Το chat του δικάναλου

Σωστο. Αυτο οταν συμβει, συμβαινει μετα απο πολλα χρονια, εκτος κι αν για καποιο λογο το πηνιο δεν ειναι απο την αρχη σωστα κεντραρισμενο οποτε ισως το παθει πιο νωρις. Γενικα ομως δεν ειναι "καθημερινο" φαινομενο. Και σιγουρα δεν γυριζουμε τα μεγαφωνα χωρις να υπαρχει λογος ....... προληπτικα .
Αν μετά από 10 χρόνια στα ηχεία της ATC θα υπήρχαν ξεραμένα λάστιχα ανάρτησης και θα χρειάζονταν πασάλειμμα με Armorall για να συνέλθουν, τότε, ας πούμε πως από το 2015 και μετά κανένα Στούντιο δεν θα αγόραζε και, από πολλού, η εταιρεία θα είχε κατεβάσει ρολά.
Υποψιάζομαι πως κάποιος "ειδικός" πριν το Βλαδίμηρο, είχε βάλει το χεράκι του.
ΒΛΑΔΙΜΗΡΕ μίλα με την ATC.

Βλαδίμηρε πόσων χρόνων είναι τα ηχεία που να δικαιολογούν τέτοιες επεμβάσεις; Σε γενικές γραμμές πάντως, η ATC απαντάει ( ; ) / απαντούσε σε ερωτήσεις πελατών, σχετικές με τα ηχεία.
Άκουγα ένα σωρό βλακώδεις συμβουλές, σχετικά με το πόσα Νm πρέπει να σφίξεις Woofer + Mid μετά κάποιο χρονικό διάστημα λειτουργίας. Το περίεργο ήταν πως οι βλακείες ακούγονταν από τεχνικό που "ήξερε" "ασχολιόταν' για χρόνια με το σέρβις των ηχείων. Ευτυχώς ήταν τόσο βλακώδεις που δεν με έπειθαν.
Έστειλα mail στην ATC και μου δόθηκαν οι τιμές που παρασάγγες απείχαν από του "ειδικού".

τα ηχεία αγοράστηκαν καινούργια από τον Κώστα ( @kostas k ) τον Νοέμβρη του '10

τα έχω κοντά στα 3 χρόνια ;; (θα πρέπει να το ψάξω)..

είναι δλδ ήδη 15 ετών

να γυρίσω τις μονάδες δεν μπορώ , όπως και να γυρίσω ολόκληρο το ηχείο ανάποδα (μέχρι να βγει το καλοκαίρι)..
ο ίλιγγος και οι ζαλάδες (σε μόνιμη βάση) δεν με αφήνουν να κάνω βαριές δουλειές, άσε που από τα λεγόμενα του Ηχοδαίμονα ( @ihodemon ) δύσκολα θα "κρεμάσει" πηνίο μικρού κώνου..
και το 40άρι έχει μικρό κώνο (κάπου στις 7 ίντσες αν δεν κάνω λάθος).

το Armorall όμως δεν μετάνιωσα που το έβαλα, ακόμα και αν το λάστιχο δεν έβγαζε ποτέ πρόβλημα.

καλό κάνει, κακό δεν κάνει.

παρακάτω 2 φωτογραφίες από το ίδιο woofer
(προσπάθησα να πετύχω την κατάλληλη γωνία με το φως του ήλιου που "φωτίζει" το ηχείο από το μπαλκόνι, για να φανεί καλά το λάστιχο)

IMG_20250731_142514.jpg

IMG_20250731_142530.jpg

Τα ηχεία είναι μόνιμα σκεπασμένα με "ειδικό" ύφασμα που δεν αρέσει στα γατιά να ξύνουν τα νύχια τους πάνω του..
Στο ηχειόπανο δυστυχώς τους αρέσει πολύ....

17539637703721567428821835513277.jpg

Το καλοκαίρι πολύ λίγο θα παίξουν μουσική, στην ουσία μόνο αν δοκιμάσω κάποια αλλαγή σε κάτι..

Τα earfün X παίρνουν την σκυτάλη και τα καταφέρνουν θαυμάσια !

17539640891174889809116273068881.jpg

Αν μετά από 10 χρόνια στα ηχεία της ATC θα υπήρχαν ξεραμένα λάστιχα ανάρτησης και θα χρειάζονταν πασάλειμμα με Armorall για να συνέλθουν, τότε, ας πούμε πως από το 2015 και μετά κανένα Στούντιο δεν θα αγόραζε και, από πολλού, η εταιρεία θα είχε κατεβάσει ρολά.
Υποψιάζομαι πως κάποιος "ειδικός" πριν το Βλαδίμηρο, είχε βάλει το χεράκι του.
ΒΛΑΔΙΜΗΡΕ μίλα με την ATC.

