Το chat του δικάναλου

Το ότι όλοι μας εκτός από τους κατασκευαστές γίναμε κατα καιρούς πιό γνώστες απ αυτούς και τους ξεπεράσαμε με ένα "αυτοί δεν ξέρουν τι να βάλουν" είναι δυστυχώς μια μεγάλη αλήθεια.
Κάποτε πέρασα και γω από τέτοιες συνήθειες.
Τα καλώδια μικροφώνων και απλά line, ίσως τα μόνα ευαίσθητα σήμερα στα στούντιο έχουν λύσει τέτοια προβλήματα με τη σχεδίαση balanced.
Κατα τα άλλα σήμερα που έχουν ξεφύγει μπροστά τα πρότυπα, τα συνηθισμένα μαύρα κόκκινα καλώδια είναι κάτι απο το παρελθόν για τα στούντιο και πλέον μόνο η χαρά (λύπη) των χαιεντάδων. Σήμερα με πρότυπα όπως το σχεδόν ξεπερασμένο adat, το madi ή το dante όπου τεράστιος αριθμός σημάτων περνάνε μέσα από έναν αγωγό είτε cat5e η 6, ή usb ή (των εξοστρακισμένων από την Hiend κοινότητα) οπτικών ινών σε μήκη πάνω από 100 μέτρα έως χιλιόμετρα με ελάχιστο latency είναι αστείο να συζητάμε για ένα interconnect. Ιδίως όταν βλέπουμε τα patch bays σε ένα συνηθισμένο studio.
Ενδεχομένως η ποιότητα επιπέδου Hiend να έχει νόημα στο στάδιο του mastering, αλλά εκεί πλέον έχουμε βγεί έξω από το στούντιο και μιλάμε για απλή διαχείριση 2.0 συνήθως καναλιών. Αλλά και εκεί, μην νομίζετε ότι είναι must.

Ετσι να αναφέρω ένα απλό παράδειγμα, το solo του Rick Wakeman στο δίσκο Going for the one του 1977, δηλαδή 50 χρόνια πριν ηχογραφήθηκε ζωντανά σε εκκλησία στην Ελβετία, μέσω τηλεφωνικής γραμμής προς το στούντιο 10 χιλιόμετρα παραπέρα.
Είναι καθαρό δικαίωμα του κάθε ακροατή/χρήστη home Hi-fi, High end συστημάτων να μην πιστεύει και να μην υπολογίζει τα Αudiophile καλώδια...
Ο καθένας έχει την δική του οπτική,γνώμη, άποψη πάνω σε αυτό το κομμάτι..
Και φυσικά είναι δικαίωμα του να ακούει από τα μαύρα καλώδια που συνοδεύουν τις συσκευές μας..

Όμως δεν είναι δικαίωμα τους να μιλούν για αυτούς που χρησιμοποιούν Audiophile καλώδια για τα συστήματα τους..
Αυτός ο διαχωρισμός, αυτή η αντιπαράθεση δίχως επιχειρήματα από τους μεν στους δεν, δεν έχει καμία ουσία και φυσικά δεν οδηγεί σε κανένα αποτέλεσμα για καμία πλευρά..

Φιλε μου, δεν γνωριζόμαστε οπότε θα σου πω μόνο ότι κάνεις λάθος.
Με κάποιους άλλους γνωριζόμαστε πολύ περισσότερο οπότε έχω ....θάρρος.

Τελος πάντων, σας αφήνω ελεύθερα να συζητάτε για τις διαφορές των καλωδίων.
Δεν εχω καμμία διάθεση να προσπαθώ να πείσω κάποιους που δεν θέλουν να ακούσουν.

Απλά θα σας πω μην νομίζετε ότι η μουσική παραγωγή είναι κάτι που γίνεται μέσα σε αγνό και αμόλυντο περιβάλλον, κάτω απο ιδανικές συνθήκες και τα πιό ποιοτικά υλικά ώστε εσείς (εμείς) θα πρέπει να φέρουμε τον κόσμο ανάποδα για να υλοποιήσουμε με κάθε τρόπο αυτό το αμόλυντο περιβάλλον στο σπίτι μας.

