analog-jimaras
AVClub Addicted Member
- 16 February 2012
- 2,610
Κάπου (αδυνατό να βρω το σχετικό post) εχω κάνει και ποστάρει το εξής πείραμα.Δηλαδη η βελονα που ακουμπαει το δισκο δεν τον φθειρει? Λες οτι μπορει να κρατηθει ο ηχος αναλλοίωτος?
Επήρεασμένος απο τα λόγια του ιδιου του van den hul (εφτασαν στα αφτια μου δια στοματος γνωστου αντιπρωσοπου που τον ειχε φιλοξενησει στο περιπτερο του)) στο σωστα στημένο πικαπ με καθαρό δίσκο η φθορα είναι μηδενική.
Το πειραμα μου ξεκινησε οταν απο λάθος αγόρασα ενα δίσκο δυο φορές την ιδια μέρα που ηρθε η νεα κεφαλοβελονα για την οποια εγραφαν ολα τα reviews μην την ακουσετε καν πριν τις 150 ωρες break in.
O δευτερος δισκος αποσφραγίστηκε και ξεκινησε εργασία να στρωσει τη βελόνα. Καθε 3-4 παιξίματα ο δισκος πλενόταν. Αφου εγραψε 150 ωρες (οχι με τη μια φυσικά) ειπα να σημειωνω τις φορες που θα επαιζε προς χάρην του παραπάνω πειράματος.
Μετα απο 300 φορές την κάθε πλευρά εγινε σύγκριση με την σφραγισμένη κόπια και δεν κατάφερα να ακούσω κάποια σημαντική διαφορά, καποιες μικρογρατσουνιες σε καποια σημεία απο απροσεξίες στο βάλε βγάλε. Αν δεν κάνω λάθος το πείραμα πήρε περίπου 5-6 χρόνια.
(Ηταν η εποχή που επαιζα με ψηφιακά και είχα φτιαξει το πρωτο μου Diy dac το οποιο αν και R2R δεν με είχε ικανοποιησει, τελικά τα κατάφερα στην τρίτη προσπάθεια.)
Κατα συνέπεια δεν εκανα καθημερινά το πειραμα μου