Το chat του δικάναλου

Μικρη έρευνα που εκανα με ΑΙ δειχνει επισης νούμερα γυρω στο 15 με μεγιστο 20.
Απο οσο εχω ψαξει στο διαδίκτυο δεν υπαρχει καπου αναφορα οτι ο χ δισκος πχ το 1812 εχει 20 30 ή 40 db δυναμικο ευρος.
H AI πιθανότατα αναπαράγει αυτό το άρθρο. Σκέψου την σαν ηχοσύστημα, Garbage in, garbage out.

Το αρθρο μιλαει γενικα.
Οχι για την συγκεκριμένη λιστα.
Απο οσο γνωριζω η λιστα δεν εχει αμφισβητηθεί απο πουθενα.

Μικρη έρευνα που εκανα με ΑΙ δειχνει επισης νούμερα γυρω στο 15 με μεγιστο 20.
Απο οσο εχω ψαξει στο διαδίκτυο δεν υπαρχει καπου αναφορα οτι ο χ δισκος πχ το 1812 εχει 20 30 ή 40 db δυναμικο ευρος.

Θα ηθελα να μου βρειτε αλλες ή καποιο άρθρο οτι ο ταδε δισκος εχει τοσα db ευρος.
Σας το λεω στη βαση του Ρινγκο. Πηςεντλαβ

Πρέπει να δώσεις τα κατάλληλα Prompts και να επιμένεις με πολλές ερωτήσεις με το Α.Ι. για να βρεις άκρη, κατόπιν να ψάξεις και μόνος σου τι σου προτείνει.

Στο λέω στη βάση του Τζών γενικά. Whatever gets you through the night είναι αυτό το Α.Ι.

Εντάξει, δεν το αφήνουμε κι όλας το θέμα. Θα κοιτάξω να το έχω υπ' όψη και να το ψάξω κι άλλο στην πρώτη ευκαιρία, δεδομένης της έλλειψης πολυτέλειας του χρόνου.

Δεν νομίζω ότι υπάρχει δίσκος με τέτοια δυναμική. Σκέψου πόσα watt θα θέλεις για να αναπαράγεις μία τέτοια κορύφωση. :)
Να πας από τα 85 db (που είναι χαμηλά) στα 115 ή στα 125;
Θα σου έρθουν τα μεγάφωνα αγκαλιά.

Και βέβαια δεν πιστεύω να διαβάσω ,ότι το σύστημα μας παίζει καλύτερα από την λυρική ή το μέγαρο πχ.
Γιατί αν το κάνει,τότε το κάνει όχι λάθος......καραλαθος!
Δεν μπορεί ΚΑΝΈΝΑ σύστημα να παίζει καλύτερα από το ορίτζιναλ.
Ή το παίζει (σιγά μην το παίζει) ίδια ή χειρότερα.
Καλύτερα ΑΠΟΚΛΕΊΕΤΑΙ!

Δεν νομίζω ότι υπάρχει δίσκος με τέτοια δυναμική. Σκέψου πόσα watt θα θέλεις για να αναπαράγεις μία τέτοια κορύφωση. :)
Να πας από τα 85 db (που είναι χαμηλά) στα 115 ή στα 125;
Θα σου έρθουν τα μεγάφωνα αγκαλιά.

Το θέμα είναι ότι η διαφορά δυναμικής, δηλαδή ολόκληρο το Dynamic range είναι μεγαλύτερο από το crest factor που μετράει το DR database. Επομένως ναι μεν σου δείχνει εύκολα πόση συμπίεση έχει γίνει από τον ηχολήπτη, αλλά δεν μπορεί να σου δώσει την πραγματική διαφορά σε dB μεταξύ του πιο ήσυχου και πιο δυνατού μέρους. Αφού μετράει τη διαφορά από τη μέση στάθμη έως τις κορυφές.

Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση της telarc με τα κανόνια πάντως σε αυτό.

Νομίζω πρέπει να ορίσουμε τι σημαίνει δυναμικά.
Για εμένα, είναι η διαφορά έντασης μέσα σε κάποιο χρονικό διάστημα του στυλ 1 δευτερολέπτου αν όχι κλάσμα του.
Αν ο δίσκος έχει πουλάκια που κελαηδάνε στην αρχή, κάπου στα -80 db και απλά ο υπόλοιπος είναι γραμμένος flat στα -10db, δεν έχει δυναμικά.
Στον δίσκο της Telarc υπάρχουν δυναμικά που μέσα σε κλάσμα του δευτερολέπτου μπορεί να έχουν και διαφορά της τάξης των 20db π.χ.
Και μιλάμε, να υπάρχει περιεχόμενο. Δεν μετράμε από κενό σημείο του δίσκου σε σημείο με δεδομένα, εκεί μπορεί να είναι όσα θέλουμε.

