Τι γινεται με την παιδεια?

Δηλαδή οιδήποτε δεν είναι εκπαίδευση είναι δουλειά γραφείου! Ωραία έχει προετοιμασία, διόρθωμα γραπτών; να καθίσει στο σχολείο 8ωρο και να τα κάνει, γιατί στο σπίτι του ξέρουμε καλά πόσο προετοιμάζεται.

Ωραίο θα ήταν αυτό, αν παραβλέπαμε ότι δεν υπάρχουν αρκετές καρέκλες και γραφεία ούτε για τους μισούς καθηγητές σε πολλά σχολεία. Και ότι δεν προλαβαίναμε να διορθώσουμε ή να προετοιμάσουμε μέσα στο 8ωρο να αρνούμαστε να το κάνουμε στο σπίτι επειδή είναι εκτός ωραρίου.

Κάνει ιδιάιτερα, κράτάει ανοικτό το ιατρείο της κόρης του, οργώνει, σπέρνει κα.

Παρακολουθείτε τον καθένα και τον χρονομετράτε να δείτε πότε προλαβαίνει και κάνει την κάθε δουλειά του; Ο καθένας ότι θέλει μπορεί να ισχυρίζεται. Απο εκεί και πέρα αν αυτό για σας αποτελεί επιχείρημα. Έγινε καμιά έρευνα για να διαπιστώθεί πόσο δουλεύει ο καθένας;

Οσο για τις γνώσεις που πρέπει να έχει πως τις αποκτά και κάθε πότε;

Με ίδιους πόρους και πρωτοβουλία, όποιος έχει φιλότιμο και αξιοπρέπεια και όποιος δε θέλει να ξεφτιλίζεται στην τάξη. Αυτό δε θα έπρεπε να είναι υποχρέωση του κράτους; Και για αυτό φταίνε οι εκπαιδευτικοί; Αποφασίστε επιτέλους τι θέλετε κύριε Κυρίτση. Να επιμορφώνονται οι εκπαιδευτικοί ή οχι; Γιατί σε άλλο post σας δηλώνετε πως είστε εναντίον τον εκπαιδευτικών αδειών (οι οποίες είναι 4-5 σε κάθε νομό). Εκτός και αν θέλετε οι καθηγητές να κάνουν πλήρες ωράριο, μεταπτυχιακό και να πληρώνουν και τα δίδακτρα του (δηλαδή κάτι κορόιδα σαν και εμένα ας πούμε)

Όσο για το επίπεδο των γνώσεων, πότε αξιολόγήθηκε και πόσοι το έχουν.

Το επίπεδο των γνώσεων δεν πιστοποιείται με την κατοχή του πτυχίου και το διαγωνισμό του ΑΣΕΠ; Αν κάποιος που δεν έχει γνώσεις καταφέρνει και τα περνάει και τα 2, τότε κάτι πάει στραβά με το σύστημα και πρέπει να διορθωθεί με αλλαγές στα Πανεπιστήμια (ούτως ώστε το πτυχίο να σημαίνει γνώσεις) και στον τρόπο επιλογής των εκπαιδευτικών. Εδώ η ευθύνη δεν είναι του κράτους; Τι πρέπει να γίνεται τελικά; Εξετάσεις κάθε χρόνο για να διαπιστώσουμε αν αυτός που είχε γνώσεις πέρυσι τις έχασε φέτος;

Οσο για την εργασία στο σπίτι μέχρι τα 53 45λεπτα περισσεύουν άλλα 32. Οσο για την κούραση μέσα στην αιθουσα μην τρελαθούμε κιόλας. Που βρίσκουν το κουράγιο μετά και κάνουν ιδιαίτερα; Θες να σου απαριθμήσω τα του κάθε επαγγέλματος;

Ο κάθε ένας που δεν έχει κάνει μια δουλειά δεν μπορεί να ξέρει αν είναι κουραστική ή δύσκολη. Δεν κάνουν όλοι οι καθηγητές ιδιαίτερα, όπως δεν είναι όλοι οι φοροτεχνικοί φοροκλέφτες.

Κάτσε στον γκισε´μπροστά 8ωρο με το μακρύ και το κοντό του καθενός, κάνε 8-10 ώρες ιατρείο την ημέρα, και ένα σωρό άλλα. Ο πιλότος όταν δεν πετάει δεν είναι σπίτι του και είναι πολύ περισσότερο απο 8ωρο γιατί έχει και υπηρεσίες.

Δια της παρατηριτικότητος δε διαπιστώνεται η δυσκολία κάθε επαγγέλματος.

Είπαμε η κότα πίνει νερό και κοιτάει και τον ουρανό. υπάρχουν και ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ !! αλλά πόσοι είναι αυτοί; κοίτα στον περίγυρό σου και θα δείς, ένα σωρό δημόσιοι υπάλληλοι.

Αναρωτιέμαι τι αριθμό εκπαιδευτικών γνωρίζετε και πως έχετε τη δυνατότητα να τους παρακολουθείτε επί 24ώρου και βγάζετε τόσο ασφαλή συμπεράσματα.

Παρακαλώ καταλάβετε ότι δεν μπορείτε να κατηγορείτε για οκνηρία και ασχετοσύνη ολόκληρες κατηγορίες εργαζομένων μόνο και μόνο επειδή πληρώνετε φόρους. Αν θέλετε να ελλέγξετε εκπαιδευτικούς έχετε το δικαίωμα να αξιολογήσετε τη δουλειά των συγκεκριμένων εκπαιδευτικών που διδάσκουν στο παιδί σας. Όχι όμως να λέτε απαξιωτικά "κοίτα στον περίγυρό σου και θα δείς, ένα σωρό δημόσιοι υπάλληλοι." Αν ακολουθούσα τη λογική σας θα μπορούσα και εγώ να λέω πως οι περισσότεροι γιατροί παίρνουν φακελάκια, οι φοροτεχνικοί είναι απατεώνες φοροκλέφτες, όπως και όλοι οι μη μισθωτοί μόνο και μόνο επειδή έχουν τη δυνατότητα να το κάνουν (να αποκρύψουν φόρους), η επειδή εγώ τυγχάνει να γνωρίζω 5-10 ανέντιμους. Το ότι μπορούμε να τεμπελιάσουμε ή να κλέψουμε δε μας κάνει αυτόματα τεμπέληδες και κλέφτες.

