Το chat του δικάναλου

Όπως το πάρει κανείς.
Μπορείς να το κάνεις και τηλεκοντρόλ για να κλέψεις κανένα αυτοκίνητο ας πούμε.

• Haha
Reactions: mdvq
Ρε φίλε σε ρωτάω αν έχεις κάνει δοκιμές με το κινητό σου.
Δεν είναι καλύτερος ο ήχος τώρα?
Άσε στην άκρη το iPhone.
Ότι ταΐζεις το smsl ή τα Χ ,αυτό θα παίξει.
Άρα τώρα με το lossless του Spotify,πρέπει να έχεις καλύτερο ήχο μέσω BT.
Δοκίμασες τα Χ με το android,μπας και φτιάξανε το θέμα με το στέρεο?
Βρήκαμε καμμιά άκρη τώρα?😁
όχι δεν έχω κάνει δοκιμές , ούτε αλλαγές μεταξύ κινητών για να δώσω στα Χ και στο dac μου..

τώρα που μου έδωσες το δικό σου iphone να δοκιμάσω, θα το κάνω..
(αφού συνδέσω τα καλώδια των ηχείων στον τελικό , γιατί τα είχα για δοκιμή στον Sansui μου που επισκευάζω με τους diyδες...)

• Like
Reactions: mdvq
Κάποιος προσπαθούσε να θυμηθεί αν έβγαλε τα jumpers από το raspberry για να παίρνουν τροφοδοσία τα ρολόγια από το ξεχωριστό τροφοδοτικό και όχι από την πλακέτα του raspberry.
Αφού τα βρήκα πάνω στο ηχείο μου μάλλον τα έχει βγάλει 😉

Κάποιος προσπαθούσε να θυμηθεί αν έβγαλε τα jumpers από το raspberry για να παίρνουν τροφοδοσία τα ρολόγια από το ξεχωριστό τροφοδοτικό και όχι από την πλακέτα του raspberry.
Δεν είναι τα δικά μου, τα δικά μου τα βγαλα εδω και τα εχω μπροστά μου. Θα τα ακουμπήσω δίπλα στην παρακάτω προέκταση που σας προτείνω να μην πάρετε.
1000040550.jpg
Καθυστερεί τόσο που δεν ξεκινά το streaming.
Αφαίρεση λοιπον και τοποθέτηση στην αρχική της θέση.

Οι πρώτες εντυπώσεις i2s vs usb απο τις ακροάσεις σε 2 συστήματα, με το δεύτερο να αλλάζει και ηχεία στη δεύτερη ακρόαση.
Το ενα είναι το δικό μου goldenote - demidoff -signature με zingalli 115 και του φίλου unison research simply 845 ενισχυτης και ηχεια τη πρώτη φορά τα TAD τη δεύτερη τα revival audio atalante 5.
Με πηγη το pi απο την usb
Με dac τα Cayin idac-8 απο usb Denafrips pontus 12th απο usb. Στο δικο μου σύστημα οπως και στο σύστημα με τα TAD πολυ κοντά με μικρή υπεροχή του denafrips σε λεπτομέρεια και χρώμα γυναικείων φωνών.
H διαφορά όμως στα Atalante ήταν πολύ μεγαλύτερη σε λεπτομέρεια, μεσαίες και Σκηνή πάντα υπέρ του denafrips.
Όταν έφτασε η ωρα της i2s ολα τα παραπάνω ξεχάστηκαν, ολα απόκτησαν άλλη ζωή τέμπο σκηνη. Κρίμα που δεν δούλεψε ποτέ στο denafrips να είχαμε κι εκεί σύγκριση.
Πάμε λοιπόν στα ηχεία τα TAD ταιριαζαν καλύτερα στο χώρο μου ελλειψαν, δεν κρίνω πολυ καλα τα Atalante αλλά δεν.. λέω να σταματήσω εδω μιας και η κουβέντα αυτή ηταν αιτία που παραλίγο να με κάνει να τσακώθω και με τον οικοδεσπότη μου.