Και βέβαια δεν πιστεύω να διαβάσω ,ότι το σύστημα μας παίζει καλύτερα από την λυρική ή το μέγαρο πχ.
Γιατί αν το κάνει,τότε το κάνει όχι λάθος......καραλαθος!
Δεν μπορεί ΚΑΝΈΝΑ σύστημα να παίζει καλύτερα από το ορίτζιναλ.
Ή το παίζει (σιγά μην το παίζει) ίδια ή χειρότερα.
Καλύτερα ΑΠΟΚΛΕΊΕΤΑΙ!
Είδες καθόλου τις μετρήσεις μου από το θεωρείο στο μέγαρο μουσικής ;;

Αν μου πεις - τι σχέση έχουν οι μετρήσεις;;
Θα σου πω ότι είναι θέμα απόστασης από την ορχήστρα.. και η απόσταση σκοτώνει τον αρμονικό πλούτο και τις χροιές των οργάνων.

Και ποιός ακούει καλύτερα εκεί;; ο μαέστρος ;;
Μάλλον ούτε αυτός.
Έχει κοντά του κάποιους από τους μουσικούς, αλλά όχι όλους.

Ποιά είναι η καλύτερη θέση για να ακούσει κάποιος την συμφωνική των 50 ή 80 ή .. όσους χωράει ένα λεωφορείο ατόμων ;;

Χμ... Η θέση που έχει το μικρόφωνο που κρέμεται πάνω από το κέντρο της ορχήστρας.

Ηχογραφούσε το μικρόφωνο;;
Σίγουρα ναι , γιατί είχα πίσω μου μία από τις 4 κάμερες της ΕΡΤ και σε μία οθόνη απέναντι μου έβλεπα τις επιλογές του σκηνοθέτη που "ζουμάριζε" σε κάθε μουσικό όταν έπαιζε σόλο, στον μαέστρο, στην υψίφωνο, στα δάκτυλα της πιανίστριας, μέχρι και στην κυρία που "φρέναρε" την grand casa της μετά από κάθε χτύπημα...

Θα με ρωτήσεις αν στο σπίτι μου μετά άκουσα καλύτερα απ'ότι στο Μέγαρο;;;

Ναι!
Έβαλα κάτι παρόμοια μιας και ήμουν ορεξάτος και το απόλαυσα περισσότερο στον τομέα της ποιότητας του ήχου.. χωρίς μάλιστα να ξεσηκώσω την γειτονιά.

Και τώρα με τον Rotel ;; ( Σαν να σε βλέπω να με ρωτάς...)

Τώρα κουνάω για τα καλά το μαντήλι στο Μέγαρο.....

Ποιό είναι το συμπέρασμα για μένα;;

Δεν θα απαξιώσω / υποτιμήσω ποτέ ξανά μια καλή ηχογράφηση κλασικής μουσικής...

Γιατί κατάλαβα ότι ποτέ δεν μπορείς να έχεις σαν ακροατής ζωντανής συμφωνικής ορχήστρας, καλύτερη θέση από το ή τα μικρόφωνα.

Ενώ στο σπίτι την έχω.. ακούω ότι άκουγαν.

Πρέπει να δώσεις τα κατάλληλα Prompts και να επιμένεις με πολλές ερωτήσεις με το Α.Ι. για να βρεις άκρη, κατόπιν να ψάξεις και μόνος σου τι σου προτείνει.

Στο λέω στη βάση του Τζών γενικά. Whatever gets you through the night είναι αυτό το Α.Ι.

