τα τελευταία χρόνια, ξεκινώντας από την προοπτική (που τελικά δεν έκατσε) να ζεσταίνομαι με ρεύμα έκανα εξαντλητικές μετρήσεις και ελέγχους οικονομίας.
Σήμερα πιά είμαστε μόνο 2 στο σπίτι, που αν και είναι μεγάλο σχετικά, πάνω απο 150 μέτρα, και ελεύθερο στις τρεις πλευρές εκτός της νότιας (!) έχω ψάξει το θέμα με τις κρυφές καταναλώσεις.
Εδώ και 10 χρόνια έχω έναν μετρητή της efergy και μετράω συνέχεια την κατανάλωση.
Επίσης έκατσα και έψαξα κάθε πιθανή συσκευή τι καταναλώνει κρυφά. Δηλαδή, υπάρχουν συσκευές που καταναλώνουν ακόμα και χωρίς να είναι στο standby.
Τις εντόπισα, εντόπισα πόσο καίνε και μετά χωρισα συσκευές σε παρέες και τις έβαλα σε πολύμπριζα με διακόπτες. Πχ σε ένα πολύμπριζο που είναι ενισχυτής, cdp κλπ, δεν θα έχει επάνω του ούτε φορτιστή ούτε κάτι άλλο. Ανάλογα με την χρήση ανάβω το σχετικό πολύμπριζο. Περιττό να πω ότι στο σπίτι υπάρχουν γύρω στα 30 πολύμπριζα.
Ετσι δεν υπάρχει σε αναμονή τίποτα. Στο σπιτι καίνε 24/7 δυο ρούτερ, δυο ψυγεία και σχεδόν 12 ώρες μια τηλεόραση. Τα δυο κλιματιστικά είναι εκτός μπρίζας. Μπαίνουν μόνο αν θα χρειαστούν, πλέον μόνο 2-3 μέρες καύσωνα τον χρόνο και αν (μένω εκτός πολης σε υψόμετρο 240 μέτρα). Ο καυστήρας αερίου το καλοκαίρι είναι off, ούτε καν standby. Ζεστό νερό με ηλικακό.
Όλα τα ενεργοβόρα έμπαιναν σε νυχτερινό, και πλέον στην δεύτερη ζώνη, που ευτυχώς μπορώ να την εκμεταλλευτώ, και τις λίγες το βράδυ με χρονοδιακόπτη.
Με τον τρόπο αυτό η κατανάλωσή μου ανα μήνα είναι και κάτω από 200, και ίσως σε κανα δυο μήνες κοντά στα 300. Θα σκεφτώ τι θα γίνει με την προοπτική του 200ριού μελλοντικά.
Είμαι χρόνια στη ΔΕΗ αποκλειστικά, στο πράσινο. Ξεκίνησα από θυμάμαι 0.09 και νυχτερινό κοντά στο 0.07. Παλιά κοντά στο 60%
Με τις καταναλώσεις αυτές, η τιμή ρεύματος που πληρώνω είναι γύρω στο 25άρι. Κάθε λογαριασμό κοντά στα 65-70. Οι ρυθμιζόμενες είναι γύρω στα 10. Και συνεπώς ακόμα και η τιμή του παγίου με επηρεάζει, υπερβολικά.
Εχω βάλει στο εξέλ όλες τις εταιρείες και το πιθανό κέρδος στην καλύτερη είναι 2-3 ευρώ, καθώς πολλές έχουν πάγιο 8, 10, 12, 15 ευρώ και είναι ήδη ένα σημαντικό ποσοστό της ίδιας της κατανάλωσης , κάποιες δεν έχουν καν διζωνικό ή έχουν ελάχιστη διαφορά, ενώ τα σχεδόν 40-45 επιπλέον του λογαριασμού είναι χρεώσεις τρίτων.
Συνεπώς η όποια συζήτηση μαζί τους για τιμολόγια και χρώματα είναι ανευ σημασίας. Για να έχω μια ενδεχόμενη μείωση 2 ευρώ δεν μπαίνω κάν στην διαδικασία να μιλάω με bot.
Επίσης θεωρώ την ΔΕΗ πολύ μεγάλο παίκτη, ακόμα και οι άλλοι έχουν πολύ δρόμο να κάνουν. Ακόμα και τα μπλε δεν είναι δελεαστικά, γιατί τα πράσινα μπορεί να πέσουν σε περιπτώσεις μικρής ζήτησης και υπάρχει το ενδεχόμενο να επιδοτούνται.
Εννοείται ότι πάντα είμαι έτοιμος για ενδεχόμενη αλλαγή, αυτό τους τελευταίους 24 μήνες, αλλά μέχρι στιγμής όλα είναι για να λένε οι "ειδικοί" στα γκανάλια και να δίνουν στον κοσμάκη κουτόχορτο να ασχολείται.
edit. το καλοκαίρι, χρησιμοποιώ 4-5 ανεμιστήρες όταν χρειαστεί, κατανάλωσης 25-40 βατ. Το σπίτι είναι διαμπερές και βοηθάει.
Επίσης να προσθέσω, οι τιμές που χρεώθηκα τον προηγούμενο χρόνο κυμάνθηκαν από 0.11 έως 0.16 που σημαίνει ότι με σταθερό 0.14 είμαι χαμένος, ιδίως όταν δεν υπάρχει διζωνικό.