Το chat του δικάναλου

Υπάρχουν προϋποθέσεις.
Πρώτον,χρειάζονται δύο subs.
Δεύτερον,πρέπει να έχουν εκτός από περισσότερο,καλύτερο μπασσο από το μπασσο των ηχείων.
Τρίτον,πρέπει να φροντιστει αρκουντως ο χώρος και οι ειδικοί μας λένε πως χρειάζονται χιλιάρικα γι αυτό.
Τέταρτον,πρέπει να βρεθεί ο κατάλληλος χώρος για την βέλτιστη τοποθέτηση τους.
Πέμπτον,πρέπει να ρυθμιστούν στην εντέλεια από επαγγελματία.
Εκτον,θα χρειαστούν απαραιτήτως καλώδια αντάξια των υπαρχόντων.
Ακομη κι αν γίνουν όλα τα ανωτέρω δεν είναι σίγουρο πως το αποτέλεσμα θα ικανοποιήσει τους πάντες.
Ας υποθέσουμε ομως πως όλα τηρούνται στην εντέλεια.Που θα έχει φθάσει το κοστολογιο;
Μήπως στην τιμή ενός ασύγκριτα καλύτερου ηχειου;
Όσο για τα αξεσουάρ,πρόκειται για πιο άμεση,ακοπη και φθηνή βελτίωση χωρίς να μετατραπεί το σαλόνι σε φυλακή του Κολοκοτρώνη.
Το κόστος των subs εξαρτάται από το κόστος των main ηχείων..

Για να ρυθμιστούν άψογα φωνάζεις επαγγελματία, (το κόστος δεν είναι ακριβό).
Ο επαγγελματίας έχει τα όργανα και την γνώση να στα φτιάξει όλα, αν το σκεφτείς τι κόστος είναι μηδενικό σε σχέση με το να ασχοληθεί κάποιος μόνος του να κάνει ενσωμάτωση subs στο σύστημα του.

Η φροντίδα χώρου είναι αναγκαία είτε έχουμε subs, είτε όχι...
Η φροντίδα χώρου δεν αφορά μόνο τις χαμηλές συχνότητες στον χώρο..

Κανένα σαλόνι δεν γίνεται φυλακή του Κολοκοτρώνη με στοιχειώδη φροντίδα, (υπάρχουν άριστες και πανέμορφες λύσεις σε προσιτό επίπεδο)..

Τα χιλιάρικα που δίνουμε σε άλλα μέρη του setup μας είναι πιο πολλά από τα παραπάνω..

Δεν χρειάζεται να είμαστε τον άκρων, λύσεις υπάρχουν για όλα, ειδικά όταν ακούσουμε το ηχητικό αποτέλεσμα έπειτα από την προσθήκη subs και φροντίδας χώρου..

Βλαδίμηρε, οι στάθμες που μετράτε με το ντεσιμπελομετρο αφορούν μόνο τις μεσαίες συχνότητες..
Όταν ακούς 105db κορυφές στις μεσαίες στις χαμηλές συχνότητες ξέρεις πόσα db είναι;
Οι μετρήσεις που κάνετε είναι λάθος, τσάμπα γράφετε ότι γράφετε...
Όταν θα βάλεις μικρόφωνο και μετρήσεις τι πτώση στάθμης έχεις στις χαμηλές σε σχέση με τις μεσαίες θα καταλάβεις τι εννοώ..
Βάλε έναν τόνο 50hz (έχει το qobuz και το tidal) και προσπάθησε να πιάσεις τις στάθμες που ακούς στις μεσαίες, φυσικά αυτό δεν θα γίνει ποτέ, με τι ενισχυτή; Θα κλάσει μέντες και θα πέσει η συμπίεση της αρκούδας λόγο μη ρευμάτων του ενισχυτή...
Στο 1.5 - 3khz έχουμε τρομερή ευαισθησία σαν είδος, εκεί ενοχλείται ο εγκέφαλος μας και το αυτί μας που είναι το όργανο μας καταλαβαίνει πότε τα πράγματα γίνονται σκούρα για τα συστήματα μας...
Δεν έχετε καταλάβει που αρχίζει η συμπίεση σε ένα σύστημα...
Όταν μετράς με το όργανο σου στάθμες, μετράς μεσαίες, μεσο-υψηλες συχνότητες, όχι χαμηλές...
Πώς βλέπετε τα ρεύματα του ενισχυτή όταν δεν έχεις επάρκεια ρευμάτων στις χαμηλές συχνότητες για την σωστή οδήγηση των γουφερ των ATC ;;;
Επίσης υπάρχουν ηχεία που καταπονούν και καταπίνουν τα ρεύματα του τροφοδοτικού ενός ενισχυτή στους 1.8 - 3.9 khz διότι βουτάνε στα 1.6 ohm σε αυτό το φάσμα...
Εκεί να δεις γλέντι, να βλέπεις θηρία να κλιπαρουν για πλάκα..