Κάτι μαγικό έγινε εδώ γιατί η πλακέτα που πήρα στο εργαστήριο ήταν αυτή:

1761288938369.jpeg

Η οποία πολύ ξεκάθαρα έχει πάνω στο J7 jumpers.

Οπότε το ερώτημα γίνεται, από που ήρθαν τα jumpers που βρήκες.. :D

Btw, τα jumpers είναι για να παίρνει ξεχωριστή τροφοδοσία η πλακέτα που δίνει HDMI I2S, όχι τα ρολόγια.

Όταν έφτασε η ωρα της i2s ολα τα παραπάνω ξεχάστηκαν, ολα απόκτησαν άλλη ζωή τέμπο σκηνη.

Άρα η διαφορά του USB με το I2S είναι στην σκηνή και τα δυναμικά;

Η οποία πολύ ξεκάθαρα έχει πάνω στο J7 jumpers.

Οπότε το ερώτημα γίνεται, από που ήρθαν τα jumpers που βρήκες.. :D

Είναι 2 jumpers και 2 μικροί αποστάτες. :unsure:

Ωραία κάμερα το Xiaomi... :D

Εγώ βγάζω εκπληκτικές φωτογραφίες στις 7:00 το πρωί χωρίς καφέ.
Αφού είναι μέσα στη φωτογραφία το θεωρώ επιτυχία.
Το xiaomάκι αναρωτιώταν απλώς τι ήθελα να βγάλω φωτογραφία. 😂

όχι δεν έχω κάνει δοκιμές , ούτε αλλαγές μεταξύ κινητών για να δώσω στα Χ και στο dac μου..

τώρα που μου έδωσες το δικό σου iphone να δοκιμάσω, θα το κάνω..
(αφού συνδέσω τα καλώδια των ηχείων στον τελικό , γιατί τα είχα για δοκιμή στον Sansui μου που επισκευάζω με τους diyδες...)
Bluetooth και Ποιότητα Ήχου
Δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να μη χρησιμοποιείς και τις δύο συσκευές -και το iPhone και το Android- για ακρόση μουσικής μέσω Bluetooth.

Επειδή γνωρίζω ότι ενδιαφέρεσαι και είσαι χρήστης Spotify, δεν έχει επίσης καμμία σημασία, αν η συσκευή είναι εφοδιασμένη με Sim και είναι συνδεμένη με παρόχο κινητής τηλεφωνίας.

Μπορείς να χρησιμοποιείς και τις δύο συσκευές -πότε τη μία και πότε την άλλη-, όπως σε βολεύει. Αρκεί να μην τις χρησιμοποιείς ταυτόχρονα. Αν πάλι η συνδρομή σου υπάγεται σε οικογενειακό πακέτο τότε δεν υπάρχει ούτε αυτό το εμπόδιο.

Υπάρχουν όμως αρκετές και σημαντικές διαφορές στην ποιότητα του ήχου μεταξύ των πολυάριθμων συσκευών που χρησιμοποιούμε κατά τη χρήση της σύνδεσης Bluetooth. Οι διαφορές αυτές είναι εύκολα ακουστές και οι χρήστες χρειάζεται να γνωρίζουν τουλάχιστον τα στοιχειώδη προκειμένου να αξιοποιήσουν τις συσκευές τους με τον καλύτερο τρόπο. Αν βέβαια ενδιαφέρονται για την ποιότητα του ήχου.
Οι διαφορές οφείλονται στους πολλούς και διαφορετικούς Bluetooth Codecs (Codec=Encoder/Decoder), που χρησιμοποιούνται κατα τη σύνδεση Bluetooth μεταξύ των συσκευών για την κωδικοποίηση, μετάδοση (Transmitters), λήψη, αποκωδικοποίηση και αναπαραγωγή (Receivers) του ηχητικού σήματος.

