα ρωτούσα ας πούμε 50 άτομα για το PC τους στο σπίτι.
Το κόβω και το βάζω στο μπλέντερ (:behead:) ότι η απάντηση θα ήταν:
- 50 χρήστες: τι είναι το Linux;

...η απάντηση θα ήταν:
- 50 χρήστες: τι είναι το Linux;

Γι'αυτό και ρώτησα τι κάνει η Linux κοινότητα... Ειδικά αυτούς τους 2-3 τελευταίους μήνες έπρεπε να είχε βγεί παγανιά...

To είπαμε και το ξαναείπαμε, η συντριπτική πλειοψηφία που δοκιμάζει το Linux, το παρατάει.
Άλλος με την πρώτη επαφή και άλλος με τα πρώτα προβλήματα του και κυρίως με το ότι δεν τα χρειάζεται. Μπορεί να κάνει την δουλειά του με τα Windows.

Το Linux αντί να βελτιώσει την θέση του στα desktop, την μείωσε μέσα σε 10 χρόνια ακόμα πιο πολύ, γιατί; Γιατί είναι 500 διανομές αλλά καμία τόσο αξιόπιστη εύκολη και χρηστική όσο τα Windows.

Δεν μπορεί να κερδίσει έναν φοιτητή δεν μπορεί να κερδίσει ένα χομπίστα δεν μπορεί να κερδίσει το επαγγελματία. Κανέναν.

Ο φοιτητής θέλει και τα παιχνίδια του.
Ο χομπίστας θέλει και τον κοντρόλερ του.
Ο επαγγελματίας θέλει να αναβαθμίζει και τα εργαλεία της δουλειάς του.

Για ποιό λόγο να έχουν δύο λειτουργικά στους υπολογιστές τους;

για πολλούς λόγους
και ο κυριότερος η μεγαλύτερη ασφάλεια,
που παρότι τα windows έχουν βελτιωθεί πολύ τα τελευταία χρόνια, δεν φτάνουν στο επίπεδο του linux,

τον υπολογιστή χρησιμοποιούν και άλλα μέλη της οικογένειας όλα αυτά τα χρόνια,

και είναι πολύ δυσκολότερο να πέσουν θύμα malware ή να χαλάσουν κάτι στο linux,

αλλά υπάρχουν και άλλοι λόγοι,
άμα θέλετε γράφω

όσο για το ποσοστό χρήσης, επηρεάζεται από ένα σωρό παράγοντες

τελευταίος είναι το πόσο καλό είναι το λειτουργικό

κλασσικό παράδειγμα το λειτουργικό Mac OS X

όταν είχε απέναντί του τα windows Me και 98, ήταν σαν λειτουργικό δεκαετίες μπροστά από αυτά,
αλλά όλοι το περιφρονούσαν*

σήμερα που τα 10ρια αποτελούν πολύ καλό ή μάλλον καλύτερο αντίπαλο, το ποσοστό του ( OSX) είναι πολύ μεγαλύτερο από τότε που είχε απέναντί του 98 kai Me

*δεν είναι θέμα τιμής και τότε και σήμερα ακριβά ήταν, σήμερα περισσότερο

για πολλούς λόγους
και ο κυριότερος η μεγαλύτερη ασφάλεια,
που παρότι τα windows έχουν βελτιωθεί πολύ τα τελευταία χρόνια, δεν φτάνουν στο επίπεδο του linux,

τον υπολογιστή χρησιμοποιούν και άλλα μέλη της οικογένειας όλα αυτά τα χρόνια,

και είναι πολύ δυσκολότερο να πέσουν θύμα malware ή να χαλάσουν κάτι στο linux,

αλλά υπάρχουν και άλλοι λόγοι,
άμα θέλετε γράφω

Τι να την κάνει την ασφάλεια ο χομπίστας έδωσε 200 ευρώ πήρε τον controller του θέλει να το βάλει να δουλέψει
Τι να την κάνει την ασφάλεια ο επαγγελματίας πήρε το πολύμετρο του θέλει να το βάλει να κάνει αναβάθμιση
Τι να την κάνει την ασφάλεια ο φοιτητής αγόρασε το παιχνίδι του, θέλει να παίξει
Ασφάλεια ας γελάσουμε το ακούσαμε και αυτό ασφάλεια!
Τι ασφάλεια να αισθανθεί κάποιος όταν ακόμα και η αρχική σελίδα που πας να κατεβάσεις μια διανομή του Linux είναι σαν ερασιτεχνικό πείραμα από δύο φιλαράκια. προσέξτε μη κάνετε αναβάθμιση με ανοιχτό το screensaver προσέξτε η τελευταία έκδοση είναι πείραμα στο κεφάλι σας, αν έχετε τον θεό σας κοιτάξτε πως είναι η σελίδες!
Tι ασφάλεια να εμπνεύσουν τα πειράματα;

https://linuxmint.com
https://lubuntu.net/

η ασφάλεια δεν έχει σχέση με το πόσο καλλιτεχνία έχει η σχεδίαση της ιστοσελίδας

αλλά με το πόσο καλογραμμένο είναι το λειτουργικό, το ίδιο (πχ ubuntu) το οποίο τρέχουν servers εταιρειών και κυβερνήσεων, που έχουν περισσότερo ενδιαφέρον για την ασφάλεια από εμένα

για εμένα σημαίνει ότι έχω το κεφάλι μου περισσότερο ήσυχο, όσον αφορά τα αρχεία μου,

είτε να την πατήσω από ransomware, είτε να μου κλέψουν κωδικούς ή αρχεία, είτε να βρεθώ με άλλο malware, είτε κάποιος άλλος που χρησιμοποιεί τον υπολογιστή μου να τα κάνει μαντάρα

όλα τα προσωπικά μου δεδομένα (πλην φωτος που επεξεργάζομαι στα windows)
τα τελευταία 20 χρόνια,
βρίσκονται μόνο στη linux πλευρά του υπολογιστή μου