Η κλασσική μουσική και όχι η ραπ έχει αυτές τις ακραίες διακυμάνσεις στο φάσμα σε db , πολύ χαμηλά σε στάθμες περάσματα όπως και πολύ δυνατά σε στάθμες περάσματα είτε στιγμιαία, είτε συνεχόμενες και για ώρα δυναμικές που λαχανιαζουν τα τροφοδοτικά αν δεν έχουν επαρκεια ρευμάτων..

Για να μπορείς να έχεις ισορροπία στο πλήρες φάσμα, χαμηλές, μεσαίες, υψηλές συχνότητες με ομοιογένεια χωρίς συμπίεση συχνοτήτων και με επαρκές στάθμες παντού, δυστυχώς θέλει Subs...
Όταν καταλάβει κάποιος πως εκπέμπει ένα μεγάφωνο τις συχνότητες πχ το woofer, το mid, το Tweeter στον χώρο μας θα μπει στο νόημα σε όλα...
Φυσικά δεν έχουμε/έχουν subs όλοι στα setup μας αλλά και εκεί υπάρχουν λύσεις για κάποια πράγματα..
Συμφωνω.

Οι σταθμες στο ντεσιμπελομετρο ειναι τελειως διαφορετικο να οριζονται απο τις μεσαιες απο το να οριζονται απο το μπασο.

Καπου στα 75-80db εξισορροπουνται στο αυτι, αλλα αν το περιεχομενο χαμηλα δεν μπορει να αναπαραχθει σε επαρκεις σταθμες και να ορισει το μεγιστο τοτε το μιγμα βαραινει στις μεσαιες υψηλες και γινεται κουραστικο και φωτεινο στο αυτι στις δυναμικες κορυφωσεις.

Βεβαιως θα προτιμουσα ενα ηχειο που εξαφανιζεται σαν βασης με την τρισδιαστατη εικονα που εχει και εχει καλυψη μεγαλου ηχειου συχνοτικα μεχρι την πρωτη οκταβα, αλλα και αναλογες σταθμες, ενω ταυτοχρονα δεν διεγειρει τους ιδιορυθμους του χωρου . Πολλα θελω.

Ομως γενικα το θεμα ειναι το ηχειο να μπορει εντος των δυνατοτητων του να προσφερει ισορροπημενο και φυσικο ηχο με ολα τα καλουδια ωστε να υπαρχει συναισθηματικη συνδεση με τη μουσικη. Δηλαδη το θεμα δεν ειναι απλα να παιζει δυνατα το συστημα ειναι να παιζει ωραια , αβιαστα και με αληθοφανεια ενω παραμενει ξεκουραστο και refined και σου προκαλει συναισθηματικη εμπλοκη.

Οσο για τη διαφορα πολυπλοκοτητας της κλασικης με τη ραπ(οπως εξηγησες), ειναι σα να συγκρινεις την τοπολογια στα θεωρητικα ανωτερα μαθηματικα πανεπιστημιου με την αριθμητικη της πρωτης δημοτικου.

Last edited:
  • Like
Reactions: Sonorus
Το κόστος των subs εξαρτάται από το κόστος των main ηχείων..

