Η δική μου άποψη (ίσως γιά πολλούς αναμενόμενη) γιά το 2006 είναι σαφώς προσανατολισμένη προς τη Γαλλία.
Από νέο υλικό θα σταθώ στο
Move του Bireli Lagrene.
Στο δίσκο αυτό ο Lagrene ώριμος πιά και αποστασιοποιημένος από τη ρετσινιά "παιδί θαύμα" ή το "παιδί που μπορεί να παίξει Reinhardt", ξεδιπλώνει την άρτια τσιγγάνικη τεχνική του, συνδυασμένη με τα δικά του δυτικά ακούσματα που ξεκινούν από τον Hendrix και περνάνε από τον Benson, Montgomery, Pass, Pastorius και φτάνουν στον Brian May ή τους Beatles.
Το αποτέλεσμα είναι ήρεμο, μελωδικό, χωρίς άγχος ή ανάγκη καταξίωσης, ένα περίπλοκο χειροποίητο χαλί αξίας.
Ο ίδιος είναι το κεντρικό πρόσωπο, αλλά οι μόνιμοι συνοδοί του Diego Impert και Hono Winterstein είναι βράχοι στο πλευρό του, ενώ συνεισφέρουν και δύο συνθέσεις, ενώ η τελευταία προσθήκη, ο Frank Wolf, εκφραστικότατος, στο σαξόφωνο, αντί γιά το βιολί του Florin Niculescu που συνηθίσαμε τα τελευταία 2-3 χρόνια, δείχνει τη βούληση του Lagrene να αλλάζει τον ήχο του και να μην επαναλαμβάνεται.
Είναι ήδη παραγωγικότατος, αλλά τουλάχιστον δεν βγάζει τα ίδια και τα ίδια.
Στο τέλος της χρονιάς οι Beatles ξαναβρέθηκαν μπροστά μου, 40 σχεδόν χρόνια από τη διάλυσή τους.
Το
Love των Martins, ήταν η έκπληξη της 30ετίας. Εχω αναφερθεί εκτενώς πρόσφατα, οπότε δεν υπάρχει λόγος να επαναλαμβάνομαι. Το μόνο που θα πω είναι: ελπίζω να ζήσει ο Martin γιά να του ανατεθεί η παραγωγή των remasters τους.
Την τριπλέτα της χρονιάς συμπληρώνει ο μεγάλος
Donald Fagen - Morph the cat
Γάτος με πέταλα στην κυριολεξία, επανέρχεται 12 σχεδόν χρόνια μετά τον προηγούμενο προσωπικό του δίσκο το Kamakiriad. Σκοτεινός, ειρωνικός με την ίδια τη ζωή και τι θα του επιφυλάξει, με ώριμο no-nonsence, ελιτίστικο δε ύφος, τσακίζει εν τη συλλήψει της οποιαδήποτε φερέλπιδα προσπάθεια γιά σαλονο-τζαζυ-ροκ, με αναφορές φυσικά στο υλικό των Steely Dan αλλά και άλλων όπως πχ του πρόσφατα χαμένου Ray Charles.
Το Brite Nightgown βάζει υποψηφιότητα γιά το single της χρονιάς και κερδίζει άνετα με μιά σφιχτή και λιτή ενορχήστρωση, πολλά όργανα να παίζουν μαζί χωρίς επικαλύψεις πάνω σε ένα μινιμαλιστικό ριφ
brite-night-gown αποτελούμενο από δυό μόνο νότες και ένα μόνο ακόρντο από την αρχή μέχρι το τέλος. Μιά επίμονη μονότονη διατριβή γιά το θάνατο που έρχεται μεταμφιεσμένος, αλλά ξορκισμένη σε ένα χορευτικό μοτίβο. Γιά τέσσερα από τα 8 του κομμάτια ο δίσκος αφήνει το σημάδι του στο 2006.
Pat Martino Remember: A tribute to Wes Montgomery.
Μιά συγκινητική και τίμια προσφορά από τον μεγάλο κιθαρίστα προς τη μορφή της ηλεκτρικής κιθάρας του δεύτερου μισού του 20ού αιώνα. Ο Pat σε μεγάλη ωριμότητα καταθέτει την δική του προσέγγιση στον ήχο Wes. Δεν κοπιάρει, μπαίνει στο πετσί της νότας και ο Wes είναι κοντά μας ξανά, μόνο βέβαια στα θέματα, εισαγωγές κλπ. Στον αυτοσχεδιασμό είναι Pat με βούλα. John Pattituci στο μπάσο.