Εντάξει, δεν το αφήνουμε κι όλας το θέμα. Θα κοιτάξω να το έχω υπ' όψη και να το ψάξω κι άλλο στην πρώτη ευκαιρία, δεδομένης της έλλειψης πολυτέλειας του χρόνου.
Επεμεινα με πολυ γυρω γυρω.
Απο ναι μεν αλλα ολο στο 15 με πήγαινε

Vlad αφού σου άρεσε,εμένα μου περισσεύει.
Στην λυρική στο Νιάρχος,που πήγα σε μια συναυλία διασκευής δημοτικών τραγουδιών σε ροκ-τζαζ έχω τελείως διαφορετική άποψη.
Ειδικά η ντραμς δεν έχει ακουστεί ποτέ από μηχανήματα, όπως ζωντανά.
Για να μην αναφέρω την ήττα που έπαθα όταν παρευρέθηκα στο δωμάτιο πρόβας (σε στούντιο) ροκ συνοικιακής μπάντας.

Και σου μιλάω ότι τότε είχα τους ερμηδες με 4 οκταρια γουφερ και 0,7 κιλοβάτ+ ενίσχυση..όχι με 2 7αρια και 200 ψωροβατ!

Last edited:
Vlad αφού σου άρεσε,εμένα μου περισσεύει.
Στην λυρική στο Νιάρχος,που πήγα σε μια συναυλία διασκευής δημοτικών τραγουδιών σε ροκ-τζαζ έχω τελείως διαφορετική άποψη.
Ειδικά η ντραμς δεν έχει ακουστεί ποτέ από μηχανήματα, όπως ζωντανά.
Για να μην αναφέρω την ήττα που έπαθα όταν παρευρέθηκα στο δωμάτιο πρόβας ροκ συνοικιακής μπάντας.

Και σου μιλάω ότι τότε είχα τους ερμηδες με 4 οκταρια γουφερ και σχεδόν μισό κιλοβάτ ενίσχυση..όχι με 2 7αρια και 100 ψωροβατ!

Δεν είναι θέμα τι μου άρεσε η δεν μου άρεσε..
Πήγα όχι τόσο για να απολαύσω, αλλά για να μετρήσω και να μελετήσω.

Εσύ δεν κάνεις "μελέτη" όταν ακούς ζωντανά.. αν έκανες (πέρα ότι θα είχες μαζί σου το ντεσιμπελόμετρο), θα "έβλεπες" την δύναμη με την οποία χτυπάει ο ντράμερ τα τύμπανα.. και αν διάβαζες πιο προσεκτικά τι είχα γράψει στο πρόσφατο παρελθόν για αυτό, θα θυμόσουν ότι είχα πει ότι στην συμφωνική οι τυμπανιστές τα "χαϊδεύουν" δεν τα χτυπάνε.

Επίσης θα θυμόσουν το ερώτημα μου...
"Είναι η κλασσική μουσική το δυσκολότερο είδος μουσικής για τα συστήματα μας";;;

Νομίζω πρέπει να ορίσουμε τι σημαίνει δυναμικά.
Για εμένα, είναι η διαφορά έντασης μέσα σε κάποιο χρονικό διάστημα του στυλ 1 δευτερολέπτου αν όχι κλάσμα του.
Αν ο δίσκος έχει πουλάκια που κελαηδάνε στην αρχή, κάπου στα -80 db και απλά ο υπόλοιπος είναι γραμμένος flat στα -10db, δεν έχει δυναμικά.
Στον δίσκο της Telarc υπάρχουν δυναμικά που μέσα σε κλάσμα του δευτερολέπτου μπορεί να έχουν και διαφορά της τάξης των 20db π.χ.
Και μιλάμε, να υπάρχει περιεχόμενο. Δεν μετράμε από κενό σημείο του δίσκου σε σημείο με δεδομένα, εκεί μπορεί να είναι όσα θέλουμε.

Ορισμένο είναι από τα στανταρντς. Το πρόβλημα είναι ότι αναλόγως τι θέλεις να δεις και να καταλάβεις τι ψάχνεις, πρέπει να δεις τα αντίστοιχα στάνταρντς.

Αν εσύ που ακούς συμφωνική μουσική θέλεις να καταλάβεις που να ακούς προκειμένου και να αντιλαμβάνεσαι την ανάλυση του συστήματος και ταυτόχρονα να μην πάρεις τα γούφερ στο χέρι στο ίδιο κομμάτι σε ειδικές περιπτώσεις όπως της Telarc με τα κανόνια, τότε αυτό που μετράει το DR Database δεν σου κάνει.
Επίσης δεν σου κάνει και σε περιπτώσεις συμφωνικής μουσικής που έχουν αναφερθεί εδώ, π.χ. Mahler

Στη δική μου περίπτωση που ψάχνομαι με κάτι χορωδιακά, επίσης δεν μου κάνει σε αρκετές περιπτώσεις.

