Tι παραλάβαμε σήμερα..

Ίσως κάτι τέτοιο χρειάζεσαι.
Quick connector.
Απλά πρέπει να ανοίξεις μια τρύπα στην κάθε πλευρά του προφίλ για να μπαίνει το βαρελάκι

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Τα site που έβαλα είναι ενδεικτικά , και μετά από γρήγορο ψάξιμο.
Απλά τα είχα στα υπόψιν γιατί κάποια στιγμή είχα στο μυαλό μου να κάνω κάτι τότε τα είχα βρει

Ίσως κάτι τέτοιο χρειάζεσαι.
Quick connector.
Απλά πρέπει να ανοίξεις μια τρύπα στην κάθε πλευρά του προφίλ για να μπαίνει το βαρελάκι

Πωωω, αυτό είναι τέλειο! (y)
Αυτό ακριβώς θα έλυνε το πρόβλημα και θα έκανε τα profile να είναι σαν τα πανάκριβα της Festool!
Δεν βλέπω να τα έχει για τη σειρά "20" των profile που έχω εγώ, αλλά θα το ψάξω.

Γενικά για όποιον θέλει να στήσει έναν τέτοιο οδηγό, αν πάρει profile 3060 (για παράδειγμα), και το συνδυάσει με αυτό το quick connector που βρήκες, θα είναι τέλειος. :D

Στην Ελληνική αγορά τα ψάχνουμε σαν φεράμια, αλλά θέλει ψάξιμο στα καταστήματα με είδη επιπλοποιίας και στους αλουμινάδες.
Με ενα πολύ γρήγορο ψάξιμο, αυτό ή αυτό ή αυτό με μία εύκολη προσθήκη, το φτιάχνεις.
Έχει και η WURTH αλλά δεν ξέρω αν τα φέρνει η εδώ αντιπροσωπεία. Βέβαια αν τα φέρνει, η τιμή μάλλον θα είναι εκτός ορίων.

Παρέλαβα σήμερα ένα σετάκι της GanWei που αποτελείται από διάφορα bench dogs στα 39€ από BangGood

Image624429954912727936.jpg

8 τεμάχια συνολικά.
Είναι από ατσάλι και αλουμίνιο, εξαιρετικής ποιότητας. (y)

Βγαίνουν σε 19 και σε 20mm
Αν έχετε πάγκο με τρύπες, αξίζουν τα λεφτά τους. (y):)

Παρέλαβα σήμερα ένα σετάκι της GanWei που αποτελείται από διάφορα bench dogs στα 39€ από BangGood
Αν έχετε πάγκο με τρύπες, αξίζουν τα λεφτά τους. (y):)
Νίκο μεγειά - πολύ ωραία φαίνονται. Σε τι πάγκο σκοπεύεις να τα χρησιμοποιείς;

Οκουμέ κόντρα πλακέ είναι αυτό ε; Έχεις ψάξει τι παίζει από θέμα αντοχών στις πιέσεις; (μην ξεχαρβαλώσουν οι τρύπες δηλαδή).

Οκουμέ κόντρα πλακέ είναι αυτό ε; Έχεις ψάξει τι παίζει από θέμα αντοχών στις πιέσεις; (μην ξεχαρβαλώσουν οι τρύπες δηλαδή).

ε, αν γίνουν σωστά οι τρύπες, δεν νομίζω να ξεχειλώσουν στο 25mm οκουμέ.

Νομίζω άλλωστε πως δεν τρώνε και τόσο μεγάλο ζόρι οι τρύπες. Για ακινητοποίηση τα σκέφτομαι τα bench dogs, όχι για σφιγκτήρες.

Θα δούμε ... :)

Από αυτά που χαζεύω στο ιντερνετ, οι περισσότεροι πάγκοι με τρύπες (οι ψαγμένοι) είναι από σουηδικό που είναι κι αυτό μαλακό ξύλο. Λογικά δεν θα έχεις θέμα.
Αν θες, κάνε και καμιά δοκιμή σε ένα ρετάλι με δυο τρύπες, να δεις μέχρι πόσο μπορείς να τερματίζεις το σφίξιμο χωρίς να γίνεται ζημιά.