ποτέ δεν είπα (έγραψα) ότι το λάστιχο έχει ξεραθεί..
προληπτικά έβαλα το Armorall , χωρίς να μου το πει κανένας "ειδικός"

ούτε έχω σφίξει τις βίδες στα μεγάφωνα (εννοώ στα μεγάφωνα που οι βίδες τους φαίνονται.. στα woofers που δεν φαίνονται, ούτε λόγος...)

Το λαθος ισως να ειναι δικο μου με το σχολιο που εκανα πιο πανω και μπορει να προκαλεσε "ανησυχια" σε καποιους.
Το "1-2 χρονια" το ειπα απο μνημης οπως το ακουσα και γω πριν πολλα χρονια. Εκτος του οτι σαφως δεν ειναι "κανόνας" , σημερα τα υλικα ειναι πολυ καλυτερα απο τοτε και ειδικα απο εταιρειες οπως η ATC και αλλοι.
Αν βοηθα , να πω οτι σε δικα μου ηχεια δεν το εκανα ποτε διοτι δεν χρειαστηκε (y)

• Like
Reactions: vlad66
ποτέ δεν είπα (έγραψα) ότι το λάστιχο έχει ξεραθεί..
προληπτικά έβαλα το Armorall , χωρίς να μου το πει κανένας "ειδικός"

ούτε έχω σφίξει τις βίδες στα μεγάφωνα (εννοώ στα μεγάφωνα που οι βίδες τους φαίνονται.. στα woofers που δεν φαίνονται, ούτε λόγος...)
- Ούτε κι'εγώ είπα/έγραψα για ξερά λάστιχα,. Ρώτησα:
α. Πόσων ετών είναι τα ηχεία και προέκυψε η ανάγκη για επάλειψη με το προϊόν που αναφέρεις.
β. Μη γνωρίζοντας ποιο ηχείο έχεις υπέθεσα πως το γουφερ έχει βίδες εμφανείς, όπως κάθε σοβαρό γούφερ.
γ. Σχετικά με τους ειδικούς, ανέφερα τη δική μου εμπειρία. Την παίρνεις ή την πετάς.
δ. Οι βίδες και του Μπάφλας,Μιντ και του Γούφερ θέλουν έλεγχο από καιρό σε καιρό. μου το ανέφερε και ο Ben Lilly (ATC) στη συνέχεια.
ε. Ο κυρ "Αλέκος", τεχνικός που έκανε σέρβις για χρόνια στα ATC που τον ρώτησα, κατόπιν συστάσεως του Θέμη μου είπε 0,41Nm. Μου έμοιαζε απίστευτο αλλά παρ'ολα αυτά αγόρασα ένα ο δυναμοκατσάβιδο αυτού του εύρους σύσφιξης. Σκέφτηκα όμως δε ρωτάς και την ATC, και ο Ben Lilly μου λέει 1.5Νm Μπάφλα.Γούφερ,Μιντ. Θα έπρεπε λοιπόν ξεσφίγγω αν ακολουθούσα τον κύρ Αλέκο. Αγόρασα κι'άλλο δυναμοκατσάβιδο βέβαια.
Αυτά Βλαδίμηρε
ΥΓ. Με 0,41 θα έπαιζε και η μπάφλα μαζί με το γουφερ των 100.

• Like
τα ηχεία αγοράστηκαν καινούργια από τον Κώστα ( @kostas k ) τον Νοέμβρη του '10

τα έχω κοντά στα 3 χρόνια ;; (θα πρέπει να το ψάξω)..

είναι δλδ ήδη 15 ετών

να γυρίσω τις μονάδες δεν μπορώ , όπως και να γυρίσω ολόκληρο το ηχείο ανάποδα (μέχρι να βγει το καλοκαίρι)..
ο ίλιγγος και οι ζαλάδες (σε μόνιμη βάση) δεν με αφήνουν να κάνω βαριές δουλειές, άσε που από τα λεγόμενα του Ηχοδαίμονα ( @ihodemon ) δύσκολα θα "κρεμάσει" πηνίο μικρού κώνου..
και το 40άρι έχει μικρό κώνο (κάπου στις 7 ίντσες αν δεν κάνω λάθος).

το Armorall όμως δεν μετάνιωσα που το έβαλα, ακόμα και αν το λάστιχο δεν έβγαζε ποτέ πρόβλημα.

καλό κάνει, κακό δεν κάνει.