Για να ρυθμιστούν άψογα φωνάζεις επαγγελματία, (το κόστος δεν είναι ακριβό).
Ο επαγγελματίας έχει τα όργανα και την γνώση να στα φτιάξει όλα, αν το σκεφτείς τι κόστος είναι μηδενικό σε σχέση με το να ασχοληθεί κάποιος μόνος του να κάνει ενσωμάτωση subs στο σύστημα του.

Η φροντίδα χώρου είναι αναγκαία είτε έχουμε subs, είτε όχι...
Η φροντίδα χώρου δεν αφορά μόνο τις χαμηλές συχνότητες στον χώρο..

Κανένα σαλόνι δεν γίνεται φυλακή του Κολοκοτρώνη με στοιχειώδη φροντίδα, (υπάρχουν άριστες και πανέμορφες λύσεις σε προσιτό επίπεδο)..

Τα χιλιάρικα που δίνουμε σε άλλα μέρη του setup μας είναι πιο πολλά από τα παραπάνω..

Δεν χρειάζεται να είμαστε τον άκρων, λύσεις υπάρχουν για όλα, ειδικά όταν ακούσουμε το ηχητικό αποτέλεσμα έπειτα από την προσθήκη subs και φροντίδας χώρου..
Η σωστή φροντίδα του χώρου οδηγεί στην μείωση των διαστάσεων αυτού.Αν κάποιος έχει dedicated χώρο για το σύστημα του,με την ευχή μου! Πόσοι έχουν όμως;

Υπάρχουν προϋποθέσεις.
Πρώτον,χρειάζονται δύο subs.
Δεύτερον,πρέπει να έχουν εκτός από περισσότερο,καλύτερο μπασσο από το μπασσο των ηχείων.
Τρίτον,πρέπει να φροντιστει αρκουντως ο χώρος και οι ειδικοί μας λένε πως χρειάζονται χιλιάρικα γι αυτό.
Τέταρτον,πρέπει να βρεθεί ο κατάλληλος χώρος για την βέλτιστη τοποθέτηση τους.
Πέμπτον,πρέπει να ρυθμιστούν στην εντέλεια από επαγγελματία.
Εκτον,θα χρειαστούν απαραιτήτως καλώδια αντάξια των υπαρχόντων.
Ακομη κι αν γίνουν όλα τα ανωτέρω δεν είναι σίγουρο πως το αποτέλεσμα θα ικανοποιήσει τους πάντες.
Ας υποθέσουμε ομως πως όλα τηρούνται στην εντέλεια.Που θα έχει φθάσει το κοστολογιο;
Μήπως στην τιμή ενός ασύγκριτα καλύτερου ηχειου;
Όσο για τα αξεσουάρ,πρόκειται για πιο άμεση,ακοπη και φθηνή βελτίωση χωρίς να μετατραπεί το σαλόνι σε φυλακή του Κολοκοτρώνη.
Ξεκινώντας να πω ότι αυτά που γράφω τα έχω δοκιμάσει....πολλάκις.