• Like
Reactions: nikfor
Εγώ δεν έχω αντιμετωπίσει πρόβλημα, προς το παρόν τουλάχιστόν, σε κόντρα πλακέ πάχους τεσσάρων εκατοστών (2 φύλλα των 2 εκατοστών).
Κυρίως αντιμετωπίζουν πρόβλημα όσοι χρησιμοποιούν αυτούς: https://woodandshop.com/how-to-make-workbench-bench-dogs-bench-dog-holes-holdfast-holes/ επειδή τρώνε καλό κοπάνημα για να θηλυκώσουν και η γωνία που σχηματίζει το σίδερο "σπρώχνει" την τρύπα με αποτέλεσμα σιγά σιγά αυτή να ανοίγει..
Αυτό που θέλει προσοχή είναι η διάσταση να είναι ακριβώς. Και ένα χιλιοστό παραπάνω να είναι η τρύπα το bench dog θα έχει τζόγο και στην πολλή δύναμη μπορεί το κομμάτι που κρατάει να φύγει. Ειδικά όταν δουλεύεις με πλάνη. Αλλά και με σκαρπέλο ή με το ρούτερ μπορεί να δημιουργηθεί θέμα.
Αυτό που θέλει πολλή σκέψη είνα η απόσταση που θα έχουν μεταξύ τους οι τρύπες αν και όποιοι χρησιμοποιούν αυτούς που πήρε ο Νίκος που αυξομειώνεται το μήκος τους δεν θα έχουν μεγάλο πρόβλημα. Εγώ που έχω σταθερούς ορισμένες φορές έχω κάποια θεματάκια. Από την άλλη δεν μπορείς να γεμίσεις τον πάγκο με τρύπες γιατί τότε σίγουρα θα τεθεί θέμα αντοχής.

Εγώ έχω και ξύλινη μέγγενη στον πάγκο οπότε το έψαξα λίγο και οι περισσότεροι προτείνουν η απόσταση μεταξύ των οπών να είναι λίγα χιλιοστά μικρότερη από το μέγιστο άνοιγμα της μέγγενης.
Αυτό καθαρά εγκυκλοπαιδικά, στον Νίκο δεν θα χρειαστούν.

Ένα άλλο θέμα που προέκυψε χωρίς να το σκεφτώ όταν τις άνοιξα είναι οτι όταν κάνεις δουλειά η σκόνη και κυρίως το πριονίδι ή διάφορα ρινίσματα πέφτουν μέσα στα συρτάρια που είναι από κάτω. Το πρόβλημα λύθηκε πανεύκολα με την τοποθέτηση λεπτών λωρίδων ξύλου - ίσα ίσα για να μένουν μέσα στην τρύπα μέχρι να... βάλω σκούπα - αλλά ήταν κάτι που δεν το είχα σκεφθεί καθόλου όταν τις άνοιξα.

Last edited:
Εγώ δεν έχω αντιμετωπίσει πρόβλημα, προς το παρόν τουλάχιστόν, σε κόντρα πλακέ πάχους τεσσάρων εκατοστών (2 φύλλα των 2 εκατοστών).
Κυρίως αντιμετωπίζουν πρόβλημα όσοι χρησιμοποιούν αυτούς: https://woodandshop.com/how-to-make-workbench-bench-dogs-bench-dog-holes-holdfast-holes/ επειδή τρώνε καλό κοπάνημα για να θηλυκώσουν και η γωνία που σχηματίζει το σίδερο "σπρώχνει" την τρύπα με αποτέλεσμα σιγά σιγά αυτή να ανοίγει..
Αυτό που θέλει προσοχή είναι η διάσταση να είναι ακριβώς. Και ένα χιλιοστό παραπάνω να είναι η τρύπα το bench dog θα έχει τζόγο και στην πολλή δύναμη μπορεί το κομμάτι που κρατάει να φύγει. Ειδικά όταν δουλεύεις με πλάνη. Αλλά και με σκαρπέλο ή με το ρούτερ μπορεί να δημιουργηθεί θέμα.
Αυτό που θέλει πολλή σκέψη είνα η απόσταση που θα έχουν μεταξύ τους οι τρύπες αν και όποιοι χρησιμοποιούν αυτούς που πήρε ο Νίκος που αυξομειώνεται το μήκος τους δεν θα έχουν μεγάλο πρόβλημα. Εγώ που έχω σταθερούς ορισμένες φορές έχω κάποια θεματάκια. Από την άλλη δεν μπορείς να γεμίσεις τον πάγκο με τρύπες γιατί τότε σίγουρα θα τεθεί θέμα αντοχής.