Καλή Ανάσταση

.................Αν ακολουθούσα τη λογική σας θα μπορούσα και εγώ να λέω πως οι περισσότεροι γιατροί παίρνουν φακελάκια, οι φοροτεχνικοί είναι απατεώνες φοροκλέφτες...........
To 'απατεώνες' το απαλείφω γιατί δεν το ξέρω όπως δεν είπα και για κανέναν ότι είναι απατεώνας. Φοροφυγαδες όμως σαφώς και είναι και ο δικός μας κλάδος βρίσκεται ψηλά στην φοροδιαφυγή, γιατί δηλαδή επειδή ανήκω εγώ θα σου πω ότι δεν υπάρχουν πολλοί; Γιατί έχετε σε υπόληψη τους δημοσίους υπαλλήλους;
Ωραίο θα ήταν αυτό, αν παραβλέπαμε ότι δεν υπάρχουν αρκετές καρέκλες και γραφεία ούτε για τους μισούς καθηγητές σε πολλά σχολεία. Και ότι δεν προλαβαίναμε να διορθώσουμε ή να προετοιμάσουμε μέσα στο 8ωρο να αρνούμαστε να το κάνουμε στο σπίτι επειδή είναι εκτός ωραρίου.
Εαν προβλέπονταν θα είχε λυθεί και αυτό.
Οσο για το που τα ξέρω, η αδελφή μου ειναι καθηγήτρια, η κουμπάρα μου είναι δασκάλα αλλα και κάμποσοι στην παρέα είναι εκπαιδευτικοί.
Με ίδιους πόρους και πρωτοβουλία, όποιος έχει φιλότιμο και αξιοπρέπεια και όποιος δε θέλει να ξεφτιλίζεται στην τάξη. Αυτό δε θα έπρεπε να είναι υποχρέωση του κράτους; Και για αυτό φταίνε οι εκπαιδευτικοί; Αποφασίστε επιτέλους τι θέλετε κύριε Κυρίτση. Να επιμορφώνονται οι εκπαιδευτικοί ή οχι; Γιατί σε άλλο post σας δηλώνετε πως είστε εναντίον τον εκπαιδευτικών αδειών (οι οποίες είναι 4-5 σε κάθε νομό). Εκτός και αν θέλετε οι καθηγητές να κάνουν πλήρες ωράριο, μεταπτυχιακό και να πληρώνουν και τα δίδακτρα του (δηλαδή κάτι κορόιδα σαν και εμένα ας πούμε)
Δηλαδή να σε επιμορφώσει σε περίοδο εργασίας, οπότε θα προσλάβει κάποιον άλλον στην θέση σου μέχρι να τελειώσεις, να σε πληρώνει και επίδομα μεταπτυχιακού;
Το επίπεδο των γνώσεων δεν πιστοποιείται με την κατοχή του πτυχίου και το διαγωνισμό του ΑΣΕΠ; Αν κάποιος που δεν έχει γνώσεις καταφέρνει και τα περνάει και τα 2, τότε κάτι πάει στραβά με το σύστημα και πρέπει να διορθωθεί με αλλαγές στα Πανεπιστήμια (ούτως ώστε το πτυχίο να σημαίνει γνώσεις) και στον τρόπο επιλογής των εκπαιδευτικών. Εδώ η ευθύνη δεν είναι του κράτους; Τι πρέπει να γίνεται τελικά; Εξετάσεις κάθε χρόνο για να διαπιστώσουμε αν αυτός που είχε γνώσεις πέρυσι τις έχασε φέτος;

Αγαπητέ μην μπερδεύεσαοι δεν αμφισβήτισα τα πτυχία, την μετέπειτα πορεία και το ενδιαφέρον αμφισβήτησα. Μα φυσικά πρέπει να υπάρχει αξιολόγηση για την επάρκεια του καθενός.
Δεν κατηγόρησα κανέναν κλάδο για οκνηρία, τα πράγματα είναι απλά. Πείτε μου εσείς με το σύστημα που υπάρχει είστε σίγουρος ότι ο κάθε συνάδελφός σας αφιερώνει 8 ώρες ημερησίως άντε και 6 για την επαγγελματική του επάρκεια; Θα έπρεπε να το κάνει;
Δεν νομίζω να χρειάζεται παρατηριτικότητα για να καταλάβεις την δυσκολία του γκισέ, κάτσε μία μέρα σε μία τράπεζα στη ουρά και παρατήρησε ένα ταμία, ούτε φυσικά του πιλότου. ούτε και του γιατρού, γιατί όποιος δεν τα βλέπει τότε ή είναι γκαβός ή κουτοπόνηρος.
Ο δάσκαλος αγαπητέ έχει χίλιους τρόπους (και καλά κάνει και τους έχει και επίσης καλά θα κάνει να τους χρησιμοποιεί) όταν κάτι δεν το ξέρει να πεί θα σας το πώ αύριο ή όταν είναι στα down του (που όλοι μας τα έχουμε) να παέι την διδασκαλία του όπου αυτός θέλει , ο πιλότος όμως θα καταριφθεί, ο οικονομολόγος όταν έχει ένα Δ.Σ. μπροστά του και του κάνει ερωτήσεις τι θα πεί θα σας το πώ αύριο, πάει την έχασε την δουλειά; o γιατρός τι θα πεί θα σας απαντήσω αύριο;
Αυτό επ ουδενί δεν σημαίνει ότι πρέπει να δυσκολέψει και η δουλειά του εκπαιδευτικού απλά 'η κότα πίνει νερό και κοιτάει και τον ουρανό'.
Και δεν χρειάζεται αγαπητέ να παρακολουθείς κανέναν όλοι μας παιδιά έχουμε, και πάνε 12 χρόνια σχολείο, ε δεν συζητάμε οι φίλοι για τα παιδιά και το σχολείο; δεν κριτικάρουμε; δεν ρωτάμε; δεν βλέπουμε γύρω μας;

Αντε και καλή Ανάσταση και με υγεία, όλα τα υπόλοιπα λύνονται.

Βαγγέλη, η συζήτηση ξαναγυρνά στα ίδια και στα ίδια. Οι εκπαιδευτικοί συγκαταλέγονται στους μαχητικούς κλάδους του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, των οποίων το έργο είτε το εκτιμά η Πολιτεία, είτε θα το ήθελε καλύτερο (συμφωνώ με τη δεύτερη άποψη).

Η αναβάθμιση της διδακτικής διαδικασίας ξεκινά
1. Τη διαρκή μετεκπαίδευση των εκπαιδευτικών. Για κάποιους είναι εύκολο, για κάποιους άλλους πολύ δύσκολο (κυρίως γι αυτούς που υπηρετούν σε δυσπρόσιτα χωριά και στα νησιά).
2. Την οικονομική τους αναβάθμιση. Μην ξεχνούμε ότι μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1980 οι εκπαιδευτικοί είχαν περισσότερο έργο να επιτελέσουν, αλλά πληρώνονταν περισσότερο από τους δημόσιους υπαλλήλους γραφείου εκτός από τα ειδικά μισθολόγια). Από την εποχή που ο Γεώργιος Παπανδρέου του Ανδρέα έγινε υπουργός Παιδείας, αντί των οικονομικών απολαβών επιλέχθηκε η λύση της μείωσης ωραρίου και της ελαχιστοποίησης των καθηκόντων. Κακώς... Παραδόξως οι υπάλληλοι του ΥΠΕΠΘ αμοίβονται με 117 ευρώ κατά μέσο όρο περισσότερο από τους εκπαιδευτικούς.
3. Τη θεσμική τους αναβάθμιση. Δεν είναι δυνατόν να θεωρείς ότι οι εκπαιδευτικοί επιτελούν λειτούργημα και να μην αναγνωρίζεις σε αυτούς τα προνόμια που το συνοδεύουν. Αν η Παιδεία αποτελεί προτεραιότητα του Κράτους, τότε θα πρέπει αυτό να φανεί στην πράξη και όχι στα λόγια. Θυμηθείτε ότι η τελευταία κυβέρνηση Σημίτη υποσχέθηκε ξεχωριστό μισθολόγιο (και καθηκοντολόγιο) για τους εκπαιδευτικούς, το ίδιο και αυτή η κυβέρνηση. Έχετε δει εσείς τίποτε;;;

Φυσικά όλα τα παραπάνω παύουν να ισχύουν, αν παραδεχθούμε ότι η Παιδεία είναι ζήτημα χαμηλής προτεραιότητας για μια κοινωνία. Αν όμως η κοινωνία θεωρεί ότι πρόκειται για κάτι πολύ σημαντικό (και για να ανοίγει το θέμα αυτό συνεχώς στο φόρουμ, αυτό πρέπει να πιστεύουν τα μέλη που συμμετέχουν) τότε κάτι πρέπει να αλλάξει και όχι εις βάρος των εκπαιδευτικών.

