To **Επίσημο** Νήμα του Raspberry Pi

Re: To **ΕΠΙΣΗΜΟ** Νήμα του Raspberry Pi

Με οverclock στα 1000, ψύκτρες και αεριζομενο κουτί δεν έχω δει πάνω από 57 βαθμούς Κελσίου.

Να το δοκιμάσω και αυτό, αλλα επειδή η κάρτα εμενα είχε έρθει ήδη σεταρισμενι με διαφορα video sources και Ελληνικά, αυτά πως θα τα ξαναβρώ ?
Υπάρχει τρόπος να κάνω backup ?

υ.γ. παρατήρησα ότι η cpu φτάνει στα 75c είναι ok ?

Thanks
raf

Εξαρτάται τα video sources και τα settings που έχεις. Αν είναι κάποια addons τα πράγματα είναι απλά. Σημειώνεις τι έχεις και επανεγκαθιστάς μετά την αναβάθμιση. Αν είναι κάτι άλλο εκτός από addons τότε ζήτα τα settings από εκει που τα πρωτοπήρες! Άλλη λύση με clean install δεν υπάρχει.

Εγώ με O/C 950/450/450/6 με ψύκτρες σε απλό κουτί έχω δει έως 68οC. Ο χώρος που έχω το κουτί, δεν είναι πολύ καλά αεριζόμενος, και έχει και άλλες πηγές θερμότητας κοντά στο rasberry. Πρόβλημα πάντως δεν είχα ποτέ.
Οι 75οC που αναφέρεις είναι αρκετά μεγάλη θερμοκρασία, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει και κάτι σε σχέση με το πρόβλημά σου.

λέω λοιπόν να προχωρήσω με ένα clean install, αλλα όταν παο να κάνω format με το SDFormatter βλέπει την κάρτα ως 125mb, δηλαδή όλα τα υπόλοιπα δεν θα τα πειράξει ?

Και κάτι άλλο, τον διαχωρισμό με το usb stick μπορώ να τον κάνω και μετά, η θα χρειαστεί πάλι clean install ?

Last edited:

λέω λοιπόν να προχωρήσω με ένα clean install, αλλα όταν παο να κάνω format με το SDFormatter βλέπει την κάρτα ως 125mb, δηλαδή όλα τα υπόλοιπα δεν θα τα πειράξει ?

Και κάτι άλλο, τον διαχωρισμό με το usb stick μπορώ να τον κάνω και μετά, η θα χρειαστεί πάλι clean install ?

Με το SDFormater δεν μπορείς να φορμαρεις σωστά την SD. Πρέπει πρώτα δα διαγράψεις πλήρως το system partition της SD και μετά θα δημιουργήσεις καινούργιο σύμφωνα με τις οδηγίες που έχεις. Αυτό μπορείς να το κάνεις με άλλο εργαλείο (π.χ. MiniTool Partition Wizard) Μπορείς μάλιστα να ορίσεις όλο το μέγεθος της SD κάρτας ως system partition (εγώ αυτό έκανα). Επειδή δεν ξέρω τις οδηγίες που ακολουθείς και επειδή η διαδικασία δεν είναι και εντελώς απλή σου προτείνω να ακολουθήσεις βήμα - βήμα αυτόν τον οδηγό, αφού πρώτα βέβαια διαγράψεις εντελώς όπως προείπα, το system partition της κάρτας σου.

Toν διαχωρισμό του storage partition από την SD και την μεταφορά του σε partition (ext4) σε USB καλύτερα να το κάνεις από την αρχή για να αποφύγεις την μανούρα να μεταφέρεις και τα περιεχόμενα από ext4 σε ext4, χωρίς linux.

Last edited:

Καλησπέρα και ευχάριστο και πάλι,
Εγώ θα ακολουθούσα το clean install που έχει στο επίσημο site με τα NOOBS.
Υπάρχει ένα minimum που πρέπει να είναι το usb stick ?
Και θα ωφελήσει και το buffering ο διαχωρισμός ?

Διαβάζοντας τον οδηγό καταλαβαίνω πως στην περίπτωση του διαχωρισμού η SD πια δεν χρειάζεται να είναι γρηγορη και μεγάλη, άρα αυτή που ήδη έχω αχρηστεύεται, θα μπορούσε να είναι και μια κινεί 4GB ?

υ.γ. Σήμερα παρήγγειλα και ψήκτρες αλουμινίου
ευχάριστο

Last edited:

Καλησπέρα και ευχάριστο και πάλι,
Εγώ θα ακολουθούσα το clean install που έχει στο επίσημο site με τα NOOBS.
Υπάρχει ένα minimum που πρέπει να είναι το usb stick ?
Και θα ωφελήσει και το buffering ο διαχωρισμός ?

Διαβάζοντας τον οδηγό καταλαβαίνω πως στην περίπτωση του διαχωρισμού η SD πια δεν χρειάζεται να είναι γρηγορη και μεγάλη, άρα αυτή που ήδη έχω αχρηστεύεται, θα μπορούσε να είναι και μια κινεί 4GB ?

