Το chat του δικάναλου

Και ξαναρωτάω εγώ. Τι θα τον ωφελήσει αν μάθει ότι ο ήχος της μπότας για να βγει σε συγκεκριμένα είδη μουσικής θα πρέπει να επεμβεις με eq σε συγκεκριμένες συχνότητες και με το ανάλογο Q σε αυτές;

Και άντε και πες ότι η γνώση έχει αξία όπως και να έχει. ΟΚ. Τι ακριβώς θα κάνει μετά όταν θα πάει να το βάλει να παιξει στο σύστημα αναπαραγωγής και αυτό παρουσιάζεται αλλιώς στο ένα σύστημα και αλλιώς στο άλλο; Θα πάει να βάλει κι άλλο eq o ίδιος;
To Εq στο σπίτι εν τω μεταξύ είναι για να ισιώνει την απόκριση κόβοντας τις κορυφές. Και μεταξύ μας, όσοι το χρησιμοποιούν, βάζουν στα τυφλά μια καμπύλη Harman και όποιον πάρει ο χάρος. Γι' αυτό και πολλές φορές το αποτέλεσμα είναι από αδιάφορο έως μη θελκτικό.
Δεν λαμβάνει υπ' όψη λεπτομέρειες όπως ας πούμε το πόσο διαφορετικά θα συμπεριφερθούν τα μεγάφωνα τα ίδια, τα οποία ο κατασκευαστής έχει φτιάξει (ή επιλέξει) τα μεγάφωνα ειδικά για να έχουν τα χαρακτηριστικά εκείνα που θα δώσουν τον χαρακτήρα στο ηχείο που ο ίδιος έχει επιδιώξει.
Γι' αυτό λέω ότι είναι άποψη η αναπαραγωγή και όχι η αναζήτηση της απόλυτης πιστότητας. Και η παραγωγή επίσης άποψη είναι.

Άλλο παράδειγμα:
Ας πούμε έχει ένα σύστημα και βάζει μια παραγωγή που έχει φωνή. Η φωνή θα έχει ηχογραφηθεί έστω με λίγο reverb. Στο ένα σύστημα θα ακούγεται με περισσότερο βάθος, στο άλλο θα ακούγεται με λιγότερο. Τι θα κάνει για να το φέρει; Θα προσθέσει ή θα αφαιρέσει reverb;

Έτσι όπως το πάμε θα αρχίσουμε να μιλάμε για home studio και όχι για hi-fi.
δεν είπα ποτέ ότι θα βάλει eq για να φέρει τη μπότα.
Ειπα: το καλώδιο είναι ένα eq.

Επίσης προσπάθησα να σας δώσω να καταλάβετε ότι η έννοια του καλωδίου (ic ρεύματος) είναι σχεδόν άνευ σημασίας στο στάδιο της μίξης. Στο mastering αρκετός κόσμος χρησιμοποιεί υλικά από τον χώρο του hiend, αλλά εκεί είναι κάτι εντελώς διαφορετικό όπως και οι απαιτήσεις.

Και δεν έχω σκοπό να συνεχίσω αυτή την κουβέντα. Εγώ χρησιμοποιώ πλέον απλά καλώδια ρεύματος και απλά ic. Όσα έχω αγοράσει, εννοείται δεν τα πετάω.

Ο καθένας ας χρησιμοποιήσει ό,τι τον βολεύει. Να μη στερώ τη χαρά που κατα καιρούς είχαμε-έχουμε με το κάτι καινούργιο, είτε καλώδιο είτε μηχάνημα.

Πάντως για μένα το μηχάνημα μετράει. Και κανένα μηχάνημα δεν θα αναστηθεί ή θα λαλήσει ή θα μουγγωθεί από ένα καλώδιο, αν δεν είναι καλό. (δε μιλάμε για μηχανήμα που έχει "χαρακτήρα" και μπορεί να "χαντακωθεί" από ένα παράξενο καλώδιο. Διότι πολλά παράξενα κυκλοφορούν έξω.

Last edited:
εγω θυμάμαι μετά ότι πήγαμε στον Γιάννη στη Ραιδεστό και χτυπήσαμε κάτι παίδια και ξεχάσαμε τον χαλι εντ πόνο μας

Τα καλύτερα κρύβετε όμως!