Και να πούμε και κάποια πράγματα επιπλέον. Το 40% των εκπαιδευτικών (σε μεγαλύτερο βαθμό δάσκαλοι) εργάζεται σε διαφορετικό μέρος από τον τόπο διαμονής και μάλιστα για πολλά χρόνια. Εκπαιδευτικές περιφέρειες όπως ο νομός Ιωαννίνων, Μαγνησίας, για ορισμένες ειδικότητες απαιτούν περισσότερα από 20 χρόνια προυπηρεσίας για να μπουν οι εκπαιδευτικοί στο νομό (εδώ μιλώ για τους καθηγητές). Στο νομό Θεσσαλονίκης επίσης κάποιες ειδικότητες θέλουν περισσότερα από 20 χρόνια προυπηρεσίας. Τώρα με την άμεση τοποθέτηση των πολύτεκνων στον τόπο διαμονής, τα πράγματα χειροτερεύουν κάθε χρόνο. Αναμένεται ότι σε 3-4 χρόνια κάποιοι νομοί θα κλείσουν ως τελικοί προορισμοί. Δηλαδή για τα επόμενα 10-15 χρόνια δεν θα υπάρχει ΚΑΘΟΛΟΥ η δυνατότητα μεταθέσεων σε αυτούς τους νομούς.

Επίσης τα καθήκοντα των εκπαιδευτικών είναι αρκετά. Αν δεν τα τηρούν κάποιοι, αυτό δεν σημαίνει φίλοι μου, ότι υπάρχει πρόβλημα γενικό, αλλά προσωπικό. Δηλαδή εναπόκειται στους διευθυντές να εφαρμόσουν τα προβλεπόμενα.

Και για να λέμε του στραβού το δίκαιο. Τυπικά ο εκπαιδευτικός ΟΦΕΙΛΕΙ να βρίσκεται στο σχολείο καθημερινά 08.00-14.00 και να πραγματοποιεί εκεί όλες τις (μη διδακτικές) εργασίες του. Όμως αυτό δεν τηρείται, διότι ελάχιστα σχολεία εξασφαλίζουν στους καθηγητές τις απαραίτητες προυποθέσεις εργασίας. και αναφέρονται στη δυνατότητα να καθίσουν όλοι ταυτόχρονα και να μπορούν να έχουν το δικό τους συρτάρι, βιβλιοθήκη ή ακόμη περισσότερο χώρο ιδιαίτερο, διότι δεν φαντάζομαι ότι μπορείτε να αποδεχθείτε ως σοβαρή και αξιόπιστη τη σύνταξη διαγωνίσματος ή διόρθωση γραπτών σε μια αίθουσα με άλλα 20 άτομα. Εκεί που υπάρχουν οι δυνατότητες, ο διευθυντής μπορεί να κρατήσει τους δασκάλους και τους καθηγητές και σε αρκετές περιπτώσεις το κάνει (εγώ π.χ. όταν υπηρετούσα στην ύπαιθρο της Νάουσας έμενα στο σχολείο αυτές τις ώρες)

Τέλος προσωπικά πάντα, δεν θεωρώ ότι οι εκαπιδευτικοί είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι με τη μεγαλύτερη υποβάθμιση του ρόλου τους. Αυτοί για μένα είναι οι νέοι νοσοκομειακοί γιατροί και σε αυτούς βγάζω το καπέλο, που αντέχουν ακόμη πολλοί να εργάζονται 70 και πλέον ώρες και κάποιοι από αυτούς, χωρίς καθόλου διακοπές.

Διαφωνώ στο ότι δεν είναι επάγγελμα και είναι λειτούργημα. Οταν βιοπορίζεσαι απο μία εργασία, όταν τα κριτήρια είναι γενικά για να εξασκήσεις το επάγγελμα και όχι ειδικά και όταν απεργείς, πιέζεις για τις οικονομικές σου είναι επάγγελμα.
Την οικονομική τους αναβάθμιση. Μην ξεχνούμε ότι μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1980 οι εκπαιδευτικοί είχαν περισσότερο έργο να επιτελέσουν, αλλά πληρώνονταν περισσότερο από τους δημόσιους υπαλλήλους γραφείου εκτός από τα ειδικά μισθολόγια). Από την εποχή που ο Γεώργιος Παπανδρέου του Ανδρέα έγινε υπουργός Παιδείας, αντί των οικονομικών απολαβών επιλέχθηκε η λύση της μείωσης ωραρίου και της ελαχιστοποίησης των καθηκόντων. Κακώς... Παραδόξως οι υπάλληλοι του ΥΠΕΠΘ αμοίβονται με 117 ευρώ κατά μέσο όρο περισσότερο από τους εκπαιδευτικούς
Συμφωνώ απόλυτα. Λύσε προβλήματα και απαίτησε. Μην βγάζεις όμως θεωρίες ότι ένα 45 λεπτο διδακτικής ώρας είναι 10 ώρες ιατρικής ώρας! ήμαρτον. Και φυσικά δεν αμείβεται λιγότερο απο τους υπόλοιπους δημόσιους υπαλλήλους.
Και να πούμε και κάποια πράγματα επιπλέον. Το 40% των εκπαιδευτικών (σε μεγαλύτερο βαθμό δάσκαλοι) εργάζεται σε διαφορετικό μέρος από τον τόπο διαμονής και μάλιστα για πολλά χρόνια. Εκπαιδευτικές περιφέρειες όπως ο νομός Ιωαννίνων, Μαγνησίας, για ορισμένες ειδικότητες απαιτούν περισσότερα από 20 χρόνια προυπηρεσίας για να μπουν οι εκπαιδευτικοί στο νομό (εδώ μιλώ για τους καθηγητές). Στο νομό Θεσσαλονίκης επίσης κάποιες ειδικότητες θέλουν περισσότερα από 20 χρόνια προυπηρεσίας. Τώρα με την άμεση τοποθέτηση των πολύτεκνων στον τόπο διαμονής, τα πράγματα χειροτερεύουν κάθε χρόνο. Αναμένεται ότι σε 3-4 χρόνια κάποιοι νομοί θα κλείσουν ως τελικοί προορισμοί. Δηλαδή για τα επόμενα 10-15 χρόνια δεν θα υπάρχει ΚΑΘΟΛΟΥ η δυνατότητα μεταθέσεων σε αυτούς τους νομούς.
Και αυτό τι σημαίνει; σκέψου πριν δηλώσεις και εξασκήσεις το επάγγελμα. Δηλαδή η επαρχία και το χωριό τι είναι Γ κατηγορίας; Σκέφτεσται να απιτήσουν οι στρατιωτικί να είναι όλοι στην Αθήνα και Θεσσαλονίκη;
Επίσης τα καθήκοντα των εκπαιδευτικών είναι αρκετά. Αν δεν τα τηρούν κάποιοι, αυτό δεν σημαίνει φίλοι μου, ότι υπάρχει πρόβλημα γενικό, αλλά προσωπικό. Δηλαδή εναπόκειται στους διευθυντές να εφαρμόσουν τα προβλεπόμενα.
Πόσο αρκετά δηλάδή; το ωράριο είναι 08:00 - 14:00 τι θα πρωτοκάνει, θα διδάξει, θa προετοιμαστεί ή θα κανει διοικητική δουλειά; Οταν όλα αυτά χωράνε μέσα σε 6 ώρες πόσο αρκετά είναι;
Βέβαια τα λάθη ξεκινάναι απο παραπάνω. Δεν μπορεί να εισάγεις κάθε χρόνο ορδές στις Ακαδημίες, στην Φυσικομαθηματική κλπ σχολές που έχουν μόνη επαγγελματική διέξοδο το δημόσιο. Κάνε προγραμματισμό και πάρε. Γιατι στις στρατιωτικές σχολές κάνει επιλογή.
Και γιατί ο δάσκαλος δεν μπορεί να δουλεύει 8ωρο; το παιδί πως μπορεί ημερησίως να κάνει όσες ώρες κάνει ο δάσκαλος, και επιπλέον Αγγλικά, μουσική, μπαλέτο κλπ;
Δεν νομίζω ότι είναι κανείς εναντίον των εκπαιδευτικών και ούτε θέλει κανείς οι εκπαιδευτικοί να πεινάνε. Ομως μέχρι εκεί, έχουν και αυτοί τον ρόλο τους στην κοινωνία, τις υποχρεώσεις και τις δικαιώματά τους. Σύμφωνα με τα ισχύοντα στην Ελλάδα δεν είναι αδικημένοι και τελικά δεν γυρίζει ο κόσμος ολόκληρος γύρω απο τον εκπαιδευτικό. Αυτό είναι που προκαλεί. Και τελικά όταν λέμε παιδεία δεν εννοούμε τον δάσκαλο, τον καθηγητή και τον καθηγητή πανεπιστημίου, αλλά το έργο που πρέπει να παραχθεί. Και όταν λέμε το 5% του ΑΕΠ δεν εννοούμε να πάει στους μισθούς των εκπαιδευτικών.
Μερικές φορές ειλικρινά έίμαστε φαιδροί. Ο κάθε δάσκαλος έχει και μία αίθουσα που κάνει μάθημα στην τάξη του, στις 1¨20 ή 1¨45 τα παιδιά σχολάνε. Δεν μπορεί ο καθηγητής να εργαστεί στην αίθουσα;
Δεν άκουσα στις διεκδικήσεις να υπάρχει αίτημα ώστε το παιδί να κάνει αγγλικά, γαλλικά, μπαλλέτο, ζωγραφική, γυμναστική κλπ κανονικά ώστε να πάρι πτυχίο και να απαλλάξει και τον οικογενειακό κουρβανά απο εξτρα έξοδα. Και μην θεωρήσουμε ότι τα πασαλλείματα που γίνονται σήμερα, ίσα ίσα για το πρόβλημα της ανεργίας και να έχουμε κόσμο να κάνει απεργία λύνει το πρόβλημα; όπως και με την ολυμπιακή παιδεία ή τα αγγλικά ή την γυμναστική;