α)και ένα σαμπάκι να βάλεις η διαφορά που θα κάνει στο σύστημα σου θα είναι πολύ μεγάλη προς το καλύτερο. Τα 2 σαμπια δεν είναι προϋπόθεση, προσφέρουν σαφώς περισσότερη "άνεση". Επίσης τα 2 σάμπια μπορούν να τοποθετηθούν συμμετρικά με συχνότητα αποκοπής ψηλότερα (αν αυτό απαιτείται)
β)το "μπάσο" των υπογούφερ προσφέρει αυτό που δεν μπορούν τα ηχεία άσχετα το πόσο μεγάλα και να είναι, στην περιοχή εκεί 30-40hz. Για να καταλάβεις παίζω με τα audio physic libra τα οποία έχουν απόκριση με βάσει τον κατασκευαστή 26hz-25khz και οδηγούνται με τον crown k1 ο οποίος απο πολλούς κρίνεται...."μη χαϊεντ" αλλά αν μη τι άλλο τα ελέγχει και τα οδηγεί πλήρως. Έχω προσθέσει στο σύστημα 2 rel t3 τα οποία παίζουν από 30hz και πάνω. Καλώ όποιον θέλει να ακούσει με και χωρίς σαμπ και να βγάλει τα συμπεράσματα του. Ο ήχος απλά δεν έχει σχεση με και χωρίς σαμπ.
γ)ο χώρος είναι δεδομένος, αν είναι χάλια για τα ηχεία σου σκέτα θα είναι χάλια και για τα ηχεία σου + σαμπ(ζ).
δ)ο χώρος τοποθέτησης τους είναι σημαντικός, αλλά εφόσον ο χώρος σου διαθέτει μια τυπική συμμετρία όπως και για τα κύρια ηχεία, θα βρεθεί το σημείο που θα παίξουν καλά και τα σαμπ.
ε)Έχω ξαναπεί ότι μιλάω για σαμπ της rel με την high level input συνδεση τους μέσω της οποίας επιτυγχάνεται αυτό που λέμε seamless integration. Ακολουθείς τις οδηγίες παράλληλα ακούγοντας μουσική και σε περίπου 10 μέρες χαλαρής ενασχόλησης δεν θα ξαναπειράξεις τίποτα απο τοποθέτηση και settings.
στ)καταλαβαίνω ότι είσαι καλωδιάκιας αλλά στην περιοχή των 30-50hz που παίζει ενα σαμπ τα καλώδια που έρχονται μαζί με το σαμπ αρκούν στο 100%
Αν γίνουν όλα τα παραπάνω το αποτέλεσμα θα ΤΡΕΛΛΑΝΕΙ τους περισσότερους μη εγωϊστές χαρντκορ ολντ σκουλ χαϊεντάδες.
Το κοστολόγιο? δεν προωθώ τη rel απλά αυτή έχω δοκιμάσει και για αυτά μιλάω, σε ένα χώρο 30-40 τετραγωνικών 2 rel t5 πόσο κάνουν?
Το ασύγκριτα καλύτερο ηχείο πάλι δε θα σου δώσει αυτό που θα σου δώσουν ένα ζευγάρι σαμπζ. Είναι άλλο πράγμα το ένα και άλλο το άλλο.
2 κουτάκια πανέμορφα gloss black στις γωνίες του δωματίου δε μετατρέπουν το σαλόνι σε φυλακή του Κολοκοτρώνη.