Είδες καθόλου τις μετρήσεις μου από το θεωρείο στο μέγαρο μουσικής ;;

Αν μου πεις - τι σχέση έχουν οι μετρήσεις;;
Θα σου πω ότι είναι θέμα απόστασης από την ορχήστρα.. και η απόσταση σκοτώνει τον αρμονικό πλούτο και τις χροιές των οργάνων.

Και ποιός ακούει καλύτερα εκεί;; ο μαέστρος ;;
Μάλλον ούτε αυτός.
Έχει κοντά του κάποιους από τους μουσικούς, αλλά όχι όλους.

Ποιά είναι η καλύτερη θέση για να ακούσει κάποιος την συμφωνική των 50 ή 80 ή .. όσους χωράει ένα λεωφορείο ατόμων ;;

Χμ... Η θέση που έχει το μικρόφωνο που κρέμεται πάνω από το κέντρο της ορχήστρας.

Ηχογραφούσε το μικρόφωνο;;
Σίγουρα ναι , γιατί είχα πίσω μου μία από τις 4 κάμερες της ΕΡΤ και σε μία οθόνη απέναντι μου έβλεπα τις επιλογές του σκηνοθέτη που "ζουμάριζε" σε κάθε μουσικό όταν έπαιζε σόλο, στον μαέστρο, στην υψίφωνο, στα δάκτυλα της πιανίστριας, μέχρι και στην κυρία που "φρέναρε" την grand casa της μετά από κάθε χτύπημα...

Θα με ρωτήσεις αν στο σπίτι μου μετά άκουσα καλύτερα απ'ότι στο Μέγαρο;;;

Ναι!
Έβαλα κάτι παρόμοια μιας και ήμουν ορεξάτος και το απόλαυσα περισσότερο στον τομέα της ποιότητας του ήχου.. χωρίς μάλιστα να ξεσηκώσω την γειτονιά.

Και τώρα με τον Rotel ;; ( Σαν να σε βλέπω να με ρωτάς...)

Τώρα κουνάω για τα καλά το μαντήλι στο Μέγαρο.....

Ποιό είναι το συμπέρασμα για μένα;;

Δεν θα απαξιώσω / υποτιμήσω ποτέ ξανά μια καλή ηχογράφηση κλασικής μουσικής...

Γιατί κατάλαβα ότι ποτέ δεν μπορείς να έχεις σαν ακροατής ζωντανής συμφωνικής ορχήστρας, καλύτερη θέση από το ή τα μικρόφωνα.

Ενώ στο σπίτι την έχω.. ακούω ότι άκουγαν.
Συγκρίνεις την καλούτσικη ορχήστρα που είδες στο Μέγαρο ζωντανά με τις θεϊκές ορχήστρες που ακούς σε ηχογράφηση- Φιλαρμονική Βερολίνου, Συμφωνική Λονδίνου κλπ. Αν ακούσεις ποτέ μια από αυτές τις ορχήστρες ζωντανά θα σου έρθει να πάρεις ένα σφυρί και να κάνεις το σύστημα κομμάτια.

Δεν είναι θέμα τι μου άρεσε η δεν μου άρεσε..
Πήγα όχι τόσο για να απολαύσω, αλλά για να μετρήσω και να μελετήσω.

Εσύ δεν κάνεις "μελέτη" όταν ακούς ζωντανά.. αν έκανες (πέρα ότι θα είχες μαζί σου το ντεσιμπελόμετρο), θα "έβλεπες" την δύναμη με την οποία χτυπάει ο ντράμερ τα τύμπανα.. και αν διάβαζες πιο προσεκτικά τι είχα γράψει στο πρόσφατο παρελθόν για αυτό, θα θυμόσουν ότι είχα πει ότι στην συμφωνική οι τυμπανιστές τα "χαϊδεύουν" δεν τα χτυπάνε.