Σε σχέση με την ποιότητα του ήχου πρέπει να έχουμε υπ' όψη τα εξής:
  • Ο SBC Codec είναι ο παλαιότερος όλων με τη χαμηλότερη ποιότητα ήχου από όλους τους άλλους. Υποστηρίζεται όμως από όλες χωρίς εξαίρεση τις συσκευές Bluetooth, παλιές και καινούργιες, φθηνές και ακριβές. Προσφέρει συμβατότητα προς τα πίσω για όλες τις συσκευές. Με αυτόν τουλάχιστον θα συνδεθούν δύο συσκευές, αν δεν διαθέτουν και δεν υποστηρίζουν αμφότερες κάποιον από τους επόμενους υψηλότερης ποιότητας ήχου Codecs.

• Κατά τη σύνδεση δύο συσκευών Bluetooth πρέπει να υποστηρίζουν αμφότερες τον ίδιο Codec, αλλιώς θα συνδεθούν με τον καθολικά διαθέσιμο, δηλαδή τον SBC. Αν δύο συσκευές υποστηρίζουν τους ίδιους κοινούς Codecs, τότε πολύ συχνά μας δίνουν τη δυνατότητα να επιλέξουμε ποιόν θα χρησιμοποιήσουμε.

• Οι Codecs διαρκώς εξελίσσονται, συνεχώς προστίθενται καινούργιοι, σε σημεία καλύτεροι από τους προηγούμενους. Οι νεώτεροι Codecs όμως δεν υποστηρίζονται από τις παλαιότερες πριν από την εμφάνιση τους συσκευές. (Παράδειγμα της τελευταίας χρονιάς ο aptX Lossless. Ζήτημα αν υπάρχουν σήμερα δύο-τρείς συσκευές που τον υποστηρίζουν).
Ολα τα iPhone χρησιμοποιούν τον AAC που είναι ιδιοκτησίας (proprietary) της ίδιας της Apple. Ο AAC είναι πολύ καλός Codec (γενικά καλύτερος του Mp3), όμως η Apple χρησιμοποιεί αποκλειστικά αυτόν και περιορίζεται σε αυτόν. Επομένως λείπουν από τα iPhone οι άλλοι σύγχρονοι Codecs. Οπότε περιορίζεται η συμβατότητα με άλλες συσκευές που περιέχουν άλλους πιο εξελιγμένους Codecs (π.χ. LDAC).
(Βεβαια η Apple αντισταθμίζει αυτό το μειονέκτημα με την υποστήριξη του Airplay, ιδιοκτησίας παρομοίως της Apple, αλλά αυτό είναι άλλη ιστορία).

Αντίθετα τα Android διαθέτουν πολύ μεγάλη ποικιλία σε διαθέσιμους Codecs. Μπορεί να περιλαμβάνουν και να υποστηρίζουν μόνο τον παλαιότερο SBC. Η πάλι να υποστηρίζουν πλήρη σειρά Codecs και να είναι συμβατά (από την άποψη ποιότητας) με τις πιο προηγμένες συσκευές αναπαραγωγής. Ποιούς Codecs υποστηρίζει κάθε κινητό εξαρτάται από μοντέλο σε μοντέλο. Γι' αυτό κάθε χρήστης που ενδιαφέρεται για τον ήχο πρέπει να ψάξει να βρει ποιούς Codecs υποστηρίζει το δικό του συγκεκριμένο κινητό.
Για παράδειγμα το δικό μου παλιότερο κινητό (Samsung Galaxy S6) υποστήριζε μόνο τον SBC, ενώ το νεώτερο (Samsung Galaxy S20 FE 5G) υποστηρίζει πλήρη σειρά Codecs, μεταξύ των οποίων και LDAC.