Περί πιστοποιήσεων, διπλωμάτων και επιτυχίας του ιδιωτικού τομέα στην απόκτηση τους.

Έχω δουλέψει και σε φροντιστήριο και σε ιδιωτικό Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης.

Και στα φροντιστήρια και τα ΚΕΚ, ΙΕΚ κλπ και στα σχολεία το διδακτικό προσωπικό προέρχεται από την ίδια δεξαμενή.

Οι περισσότεροι μαθητές που πάνε στο φροντιστήριο ενδιαφέρονται για να προχωρήσουν (ποιος μας λέει τι ποσοστό αυτών θα κατάφερναν να προχωρήσουν και χωρίς το φροντιστήριο;), στο σχολείο πάνε πολλοί μαθητές μόνο και μόνο επειδή τους στέλνουν με το ζόρι οι γονείς τους ή για να πάρουν το χαρτί.

Το φροντιστήριο είναι και μια καλή δικαιολογία για ορισμένους γονείς που δεν ασχολούνται με τα παιδιά τους, για να λένε "Εγώ, έκανα το χρέος μου".

Στο φροντιστήριο τα τμήματα είναι πολύ μικρά. Στα σχολεία είναι 25-30 μαθητών.

Στο φροντιστήριο τα τμήματα είναι ομοιογενή όσον αφορά την επίδοση των μαθητών, στα σχολεία δε γίνεται να είναι.

Στο φροντιστήριο μπορείς να διώξεις όποιο μαθητή είναι αδιάφορος ή κάνει φασαρία. Στο σχολείο δε γίνεται.

Στο φροντιστήριο μπορείς να δουλεύεις μόνο με τους καλούς μαθητές αδιαφορώντας για τους υπόλοιπους. Στο σχολείο είσαι υποχρεωμένος να δουλεύεις με όλους.

Στο σχολείο έχουν δικαίωμα να πάνε όλοι οι Έλληνες πολίτες δωρεάν. Και μπορούν να περάσουν οπουδήποτε χωρίς 1 ώρα ιδιαίτερο. (Μαθητής του δημόσιου σχολείου της Σύμης που τελείωσα πήρε το 1ο Πανελλήνιο βραβείο στο διαγωνισμό Χημείας. Έγινε Φυσικός, έκανε μεταπτυχιακό και τώρα είναι διορισμένος σε σχολείο. Δεν έκανε ποτέ του ιδιαίτερα). Στο φροντιστήριο μπορούν να πάνε όσοι έχουν οι γονείς τους λεφτά.

Το φροντιστήριο το ενδιαφέρει η απόκτηση δεξιοτήτων για την απόκτηση πιστοποιήσεων και την επιτυχία στις εξετάσεις γιατί έτσι αποκτά φήμη. Έτσι μετριέται η επιτυχία του. Το σχολείο το ενδιαφέρει η μόρφωση και η παιδεία όλων των μαθητών. Γνωστός μου μαθητής 12 χρονών πήρε proficiency χωρίς να μπορεί να μιλήσει δυο προτάσεις Αγγλικά και ECDL χωρίς να γνωρίζει τις μαθηματικές έννοιες που δουλεύει στο Excel, και χωρίς να έχει ιδέα από θεωρία βάσεων δεδομένων (άριστα στην Access). Δε χρειάζονται αφομοιωμένες γνώσεις. Μόνο να παπαγαλίσεις όλες τις ασκήσεις. Εσείς πιστεύετε ότι αυτά τα τυποποιημένα τεστ και οι πιστοποιήσεις ανταποκρίνονται σε πραγματικές γνώσεις; Οι διαγωνιζόμενοι στο ECDL και το IT Skills έχουν ποσοστό επιτυχίας πάνω από 90%. Γιατί; Επειδή γίνεται καλή δουλειά στα φροντιστήρια; Η μήπως γιατί οι επιτηρητές είναι αυτοί που έχουν τις σχολές (μέσα στις οποίες γίνονται και οι εξετάσεις), αυτοί που διδάσκουν εκεί και ο περίγυρος τους; Όσο περισσότεροι οιο εξεταζόμενοι, τόσο περισσότερα τα έσοδα. Πως θα τραβήξουμε περισσότερους εξεταζόμενους στις σχολές; Διαφημίζοντας τα εξωπραγματικά ποσοστά επιτυχίας (εμμέσως εννούμε, έλα να μας πληρώσεις για να πάρεις το χαρτάκι σου στα σίγουρα). Για μένα αυτές οι πιστοποιήσεις δεν αξίζουν τίποτα απολύτως. Είναι μόνο για να κάνουν κόντρα οι μαμάδες ποιανής ο γυιός το πήρε σε ποιο μικρή ηλικία.