παρακάτω 2 φωτογραφίες από το ίδιο woofer
(προσπάθησα να πετύχω την κατάλληλη γωνία με το φως του ήλιου που "φωτίζει" το ηχείο από το μπαλκόνι, για να φανεί καλά το λάστιχο)

View attachment 255819

View attachment 255820

Τα ηχεία είναι μόνιμα σκεπασμένα με "ειδικό" ύφασμα που δεν αρέσει στα γατιά να ξύνουν τα νύχια τους πάνω του..
Στο ηχειόπανο δυστυχώς τους αρέσει πολύ....

View attachment 255821

Το καλοκαίρι πολύ λίγο θα παίξουν μουσική, στην ουσία μόνο αν δοκιμάσω κάποια αλλαγή σε κάτι..

Τα earfün X παίρνουν την σκυτάλη και τα καταφέρνουν θαυμάσια !

View attachment 255822
Θύμησες μας Βλαδίμηρε τα ηχειόπανα από που τα πήρες?

Θύμησες μας Βλαδίμηρε τα ηχειόπανα από που τα πήρες?

τα ηχειόπανα είναι της μάνας τους.. το ένα γατί μου (είναι κόκκινο άρα για δέσιμο πραγματικά) έκανε κάποιες ζημιές για να με εκνευρίσει (χωρίς υπερβολή) , τις οποίες μπόρεσα και τις "μάζεψα" χωρίς να φαίνεται κάτι πέρα από 1 μέτρο απόσταση..

τα καλύμματα που βλέπεις στις φωτός τα έφτιαξα (αφού ο μ@λ@κ@ς έκανε τις ζημιές στα ηχειόπανα) σε βιοτεχνία κοντά στην γειτονιά μου

ορίστε η κάρτα τους μήπως σε ενδιαφέρει να κάνεις το ίδιο.. (ή όποιος άλλος)

IMG_20250802_001804.jpg

Η ράφτρα (μια ρωσόφωνη Μολδαβή) , παράκουσε τις γραπτές οδηγίες μου όπου ζητούσα ένα "κόψιμο" πίσω για να είναι "ελεύθερα" τα καλώδια της 3πλο καλωδίωσης και έβαλε από ένα φερμουάρ στις άκρες..
Για να μην χρειάζεται λέει να βγάζω το κάλυμμα όταν θέλω να ακούσω μουσική...

IMG_20250802_002056.jpg

IMG_20250802_002204.jpg

Ομολογώ ότι δεν είχα σκεφτεί κάτι τέτοιο και η ιδέα της μου άρεσε πολύ!

Δεν χρειάζεται να βγάζω εντελώς το κάλυμμα από το ηχείο, αλλά κάποια στιγμή θέλω να τις τα πάω για να μου κάνει πίσω τα κοψίματα για τα καλώδια και να τα ρελιάσει για να μην "ξεφτίζει"

Από τα ρετάλια μου έφτιαξε κάλυμμα και για το πικάπ που ήθελα, έτσι δεν μου χρέωσε περισσότερο ύφασμα.

IMG_20250802_001837.jpg

Για όλα μου πήραν 70€ (αν θυμάμαι καλά), τιμή που θεωρώ ότι είναι πάρα πολύ καλή.

Και τρελόγατο να μην είχα, πάλι θα ήθελα κάτι τέτοιο για προστασία από την σκόνη.

Ευτυχώς τα νύχια του δεν "πέρασαν" σε μεγάφωνο και ευτυχώς που "ξεχαρμανιάζει" σε ένα χαλάκι που δεν το μαζεύω ούτε το καλοκαίρι για αυτή την δουλειά...

IMG_20250802_004039.jpg

Κορδέλες το έχει κάνει.. οι μέσα ίνες έχουν βγει έξω πια.....

Μη μου πει κανείς
"Υπάρχουν ειδικά scrach για γάτες..."

Έχουμε και από αυτό και του αλλάζει τα φώτα!

IMG_20250802_004654.jpg

Εννοείται ότι δεν τολμώ να ακούσω μουσική χωρίς τα ηχειόπανα..

Περνάει "αμέριμνος" , ρίχνει ένα αστραπιαίο σάλτο στο ηχειόπανο και με τα 4 πόδια , με κοιτάει να δει αν τον βλέπω και πριν προλάβω να σηκωθώ από τον καναπέ για να τον τσακίσω, έχει εξαφανιστεί!!
Έτσι έκανε τις ζημιές και αναγκάστηκα να φτιάξω καλύμματα (για να μην τον πετάξω στον δρόμο να βρει την τύχη του...)