Ρε παίδες, για να ακούσουμε ακριβώς τι άκουσε στο στούντιο ο μάστορας θα πρέπει να έχουμε τουλάχιστον τα ίδια ηχεία.
Και άντε και τα πήραμε.
Ποιανού studio;
Θα αλλάζουμε ηχεία ανάλογα με το που ηχογραφήθηκε ο κάθε δίσκος; 😂

Το γνωστό
α ναι
το είχα και γώ
το έδωσα πριν 10-15 χρόνια

Τα καλύτερα κρύβετε όμως!

Ρε παίδες, για να ακούσουμε ακριβώς τι άκουσε στο στούντιο ο μάστορας θα πρέπει να έχουμε τουλάχιστον τα ίδια ηχεία.
Και άντε και τα πήραμε.
Ποιανού studio;
Θα αλλάζουμε ηχεία ανάλογα με το που ηχογραφήθηκε ο κάθε δίσκος; 😂

ε μα
αυτό σε λέω.
Ξέχνα το

• Haha
Reactions: Tzimisce
Ο ίδιος έχεις πει ότι το Behringer θέλει να έχεις τελειώσει το κολλέγιο για να το ρυθμίσεις..

Πως να σου πω "ναι, φέρτο;;"

Να μπλέξω με τι ;;;;

ΥΣ..
Ο Τζιμίσκουλας άλλαξε το μπλε apls με διαφορετικής φιλοσοφίας ποτ το οποίο ΜΕ τηλεχειρισμό ήθελε +200€ .. όχι γιατί ο τηλεχειρισμός υποβίβαζε την ποιότητα του ήχου.
Πάντως πιο λίγη ώρα θα σου έτρωγε,από το να σουλουπωσεις τον rotel .
Αλλά αυτό γουστάρεις,αυτό κάνεις.
Οπότε σου έρθει η όρεξη,το eq σε περιμένει σιωπηλό και εκτός ρεύματος ( ως είθισται 😄)

• Haha
Reactions: vlad66 and Tzimisce
ε μα
αυτό σε λέω.
Ξέχνα το

Δεν ξεχνάω τίποτα και να τα αφήσεις αυτά.
Δεν μπορείτε κύριε να έρχεστε εδώ, να πετάτε ατάκες για παϊδάκια και να φεύγετε σαν να μη συνέβη ποτέ!
Εμείς βέβαια στη γειτονιά μπορεί να μην έχουμε παϊδάκια αλλά έχουμε επικά σουβλάκια.

Εγώ όχι ...εσύ ναι 😸

Είσαι τρελός! Με 200€ παίρνω κάρτα απεριόριστων για τσίπουρα!

• Like
Reactions: mdvq
Δεν θα προσπαθησω να ερμηνεύσω τον υπερηχα,απλά θα κάνω μια ερώτηση για να δω πως λειτουργεί το όλο κόλπο, στον καθένα μας.
Οι τιμές χοντρικά και χάρη συζήτησης.

Έχουμε (α) το Eversolo A6 που κάνει ένα 1000ρικο και (β) το Eversolo A6 me που κάνει ένα 1500αρι.
Θα περνάτε ένα Α6 και θα του βάζατε ένα γαμαουα καλώδιο του 500αρικου ή το Α6 me στα ίδια χρήματα με το καλώδιο της μαμάς εταιρείας.

Εγώ το (β).

Εσείς???

Δεν θα προσπαθησω να ερμηνεύσω τον υπερηχα,απλά θα κάνω μια ερώτηση για να δω πως λειτουργεί το όλο κόλπο, στον καθένα μας.
Οι τιμές χοντρικά και χάρη συζήτησης.

Έχουμε (α) το Eversolo A6 που κάνει ένα 1000ρικο και (β) το Eversolo A6 me που κάνει ένα 1500αρι.
Θα περνάτε ένα Α6 και θα του βάζατε ένα γαμαουα καλώδιο του 500αρικου ή το Α6 me στα ίδια χρήματα με το καλώδιο της μαμάς εταιρείας.

Εγώ το (α).

Εσείς???
εγώ να πω?