Last edited:
Διαφωνώ στο ότι δεν είναι επάγγελμα και είναι λειτούργημα. Οταν βιοπορίζεσαι απο μία εργασία, όταν τα κριτήρια είναι γενικά για να εξασκήσεις το επάγγελμα και όχι ειδικά και όταν απεργείς, πιέζεις για τις οικονομικές σου είναι επάγγελμα.

Και εγώ διαφωνώ σε αυτό και θεωρώ ότι πρόκειται για επάγγελμα, αλλά δεν βλέπω να αλλάζει στάση ούτε το Υπουργείο, ούτε και η κοινωνία απέναντι σε αυτό. Και για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους φέτος Μεγάλη Παρασκευή γύρω στις 18.00 μου ήλθε με e-mail πτυχιακή εργασία. Ακολούθησε μια σειρά τηλεφωνημάτων από γονείς, γνωστούς, και συνεργάτη βουλευτή, για να διορθώσω την εργασία το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής, ώστε να είναι έτοιμες οι διορθώσεις το Μεγάλο Σάββατο το πρωί (βολεύονταν όμως και το μεσημέρι) ώστε να προλάβουν να ετοιμαστούν για την ορκωμοσία στις 18/4. Η αιτιολογία ήταν ότι κάνω λειτούργημα και όχι επάγγελμα, επομένως κάτσε και διόρθωνε. Το έκανα... όμως η εργασία ήταν κακή (στη μεθοδολογία και στη χρήση των πηγών) και βαθμολογήθηκε με 5. Τώρα δέχομαι άλλα τηλεφωνήματα (μέχρι στιγμής έχω 17) για να λειτουργήσω ως παιδαγωγός και να αλλάξω το βαθμό. Διότι η κοπέλα ΔΕΝ δέχεται να κάνει τις αλλαγές που απαιτούνται. Έχω σήμερα 2 ραντεβού στο σπίτι με τη μητέρα και κάποιον συνεργάτη βουλευτή (...) για να συνεργαστώ καλώς όπως μου είπαν.

Τυπικά Βαγγέλη (με όσα θεωρείς ως μέσο όρο) είχα κλείσει το μαγαζί από την Παρασκευή πριν των Βαίων και θα έπρεπε να το ανοίξω σε 18 ημέρες. Όμως πήγα 2 φορές στο γραφείο (στη Φλώρινα μην το ξεχνούμε) δέχομαι κανονικά φοιτητές στη Θεσσαλονίκη, έδωσα συστατικές επιστολές, θα κατεβώ στην Αθήνα την τρίτη Για συνεργασία με το http://keni-tpei-panteion.blogspot.com/2007/01/blog-post_6761.html και πάει λέγοντας.

Φυσικά το βράδυ (όχι όλα τα βράδια όμως) κρατώ τα παιδιά, διότι η γυναίκα μου πηγαίνει στη Δημοτική Βιβλιοθήκη για να ψάξει τα νέα παράλληλα κείμενα για τα Κείμενα Νεοελληνικής Λογοτεχνίας του Γυμνασίου, αφού αρνείται να χρησιμοποιήσει τα λυσάρια. Και την Πέμπτη που θα γυρίσω από την Αθήνα, θα πρέπει να είμαι πίσω στις 12.00, διότι έχουν την τρίτη συνάντηση με την ομάδα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης για την επόμενη εκδρομή που θα γίνει στους Κορυσχάδες, Μεγάλο Χωριό (υπόψη ότι η εργασία της αυτή είναι πέραν του ωραρίου διδασκαλίας και ότι οι εκδρομές πραγματοποιούνται εκτός των ημερών και ωρών διδασκαλάις των παιδιών).

Όπως βλέπεις εγώ είμαι στην Εκπαίδευση, αλλά αυτό που βιώνω απέχει πολύ από αυτό που εσύ περιγράφεις. Και χαίρομαι πολύ που είμαι στην Εκπαίδευση και δεν μεμψιμοιρώ καθόλου γι αυτό. Αντιθέτως χαίρομαι.

ΥΣΤ. Και από ότι βλέπω κι εκτιμώ, και ο κύριος Αντώνογλου δεν αρκείται στο τόσες ώρες μάθημα στην τάξη και μετά αραλίκι, αλλά μετέχει σε ομάδες εργασίας, σε ερευνητικά ταξίδια, κλπ.

Μα είπα πάντα υπάρχουν οι εξαιρέσεις για να επιβεβαιώνεται ο κανόνας. Πόσοι συνάδελφοί σου το έκαναν αυτό; Εγώ ειλικρινά δεν θα το έκανα αυτό γιατί μπήκε βουλευτής στην μέση (απο τους οποίους δεν έχω κανένα σε εκτίμηση).
Ειδικά την βαθμολογία δεν θα την άλλαζα με τίποτα.

Μα είπα πάντα υπάρχουν οι εξαιρέσεις για να επιβεβαιώνεται ο κανόνας. Πόσοι συνάδελφοί σου το έκαναν αυτό; Εγώ ειλικρινά δεν θα το έκανα αυτό γιατί μπήκε βουλευτής στην μέση (απο τους οποίους δεν έχω κανένα σε εκτίμηση).
Ειδικά την βαθμολογία δεν θα την άλλαζα με τίποτα.

Ούτε εγώ πρόκειται να την αλλάξω, αν δεν γίνουν διορθώσεις. θα συναντηθώ όμως με τους γονείς. Πάντως είναι περισσότεροι οι συνάδελφοι που λειτουργούν με αυτό τον τρόπο, καθώς πήρα σήμερα 3 e-mails από συναδέλφους όχι με ευχές, αλλά για δουλειά και (το χειρότερο) υπενθύμιση από την Πρυτανεία ότι λήγουν κάποιες προθεσμίες την Πέμπτη.

Μερικα σχολια και διευκρινησεις.

1. Μου ειναι παντελως αδιαφορο το ποσο δουλευει ο καθε καθηγητης. Αυτο που με ενδιαφερει ειναι το να γινεται σωστο και επαρκες μαθημα σε ολες τις βαθμιδες της εκπαιδευσης. Αυτο που με διαολιζει ομως ειναι το να κανει καποιος πως δεν καταλαβαινει την ιδιαιτεροτητα των χαμενων παραδοσεων. Μια γενιά μαθητων εχασε φετος μια ολοκληρη χρονια. Ποιος θα τους δωσει πισω τη γνωση που δεν ελαβαν? Μηπως ειναι σημαντικότερες οι διακοπες του Πασχα? Ας μη συνεχισω τις ηλιθειες ερωτησεις, ετσι?

2. Κυριε Βλασιδη, τα παραδειγματα δε λενε τιποτα, μιας και ολοι θα μπορουσαμε να παραθεσουμε πολλα. Ειναι γεγονος πως οποιος θελει να ξεστραβωσει τους μαθητες του εχει τη δυνατοτητα να το κανει. Σας συγχαιρω για τη σταση που τηρειτε στην εκπαιδευτικη διαδικασια αλλα μαλλον ανηκετε στη μειοψηφία. Επισης, νομιζω πως εχετε το επιπεδο να καταλαβετε πως κανεις δεν επιτίθεται σε κανεναν σε προσωπικο επιπεδο. Αν πω πως οι καθηγητες ειναι αρχιτεμπελιδες, δε νομιζω πως θα προσβληθειτε εσεις προσωπικα, μιας και ο χαρακτηρισμος δε θα σας αγγιξει.