- Ούτε κι'εγώ είπα/έγραψα για ξερά λάστιχα,. Ρώτησα:
α. Πόσων ετών είναι τα ηχεία και προέκυψε η ανάγκη για επάλειψη με το προϊόν που αναφέρεις.
15 ετών όπως έγραψα παραπάνω και η "ανάγκη" προέκυψε από ζημιές που έχω δει σε άλλα ηχεία (όχι ATC να πω την αλήθεια)
κάλλιο γαϊδουρόδενε που λένε....

β. Μη γνωρίζοντας ποιο ηχείο έχεις υπέθεσα πως το γουφερ έχει βίδες εμφανείς, όπως κάθε σοβαρό γούφερ.
δυστυχώς η προηγούμενη γενιά των scm40 έχει κρυμμένες τις βίδες στα woofer.. στην τελευταία γενιά σοβαρεύτηκαν

γ. Σχετικά με τους ειδικούς, ανέφερα τη δική μου εμπειρία. Την παίρνεις ή την πετάς.
φυσικά την παίρνω και ΔΕΝ την πετάω !!

δ. Οι βίδες και του Μπάφλας,Μιντ και του Γούφερ θέλουν έλεγχο από καιρό σε καιρό. μου το ανέφερε και ο Ben Lilly (ATC) στη συνέχεια.
(y)

ε. Ο κυρ "Αλέκος", τεχνικός που έκανε σέρβις για χρόνια στα ATC που τον ρώτησα, κατόπιν συστάσεως του Θέμη μου είπε 0,41Nm. Μου έμοιαζε απίστευτο αλλά παρ'ολα αυτά αγόρασα ένα ο δυναμοκατσάβιδο αυτού του εύρους σύσφιξης. Σκέφτηκα όμως δε ρωτάς και την ATC, και ο Ben Lilly μου λέει 1.5Νm Μπάφλα.Γούφερ,Μιντ. Θα έπρεπε λοιπόν ξεσφίγγω αν ακολουθούσα τον κύρ Αλέκο. Αγόρασα κι'άλλο δυναμοκατσάβιδο βέβαια.
Αυτά Βλαδίμηρε
ΥΓ. Με 0,41 θα έπαιζε και η μπάφλα μαζί με το γουφερ των 100.
δεν έχω καστάνια με ρυθμιζόμενη ροπή.. θα αγοράσω σύντομα μιας και με έβαλες στην πρίζα..
όμως woofer δεν πειράζω μέχρι να δω σοβαρό βίντεο στο youtube..
σήμερα (πάλι) έψαχνα και ξαναέψαχνα.. τζίφος! κανείς δεν τολμάει να λύσει scm40 παλιάς γενιάς...

15 ετών όπως έγραψα παραπάνω και η "ανάγκη" προέκυψε από ζημιές που έχω δει σε άλλα ηχεία (όχι ATC να πω την αλήθεια)
κάλλιο γαϊδουρόδενε που λένε....

δυστυχώς η προηγούμενη γενιά των scm40 έχει κρυμμένες τις βίδες στα woofer.. στην τελευταία γενιά σοβαρεύτηκαν

φυσικά την παίρνω και ΔΕΝ την πετάω !!

(y)

δεν έχω καστάνια με ρυθμιζόμενη ροπή.. θα αγοράσω σύντομα μιας και με έβαλες στην πρίζα..
όμως woofer δεν πειράζω μέχρι να δω σοβαρό βίντεο στο youtube..
σήμερα (πάλι) έψαχνα και ξαναέψαχνα.. τζίφος! κανείς δεν τολμάει να λύσει scm40 παλιάς γενιάς...
Μπορώ να σου δανείσω το δυναμοκατσάβιδο, και να το χρησιμοποιήσεις αφού μάθεις πόσα τα Νm του συγκεκριμένου ηχείου σου.
Το Wiha TorqueVario-S που έχω είναι 0.8-5.0Nm και πρέπει να σου κάνει τη δουλειά.

Μπορώ να σου δανείσω το δυναμοκατσάβιδο, και να το χρησιμοποιήσεις αφού μάθεις πόσα τα Νm του συγκεκριμένου ηχείου σου.
Το Wiha TorqueVario-S που έχω είναι 0.8-5.0Nm και πρέπει να σου κάνει τη δουλειά.

σε ευχαριστώ πολύ Γιώργο, αλλά την Δευτέρα θα πάω στον Τριανταφύλλου (που είναι πολύ κοντά μου) να αγοράσω, γιατί είναι χρήσιμο εργαλείο και πρέπει να υπάρχει...
(όπως όλα τα εργαλεία)

έκανα ερώτηση στην ATC και περιμένω απάντηση...