Εγώ έχω και ξύλινη μέγγενη στον πάγκο οπότε το έψαξα λίγο και οι περισσότεροι προτείνουν η απόσταση μεταξύ των οπών να είναι λίγα χιλιοστά μικρότερη από το μέγιστο άνοιγμα της μέγγενης.
Αυτό καθαρά εγκυκλοπαιδικά, στον Νίκο δεν θα χρειαστούν.

Ένα άλλο θέμα που προέκυψε χωρίς να το σκεφτώ όταν τις άνοιξα είναι οτι όταν κάνεις δουλειά η σκόνη και κυρίως το πριονίδι ή διάφορα ρινίσματα πέφτουν μέσα στα συρτάρια που είναι από κάτω. Το πρόβλημα λύθηκε πανεύκολα με την τοποθέτηση λεπτών λωρίδων ξύλου - ίσα ίσα για να μένουν μέσα στην τρύπα μέχρι να... βάλω σκούπα - αλλά ήταν κάτι που δεν το είχα σκεφθεί καθόλου όταν τις άνοιξα.
με την προυποθεση οτι η επιφανεια του παγκου ειναι κανονικα επιπεδη, τοτε το θεμα της εφαρμογης μετριαζεται να τα bench dogs εχουν επιπεδη την επιφανεια που εφαπτεται εμτ ον παγκο...σκεφτειτε το σαν να βαζεις μια πολυ μεγαλη ροδελα αναμεσα...αντι να παιρνει ολο το φορτιο η τρυπα, αυτο μοιραζεται και στην επιφανεια του παγκου.
δυστυχως αυτα που πηρες δεν ειναι επιεπδα κατω

Εγώ έχω πάρει τα Low Profile Plastic Bench Dog από εδώ: https://www.fine-tools.com/spann1.html
Μια χαρά επίπεδα είναι, με το μάτι τουλάχιστον. Και ούτε φταίει που είναι από πλαστικό, είναι εντελώς άκαμπτα.
Σε μία-δύο τρύπες όμως που είναι ένα χιλιοστό μεγαλύτερο από το μέγεθος του στελέχους (20 και 19 χιλ. αντίστοιχα) στις διαγώνιες και εγκάρσιες εργασίες το ξύλο έχει την τάση να φεύγει - και μερικά μικρά κομμάτια έφυγαν - επειδή είχε έστω και αυτόν τον τζόγο και το κομμάτι σιγά σιγά γλύστραγε. Για να μπορείς να δουλέψεις σωστά και χωρίς να προσςπαθείς να μην το παρακάνεις με τη δύναμη που θα βάλεις ή να κάνεις συνέχεια διορθώσεις πρέπει τα bench dogs να πιέζουν το ξύλο (ή ότι άλλο) σε σημείο που αυτό να είναι σφηνωμένο και ακίνητο. Για να καταλάβεις, στις τρύπες των 19 χιλιοστών για να βγούν πρέπει να βάλεις μια ελάχιστη δύναμη, από τις 20άρες τα βγάζει κι ένα βρέφος.
Αυτό το ελάχιστο παίξιμιο κάνει τη διαφορά. Όχι οτι αλλιώς τα βάφεις μαύρα αλλά όταν η τρύπα είναι ακριβώς είσαι πιο άνεετος όπως και να το κάνουμε.
Και φυσικά το πρόβλημα διορθώνεται αν τυλίξεις το στέλεχος με μια ταινία μασκαρέματος, απλά λέω οτι είναι καλύτερο να ανοιχτεί τρύπα στη σωστή διάσταση.

• Like
Reactions: dk31 and nikfor
Παρακαλώ, μια γνώμη @dk31 , @ΑποστόληςΠ και όποιος άλλος ξέρει

Το γράφω εδώ μιας και και κάναμε την κουβέντα.

Οι τρύπες για τα bench dogs πειράζει να είναι λίγο χαλαρές; Δοκίμασα σε ενα σκραπ.