Αυτό που ηχογραφήθηκε δεν το ξέρει κανείς, εκτός ίσως από τον μουσικό, τον ηχολήπτη και τον παραγωγό.
Ούτε γνωρίζει κανείς μας τι παίχτηκε εκεί μέσα, ώστε να ερχόμαστε και να λέμε "δεν έτσι σωστά, χρειάζεται αυτό και εκείνο"
Εντελώς λάθος αντίληψη..
Το πώς έγινε μια μουσική παραγωγή σε τι συνθήκες κλπ δεν έχει καμία σχέση με την μουσική αναπαραγωγή από τα συστήματα μας..
Επειδή ο κολλητός μου είναι ηχολήπτης και έχω δει όλα τα στάδια δεν συμφωνώ με όλα αυτά που αναφέρονται...
Μην μπερδεύουμε κάποια πράγματα..

Είναι καθαρό δικαίωμα του κάθε ακροατή/χρήστη home Hi-fi, High end συστημάτων να μην πιστεύει και να μην υπολογίζει τα Αudiophile καλώδια...
Ο καθένας έχει την δική του οπτική,γνώμη, άποψη πάνω σε αυτό το κομμάτι..
Και φυσικά είναι δικαίωμα του να ακούει από τα μαύρα καλώδια που συνοδεύουν τις συσκευές μας..

Όμως δεν είναι δικαίωμα τους να μιλούν για αυτούς που χρησιμοποιούν Audiophile καλώδια για τα συστήματα τους..
Αυτός ο διαχωρισμός, αυτή η αντιπαράθεση δίχως επιχειρήματα από τους μεν στους δεν, δεν έχει καμία ουσία και φυσικά δεν οδηγεί σε κανένα αποτέλεσμα για καμία πλευρά..
να μην ξαναλέω τα ίδια.
Επειδή επίσης δεν γνωριζόμαστε.
Τα περάσαμε αυτά φίλε μου, πριν έρθεις στην παρέα μας.
Τα συρτάρια είναι γεμάτα, από καλώδια, τόσα που η γυναίκα μου κοντεύει να με χωρίσει.
Σήμερα δεν με αγγίζει η λέξη καλώδιο.

Επιχειρήματα....επιγραμματικά μόνο σου ανέφερα ότι σήμερα το ic είναι κάτι που έχει ξεπεραστεί σε ένα studio. Αν θες το πιστεύεις.

Αλλά, όπως σας είπα δεν θέλω να πείσω κανέναν, ιδίως αν δεν θέλει να πειστεί. Όταν εμένα μου πήρε χρόνια και χρήμα, δεν γίνεται να σας πείσω με δυο ποστ.
Εγώ έβαλα έναν προβληματισμό.

Αγοράζουμε την ωραία μας συσκευή η οποία συνοδεύεται από μετρήσεις.Αυτη συνοδεύεται από μαύρα καλώδια.Μετρησεις γι αυτά;Αντίσταση,χωρητικότητα,αυτεπαγωγή;
Επιμένω σ' αυτό επειδή πολλές επώνυμες εταιρίες κατηγορούνται για μη δημοσίευση μετρήσεων ενώ ταυτοχρόνως οι κατήγοροι βάζουν τα μαύρα από το παράθυρο.

Εντελώς λάθος αντίληψη..
Το πώς έγινε μια μουσική παραγωγή σε τι συνθήκες κλπ δεν έχει καμία σχέση με την μουσική αναπαραγωγή από τα συστήματα μας..
Επειδή ο κολλητός μου είναι ηχολήπτης και έχω δει όλα τα στάδια δεν συμφωνώ με όλα αυτά που αναφέρονται...
Μην μπερδεύουμε κάποια πράγματα..

άρα γνωρίζεις καλύτερα...

να μην ξαναλέω τα ίδια.
Επειδή επίσης δεν γνωριζόμαστε.
Τα περάσαμε αυτά φίλε μου, πριν έρθεις στην παρέα μας.
Τα συρτάρια είναι γεμάτα, από καλώδια, τόσα που η γυναίκα μου κοντεύει να με χωρίσει.
Σήμερα δεν με αγγίζει η λέξη καλώδιο.

Επιχειρήματα....επιγραμματικά μόνο σου ανέφερα ότι σήμερα το ic είναι κάτι που έχει ξεπεραστεί σε ένα studio. Αν θες το πιστεύεις.