επιπλέον τους ρώτησα για τις "αόρατες" βίδες στα woofers... προβλέπω να με "στέλνουν" στον τοπικό αντιπρόσωπο...

@Γιώργος ΚΟΨ :p

σε ευχαριστώ πολύ Γιώργο, αλλά την Δευτέρα θα πάω στον Τριανταφύλλου (που είναι πολύ κοντά μου) να αγοράσω, γιατί είναι χρήσιμο εργαλείο και πρέπει να υπάρχει...
(όπως όλα τα εργαλεία)

έκανα ερώτηση στην ATC και περιμένω απάντηση...

επιπλέον τους ρώτησα για τις "αόρατες" βίδες στα woofers... προβλέπω να με "στέλνουν" στον τοπικό αντιπρόσωπο...

@Γιώργος ΚΟΨ :p
Αν οι τιμές του Τριανταφύλλου σε απογοητεύσουν, η προσφορά μου ισχύει.

Αν οι τιμές του Τριανταφύλλου σε απογοητεύσουν, η προσφορά μου ισχύει.

Σε ευχαριστώ και πάλι!

Το ήξερα και το περίμενα ότι θα τσούξει και θα πονέσει....
Δεν είναι από τα εργαλεία που "ψωνίζεις" από τα Leroy και Praktiker.. ούτε από το σιδηροπωλείο της γειτονιάς...

IMG_20250804_142006.jpg

Επέλεξα αυτό που "ξεκινάει" από τα πιο χαμηλά Nm

Δεν έχει καστάνια, (άρα έχει καλύτερη ακρίβεια) , έχει κλίμακα που θα πρέπει να την κοιτάς όταν ασκείται πίεση

IMG_20250804_142740.jpg

Έχει τετράγωνο οδηγό 1/4 για να ταιριάζει στις 10δες μύτες, προεκτάσεις, couplers , ADP και γω δεν ξέρω τι έχω χύμα και σε συλλογές

IMG_20250804_143548.jpg

IMG_20250804_145003.jpg

Με την μακριά προέκταση και με ένα 8ράκι πολύγωνο στην άκρη, προσπάθησα να κρατήσω κόντρα με το αριστερό χέρι για να δω πόσα Nm θα γράψει το όργανο..

IMG_20250804_143758.jpg

Είμαι εντελώς ψοφίμι.. μόλις 0,25Nm

Ξέχασα να αναφέρω ότι λειτουργεί και "ανάποδα"
Θα μπορέσω δηλαδή να δω την δύναμη που ασκούν οι βίδες στα μεγάφωνα τώρα.

Μέχρι να πάρω την άδεια για να γράψω δημόσια τα Nm που θέλουν τα tweeters, θα πω τι "είδα" στο ένα ηχείο μου ..
Στο tweeter του δηλαδή..

Καμία βίδα δεν είχε την ίδια "δύναμη σύσφιξης" με την άλλη, ενώ και οι 3 ήταν πολύ κάτω από το προβλεπόμενο.

Η χειρότερη έγραψε αυτή την "τιμή"

IMG_20250804_202156.jpg

Η 2η κόντεψε να πιάσει το 0,5Nm

IMG_20250804_202118.jpg

Και η 3η ίσα που το πέρασε:

IMG_20250804_202448.jpg

Άρα υπάρχει πρόβλημα με την πάροδο του χρόνου και πρέπει να το λάβουμε όλοι υπόψη μας άσχετα από το ποιά ηχεία έχουμε.....

Να είσαι καλά Γιώργο ( @geovar ) που μας αφύπνισες σε έναν τομέα που οι περισσότεροι δεν είχαμε δώσει την παραμικρή σημασία.

Αφού τσεκάρω (και διορθώσω) τις βίδες στο tweeter και του άλλου ηχείου, θα γράψω τι είδα στο mid ..
(του 1ου ηχείου)

Ή μάλλον σε 1 από τις βίδες του, καθώς δεν τσέκαρα τις υπόλοιπες..
Αυτό που είδα με έβαλε σε σκέψεις και θα πρέπει να το κουβεντιάσουμε...

Για την ιστορία να πω ότι στο δεξί μου ηχείο η κατάσταση στο tweeter ήταν ακόμα χειρότερη..
Τραγική θα έλεγα!

Στις 2 από τις 3 , η μπλε βελόνα ίσα που κουνήθηκε προς τα αριστερά για να γράψει μια "υποτυπώδη" τιμή σύσφιξης,

IMG_20250804_211657.jpg

ενώ η 3η ήταν τόσο "λάσκα" που το όργανο δεν πήρε καθόλου χαμπάρι !