Jazz manouche.
Αλλή μιά αναζήτηση στην γύφτικη ή τσιγγάνικη γαλλοβέλγικη σκηνή. Ένα διπλό άλμπουμ που καλύπτει όλη τη σκηνή. Από τον Lagrene μέχρι τον εγγονό του Reinhardt. Καθαρά γιά λόγους τεκμηρίωσης και γιά να εντρυφήσει κάποιος στο μουσικό αυτό στυλ.
Μόλις χτες και πριν βγεί το 2006
Bireli Lagrene Djangology/to bi or not to bi
Η πιό πρόσφατη προσπάθεια του κιθαρίστα σε ένα διπλό πόνημα. Το πρώτο cd είναι μιά live ηχογράφηση με τη μεγάλη ορχήστρα της WDR (ραδιοφωνίας της Δ. Γερμανίας). Αν και ακούγεται λίγο surreal γάλλος κιθαρίστας να παίζει και να τραγουδά υλικό Reinhardt ή Sinatra με γερμανική bigband υπό τη διεύθυνση αμερικανού, το αποτέλεσμα είναι αναπάντεχα καλό και δείχνει ότι η αναζήτηση είναι στο αίμα του.
Στο δεύτερο cd υπάρχει μιά συλλογή από live εκτελέσεις των solo στιγμών των συναυλιών του. Η σκηνική παρουσία στις solo εμφανίσεις του είναι μιά εμπειρία γιά το κοινό, καθώς περιλαμβάνουν μιά ιεροτελεστία με περάσματα από την κλασική, την ροκ, με το ξεκούρδισμα της κιθάρας, τη χρήση της ως κρουστό όργανο ή μπάσο. Όλα τα κομμάτια είναι ζωντανά αυτοσχεδιαστικά με μοναδική ίσως εξαίρεση ένα meddley των We are the champions- we will rock you των Queen.
Από τα άλλα που άκουσα με φίλους και γνωστούς θα σταθώ στα:
Juxtaposition Radian
The four quarters Vladislav Delay
Under the Skin Lindsey Buckingham
Amputecture The mars volta
Tusk Fleetwood Mac (σημ. με καθυστέρηση μεν, αλλά καλό χτύπημα)
The drift Scott Walker (γιά ένα μόνο κομμάτι, παραδέχομαι ότι είναι καλός δίσκος αλλά δεν μπορώ να τον ακούσω)
Επίσης καλά ακούσματα αν και παλιά, η ανακάλυψη των
Ozric Tentacles στα
Strangeitude, Erpland και Arboresence
το
eleven tracks of whack του Walter Becker
και επίσης το
Future days των Can
Προσθήκη στις 17:30
Θανάσης Παπακωνσταντίνου Η βροχή από κάτω
Bob Dylan Modern Times
Επίσης όσον αφορά τις
στιγμές ορόσημα του 2006 δεν μπορώ να μην σταθώ στη συναυλία του
Bireli Lagrene στο Μύλο το Γενάρη,
που ήταν γιά μένα κάτι που το περίμενα με ιδιαίτερη λαχτάρα, που τον γνώρισα από κοντά, του έσφιξα το χέρι, μιλήσαμε και παρακολούθησα και ανοιχτό σεμινάριο.
Το ίδιο το υλικό της συναυλίας υπάρχει στο dvd αυτό από την αντίστοιχη συναυλία στο Παρίσι
Live in Paris
όπου εκτός των άλλων ο Lagrene εκπλήσσει ξανά με ένα συγκλονιστικό σόλο ηλεκτρικού μπάσου ως φόρος τιμής στον Jaco Pastorius
Επίσης στις στιγμές του 2006 πρέπει να συμπεριλάβω οπωσδήποτε τη συναυλία του υπέργηρου
Joe Jawinull
που βάζει τα γιαλιά σε πολλούς νέους αλλά και αυτές του άλλου ήρωα των νιάτων μου
Al Di Meola (ανέλπιστα καλός και μεστός) και των
Ozric Tentacles (μέτρια συναυλία, αλλά γιά ιστορικούς και μόνο λόγους).
Επίσης θα μπορούσα να συμπεριλάβω επίσης οριακά (5/12/05) και αυτήν του κουαρτέτου του
Pat Martino.