Προς διευκόλυνση όσων θέλουν να ψάξουν παραθέτω πιο κάτω για άμεση χρήση πίνακα με τα ιδιαίτερα τεχνικά χαρακτηριστικά σχεδόν όλων των διαθέσιμων σήμερα Codecs (λείπει μόνο ο aptX Lossless). Ώστε να μπορούν να βρουν ποιούς ακριβώς Codecs διαθέτουν οι συσκευές τους. Και να μπορούν να τις ρυθμίσουν πιο σωστά, βεβαίως.

Τον πίνακα απέσπασα από το άρθρο που ακολουθεί με τίτλο:
"Understanding Bluetooth codecs"
Στο οποίο παραπέμπω (link) αμέσως μετά.

Στη συνέχεια δίνω το link για ένα ακομα άρθρο:
"Bluetooth Codecs: The Ultimate Guide (2025)"

Τα δύο αυτά άρθρα είναι εξαιρετικές πηγές πληροφοριών για όσους έχουν διάθεση να διαβάσουν και να εμβαθύνουν στα θέματα των Bluetooth Codecs και τα συνιστώ.

Ακολουθεί ο πίνακας.

Comparison of Bluetooth Codecs

This comparison will give you a general idea about how codecs compare to each other.

CodecLow Bit RateMax Bit RateBit DepthMax FreqLatency*
SBC192
kbit/s
328
kbit/s
16-bit48
kHz
Bad
200ms
AAC128
kbit/s
320
kbit/s
16-, 24-bit44.1
kHz
Bad
200ms
LC3160
kbit/s
392
kbit/s
16-, 24-, 32-bit48
kHz
aptX352
kbit/s
384
kbit/s
16-bit48
kHz
Average
<180ms
aptX LL384
kbit/s
384
kbit/s
16-bit44.1
kHz
Best
<50ms
aptX HD576
kbit/s
576
kbit/s
16-, 24-bit48
kHz
Bad
200ms
aptX
Adaptive
279
kbit/s
420
kbit/s
16-, 24-bit48
kHz
80ms
LDAC330 kbit/s990 kbit/s16-, 24-bit96
kHz
Bad
200ms
LHDC400 kbit/s900 kbit/s16-, 24-bit96
kHz
Bad
200ms
LHDC LL400 kbit/s600 kbit/s16-, 24-bit48
kHz
Best
30ms
Samsung
Scalabl
e
88 kbit/s512 kbit/s16-, 24-bit96
kHz
n/a

*Latency dramatically changes depending on the device you use, and a codec is often not the sole reason for bad latency.​

Άρθρα για μελέτη και βαθύτερη κατανόηση.

Understanding Bluetooth codecs

Bluetooth Codecs: The Ultimate Guide (2025)

Στερνη μου γνωση....
Αφου ξαπλωσα τα ηχεια για να βγαλω τα μεγαφωνα και να τα στειλω στο μαστορα για επιδιορθωση, ειπα να φτιαξω καλυμματα στο μεγεθος της σιτας.
6αρι κοντρα πλακε και για αποστατες εβαλα εξαρια ουπα τα οποια καθονται τελεια στις υποδοχες που μπαινουν οι σιτες.
Νομιζω οτι ειναι μονοδρομος για καποιον που εχει γατες...Το υφασματινο καλλυμα δεν το εμπιστευομαι γιατι δεν θελει πολυ να κρεμαστουν απο αυτο και να ερθει καπακι ολο το ηχειο.

unnamed.jpg

• Like
Reactions: Kostas P. K.
Θα ήταν δυνατό παρακαλώ να γίνει επιλογή των posts και όσα αφορούν το pi να μπουν σε ενα δικό του νήμα IAN CANADA pi project ?

• Angry
Reactions: vlad66
Γεμίζει ο μεγάλος δίσκος δίσκος τωρα με hdtracks sacd και dvdaudio πιο πάνω το streaming δεν πάει ( με το υπάρχων hardware) να δούμε την αναπαραγωγή απο δίσκο τωρα.
Ξέρει κανείς αν μπορει το gentoo να παίξει sacd.iso οπως το foobar??