Το chat του δικάναλου

Υπάρχουν τριγμοί στο εμπόριο που ξέραμε φίλε παγκοσμίως.
Το εργασιακό κόστος με τους 'εύκολους' φόρους που βάζει το κράτος αλλάζουν το τοπίο.
Είναι η 37η χρονιά που έρχομαι στο ίδιο μέρος,με διάλειμμα απ το 2020 αρχές.
Το τοπίο αλλοιώτικο,η πόλη άδεια σε μία οικονομία με βασικό 1600 ευρώ.
Θυμάμαι ότι το ξανάγραψα ότι διαμερίσματα μετατρέπονται σε... εμπορκά.
Η αγορά δεν μπορεί να 'αυτορυθμιστεί' μετά απ αυτό που έκαναν όλοι για 2 χρόνια.
Αν δεν επέμβει το κράτος προβλέπω κάτι Νησιά της άγονης στα μέρη μας να τραβάνε απέναντι στα παζάρια να ψωνίζουν τα βασικά και να δουλεύουν μόνο οι πολυεθνικές.
Και του πουλιού το γάλα.
Στα δύσκολα η αγορά θέλει το κράτος,στα εύκολα αυτορυθμίζεται μόνη της, με ριγμένο μόνο τον εργαζόμενο.

Δεν μας τα λέει καλά η αγορά.

Γι' αυτό έφυγα εγώ από Αθήνα..
Με αυτορύθμισε τόσο πολύ ο εργοδότης μου ,που στο τέλος του είπα να πάει να αυτορυθμιστεί μόνος του. 😉

Πάντως για τη μουσική δεν τρέχει κάστανο..Έχουμε μουσικές για δέκα ζωές..Και αν στερέψουν οι κεφαλές,ακούμε ψηφιακά,δεν χάθηκε ο κόσμος.

Ο Vlad έχει απόλυτο δίκιο..Οι τιμές σε σχέση με έξω είναι απλησίαστες .Και ανάθεμα αν βγάζουμε τα μισά σε σχέση με τους έξω.

να στερέψουν οι κεφαλές, πολύ δύσκολο... προσωπικά και να μην αγοράσω άλλη στην υπόλοιπη ζωή μου, δεν έχω πρόβλημα :LOL:
ακούω μια χαρά και με τις φτηνούλες.
όταν τις "ξεζουμίζεις" στις δυνατότητές τους, ακούγονται κάθε άλλο παρά φτηνούλες...
και phono να μην αλλάξω ποτέ, πάλι οκ είμαι..
θα ξεχαρμανιάζω αλλάζοντας ρουλεμάν σε 2ο βραχίονα ΜΚ2 που έχω, θα δοκιμάζω και κάτι άλλα πράγματα γιατί έχω και όλο το υπόλοιπο πικάπ, και όταν δω κάτι ακόμα καλύτερο στην απόδοσή του, θα τα εφαρμόζω στο Μ5G μου.
έχω και τα βασικά τμήματα από 3ο βραχίονα και μάλλον σε αυτόν θα γίνουν τα "χοντρά" πειράματα.

να στερέψουν οι κεφαλές, πολύ δύσκολο... προσωπικά και να μην αγοράσω άλλη στην υπόλοιπη ζωή μου, δεν έχω πρόβλημα :LOL:
όταν τις "ξεζουμίζεις" στις δυνατότητές τους, ακούγονται κάθε άλλο παρά φτηνούλες...
θα ξεχαρμανιάζω αλλάζοντας ρουλεμάν σε 2ο βραχίονα ΜΚ2 που έχω, θα δοκιμάζω και κάτι άλλα πράγματα γιατί έχω και όλο το υπόλοιπο πικάπ, και όταν δω κάτι ακόμα καλύτερο στην απόδοσή του, θα τα εφαρμόζω στο Μ5G μου.
έχω και τα βασικά τμήματα από 3ο βραχίονα και μάλλον σε αυτόν θα γίνουν τα "χοντρά" πειράματα.
Λέμε τώρα..Αν και με αυτά που γίνονται βορειοανατολικά,μπορεί να στερεψουμε εμείς πρώτοι
Η Ουκρανία έχει δεκαπέντε ενεργούς πυρηνικούς αντιδραστήρες,αν γίνει κάνα τσαφ,μπορεί να αποκτήσουμε τρίτο αυτί να ακούμε καλύτερα. 🤣.
Αλλά τέλος offtopic..Πίσω στα πλατώ με τα ελατήρια.