3. Υπαρχει συγκριση της δουλειας του καθενος απο εμας με αυτης των πιλότων των μαχητικων αεροσκαφων? Αυτοι επρεπε να περνουν 10000 το μηνα για αυτο που κανουν.

4. Φυσικα και οι απολαβες δεν πρεπει να ειναι συναστηση μονο των ωρων απασχολησης. Μη μας λετε ομως πως δεν προλαβαίνετε ή πως ειστε πιεσμενοι. Υπαρχουν και καποιοι που ζοριζοντε πραγματικα εκει εξω. Η γυναικα μου καθε μερα στις 5 το απογευμα ξυπναει απο τον μεσημεριανό της υπνο, την ωρα που οι φιλες της, οπως και εγω, δεν ξερουμε ακομα τι ωρα θα φυγουμε απο τη δουλεια μας. Οπως ισως καταλαβατε, ειναι Δ.Υ.

Last edited:
Για μένα δεν είναι ποσοτικό το θέμα ,αλλά ποιοτικό.Σαφώς και να έχουν οι εκπαιδευτικοί ικανοποιητικότατες αμοιβές.
Ομως ,πότε η Δ.Ο.Ε.ή άλλοι σύλλογοι εκπαιδευτικών εξέφρασαν γνώμη ουσιαστική και εμπεριστατωμένη περί τής ποιότητας ,τού είδους και τού στόχου τής διδασκαλίας?Aπ´όσο μπορώ να γνωρίζω ,απο το 1981 και μετά κρύβονταν τα συνδικαλιστικά όργανα πίσω απο την εκάστοτε εξουσία.
Ποτε εκφράστηκε γνώμη περί δεκαπενταμελών συμβουλίων τών μαθητών και τού ρόλου τους??
Παλιότερα είχε επικρατήσει για ένα διάστημα η ´χαλαρή´βαθμολόγηση τών ´κακών ´μαθητών για να μην τούς δημιουργηθούν ´ψυχολογικά προβλήματα´.Ειχε εφαρμοστεί αδιαμαρτύρητα αυτή η ´παιδαγωγική ´μπούρδα τής πρός τα κάτω ισοπέδωσης ,ναί ή όχι???
Πότε αντέδρασαν τα ´όργανα´σε θέματα γλώσσας???Πάντα χειροκροτούσαν την ευκολία και την απλοποίηση ,δήθεν για το ´καλό´τών παιδιών.
Ποτε αντέδρασαν σε δήθεν ´προοδευτικές ´αλλαγές που στην ουσία διέλυσαν οποιαδήποτε μορφή οριοθέτησης στούς ρόλους καθηγητών -μαθητών??Ρίξτε μιά ματιά στίς λεγόμενες ´εκπαιδευτικές εκδρομές´,στούς λεγόμενους ´φίλους καθηγητές με τα παιδιά´κ.ο.κ.
Για μένα όλη η εκπαιδευτική κοινότητα έχει μεγάλες ευθύνες στην απαξίωση τής παιδείας ως δημοσίου αγαθού και κυρίως όσοι κόπτονται περί τής δημόσιας παιδείας.Ουδέποτε την προστατευσαν ή την φρόντισαν επί τής ουσίας αλλά την χρησιμοποίησαν μόνον σε οικονομίστικο επίπεδο.
Φυσικά υπάρχουν και φωτεινές μειοψηφίες ,αλλά χάνονται στον ορυμαγδό τής αδιαφορης πλειοψηφίας.
Οσο όμως δεν αναπτύσσεται πανεκπαιδευτικό κίνημα για θέματα ουσίας ,η παιδεία θά χωλαίνει και δεν θα φταίνει γι´αυτό οι πολυπληθείς τάξεις μόνον..

Πέτρο, συμπάθα με, αλλά οι συλλήβδην απαξιωτικοί χαρακτηρισμοί προφανώς προσβάλλουν: Με ποια λογική διεκδικούμε το δικαίωμα να βρίζουμε μια ολόκληρη κατηγορία ανρθώπων, απαιτώντας την υπομονή και την άτεγκτη ηθική των εξαιρέσεων να συνεχίσουν να διατηρούν την ποιότητα του έργου τους;

Οι γενικεύσεις όχι μόνο δεν ευαισθητοποιούν τους αναίσθητους, αλλά αποθαρρύνουν και τους καλούς! Αν θέλουμε να κάνουμε κάτι θετικό, πρέπει να κάνουμε έμπρακτο διαχωρισμό. Αν δεν ξεχωρίσουμε τους αξιόλογους, τι πρότυπο θα αντιπαραβάλλουμε στους απαράδεκτους; Εγώ, ως φορολογούμενος, δεν απαιτώ να βγάλουν το σκασμό οι καθηγητές επειδή το 20, το 50 ή το 80% εξ αυτών παρασιτεί. Απαιτώ να βρεθούν οι υπόλοιποι και τα χρήματά μου να δοθούν μόνο σε αυτούς.

Πέτρο, συμπάθα με, αλλά οι συλλήβδην απαξιωτικοί χαρακτηρισμοί προφανώς προσβάλλουν: Με ποια λογική διεκδικούμε το δικαίωμα να βρίζουμε μια ολόκληρη κατηγορία ανρθώπων, απαιτώντας την υπομονή και την άτεγκτη ηθική των εξαιρέσεων να συνεχίσουν να διατηρούν την ποιότητα του έργου τους;

Σε ποιους "συλληβδην απαξιωτικους χαρακτηρισμους" αναφερεσαι? δε νομιζω πως εχω χαρακτηρισει κανεναν, αν και εχω κρατηθει με νυχια και με δοντια.

Οι γενικεύσεις όχι μόνο δεν ευαισθητοποιούν τους αναίσθητους, αλλά αποθαρρύνουν και τους καλούς! Αν θέλουμε να κάνουμε κάτι θετικό, πρέπει να κάνουμε έμπρακτο διαχωρισμό.

απο το στομα σου και στων αρμοδιων τα αυτια! για πες ομως σε κανεναν Δ.Υ. πως θα αρχισει να βαθμολογειται? μονο οι καλοι θα το θελουν, αλλα δε θα τους περασει. ζουμε στη δικτατορια των μετριων εως κακων, γενικα*. καθηγητες πανεπιστημιου και δεν τους βρισκεις να σου λυσουν μια απορια και θα κατσουν να τους κρινεις κιολας? τη γη αναποδα θα φερουν.

Αν δεν ξεχωρίσουμε τους αξιόλογους, τι πρότυπο θα αντιπαραβάλλουμε στους απαράδεκτους; Εγώ, ως φορολογούμενος, δεν απαιτώ να βγάλουν το σκασμό οι καθηγητές επειδή το 20, το 50 ή το 80% εξ αυτών παρασιτεί. Απαιτώ να βρεθούν οι υπόλοιποι και τα χρήματά μου να δοθούν μόνο σε αυτούς.

κι εγω το ιδιο θα ηθελα. ο καθηγητης που θα ξεστραβωνε τα καλοπαιδα μας θα επρεπε να βγαζει τουλαχιστον 2000. οχι ομως να ισχυριζεται καποιος πως δεν τρεχει τιποτα που χαθηκαν εκπαιδευτικες χρονιες και το αραλικι να συνεχιζει να εχει προτεραιοτητα. αυτο δεν το χωραει ο νους μου.