Επίσης θα θυμόσουν το ερώτημα μου...
"Είναι η κλασσική μουσική το δυσκολότερο είδος μουσικής για τα συστήματα μας";;;
Ναι η κλασική είναι το δυσκολότερο είδος.
Βέβαια επειδή δεν την ακούω ,δεν με ενδιαφέρει κιόλας.
Και όταν λέω κλασικη, εννοώ συμφωνικές ορχήστρες με ένα κάρο όργανα.
Αυτά από εμένα.
Α...και γω όταν θέλω να ακούσω την μουσική που μου αρέσει,από το στερεοφωνικό μου θέλω να την ακούω.
Ουδέποτε ευχαριστήθηκα συναυλία (το αντίθετο) και γι'αυτό δεν ξαναπήγα από τους Pink Floyd στο ΟΑΚΑ και μετά.
Ο δε χειρότερος έως απαράδεκτος ήχος που έχω ακούσει ήταν από τους dire straits στο ΣΕΦ

Last edited:
Θα ήθελα να μου πείτε μια ιδέα..

Επειδη από το Ρούτερ μου μέχρι το Switch έχω 5 μέτρα καλώδιο Ethernet απλό, και για να πάρω καλό καλώδιο σε αυτό το μήκος πρέπει να τα σκάσω χοντρά, λέω να πάρω δύο μετατροπείς Ethernet σε οπτική ίνα...
Τι λέτε, αξίζει να ασχοληθώ;
Η να παρατήσω το Streaming να ξεμπερδευω;...😁😂

Συγκρίνεις την καλούτσικη ορχήστρα που είδες στο Μέγαρο ζωντανά με τις θεϊκές ορχήστρες που ακούς σε ηχογράφηση- Φιλαρμονική Βερολίνου, Συμφωνική Λονδίνου κλπ. Αν ακούσεις ποτέ μια από αυτές τις ορχήστρες ζωντανά θα σου έρθει να πάρεις ένα σφυρί και να κάνεις το σύστημα κομμάτια.
Συγκρίνω με αυτό που άκουσα.
Αν ακούσω κάτι καλύτερο θα το αναφέρω.

Πάντως και οι θεϊκές ορχήστρες που αναφέρεις και ακούω, δεν βλέπω να φέρνουν σε δύσκολη θέση το σύστημα μου όπου και να πάω την ένταση.

Αντίθετα άλλα είδη μουσικής σε μεγάλες εντάσεις το ζορίζουν αρκετά.

Μεγάλο και ακριβό σύστημα που άκουσα πρόσφατα ήταν εξαιρετικό στην κλασική μουσική, αλλά "ξεψύχησε" με το καλημέρα με άλλο είδος.

Ναι η κλασική είναι το δυσκολότερο είδος.
Βέβαια επειδή δεν την ακούω ,δεν με ενδιαφέρει κιόλας.
Κακώς εκφέρεις γνώμη τότε..
Αν σε ενδιέφερε θα ασχολιόσουν και πιθανόν να αναθεωρούσες...

Και όταν λέω κλασικη, εννοώ συμφωνικές ορχήστρες με ένα κάρο όργανα.
50 όργανα στο 1ο έργο και 80 στο 2ο δεν ήταν αρκετά για να σχηματίσω άποψη ;;

Αυτά από εμένα.
Α...και γω όταν θέλω να ακούσω την μουσική που μου αρέσει,από το στερεοφωνικό μου θέλω να την ακούω.
Οκ, αλλά που κολλάει αυτό ;;

Ουδέποτε ευχαριστήθηκα συναυλία (το αντίθετο) και γι'αυτό δεν ξαναπήγα από τους Pink Floyd στο ΟΑΚΑ και μετά.
Ο δε χειρότερος έως απαράδεκτος ήχος που έχω ακούσει ήταν από τους dire straits στο ΣΕΦ
Σίγουρα δεν είναι μέτρο σύγκρισης ούτε το ΟΑΚΑ ούτε το ΣΕΦ, όποιοι και να παίξουν εκεί.

Συγκρίνω με αυτό που άκουσα.
Αν ακούσω κάτι καλύτερο θα το αναφέρω.

Πάντως και οι θεϊκές ορχήστρες που αναφέρεις και ακούω, δεν βλέπω να φέρνουν σε δύσκολη θέση το σύστημα μου όπου και να πάω την ένταση.

Αντίθετα άλλα είδη μουσικής σε μεγάλες εντάσεις το ζορίζουν αρκετά.

Μεγάλο και ακριβό σύστημα που άκουσα πρόσφατα ήταν εξαιρετικό στην κλασική μουσική, αλλά "ξεψύχησε" με το καλημέρα με άλλο είδος.

Μπορείς να περιγράψεις πως είναι αυτή η δύσκολη θέση; Δηλαδή τι άκουγες και ήρθε σε δύσκολη θέση;