• Haha
  • Like
Reactions: superfly and vlad66
Δεν μας τα λέει καλά η αγορά.

Γι' αυτό έφυγα εγώ από Αθήνα..
Με αυτορύθμισε τόσο πολύ ο εργοδότης μου ,που στο τέλος του είπα να πάει να αυτορυθμιστεί μόνος του. 😉

Αυτά τραβάω και εγώ...
Όσο για μουσικές ,απίστευτες κυκλοφορίες.
Οργασμός σε νέες παραγωγές και καλές.
Όχι σε βινύλιο βέβαια.
Είχα γράψει για ένα στικάκι που χάθηκε στο δρόμο προς το νησί με παραγωγές ακυκλοφόρητες,πολύ φρέσκες...

Ανοίγοντας έναν κλώνο,αλλά και το γνωστό περιοδικό της Jazz,ένα 50% δεν έχουν μπει στο σπότι ακόμα,βρίσκεις παλιές δουλειές ,αλλά όχι τα πολύ καινούρια.

Χθες μεταξύ άλλων πέτυχα και το παρακάτω βίντεο..
Αξίζει να το τσεκαρεις.

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.
Πολύ τον γούσταρα τον τύπο. Άρα αυτά που σκέφτομαι είναι λίγο - πολύ αλήθεια, ό,τι και να πάρεις, με μια καλή κεφαλή είσαι άρχοντας, ενώ όσο πιο πίσω πας (σε παλαιότητα), μπορεί να αντιμετωπίσεις προβλήματα που δε θα τα συναντούσες σε σημερινό μοντέλο (ή θα τα συναντήσεις μετά από 20 χρόνια λειτουργίας του).

Είπε μεγάλη κουβέντα πάντως και για όλο αυτό που ονόμασε "feel". Συμφωνώ ότι γι'αυτό γίνεται η όλη ιστορία, τη φάση, τη βόλτα στο δισκάδικο, το να κρατάς ένα κομμάτι που εκδόθηκε το 1960, το να το βάζεις προσεκτικά στο πλατώ, κλπ. Και βέβαια, το αισθητικό. Έβλεπα ένα βίντεο προχτές με το Project RPM 5 και είχα χαζέψει, τι κόσμημα ειν'αυτό να κάθεσαι να το χαζεύεις.

Ηχητικά καθαρά τρέχα γύρευε το τι διαφορές θα καταλάβεις και σε τι ηχογράφηση.

Last edited:
Πάρε και ένα dac..αν στρώσει λίγο και γω σκέφτομαι για ένα πιο σύγχρονο....

Πάντως έχω πέσει σε 2 άρθρα ξένου τύπου με κεφαλές ..ΜΜ.
Λέγονται :upgrating turntable.
M αρέσει ο τρόπος που συγκρίνει κεφαλές,η μία με την άλλη και μετά η κάθε έκαστη με άλλη.Έτσι έχει πολλά ζευγάρια για κάθε γούστο,με κάποια απ αυτά να δοκιμάζονται με βελόνες upgrate.
Να δω πότε θα το μεταφράσω.

Πολύ τον γούσταρα τον τύπο. Άρα αυτά που σκέφτομαι είναι λίγο - πολύ αλήθεια, ό,τι και να πάρεις, με μια καλή κεφαλή είσαι άρχοντας, ενώ όσο πιο πίσω πας (σε παλαιότητα), μπορεί να αντιμετωπίσεις προβλήματα που δε θα τα συναντούσες σε σημερινό μοντέλο (ή θα τα συναντήσεις μετά από 20 χρόνια λειτουργίας του).