0 (μηδέν) Nm :

IMG_20250804_211708.jpg

Για όσους δεν κατάλαβαν τον τρόπο λειτουργίας του οργάνου, θα πω ότι η μπλε βελόνα "παρασέρνεται" από την κίτρινη είτε η κίτρινη πάει προς τα δεξιά, (που σημαίνει ότι σφίγγουμε), είτε πάει προς τα αριστερά (που σημαίνει ότι ξεσφίγγουμε)

Έτσι μπορούμε να ορίσουμε την δύναμη σύσφιξης..
Βάζουμε την μπλε βελόνα ως όριο σύσφιξης και όταν η κίτρινη την ακουμπήσει, σταματάμε.

Δεν υπάρχει καστάνια, δεν υπάρχει ηχητική (προ)ειδοποίηση..

Αν σφίγγουμε καμιά κρυφή βίδα, τον ήπιαμε...
Θα πρέπει να βάλουμε κάποια ελαστική προέκταση αφού πρώτα ελέγξουμε τις πιθανές απώλειες.....

Καθυστερημένο edit μιας και πήρα την άδεια να αναφέρω τα Nm που πρέπει να σφιχτεί το tweeter

IMG_20250804_213841.jpg

Ένα (1) Nm ακριβώς

Last edited:
Για την ιστορία να πω ότι στο δεξί μου ηχείο η κατάσταση στο tweeter ήταν ακόμα χειρότερη..
Τραγική θα έλεγα!

Στις 2 από τις 3 , η μπλε βελόνα ίσα που κουνήθηκε προς τα αριστερά για να γράψει μια "υποτυπώδη" τιμή σύσφιξης,

View attachment 255950

ενώ η 3η ήταν τόσο "λάσκα" που το όργανο δεν πήρε καθόλου χαμπάρι !

0 (μηδέν) Nm :

View attachment 255951

Για όσους δεν κατάλαβαν τον τρόπο λειτουργίας του οργάνου, θα πω ότι η μπλε βελόνα "παρασέρνεται" από την κίτρινη είτε η κίτρινη πάει προς τα δεξιά, (που σημαίνει ότι σφίγγουμε), είτε πάει προς τα αριστερά (που σημαίνει ότι ξεσφίγγουμε)

Έτσι μπορούμε να ορίσουμε την δύναμη σύσφιξης..
Βάζουμε την μπλε βελόνα ως όριο σύσφιξης και όταν η κίτρινη την ακουμπήσει, σταματάμε.

Δεν υπάρχει καστάνια, δεν υπάρχει ηχητική (προ)ειδοποίηση..

Αν σφίγγουμε καμιά κρυφή βίδα, τον ήπιαμε...
Θα πρέπει να βάλουμε κάποια ελαστική προέκταση αφού πρώτα ελέγξουμε τις πιθανές απώλειες.....

Καθυστερημένο edit μιας και πήρα την άδεια να αναφέρω τα Nm που πρέπει να σφιχτεί το tweeter

View attachment 255957

Ένα (1) Nm ακριβώς
Το εργαλείο πολύ ωραίο. Μη ξεχάσεις να ελέγξεις και τις Μπάφλες. Είναι απολύτως απαραίτητο.

• Like
Πάμε τώρα στα mids .....

Όπως έγραψε ο Γιώργος (geovar) στο ποστ #10,566 τα mid θέλουν 1,5Nm

Η αριστερή βίδα στο 1ο μου ηχείο (το αριστερό) , έφτασε και ξεπέρασε λίγο το 1,5Nm χωρίς να λύσει..

IMG_20250804_203347.jpg

Το άφησα για αργότερα αν και όπως είπα νωρίτερα, με έβαλε σε σκέψεις....

Αφού "τελείωσα" με τα tweeters, είχα μπροστά μου το δεξί ηχείο και είπα να δω στα πόσα Nm θα λύσει η αριστερή βίδα στο mid του

Αυτό έγραψε το όργανο:

IMG_20250804_214551.jpg

Κόντεψε να φτάσει τα 2,5Nm !!

Και ερωτώ... είναι λογικό να σφίγγουν οι βίδες με την πάροδο του χρόνου;;;

Για μένα, ΟΧΙ !!

Να "κολλάνε" ναι !
Αλλά όχι σε τέτοιες εφαρμογές...
Στα μέταλλα ναι, "κολλάνε" όταν έχουμε διαφοροποιήσεις στην θερμοκρασία λειτουργίας, πχ στους κινητήρες, στους τροχούς κλπ....