Δεν έχω να προσθέσω πολλά, δε θέλω να πείσω κάποιον απλά στα χρόνια που ασχολούμαι μοιράζομαι την προσωπική μου εμπειρία.
Οι διαφορές απο dac και καλώδια και βάσεις είναι αστείες μπροστά στην εμπειρία που μπορεί να πάρεις απο 2 καλά καλοστημένα σαμπς στο χώρο σου.

Όποιος θέλει με ρωτάει σχετικά με το θέμα και ότι γνωρίζω το λέω. Επίσης το σπίτι είναι ανοιχτό για να ακούσουμε μουσικές και να γουστάρουμε!

α)και ένα σαμπάκι να βάλεις η διαφορά που θα κάνει στο σύστημα σου θα είναι πολύ μεγάλη προς το καλύτερο. Τα 2 σαμπια δεν είναι προϋπόθεση, προσφέρουν σαφώς περισσότερη "άνεση". Επίσης τα 2 σάμπια μπορούν να τοποθετηθούν συμμετρικά με συχνότητα αποκοπής ψηλότερα (αν αυτό απαιτείται)
β)το "μπάσο" των υπογούφερ προσφέρει αυτό που δεν μπορούν τα ηχεία άσχετα το πόσο μεγάλα και να είναι, στην περιοχή εκεί 30-40hz. Για να καταλάβεις παίζω με τα audio physic libra τα οποία έχουν απόκριση με βάσει τον κατασκευαστή 26hz-25khz και οδηγούνται με τον crown k1 ο οποίος απο πολλούς κρίνεται...."μη χαϊεντ" αλλά αν μη τι άλλο τα ελέγχει και τα οδηγεί πλήρως. Έχω προσθέσει στο σύστημα 2 rel t3 τα οποία παίζουν από 30hz και πάνω. Καλώ όποιον θέλει να ακούσει με και χωρίς σαμπ και να βγάλει τα συμπεράσματα του. Ο ήχος απλά δεν έχει σχεση με και χωρίς σαμπ.
γ)ο χώρος είναι δεδομένος, αν είναι χάλια για τα ηχεία σου σκέτα θα είναι χάλια και για τα ηχεία σου + σαμπ(ζ).
δ)ο χώρος τοποθέτησης τους είναι σημαντικός, αλλά εφόσον ο χώρος σου διαθέτει μια τυπική συμμετρία όπως και για τα κύρια ηχεία, θα βρεθεί το σημείο που θα παίξουν καλά και τα σαμπ.
ε)Έχω ξαναπεί ότι μιλάω για σαμπ της rel με την high level input συνδεση τους μέσω της οποίας επιτυγχάνεται αυτό που λέμε seamless integration. Ακολουθείς τις οδηγίες παράλληλα ακούγοντας μουσική και σε περίπου 10 μέρες χαλαρής ενασχόλησης δεν θα ξαναπειράξεις τίποτα απο τοποθέτηση και settings.
στ)καταλαβαίνω ότι είσαι καλωδιάκιας αλλά στην περιοχή των 30-50hz που παίζει ενα σαμπ τα καλώδια που έρχονται μαζί με το σαμπ αρκούν στο 100%
Αν γίνουν όλα τα παραπάνω το αποτέλεσμα θα ΤΡΕΛΛΑΝΕΙ τους περισσότερους μη εγωϊστές χαρντκορ ολντ σκουλ χαϊεντάδες.
Το κοστολόγιο? δεν προωθώ τη rel απλά αυτή έχω δοκιμάσει και για αυτά μιλάω, σε ένα χώρο 30-40 τετραγωνικών 2 rel t5 πόσο κάνουν?
Το ασύγκριτα καλύτερο ηχείο πάλι δε θα σου δώσει αυτό που θα σου δώσουν ένα ζευγάρι σαμπζ. Είναι άλλο πράγμα το ένα και άλλο το άλλο.
2 κουτάκια πανέμορφα gloss black στις γωνίες του δωματίου δε μετατρέπουν το σαλόνι σε φυλακή του Κολοκοτρώνη.

Δεν έχω να προσθέσω πολλά, δε θέλω να πείσω κάποιον απλά στα χρόνια που ασχολούμαι μοιράζομαι την προσωπική μου εμπειρία.
Οι διαφορές απο dac και καλώδια και βάσεις είναι αστείες μπροστά στην εμπειρία που μπορεί να πάρεις απο 2 καλά καλοστημένα σαμπς στο χώρο σου.

Όποιος θέλει με ρωτάει σχετικά με το θέμα και ότι γνωρίζω το λέω. Επίσης το σπίτι είναι ανοιχτό για να ακούσουμε μουσικές και να γουστάρουμε!
Καταλαβαινω οτι τα ρυθμισες και πλεον δεν καταλαβαινεις οτι υπαρχουν sub οποτε εχουν γινει ενα με το συστημα !

Υπαρχει εστω ενα σημειο ηχητικα απο τα 10 καλα πχ που σου εδωσαν που θεωρεις οτι πηγε πισω το συστημα σε σχεση με το χωρις sub?

Που είμαστε δηλαδή ;;

Οι πυκνωτές στέλνουν ρεύμα κάθε μισή ώρα (που λέει ο λόγος..), το πυροβόλο στο Μ47 το γέμιζα και έριχνα βολή σε συντομότερο χρόνο.. (πάλι που λέει ο λόγος...) :LOL:

Βρε συ, αν είχες όργανα ισχύος στον ενισχυτή σου θα έβλεπες τον "χωρό" τους και το πόσο χρόνο έχουν οι πυκνωτές για να "οπλίσουν" ξανά.. στου economides το κομμάτι τα όργανα ήταν μόνιμα πάνω λες και κόλλησαν σε συγκεκριμένο σημείο.
Αυτό δείχνει ότι η ροή του ρεύματος είναι ασταμάτητη και το τροφοδοτικό δεν προλαβαίνει να πάρει "ανάσα".

