Εδώ και ένα μήνα τελείωσα την άσκηση ειδικότητάς μου στην Πνευμονολογία στο Νοσοκομείο "Σωτηρία" και έχω δει στα επείγοντα αρκετά περιστατικά που αποδείχτηκαν ότι είναι γρίππη τύπου Α.
Θα ήθελα να πω δύο πραγματάκια όσο πιο κατανοητά γίνεται:
Όσο αφορά την Ισπανική γρίππη, η οποία σκότωσε 20-40 εκατομμύρια ανθρώπους:
Οι ιοί που προκαλούν τις διάφορες μορφές γρίππης έχουν κάποια κοινά δομικά στοιχεία μεταξύ τους και γι’αυτό το λόγο οι άνθρωποι που έχουν αναπτύξει άμυνα έναντι του ενός μπορούν να έχουν κάποια μορφή άμυνας έναντι του καινούργιου ιού, γεγονός που δίνει στον οργανισμό χρόνο να αναπτύξει «ειδική» άμυνα για τον καινούργιο. Η περίπτωση της Ισπανικής γρίππης ήταν ιδιαίτερη γιατί η νόσος μεταδόθηκε από τα πτηνά κατευθείαν στους ανθρώπους (αυτή είναι η χειρότερη περίπτωση μετάδοσης ιού σε ανθρώπους, κατευθείαν από ζώα) χωρίς τη μεσολάβηση κάποιου άλλου ξενιστή και γιατί τα «δομικά-αντιγονικά» χαρακτηριστικά της ήταν εντελώς νέα με αποτέλεσμα ο άνθρωπος να μην έχει καμία μορφή, έστω και για παραπλήσιο ιό, άμυνας. Συν τοις άλλοις, δεν υπήρχαν αντι-ιικά φάρμακα, ούτε αντιβιοτικά.[/FONT]
Για την γρίππη Α αυτά που ισχύουν είναι ότι δεν είναι πιο «φονική» σε σχέση με την «κλασική» γρίππη. Τα άτομα που πέθαναν στην Ελλάδα, πλην ενός νομίζω περιστατικού, είχαν κάποια άλλη υποκείμενη νόσο π.χ. συγγενή καρδιοπάθεια ή κάποια ανοσοκαταστολή. Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούσαν να έχουν την ίδια κατάληξη και αν είχαν κολλήσει τον ιό του κοινού κρυολογήματος. Απλά η εξασθένιση στον οργανισμό που προκαλεί μια ίωση δίνει την ευκαιρία ο ασθενής να προσβληθεί από κάποιο άλλο παθογόνο μικρόβιο το οποίο μπορεί να αποβεί μοιραίο αφού η άμυνα του οργανισμού είναι «απασχολημένη» αλλού ή είναι μειονεκτική στην περίπτωση των ανοσοκατεσταλμένων. Γι’αυτό το λόγο συστήνεται η χορήγηση του εμβολίου για τη νέα γρίππη σε αυτά τα άτομα. Επίσης φαίνεται ότι άτομα μεταξύ 40-50 ετών περνούν τη γρίππη αυτή πιο ήπια σε σχέση με νεότερους για τον λόγο που είπα παραπάνω, ότι επειδή αυτός ο ιός έχει κάποια κοινά χαρακτηριστικά με παλιότερους τα άτομα αυτών των ηλικιών έχουν περάσει παλιότερες μορφές γρίππης.
Δεν έχω στοιχεία για το αν η νέα γρίππη είναι προϊόν κάποιου «σχεδίου» αλλά ακόμα και αν είναι έτσι η νόσος υπάρχει και πρέπει να αντιμετωπιστεί. Ενδεχομένως το εμβόλιο να βγήκε στην κυκλοφορία πρόωρα υπό το βάρος της κοινής γνώμης, αν αργούσε σίγουρα κάποιοι θα έλεγαν: «το εμβόλιο υπάρχει αλλά δεν μας το δίνουν, το κρατάνε για τους ισχυρούς». Δεν γνωρίζω επίσης πόσο σοβαρές παρενέργειες έχει, εξ’άλλου τη Δευτέρα άρχισε η χορήγησή του πρώτα στους επαγγελματίες Υγείας που είναι άτομα υψηλού κινδύνου. Για να μην υπάρχει παρεξήγηση, πρώτα εμβολιάστηκαν οι επαγγελματίες Υγείας όχι λόγω «συντεχνιακών» προνομίων απλά, σε περίπτωση μεγάλης έξαρσης της νόσου, για να μην υπάρξει «κατάρρευση» του Εθνικού Συστήματος Υγείας αν νοσήσουν πολλοί γιατροί και νοσηλευτές.
Τις επίσημες κατευθυντήριες γραμμές για παιδιά και ενηλίκους τις έχω γράψει σε προηγούμενα post μου. Μάλιστα στο Νοσοκομείο μου ο διευθυντής της μιας Παθολογικής κλινικής που είναι πολύ καλός λοιμωξιολόγος έκανε το εμβόλιο, μάλιστα παρουσία καμερών.
Για να μην βγάλω τον εαυτό μου απ’έξω, εγώ λόγω του γεγονότος ότι τώρα δεν πηγαίνω στο Νοσοκομείο, δεν θα κάνω το εμβόλιο, αν δούλευα ειλικρινά δεν γνωρίζω τι θα έκανα. Είδα πολλούς ασθενείς, πήρα φαρυγγικά επιχρίσματα και ευτυχώς δεν κόλλησα κάτι. Όπως καταλαβαίνετε όλα αυτά που έγραψα δεν αποτελούν ούτε νουθεσία ούτε έκκληση για συμμόρφωση. Ο καθένας από εμάς θα πράξει κατά το δοκούν
Ελπίζω να υπάρχουν κάποιοι που έφτασαν ως εδώ, μακάρι να ήμουν και κατανοητός.