*ασχετο. μπαινει προχτες στο αμαξι μου ενας φιλος μου, για 5 λεπτα. εκεινη την ωρα ακουγα ενα τζαζ cd και επειδη μπηκε το ειχα χαμηλωσει αρκετα. παρολα αυτα μου λεει "αυτη η τζαζ ρε παιδι μου, δεν ακουγεται με τιιιποτα!". ο φιλος μου ειναι 20 χρονια dj και τρεχουν διαφοροι και τον ρωτουν σχετικα με μουσικη κτλ...

Last edited:
Παρακολουθώ με μεγάλη απορία τίς γελοιότητες που συμβαίνουν στά Πανεπιστήμια όπου φοιτητές αρνούνται τήν Καθολική Ψηφοφορία τών Σπουδαστών γιά τίς Πρυτανικές Εκλογές...
Ενα μέτρο πού θα έπρεπε να υποστηριχτεί απο όλους τούς φοιτητές προσκρούει στόν δογματισμό μειοψηφιών που απ´ότι φαίνεται σχετίζονται άμεσα με Τμήμα τού Καθηγητικού Κατεστημένου...
Το ακόμα πιό ατυχές είναι πού οι φοιτητικές παραταξεις τής λεγόμενης Αριστεράς εναντιώνονται στο Δημοκρατικό αυτό μέτρο...
Και μάλιστα απορώ πού αντιτίθενται και αυτοί πού πάντα φώναζαν υπέρ τής αυτονομίας τών φοιτητικών παρατάξεων(βλεπε Νεολαια ΣΥΝ).
Φαινεται τελικά οτι η ´αυτονομία´βολεύει μόνον όταν το φοιτητικό κίνημα ελέγχεται απο τά ´παιδιά´.
Τιμητική εξαίρεση στήν απαράδεκτη στάση τών Φοιτητικών Παρατάξεων τής Αριστεράς αλλά και όσων τούς στηρίζουν είναι ο Μ.Παπαγιαννάκης ο οποίος έκανε μιά αξιομνημόνευτη δήλωση:'«Μας ανησυχεί το γεγονός ότι η καθολική ψηφοφορία των φοιτητών, πάγιο προοδευτικό αίτημα, μπαίνει στη μέγκενη της τυφλής άρνησης», τονίζει με ανακοίνωσή της η «ΑΡιστερά ΣΗμερα», που υπογράφει ο πρόεδρός της, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μιχάλης Παπαγιαννάκης. Σύμφωνα με την ΑΡΣΗ, αυτό σημαίνει ότι «αντί να τεθεί το ζήτημα της πραγματικής συμμετοχής των φοιτητών, προβάλλεται ως μείζων αντιστασιακή διεκδίκηση η ακατανόητη επιστροφή στο σύστημα των διορισμένων αντιπροσώπων. Μόνο το δημόσιο πανεπιστήμιο θα πληγεί αν οι εκλογικές διαδικασίες διαβρωθούν με πονηριές που θίγουν το κύρος των νέων οργάνων. Και θα πληγεί πολύ σοβαρά, με απρόβλεπτες συνέπειες, αν ακυρωθούν οι εκλογές με βίαιες ενέργειες, όπως η απαγωγή της κάλπης ή οι καταλήψεις. Οσοι το αποτολμήσουν θα χτυπήσουν το κεφάλι τους στον τοίχο, με μόνο αποτέλεσμα την ενεργοποίηση των συντηρητικών αντανακλαστικών της κοινωνίας».
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 19/05/2008

Re: Απάντηση: Τι γινεται με την παιδεια?

Το ακόμα πιό ατυχές είναι πού οι φοιτητικές παραταξεις τής λεγόμενης Αριστεράς εναντιώνονται στο Δημοκρατικό αυτό μέτρο...
Και μάλιστα απορώ πού αντιτίθενται και αυτοί πού πάντα φώναζαν υπέρ τής αυτονομίας τών φοιτητικών παρατάξεων(βλεπε Νεολαια ΣΥΝ).
Φαινεται τελικά οτι η ´αυτονομία´βολεύει μόνον όταν το φοιτητικό κίνημα ελέγχεται απο τά ´παιδιά´.

Σπύρο δυστυχώς θα πρέπει να σου πω ότι από πέρσι που έγινε όλο αυτό το πανηγύρι με την αναθεώρηση του 16, οι αριστερές παρατάξεις έδειξαν τέτοια δείγματα τραμπουκισμού και φασισμού που τελικά αρχισα να αμφιβάλω αν όντως εξακολουθούν να πρεσβεύουν τη δημοκρατία.
Έζησα στο ΕΜΠ απίστευτα σκηνικά, με αποκορύφωμα το με το ζόρι κλείσιμο της σχολής από διάφορους "μουσάτους" τη στιγμή που είχε αποφασιστεί ότι τα μαθήματα θα διεξαχθούν κανονικά. Όλη αυτή η κατάσταση με έκανε προσωπικά αν και ιδεολογικά ανήκω στο χώρο της Αριστεράς, να αποστασιοποιηθώ ΠΛΗΡΩΣ από αυτό το χάλι.
Το αστείο της υπόθεσης είναι ότι οι φοιτητές ως σύνολο δεν τρώνε κουτόχορτο, και τους μαύρισαν στις εκλογές, με αποτέλεσμα να ισχυροποιηθεί η δαπ. Έτσι για μια ακόμη φορά, η αυτοαποκαλούμενη εν τέλει "Αριστερά" δουλεύει για την Κυβέρνηση. Στο τέλος θα τους στέλνουν ευχαριστήρια καλάθια με ποτά... (το'πε κι ο Χέρι -χέρι άλλωστε)

Α ρε Ελλαδίτσα... τι άλλο θα δούμε πια σ'αυτή τη χώρα..

Τιποτε δεν θα δουμε, τιποτα διαφορετικο απο αυτο που βλεπουμε τωρα.

Απλα , οι περισσοτεροι φοιτητες εχουν συνειδητοποιησει οτι δεν ελεγχουν το παρον και μελλον των σπουδων τους, και σαφως χανουν το ενα εξαμηνο μετα το αλλο.

Ολα αυτα τα ατομα που αυτοχαρακτηριζονται "αριστερα προοδευτικα" εμφανιζουν το φοβητρο των ιδιωτικων πανεπιστημιων για να καλυψουν την δικη τους τεμπελια, το δικο τους οπισθοδρομικο οραμα. Θελουν να διατηρησουν την βολικη γι αυτους κατασταση οπως ειναι, διοτι οι ιδιοι δεν θελουν να προσπαθησουν για κατι παραπανω.

Αν αυτοι λεγονται προοδευτικοι.....

Τα παιδια λυπαμαι, αυτα τα παιδια που θελουν να κανουν κατι στη ζωη τους και βλεπουν καποιους να τους καταστρεφουν τα καλυτερα τους χρονια παιζοντας παιχνιδια στη πλατη τους.