Η μόνη λύση να πειστείς ,είναι να συγκρίνεις..
Ένα παλιό που έκανε 2.000 ευρώ πριν 15 χρόνια και το βρίσκεις στα 500,ακόμα και δομικές αλλαγές π.χ. τύπου πηγάδι να κάνεις,θα σε ανταμείψει,πάντα σε σχέση με τα σημερινά εισαγωγικά.
Απ το 2007-8 ξεκίνησε μια διαδικασία αναπαλαίωσης πικάπ,βλέπεις τι κάνει ο Vlad,oΠάνος με το 301,εγώ με το Lenco που έχω παραμελίσει καθώς έχω κ άλλο στα πιτς,έχουν δημιουργηθεί φόρουμ με ατέλειωτες συζητήσεις,αν δεις τα περισότερα Ελληνικά και ξένα περιοδικά έχουν παλιότερα μοντέλα για αναφοράς.
Όλοι αυτοί/εμείς δεν είμαστε κουφοί.
Δημιουργήθηκε μια τάση βελτίωσης σε πολλά πλατό,Linn ,Lenco,Garrard 301/401,Pink,MK 2,SP 10,Thorens,Micro Seiki,Pioneer,Roxsan (νέα τροφοδοτικά/κεφαλές) :έχω μαζέψει εδώ και καιρό τις αναφορές πολλών reviewer ,κάποια στιγμή θα τις ποστάρω.
Αυτό άκουσα σε παλιό σύστημα προχθές και με τα 3 φορμάτ....το ποιο με συγκίνησε και με πήγε πίσω 40 χρόνια εχει σχέση και με το ότι μεγάλωσα με αναλογικό ήχο,αλλά μ άλλα..που δεν είναι της ώρας.
Πάρτο για ακρόαση.

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Είπε μεγάλη κουβέντα πάντως και για όλο αυτό που ονόμασε "feel". Συμφωνώ ότι γι'αυτό γίνεται η όλη ιστορία, τη φάση, τη βόλτα στο δισκάδικο, το να κρατάς ένα κομμάτι που εκδόθηκε το 1960, το να το βάζεις προσεκτικά στο πλατώ, κλπ. Και βέβαια, το αισθητικό. Έβλεπα ένα βίντεο προχτές με το Project RPM 5 και είχα χαζέψει, τι κόσμημα ειν'αυτό να κάθεσαι να το χαζεύεις.

Νομίζω ότι ασχολείσαι με τη φωτογραφία και ξέρεις ότι είναι προτιμότερο να έχουμε καλούς φακούς σε ένα μέτριο σώμα,παρά ένα καλό σώμα με εισαγωγικούς φακούς.
Κάπως έτσι είναι και εδώ.
Στα συν του καινούργιου είναι σίγουρα η εγγύηση..Φαντάσου να ήταν μεταχειρισμένο το πικάπ που σου έβγαλε προβλήματα.

Τεσπά,εσύ αποφασίζεις..Αν αγόραζα πικάπ τώρα σε αυτά τα χρήματα,θα ήταν το πρώτο που θα κοίταζα...Μόνο το αποσπώμενο headshell είναι μεγάλη υπόθεση...Αν ισχύει βέβαια η προσφορά με την μπλε ortofon δεν το συζητάμε.

Tίποτα δεν είναι σίγουρο, παράδειγμα το δικό σου που αντιμετώπισες πρόβλημα αλλά και πολλοί άλλοι με εισαγωγικά μοντέλα. Πικάπ καλά υπάρχουν και νέα και μεταχειρισμένα, για να πάρεις ένα καλής ποιότητας πρέπει να δώσεις κάποια χρήματα και εκεί είναι που το μεταχειρισμένο έχει το πάνω χέρι, θα δώσεις λιγότερα. Με τα 1500€ που κοστίζει το Project RPM-5 (μιας και το ανέφερες) παίρνεις πικαπάρα με το service υπολογισμένο.

Πάντως κι εμένα το πρώτο μου πικάπ καινούριο ήταν και 20 χρόνια δεν έχει πάθει τίποτα, είναι όμως minimal και δεν υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούν να πάνε στραβά. Και του πατέρα μου (από αρχές 70) δουλεύει άριστα χωρίς service και ήταν χαμηλής κατηγορίας μοντέλο με αυτοματισμούς.

Πρόσεξε μη κολλήσεις με τα βίντεο στο ΥΤ, έχω δει εκατοντάδες τα τελευταία χρόνια...