Καμία σχέση σε δυσκολία το ένα τρακ με το άλλο.
Ναι οκ δεν αντιλεγω...Δεν εχω οργανα μετρησεων για το ρευμα που τραβαει ο ενισχυτης να το δω...Απλως ως ακουσμα μου φανηκε πιο βαρβατο αυτο που εβαλα εγω :D

Συμφωνω.

Οι σταθμες στο ντεσιμπελομετρο ειναι τελειως διαφορετικο να οριζονται απο τις μεσαιες απο το να οριζονται απο το μπασο.

Καπου στα 75-80db εξισορροπουνται στο αυτι, αλλα αν το περιεχομενο χαμηλα δεν μπορει να αναπαραχθει σε επαρκεις σταθμες και να ορισει το μεγιστο τοτε το μιγμα βαραινει στις μεσαιες υψηλες και γινεται κουραστικο και φωτεινο στο αυτι στις δυναμικες κορυφωσεις.

Βεβαιως θα προτιμουσα ενα ηχειο που εξαφανιζεται σαν βασης με την τρισδιαστατη εικονα που εχει και εχει καλυψη μεγαλου ηχειου συχνοτικα μεχρι την πρωτη οκταβα, αλλα και αναλογες σταθμες, ενω ταυτοχρονα δεν διεγειρει τους ιδιορυθμους του χωρου . Πολλα θελω.

Ομως γενικα το θεμα ειναι το ηχειο να μπορει εντος των δυνατοτητων του να προσφερει ισορροπημενο και φυσικο ηχο με ολα τα καλουδια ωστε να υπαρχει συναισθηματικη συνδεση με τη μουσικη. Δηλαδη το θεμα δεν ειναι απλα να παιζει δυνατα το συστημα ειναι να παιζει ωραια , αβιαστα και με αληθοφανεια ενω παραμενει ξεκουραστο και refined και σου προκαλει συναισθηματικη εμπλοκη.

Οσο για τη διαφορα πολυπλοκοτητας της κλασικης με τη ραπ(οπως εξηγησες), ειναι σα να συγκρινεις την τοπολογια στα θεωρητικα ανωτερα μαθηματικα πανεπιστημιου με την αριθμητικη της πρωτης δημοτικου.
Δεν υπάρχει ηχείο που να καλύπτει την πρώτη οκτάβα, ακόμα και την δεύτερη - Τρίτη όπως θα έπρεπε να το κάνει..
Οι χαμηλές για να αναπαραχθούν σωστά θέλουν μεγάλα woofers...
Βέβαια δεν μπορούμε να έχουμε ηχεία τέρατα μέσα στον χώρο μας, γι' αυτό υπάρχουν τα subs..
Είδα ότι η REL έβγαλε subs εξαιρετικά μικρού μεγέθους καμπίνας με πολύ μικρό βάθος καμπίνας, (σαν καλοριφέρ φαντάσου βάθος καμπίνας), τα οποία είναι πανέμορφα και απλά τα βιώνεις στον τοίχο..
Εξαιρετική λύση, δεν εμποδίζουν πουθενά..
Τα subs δεν τα βάζουμε για να ακούμε απλά δυνατά, τα χρησιμοποιούμε για να έχουμε ομοιογένεια σε όλο το φάσμα, και χωρίς να χάνουμε πληροφορία που υπάρχει στην ηχογράφηση..
Δεν χρειάζεται να έχεις μικρά main ηχεία για να εξαφανιστούν στον χώρο, αυτό το πετυχαίνουν και μεγάλα 3δρομα...
Δεν έχει να κάνει με το μέγεθος η εξαφάνιση των ηχείων στον χώρο...