Εδω δεν ισχυει οτι "στους τυφλους βασιλευει ο μονοφθαλμος" αλλα οτι "αν στους τυφλους υπαρχει ενας μονοφθαλμος, πρεπει να του βγαλουμε και το αλλο ματι για να μην διαφερει απο εμας τους τυφλους"

Υ.Γ.1. Συγχωρηστε μου το θυμο, ενιοτε κανω και εγω τις (λεκτικες) επαναστασεις μου

Υ.Γ.2. Ενα ασχετο και εγω :Δασκαλα σε δημοτικο, εβαλε τα παιδια να κλινουν το ρημα....:drummer::drummer::drummer:..... : Σωταρω

Last edited:
Υ.Γ.2. Ενα ασχετο και εγω :Δασκαλα σε δημοτικο, εβαλε τα παιδια να κλινουν το ρημα....:drummer::drummer::drummer:..... : Σωταρω

πού είναι το περίεργο; τα βιβλία του δημοτικού βρίθουν από συνταγές μαγειρικής ...
icon6.gif

Μήπως όμως πρέπει και οι πλειοψηφίες να κάνουν και τη δική τους επανάσταση? Την "αντικατάληψη" (Συγγνώμη γιά το νεολογισμό). Μήπως πρέπει επιτέλους να αντιδράσουμε όλοι στη δικτατορία των ολίγων κάτω του μετρίου?
Και μην ακούω πιά αυτή τη μπουρδολογία περί βολεμένης κυβέρνησης με τη συγκεκριμένη κατάσταση. Τι δηλαδή μπορεί να κάνει όχι απαραίτητα η κυβέρνηση αλλά οι διοικούντες τα ΑΕΙ? Να ανοίξουν τις πύλες στην αστυνομία να διώξει τους άσχετους καταληψίες? Μετά θα τους δούμε κρεμασμένους στο Σύνταγμα όλους. Ούτε κι αυτή τη μπούρδα ότι κακώς μίλησε ο υπουργός παιδείας γιά ιδιωτικά ΑΕΙ και έριξε λάδι στη φωτιά. Λες και αυτό ήταν που τους ώθησε σε κατάληψη. Μάλλον δε πρέπει να μιλάνε οι υπουργοί αν δε πάρουν την άδεια των ΜΜΕ.
Οι μόνοι που βολεύονται είναι τα ΜΜΕ. Γεμίζουν άκοπα τις ώρες του προγράμματος με μπουρδολόγους ειδικούς.

Αν έχω καταλάβει καλά, οι φοιτητές αντιδρούν στον Νόμο Πλαίσιο, όχι στην καθολική ψηφοφορία. Οποιαδήποτε χρονική σύμπτωση με την πρώτη εφαρμογή της τελευταίας είναι εντελώς συμπτωματική.

Τελικά και ο ανθός της νεολαίας κοιμάται τον ύπνο του δικαίου, όπως ακριβώς και οι μεγαλύτεροί τους.

Βολέυονται τα κόμματα, οι κυβερνήσεις , μερίδες προνομιούχων φοιτητών - κομματόσκυλων και μερίδα καθηγητών.

Μέσα στο πανεπιστήμιο υπάρχει κατεστημένο που υποστηρίζεται και απο την πλευρά των καθηγητών ( όχι όλων φυσικά ) και απο την πλευρά των φοιτητών που έχουν "θέσεις" στις παρατάξεις.

Μόνο όσοι είναι στο πανεπιστήμιο τώρα κι έχουν περάσει διακριτικά μέσα απο κόμματα και καταστάσεις μπορούν να έχουν μια πλήρη εικόνα του τί γινεται και τι είδους πολίτες - ψηφοφόρους θέλουν τα κόμματα ,στα πανεπιστήμια, να προετοιμάσουν.

Όπως επίσης και τι είδους διοίκηση ασκείται ήδη στα Α.Ε.Ι. Ποια άτομα προωθούνται , ποια άτομα περνάνε μαθήματα νύχτα χωρίς να εμφανίζονται σε μαθήματα ή εξεταστικές, απλά πουλώντας πολιτική του "party" και της "εκδρομής" στα τραπεζάκια.

Αν δεν δημιουργηθούν ανεξάρτητα ομάδες φοιτητών με κύριο μέλημα την βελτίωση του πανεπιστημίου σε όλα τα επίπεδα, με μαζικότητα και δυνατότητα άσκησης πίεσης προς όλες τις κατευθύνσεις, θα συνεχίσουμε να ασχολούμαστε με τον πόλεμο στο Ιρακ , τους Τσετσένους , το πετρέλαιο , κτλ κτλ...πράγματα που πιστεύω μπορεί να ασχοληθεί και η υπόλοιπη κοινωνία.

Δυστυχώς είναι είναι σύστημα που δουλέυει καλά.
Δώσε 10 φορές το ίδιο μάθημα για να κοπείς με 4. Έλα στην τάδε παράταξη, κόλλα μερικές αφίσες, φέρε κι άλλα ατομα και μη σε νοιάζει για τα μαθήματα κάτι θα κάνουμε.

Και τι θα κάνει ο άλλος ; Θα πεί ας τελειώσω εγώ και τι με νοιάζει.....
Και άλλοι κάνουν 8 και 10 χρόνια σπουδές , επειδή πρέπει να δουλέυουν παράλληλα και επειδή δεν συμβιβάζονται με την κατάσταση που ισχύει.
Αυτή είναι η Ελλάδα και την βιώνεις παντού.
Και θα παρακαλούσα να μην αρχίσουν σχόλια περι τσουβαλιάσματος και γενικευμένων χαρακτηρισμών , γιατί σαφώς και υπάρχουν και αξιόλογοι και τιμιότατοι άνθρωποι μέσα στα πανεπιστήμια που δίνουν το δικό τους αγώνα...αλλά δυστυχώς είναι μόνοι τους.

Προσθήκη: Λευτέρη πως να μην κοιμάται, όταν ψηφίζει με κριτίριο ποια παράταξη κάνει τα καλύτερα πάρτυ ή τις καλύτερες εκδρομές ή ποια παράταξη θα μας περάσει κανένα μάθημα.

Last edited:
Δυστυχώς, αυτά που περιγράφει ο Τάσος στο προηγούμενο πόστ είναι η πραγματικότητα.
Να προσθέσω ότι ένα μεγάλο ποσοστό φοιτητών,βρίσκονται σε λάθος σχολή,ή βρίσκονται εκεί για διάφορους άσχετους με τις σπουδές λόγους(αναβολή, αφισοκόληση,κλπ).
Από την άλλη, δεν μπορούμε να μην επιτρέπουμε στους φοιτητές, ό,τι κι αν πρεσβεύουν, ν´διεκδικούν και να συνδικαλίζονται.Βέβαια, όταν τα κριτήρια για το ποια παράταξη θα ακολουθήσουμε εξαρτώνται από ποιός κάνει τα πιό ωραία πάρτι,θέτουμε τις βάσεις για ένα σάπιο κοινωνικό σύστημα.
Απαντώτας σε παλιότερο σχόλιο (του Bios νομίζω) σαφώς και υπάρχουν καλοί δάσκαλοι σε δημόσια σχολεία(σε όλες τις βαθμίδες).Άλλες φορές εμποδίζονται από τις κλίκες (ναι υπάρχουν κι αυτές) να κάνουν σωστά τη δουλειά τους, και άλλες ακούν τη φράση "είσαι νέος/α ακόμη"υπονοώντας ότι δεν υπάρχει περίπτωση να μην γίνουν μέρος του συστήματος.

Να προσθέσω κάτι τελευταίο:Με όλα αυτά, η εμπιστοσύνη στον κλάδο των δασκάλων έχει χαθεί, με αποτέλεσμα οι ίδιοι οι γονείς να κατηγορούν τους δασκάλους των παιδιών τους μπροστά τους.Φυσικά, αυτό υιοθετείται από τα παιδιά, και σε περίπτωση σύγκρουσης, πέφτουν μπουνιές στους δασκάλους για το παραμικρό.Δεν είναι λογικό να ακολουθείται η λογική "που να μπλέκω τώρα;"