Πάρε και ένα dac..αν στρώσει λίγο και γω σκέφτομαι για ένα πιο σύγχρονο....
Μιας και πιο πάνω ηρθε η κουβεντα της κρισης και των ολοένα και χειρότερων τιμών στο εμπόριο, οταν ερθει η ωρα για οποιον θέλει προσφέρομαι να φτίαξουμε παρεα ενα diy dac στο 1/5 της τιμής του αντιστοιχου ηχητικά εμπορικου.
Ετοιμη πλακέτα και τροφοδοσία δικη μας.
Δοκιμασα και DIY πικάπ αλλα ηταν πολυ ασχημο σε αντιθεση με το dac που τα κρύβεις ολα σε ενα ωραιο κουτι και καθάρισες.

• Like
Reactions: westsound
Κράξτε με ελεύθερα, αλλά τελικά παραείμαι φοβιτσιάρης και δε σας άκουσα: αφού χθες πήρα επιτέλους ειδοποίηση ότι έρχεται το Mani (μετά από ένα μήνα +), δεν άντεξα, έκανα έναν μεταμεσονύκτιο μαραθώνιο τελικής έρευνας και παρήγγειλα ένα Debut Carbon Evo.

Τις τελευταίες μέρες, αν θα πήγαινα σε καινούριο ήμουν ανάμεσα σ'αυτό και το Fluance 85. Ωστόσο διαβάζοντας από δω κι από κει, βγαίνει το συμπέρασμα ότι ενώ έρχεται με το ωραίο μπλε Ortofon, ο βραχίονας δεν είναι όσο καλής ποιότητας θα περίμενε κανείς, ενώ το (top of the line) 85 δε διαφέρει ουσιαστικά σε τίποτα από το φτηνό πέραν της κεφαλής. Μπορεί να'κανα πατατιά, αλλά θα δούμε.

Ποιος ξέρει, μπορεί του χρόνου που θα'χω γίνει expert να το βάλω αγγελία για κάποιο vintage.

αυτές τις μέρες δεν έχω όρεξη για τίποτα με αυτό που συμβαίνει στην Ουκρανία..
έβγαλα και τον μικρό Πούτιν από το άβαταρ σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Είναι ασύλληπτο όλο αυτό. Όχι τόσο το γεγονός (το περιμέναμε ότι εκεί θα πάει αργά ή γρήγορα), αλλά το πόσο μπλεγμένες είναι οι γεωπολιτικές συνθήκες διεθνώς και ο υπόλοιπος πλανήτης μοιάζει να παρακολουθεί χωρίς ιδιαίτερα περιθώρια αντίδρασης.

Μιας και πιο πάνω ηρθε η κουβεντα της κρισης και των ολοένα και χειρότερων τιμών στο εμπόριο, οταν ερθει η ωρα για οποιον θέλει προσφέρομαι να φτίαξουμε παρεα ενα diy dac στο 1/5 της τιμής του αντιστοιχου ηχητικά εμπορικου.
Δοκιμασα και DIY πικάπ αλλα ηταν πολυ ασχημο σε αντιθεση με το dac που τα κρύβεις ολα σε ενα ωραιο κουτι και καθάρισες.
Το V 90 της Musical Fidelity,Topping,ένα άλλο κινέζικο,το ifi zen ,πόσο ανέβηκαν?

Πικάπ Lenco, δεν πήγε ιδιαίτερα ψηλά η επισκευή,καθως έκανα δικό μου πλίνθο και επένδυσα με φελλό τα πάντα,Garrard περιμένω ένα,αλλά με κούρασε η αναμονή,αυτός και αν ανέβασε την τιμή 3-4 φορές,του είπα άκυρο.

Θα προχωρήσω μάλλον σε κατασκευή του μονοκόμματου keel, ή θα πάρω από εταιρεία που αναβαθμίζει όλα τα επιμέρους της Linn.
Tον Δεκέμβρη αναβάθμισα τη βάση Trampolin και το τροφοδοτικό με κορυφαία υλικά.
Αν κάνεις σχετικό θέμα θα το προσπαθήσω.
Νομίζω παλιότερα Είχαν κάνει κάτι παιδιά με salas,θυμάμαι 11 χρόνια πριν,αλλά εγώ πήρα δύο κινεζιές και μετά το Denon..
Ένα drangonfly to έκανα δώρο,επειδή δεν ήταν καν για hi-fi.
140 ευρώ πέταμα,γι αυτό παρακολουθώ το θέμα,,,

Κράξτε με ελεύθερα, αλλά τελικά παραείμαι φοβιτσιάρης και δε σας άκουσα: αφού χθες πήρα επιτέλους ειδοποίηση ότι έρχεται το Mani (μετά από ένα μήνα +), δεν άντεξα, έκανα έναν μεταμεσονύκτιο μαραθώνιο τελικής έρευνας και παρήγγειλα ένα Debut Carbon Evo.