Αν γίνουν όλα τα παραπάνω αποτέλεσμα θα ΤΡΕΛΛΑΝΕΙ τους περισσότερους μη εγωϊστές χαρντκορ ολντ σκουλ χαϊεντάδες.

Αν τα έκανες όλα στην εντέλεια,συγχαρητηρια!
Αυτό όμως δεν σημαίνει πως όλοι μπορούν να τα κάνουν.Το αυτό ισχύει και για τους καλωδιακηδες.
Αν ο χώρος είναι χάλια δίχως subs,αναμενομενα γίνεται χαλια Χ2 μ' αυτά.

Η σωστή φροντίδα του χώρου οδηγεί στην μείωση των διαστάσεων αυτού.Αν κάποιος έχει dedicated χώρο για το σύστημα του,με την ευχή μου! Πόσοι έχουν όμως;
Δεν μειώνεται ο χώρος σε διαστάσεις όσο το σκέφτεσαι..
Υπάρχουν πράγματα που είναι άριστες λύσεις ώστε να μην έχουμε σημαντικά χωροταξικά προβλήματα..
Δεν λέμε να κάνουμε ακρότητες μέσα σε ένα δωμάτιο που ζούμε από την στιγμή που δεν έχει κάποιος dedicated δωμάτιο για το setup του..
Στοιχειώδη φροντίδα χρειάζεται..

Ολοσωστος!!!

δεν είναι δοκιμασία υψηλής έντασης! Είναι δοκιμασία του πόσο μπορεί το κάθε ηχοσύστημα να παίξει σωστά ένα κομμάτι με μεγάλο δυναμικό εύρος σαν το Bolero. Αν δεν θες να ενοχλήσεις τους γείτονες κάνε το εξής, Βάλε τα τελευταία δευτερόλεπτα του φινάλε σε μια τέτοια ένταση που να μην ενοχλεί τους γείτονες και τα αυτιά σου. Άφησε το ποτενσιόμετρο σε αυτή τη ρύθμιση, και βάλε το κομμάτι να παίξει από την αρχή. Αν στα πρώτα 10 δευτερόλεπτα από την έναρξη δεν ακούς τίποτε (στην θέση ακρόασης εννοείται) τότε έχεις θέμα δυναμικού εύρους του συστήματος

Δεν υπάρχει περίπτωση να συμβεί κάτι τέτοιο που περιγράφεις, εκτός αν τα μηχανήματά σου είναι προβληματικά.

Δε νομίζω να υπάρχουν σύγχρονα μηχανήματα που να έχουν τόσο θόρυβο ή/και παραμόρφωση που να σκεπάζουν τα χαμηλά περάσματα. Σίγουρα αν υπάρχουν τέτοια μηχανήματα δεν αξίζουν τα (όποια) χρήματα μπορεί να στοιχίζουν.

Δεν μειώνεται ο χώρος σε διαστάσεις όσο το σκέφτεσαι..
Υπάρχουν πράγματα που είναι άριστες λύσεις ώστε να μην έχουμε σημαντικά χωροταξικά προβλήματα..
Δεν λέμε να κάνουμε ακρότητες μέσα σε ένα δωμάτιο που ζούμε από την στιγμή που δεν έχει κάποιος dedicated δωμάτιο για το setup του..
Στοιχειώδη φροντίδα χρειάζεται..
Αυτά είναι μεσοβεζικα.Αυτο το λένε οι επαγγελματίες του χώρου,όχι εγώ.
Σε σαλόνι μέλους,όχι μεγάλων διαστάσεων,ζητήθηκε,φιλική τιμή,3.500€ με τα υλικα από γνωστο επαγγελματια του χώρου και συμπεριελάμβανε "χτίσιμο" διαφορετικά,του είπε πως κοροϊδεύει τον εαυτό του.

• Angry
Reactions: quevedo
Καταλαβαινω οτι τα ρυθμισες και πλεον δεν καταλαβαινεις οτι υπαρχουν sub οποτε εχουν γινει ενα με το συστημα !