Εδώ ή η ATC έσφιξε τα μεγάφωνα με περισσότερη δύναμη από αυτή που η ίδια ανακοινώνει, ή κάποιος έβαλε χέρι....
Και έσφιξε χωρίς όργανο.....

Και επειδή είδα αυτό:

IMG_20250804_214501.jpg

.. κάτι που δεν είχα προσέξει μέχρι τώρα και φυσικά ΔΕΝ το έκανα εγώ, πιστεύω ότι κάποιος (για κάποιον λόγο) έβγαλε το mid (ή τα mids) , δεν πρόσεξε στην συγκεκριμένη βίδα και άφησε σημάδι στο πλαίσιο.

Κάποιος μπορεί να πει ότι εγώ το έκανα..
Όμως οι φίλοι μου εδώ μέσα ξέρουν τι μ@λ@κ@ς ειλικρινής είμαι!!

Θα θάψω τα ίδια μου τα ηχεία, θάβω εύκολα ότι έχω και δεν έχω αν κάνω καμιά μαλακία!!

Δεν με ενδιαφέρει να πουλήσω και ΑΝ κάποτε αποφασίσω να πουλήσω κάτι θα αναφέρω καθαρά και ξάστερα το όποιο ελάττωμα ή μετατροπή...

Τι συμβαίνει με τα midrange μου ;;;

Κώστα ( @ kostas k ) , μπορείς να μας (με) διαφωτίσεις;;;;

Εύλογα οι υποψίες μου πάνε στο "κακό"...
Έγινε κάποια ζημιά στο παρελθόν;;
Ή το σημάδι υπήρχε από την ώρα που αποσυσκεύασες τα ηχεία;;;
Από το εργοστάσιο δηλαδή;;;

Αν έγινε κάποια ζημιά στο παρελθόν θα ήθελα να το μάθω έστω και τώρα πριν βγάλω μεγάφωνα..

Αν βγάλω μεγάφωνα, -όπως συνηθίζω πάντα σε ότι κάνω- θα τα βγάλω φωτογραφίες και όλο και κάποιος εμπειρότερος θα δει την επέμβαση αν δεν την δω εγώ.....

Αν δεν υπάρχει επέμβαση ζητάω προκαταβολικά Συγγνώμη!!!

Να δείξω τα εξαρτήματα που προσάρμοσα στο εργαλείο, τα οποία σε καμία περίπτωση ΔΕΝ μπορούν να αφήσουν ανάλογο σημάδι στον "λαιμό" πριν την βίδα:

IMG_20250804_214727.jpg

Έχουμε λοιπόν αποστάτη, coupler και μύτη allen M5

Απειροελάχιστος τζόγος, άριστο grip η μύτη στην αλλενόβιδα.

Η βίδα η οποία "ξέσφιξε" με τα πολλά Nmετρα και από την οποία ούτε την σκόνη δεν είχα καθαρίσει ποτέ, είναι η αριστερή του μεγαφώνου

IMG_20250804_215002.jpg

Τίποτα άλλο δεν πείραξα, περιμένω οδηγίες από το εργοστάσιο για να βγάλω την μπάφλα..

Αν δεν απαντήσει ποτέ το εργοστάσιο, θα το κάνω όπως και να'χει...
(καταλαβαίνετε γιατί)

Όλες οι λεπτομέρειες θα αναρτηθούν εδώ όπως άλλωστε συνηθίζω σε ότι βάζω χέρι (και όχι μόνο...)

"στα μανταλάκια" όπως είπε κάποτε ο φίλος Γιώργος Κουν

Το εργαλείο πολύ ωραίο. Μη ξεχάσεις να ελέγξεις και τις Μπάφλες. Είναι απολύτως απαραίτητο.

όλα θα τα ελέγξω....
ας δώσω όμως πρώτα χρόνο στο εργοστάσιο.. είναι και περίοδος αδειών και ίσως αργήσουν να απαντήσουν...

Πάμε τώρα στα mids .....

Όπως έγραψε ο Γιώργος (geovar) στο ποστ #10,566 τα mid θέλουν 1,5Nm

Η αριστερή βίδα στο 1ο μου ηχείο (το αριστερό) , έφτασε και ξεπέρασε λίγο το 1,5Nm χωρίς να λύσει..

View attachment 255958

Το άφησα για αργότερα αν και όπως είπα νωρίτερα, με έβαλε σε σκέψεις....

Αφού "τελείωσα" με τα tweeters, είχα μπροστά μου το δεξί ηχείο και είπα να δω στα πόσα Nm θα λύσει η αριστερή βίδα στο mid του

Αυτό έγραψε το όργανο:

View attachment 255959

Κόντεψε να φτάσει τα 2,5Nm !!