Δηλαδή, τρυπάω με το κάθετο ρουτερ με καλούτσικο κοπτικό 20mm και το αποτέλεσμα είναι αυτό που βλέπετε.

(δείχνει λίγο χειρότερο από όσο είναι πραγματικά :-p )

Βασικά, τα dogs είναι 19,8 περίπου και οι τρύπες που ανοίγω 20,1 περίπου.
Τι να κάνω; να προχωρήσω έτσι; :unsure:
Πάντως, στην πράξη, για σταθεροποίηση των ξύλων, δεν βλέπω να δημιουργεί πρόβλημα αυτός ο τζόγος.

Εφόσον το σκεπτικό είναι να μπαινοβγαινουν και εύκολα για να αλλάζουν θέση, κανένα πρόβλημα δεν βλέπω εγώ..
Οι δυνάμεις που θα δέχονται επίσης, δεν έχουν καμία σχέση με το ότι έχουν τζόγο

• Like
Reactions: KOSSTV and nikfor
Εγώ τα ανέφαρα πιο πάνω.
Με τα bench dogs που έχουν μακριά στελέχη δεν νομίζω να έχεις πρόβλημα. Με τα κοντά που η δουλειά τους είναι να κοντράρουν απ' ευιθείας το υλικό ισχύει - κατά τη γνώμη μου - ότι έγραψα. Παρ' όλα αυτά δεν τρέχει μια. Ταινία μασκαρέματος, μία δύο περιτυλίξεις και είσαι άρχοντας.
Πάντως το σκεπτικό δεν είναι να μπαινοβγαίνουν άνετα αλλά με λίγο ζόρι. Γι αυτό και τα μαγαζιά προτείνουν οι τρύπες να ανοοίγονται με εργαλεία ίδιας διαμέτρου κι όχι με το αμέσως επόμενο νούμερο.
Βέβαια αναπόφευκτα μπαίνουν στο παιχνίδι οι μικροδιαφορές ανάμεσα σε ίντσες και εκατοστά, αρκετοί κατασκευαστές έχουν αποκλίσεις στα προϊόντα που κατασκευάζουν και είναι δύσκολο να κάνεις σωστή δουλειά. Κλάϊν μάϊν.

Last edited:
  • Like
Reactions: nikfor
σας ευχαριστώ :)

Δοκίμασα με κοπτικό 19mm αλλά οι τρύπες είναι μικρές, δεν μπαίνουν τα bench dogs με τίποτα.

Το καλύτερο αποτέλεσμα το πήρα στις ως τώρα δοκιμές μου, όχι με το ρούτερ, αλλά με το ηλεκτρικό δράπανο μονταρισμένο πάνω σε κάθετο οδηγό, με ένα κάλο τρυπάνι μεντεσέδων forstner 20mm.
Με αυτό θα κάνω τη δουλειά μου.
Θα κάνω και μια πατέντα για να σταθεροποιήσω τον κάθετο οδηγό για να μην κουνιέται καθώς τρυπάω και θα είναι ΟΚ πιστεύω :)

Κι έτσι μια χαρά είσαι.
Παραπάνω απο μια χαρά, τρείς χαρές.
Μη γίνεστε αρρωστάκια. ;)

Επειδή όμως είσσι ήδη αρρωστάκι :LOL:, αν θες να το βάζεις φρακαριστό πάρε ένα ψαλίδι και κόψε δαχτυλίδια από κουτάκι αναψυκτικού.

Παρακαλώ, μια γνώμη @dk31 , @ΑποστόληςΠ και όποιος άλλος ξέρει
Νίκο, δεν έχω ιδέα από bench dogs - περιμένω τα αποτελέσματα από τις δοκιμές σου + αυτά που έγραψε ο Αποστόλης για να μαθαίνουμε και τίποτα...

Για τρύπες με περίεργες διαμέτρους, υπάρχει και το ρυθμιζόμενο spade τρυπάνι της benman. Σου βγάζει την παναγία μέχρι να πετύχεις την διάμετρο που θες στην πρώτη τρύπα, αλλά μετά ανοίγεις όσες τρύπες θες. Βγάζει και καθαρές τρύπες χωρίς ξέφτια.