Υπαρχει εστω ενα σημειο ηχητικα απο τα 10 καλα πχ που σου εδωσαν που θεωρεις οτι πηγε πισω το συστημα σε σχεση με το χωρις sub?
ο τρόπος που τα ρυθμίζω τα κάνει να εξαφανίζονται στο χώρο. Δηλαδή βλέπεις πολύ διαφορετικούς ηχητικούς όγκους και διαστάσεις σκηνής, αυτό έκανε ΜΠΑΜ σε μένα ηχητικά!
Δε κάνω μαγικά, δε τα ρυθμίζω ποτέ πάνω από τους 40 κύκλους και παίζω με τη φάση και το gain για να βρω τη χρυσή τομή. Η ρύθμιση του(των) σαμπ τόσο χαμηλά τα κάνει να εξαφανίζονται στο χώρο καθώς δε μπορείς να εντοπίσεις απο που προέρχεται το χαμηλό αλλά το βλέπεις σαν "ένα", σαν να πήρες ένα πολύ μεγαλύτερο ηχείο.
Το αξιοσημείωτο όταν ασχοληθείς με την τοποθέτηση σαμπ στο σύστημα είναι ότι ακους πράγματα που δεν περίμενες να ακούσεις και τις περισσότερες φορές δεν αφορά το μπάσο αλλά μια πιο συγκεκριμένη αλλά και μεγαλυτερη ηχητική σκηνή!
Λες ότι βάζεις μια ακουστική κιθάρα να παίξει στο σύστημα σου και την ευχαριστιέσαι, αλλά με το σαμπ καταλαβαίνεις ότι δεν άκουγες ούτε τη μισή.

• Like
Reactions: Th.ARvan

Όταν ακούσεις με σαμπ δεν υπάρχει γυρισμός, καμιά φορά ξεχνάω να τα ανάψω και νομίζω ότι κάτι χάλασε.

Αυτά είναι μεσοβεζικα.Αυτο το λένε οι επαγγελματίες του χώρου,όχι εγώ.
Σε σαλόνι μέλους,όχι μεγάλων διαστάσεων,ζητήθηκε,φιλική τιμή,3.500€ με τα υλικα από γνωστο επαγγελματια του χώρου και συμπεριελάμβανε "χτίσιμο" διαφορετικά,του είπε πως κοροϊδεύει τον εαυτό του.

Τι εννοείς "χτίσιμο" ? Σκάψιμο τοίχου, γκρέμισμα μεσοτοιχίας, άδεια εργασιών μικρής κλίμακας? Ποιούς αποδέκτες έχουν αυτές οι αθλιότητες?

Για να συνοδεύουν μικρά και μικρομεσαία ηχεία όμως είναι αυτά. Να μην νομίζει κανείς ότι θα συνοδεύσουν μεγάλα ηχεία. Θέλει μια ομοιογένεια το σύστημα με εκθετικό βαθμό αύξησης στο κομμάτι των sub. Rule of thumb.

Τι εννοείς "χτίσιμο" ? Σκάψιμο τοίχου, γκρέμισμα μεσοτοιχίας, άδεια εργασιών μικρής κλίμακας? Ποιούς αποδέκτες έχουν αυτές οι αθλιότητες?
Ο χαρακτηρισμός είναι δικός μου γι αυτό έχει εισαγωγικά.
Γυψοσανίδες και άλλα υλικά των οποίων τα ονόματα δεν γνωρίζω επειδή όταν άκουσα την τιμη είπα στο μέλος να μην συνεχίσει την αναφορά του σ' αυτά.
Σταματώ εδώ επειδή υπάρχει,δικαίως, συσταση.

Last edited:
Αν με 3,5Κ φτιάχνεται σωστά η ακουστική του χώρου είναι κυριολεκτικά τζάμπα, τη στιγμή που κάνει χαοτική διαφορά στον ήχο.

Ειδικά σε σχέση με τα λεφτά που δίνει ο κόσμος σε hi end αξεσουάρ.