Και ερωτώ... είναι λογικό να σφίγγουν οι βίδες με την πάροδο του χρόνου;;;

Για μένα, ΟΧΙ !!

Να "κολλάνε" ναι !
Αλλά όχι σε τέτοιες εφαρμογές...
Στα μέταλλα ναι, "κολλάνε" όταν έχουμε διαφοροποιήσεις στην θερμοκρασία λειτουργίας, πχ στους κινητήρες, στους τροχούς κλπ....

Εδώ ή η ATC έσφιξε τα μεγάφωνα με περισσότερη δύναμη από αυτή που η ίδια ανακοινώνει, ή κάποιος έβαλε χέρι....
Και έσφιξε χωρίς όργανο.....

Και επειδή είδα αυτό:

View attachment 255961

.. κάτι που δεν είχα προσέξει μέχρι τώρα και φυσικά ΔΕΝ το έκανα εγώ, πιστεύω ότι κάποιος (για κάποιον λόγο) έβγαλε το mid (ή τα mids) , δεν πρόσεξε στην συγκεκριμένη βίδα και άφησε σημάδι στο πλαίσιο.

Κάποιος μπορεί να πει ότι εγώ το έκανα..
Όμως οι φίλοι μου εδώ μέσα ξέρουν τι μ@λ@κ@ς ειλικρινής είμαι!!

Θα θάψω τα ίδια μου τα ηχεία, θάβω εύκολα ότι έχω και δεν έχω αν κάνω καμιά μαλακία!!

Δεν με ενδιαφέρει να πουλήσω και ΑΝ κάποτε αποφασίσω να πουλήσω κάτι θα αναφέρω καθαρά και ξάστερα το όποιο ελάττωμα ή μετατροπή...

Τι συμβαίνει με τα midrange μου ;;;

Κώστα ( @ kostas k ) , μπορείς να μας (με) διαφωτίσεις;;;;

Εύλογα οι υποψίες μου πάνε στο "κακό"...
Έγινε κάποια ζημιά στο παρελθόν;;
Ή το σημάδι υπήρχε από την ώρα που αποσυσκεύασες τα ηχεία;;;
Από το εργοστάσιο δηλαδή;;;

Αν έγινε κάποια ζημιά στο παρελθόν θα ήθελα να το μάθω έστω και τώρα πριν βγάλω μεγάφωνα..

Αν βγάλω μεγάφωνα, -όπως συνηθίζω πάντα σε ότι κάνω- θα τα βγάλω φωτογραφίες και όλο και κάποιος εμπειρότερος θα δει την επέμβαση αν δεν την δω εγώ.....

Αν δεν υπάρχει επέμβαση ζητάω προκαταβολικά Συγγνώμη!!!

Να δείξω τα εξαρτήματα που προσάρμοσα στο εργαλείο, τα οποία σε καμία περίπτωση ΔΕΝ μπορούν να αφήσουν ανάλογο σημάδι στον "λαιμό" πριν την βίδα:

View attachment 255963

Έχουμε λοιπόν αποστάτη, coupler και μύτη allen M5

Απειροελάχιστος τζόγος, άριστο grip η μύτη στην αλλενόβιδα.

Η βίδα η οποία "ξέσφιξε" με τα πολλά Nmετρα και από την οποία ούτε την σκόνη δεν είχα καθαρίσει ποτέ, είναι η αριστερή του μεγαφώνου

View attachment 255964

Τίποτα άλλο δεν πείραξα, περιμένω οδηγίες από το εργοστάσιο για να βγάλω την μπάφλα..

Αν δεν απαντήσει ποτέ το εργοστάσιο, θα το κάνω όπως και να'χει...
(καταλαβαίνετε γιατί)

Όλες οι λεπτομέρειες θα αναρτηθούν εδώ όπως άλλωστε συνηθίζω σε ότι βάζω χέρι (και όχι μόνο...)

"στα μανταλάκια" όπως είπε κάποτε ο φίλος Γιώργος Κουν
Δες και με τη Μπάφλα τί γίνεται.. αλλά προέχει να σου απαντήσουν πρώτα για τα σωστά Νm. Δεν πιστεύω πάντως, η ATC να έχει σφίξει κουτουρού τις βίδες. Η ύποπτη βίδα τώρα, κάτι λέει πως έχει γίνει στο παρελθόν. Σ'έβαλα σε έννοιες αλλά στο τέλος κάτι καλό θα γίνει.
Μια και έχεις το σωστό εργαλείο αποτύπωσε την παρούσα κατάσταση με τις βίδες, αναμένοντας τις οδηγίες.

• Like