Αλλά, όπως σας είπα δεν θέλω να πείσω κανέναν, ιδίως αν δεν θέλει να πειστεί. Όταν εμένα μου πήρε χρόνια και χρήμα, δεν γίνεται να σας πείσω με δυο ποστ.
Εγώ έβαλα έναν προβληματισμό.
Δεν έχει σημασία αν γνωριζόμαστε ή όχι, δεν έχετε βάλει κανέναν προβληματισμό πάνω στο κομμάτι (Audiophile cables)...
Δεν έχει κανενα νοημα πόσα συρτάρια σας είναι γεμάτα με καλώδια..
Ούτε έχει σημασία ποτέ έρχετε χρονικά κάποιος σε μια παρέα (Forum)...
Όλοι περαστικοί είμαστε από τα Forum και από τον κόσμο του ΝΕΤ...

Γνωρίζω τι γίνεται μέσα στα studio, έχω φίλο κολλητό ηχολήπτη και λόγο μιας εργασίας που έκανα παλαιότερα έχει κάτσει να δουλέψω στην κατασκευή 2 studio εδώ στην Αθήνα..
Όλα αυτά δεν έχουν σχέση με την μουσική αναπαραγωγή των συστημάτων στο σπίτι μας..

Η μουσική αναπαραγωγή μουσικής στο σπίτι μας και η μουσική παραγωγή των στούντιο είναι δύο εντελώς διαφορετικοί κόσμοι..

Το θέμα είναι τι εργαλεία εχει ο χρήστης στην αναπαραγωγή και όχι τι εργαλεία εχει ο ηχολήπτης στην παραγωγή.

Το θέμα είναι τι εργαλεία εχει ο χρήστης στην αναπαραγωγή και όχι τι εργαλεία εχει ο ηχολήπτης στην παραγωγή.
αυτό τι σχέση έχει με τα καλώδια ή τα καλώδια ρεύματος?
Υπάρχει μουσική που έχει φτιαχτεί για να αναπαράγεται σε boombox ή μόνο σε κινητό. (μου έχει ζητηθεί). Υπάρχει μουσική που φτιάχνεται σε στούντιο και περνάει απο τον κάθε προκρούστη κάθε πλατφόρμας. Υπάρχει μουσική που φτιάχνεται για hiend συστήματα και ΔΕΝ μπορεί να ακουστεί σε ένα ραδιοφωνάκι.
Δεν καταλαβαίνω τι θέλεις να πεις.
Αντιλαμβάνομαι όμως ότι επειδή δεν συμφωνείς με αυτά που λεω και πιστεύω ότι θελεις να με οδηγήσεις προς κάποια άλλη κατεύθυνση.

Εγραψα πιό πάνω επειδή με ρώτησε ο Στέργιος ότι έπαψα να ασχολούμαι με καλώδια ρεύματος, και σε μεγάλο βαθμό και με interconnect.
Εχω τους λόγους μου, κατέληξα εδώ μετά απο χρόνια δοκιμών και εμπειριών και επειδή το έφερε η κουβέντα το ανέφερα.

Αν κάποιος κερδίσει κάτι απο την εμπειρία μου αυτή ΟΚ.
Αν όχι ΟΚ.

ΔΕΝ είναι απαραίτητο να το κάνετε ή να συμφωνήσετε μαζί μου αν δεν θέλετε.
Και μην προσπαθείτε να με πείσετε να ξαναγυρίσω πίσω 15-20 χρόνια.

δεν καταλαβαινόμαστε, σίγουρα
Κι όμως έχω καταλάβει πλήρως το σκεπτικό σας.. και τι θέλετε να πείτε με αυτά που γράφετε..
Τελος πάντων, δεν έχω να προσθέσω κάτι άλλο στο θέμα καλωδίων κλπ..

ρεύματος?
Δημητρη, αν ο κατασκευαστης ηταν σιγουρος οτι ενα καλωδιο ρευματος δεν κανει καμια διαφορα δεν θα το εκανε αποσπωμενο.
Θα ηταν συνδεδεμενο εσωτερικα και θα γλυτωνε και επαφες και εξτρα βυσματα.

αυτό τι σχέση έχει με τα καλώδια ή τα καλώδια ρεύματος?