Τις τελευταίες μέρες, αν θα πήγαινα σε καινούριο ήμουν ανάμεσα σ'αυτό και το Fluance 85. Ωστόσο διαβάζοντας από δω κι από κει, βγαίνει το συμπέρασμα ότι ενώ έρχεται με το ωραίο μπλε Ortofon, ο βραχίονας δεν είναι όσο καλής ποιότητας θα περίμενε κανείς, ενώ το (top of the line) 85 δε διαφέρει ουσιαστικά σε τίποτα από το φτηνό πέραν της κεφαλής. Μπορεί να'κανα πατατιά, αλλά θα δούμε.

Ποιος ξέρει, μπορεί του χρόνου που θα'χω γίνει expert να το βάλω αγγελία για κάποιο vintage.
Μεγειά και καλώς να το δεχτείς. Τα Project αν όχι τίποτα άλλο είναι προσεγμένα πικάπ με καλή ποιότητα κατασκεής. Το σίγουρο είναι ότι δε θα ψάχνεις κουμπιά και ποδαράκια απο εδώ κι απο εκεί. Και εφόσον έχεις αυτό σα βάση θα μπορείς να μαζέψεις εμπειρία και να τολμήσεις ίσως κάποιο vintage ευκαιρία.

Αλήθεια, τι έκανες με τους δίσκους απο το Βέλγιο με το αφρολέξ;

Η κατασκευή belt drive πικάπ μου φάνηκε υλοποιήσιμη αλλά δαπανηρή όταν το έψαξα πριν κανα χρόνο, με τα υλικά που βρήκα περνάει το χιλιάρικο για κάτι που μπορεί να μοιάζει πολύ στο δικό μου (Nottingham) και μιας και θέλω να είναι direct drive το επόμενο το άφησα στην άκρη. Από μια μικρή έρευνα βρήκα αρκετούς που χρησιμοπούν τα συγκεκριμένα:

Platter - bearing
Motor

Πρόσθεσε κατασκευή πλίνθου και βραχίονα και πας στα δύο χιλιάρικα εκτός και κάποιος έχει ήδη βραχίονα. Το καλό είναι ότι μπορείς να κάνεις ότι θες με τον πλίνθο αισθητικά.

Καλές απροβλημάτιστες ακροάσεις εύχομαι. Τι χρώμα θα είναι?

Last edited:
Μεγειά και καλώς να το δεχτείς. Τα Project αν όχι τίποτα άλλο είναι προσεγμένα πικάπ με καλή ποιότητα κατασκεής. Το σίγουρο είναι ότι δε θα ψάχνεις κουμπιά και ποδαράκια απο εδώ κι απο εκεί. Και εφόσον έχεις αυτό σα βάση θα μπορείς να μαζέψεις εμπειρία και να τολμήσεις ίσως κάποιο vintage ευκαιρία.

Αλήθεια, τι έκανες με τους δίσκους απο το Βέλγιο με το αφρολέξ;

Θαενκς! Φαίνεται σγτιβαρό , αν μη τι άλλο.

Όσο για τα αφρολέξ, δεν έκανα τίποτα ακόμα, έχω ελάχιστο χρόνο οπότε δε βάζω μπρος τέτοιες μεγάλες δουλειές. Έχω πήξει τόσο που ξέχασα και να απαντήσω στον πωλητή που με ρώταγε ο άνθρωπος τι μπορεί να κάνει για να μου μετριάσει τη ζημιά, καλά που μου το θύμισες! Αυτός πρότεινε πληντήριο, αλλά μάλλον προσανατολίζομαι στη λύση της ξυλόκολλας.