Ε, να βλέπεις; Μετά μου λες ότι δεν μιλάμε για ηχοσύστημα σε σταθμό μετρό.

Λέω κάτι πολύ απλό. Ο χρήστης αναπαραγωγής στο HiFi στο σαλόνι του στο σύστημα που δεν κάνει παραγωγή αλλά αναπαραγωγή, τι εργαλεία έχει στα χέρια του για να βελτιώσει/αλλάξει τον ήχο του;

Γι' αυτό εγώ δεν μπλέκω τις συνθήκες μεταξύ τους. Γιατί πρόκειται για διαφορετικές ανάγκες.

Δημητρη, αν ο κατασκευαστης ηταν σιγουρος οτι ενα καλωδιο ρευματος δεν κανει καμια διαφορα δεν θα το εκανε αποσπωμενο.
Θα ηταν συνδεδεμενο εσωτερικα και θα γλυτωνε και επαφες και εξτρα βυσματα.
αυτό το σκεπτικό πρώτη φορά το ακούω

Τι πάει να πεί να ανεβάσει το κόστος. Αν σέβεται το μηχάνημά του και ΑΝ το μηχάνημα παίζει καλύτερα με κάτι άλλο ας το καμουφλάρει ή ας παραγγείλει φασόν κάτι που να το συνοδεύει.

Μα θα ήταν χωρίς νόημα.
Δεν ξέρει ούτε πρέπει να τον νοιάζει σε τι συνοδά θα βάλει ο καταναλωτής το μηχάνημα του για να βάλει το ανάλογο καλώδιο.
Ειδικά σε interconnect για παράδειγμα, υπάρχουν σχολές από το vdh the first που θα κάτσει σε ένα σύστημα που τσιρίζει μέχρι ασημένια που θα κάτσουν σε ένα μουντό σύστημα.
Θεωρητικά θα μπορούσε να βάλει και θα έπρεπε, ένα καλώδιο ρεύματος που να μην πνίγει έναν ενισχυτή.
Τώρα γιατί δεν το κάνουν, είναι άλλη ιστορία, δεν γνωρίζω το γιατί 😊

Ε, να βλέπεις; Μετά μου λες ότι δεν μιλάμε για ηχοσύστημα σε σταθμό μετρό.

Λέω κάτι πολύ απλό. Ο χρήστης αναπαραγωγής στο HiFi στο σαλόνι του στο σύστημα που δεν κάνει παραγωγή αλλά αναπαραγωγή, τι εργαλεία έχει στα χέρια του για να βελτιώσει/αλλάξει τον ήχο του;

Για να...αλλάξει προς κάποια άγνωστη αυθαίρετη κατεύθυνση. Γι αυτό είπα ότι κανείς μας δεν ξέρει τι ήθελε και τι είχε στο νού του ο παραγωγός ή ο μουσικός. Το να κάνουμε ένα check list δοκιμών eq με τυχαίες αλλαγές καλωδίων δημιουργεί ένα χαοτικό αποτέλεσμα που το μόνο που προσφέρει εκτός απο το να αδειάζει τσέπες είναι να περνάμε ευχάριστα (?) την ώρα μας διαφωνώντας ποιός άκουσε τι και αν αυτό που άκουσε ήταν αυτό που φαντάστηκε ο παραγωγός.
Η μουσική είναι εκεί.
Ο παραγωγός έβαλε χ db gain στους 180 κύκλους στο τάδε όργανο επειδή του φάνηκε σωστό. Το αν αυτά θα ακουστούν σε μας χ ή χ-α ή χ+α είναι μια συνάρτηση με το α πάντα άγνωστο.
Μπορούμε να ασχολούμαστε μ αυτό χρόνια.
Και το κάναμε και το κάναμε.

Γι' αυτό εγώ δεν μπλέκω τις συνθήκες μεταξύ τους. Γιατί πρόκειται για διαφορετικές ανάγκες.

και εγώ δεν μπλέκω συνθήκες.
Ακούω την μουσική όπως θέλω και με ό,τι διαθέτω.
Αν χρειάζεται eq θα προσθέσω. Αυτό είναι το ίδιο αυθαίρετο με το να αλλάξω καλώδιο και να δοκιμάζω μέχρι να μου αρέσει.