υ.γ. Σήμερα παρήγγειλα και ψήκτρες αλουμινίου
ευχάριστο

Σε γενικές γραμμές η συμβουλή που δίνεται από την κοινότητα του rasberry είναι να χρησιμοποιούνται γρήγορες SD και USB σε συστήματα με το σύστημα σε SD και τις βιβλιοθήκες (storage) στην USB. Το μέγεθος έχει δευτερεύσα σημασία και για τα δύο. Ειδικότερα για την SD απαιτείται χώρος με ελάχιστο τα 125-130Mb. Μελλοντικά (σε επόμενες εκδόσεις του συστήματος) πιθανώς να χρειαστεί μεγαλύτερο partition, οπότε καλό είναι να χρησιμοποιήσεις όλο το χώρο της SD για να αποφύγεις εκ των υστέρων παρέμβαση. Ακόμη και μια απλή SD των 2gb είναι αρκετή. Το ίδιο ισχύει και για την usb και το μόνο που απαιτείται είναι να έχει γρήγορο ρυθμό ανάγνωσης. Μια usb3 είναι σίγουρη λύση για γρήγορη ανάγνωση/εγγραφή. Αν δεν έχεις σκοπό να την βγάζεις από το rasberry τότε εκμεταλεύσου όλο τον χώρο της.

Απάντηση: To **ΕΠΙΣΗΜΟ** Νήμα του Raspberry Pi

To έχω πει πολλές φορές και θα το ξαναπώ, αν έχεις γρήγορη κάρτα και αργό usb μείνε με την κάρτα.
Δεν αρκεί το στικάκι να είναι usb3. Εγώ είχα αυτή την κάρτα με αυτό το stick (usb3 μεν αλλά μάπα). Μόλις κατάργησα το στικ και τα πέρασα όλα στην κάρτα είδα άλλο μηχάνημα.

Re: Απάντηση: To **ΕΠΙΣΗΜΟ** Νήμα του Raspberry Pi

To έχω πει πολλές φορές και θα το ξαναπώ, αν έχεις γρήγορη κάρτα και αργό usb μείνε με την κάρτα.
Δεν αρκεί το στικάκι να είναι usb3. Εγώ είχα αυτή την κάρτα με αυτό το stick (usb3 μεν αλλά μάπα). Μόλις κατάργησα το στικ και τα πέρασα όλα στην κάρτα είδα άλλο μηχάνημα.

Κανένας δεν διαφωνεί σε αυτό που λες. Όμως η χρήση μιας usb ως storage, προφυλάσει τον χρήστη από αστοχία στην εγκατάσταση της usb που απαιτεί επανεγκατάσταση του συστήματος καθώς και την εγκατάστσαη ενημερώσεων χωρίς το χάσιμο των ρυθμίσεων.

Απάντηση: To **ΕΠΙΣΗΜΟ** Νήμα του Raspberry Pi

Το ίδιο πράγμα είναι. Δημιουργείτε διαφορετικό partition στην sd για τον profile folder που δεν πειράζετε. Λες να ήμουν τόσο μαζόχας και να ξαναρυθμίζω απ'την αρχή κάθε που κάνω update?

Ps είμαι με solo sd απ'την 3.2.4 και έκτοτε έχω περάσει πάμπολλες test builds, betas, rcs και stables, καθώς και πάμπολλους πειραματισμούς, χωρίς ούτε ένα clean install.

Last edited:

Έβαλα την 4.0.3 και όταν βάζω σειρά ή ταινία, έχω μαύρη εικόνα με ήχο.... Αν έχει κανένας την 4.0.2 ας την ανεβάσει να την βάλω :worshippy:

Έβαλα την 4.0.3 και όταν βάζω σειρά ή ταινία, έχω μαύρη εικόνα με ήχο.... Αν έχει κανένας την 4.0.2 ας την ανεβάσει να την βάλω :worshippy:

Το πρόβλημα λύθηκε με το build από το παρακάτω link:

https://github.com/OpenELEC/OpenELEC.tv/issues/3270

Να ρωτήσω κάτι αν κάποιος ξέρει.

Έχω το B model με το ethernet και τα 512mb ram.

παρόλα αυτά στο hardware information στο raspbmc μου δείχνει Total memory: 121MB

τι παίζει;

Το βρήκα, έχει βγάλει δύο revision στο B.

Τότε που το είχα πάρει δεν υπήρχε μάλλον το 512 μοντέλο.

έτσι έχω το 256 :argue:

Το ίδιο πράγμα είναι. Δημιουργείτε διαφορετικό partition στην sd για τον profile folder που δεν πειράζετε. Λες να ήμουν τόσο μαζόχας και να ξαναρυθμίζω απ'την αρχή κάθε που κάνω update?

Ps είμαι με solo sd απ'την 3.2.4 και έκτοτε έχω περάσει πάμπολλες test builds, betas, rcs και stables, καθώς και πάμπολλους πειραματισμούς, χωρίς ούτε ένα clean install.

Και εγώ με solo sd ήμουν από την 3.2.4, αλλά με τη βιβλιοθήκη που έχω τα πράγματα σερνόταν απελπιστικά.
Εκτός αυτού απέκτησα και πρόβλημα με ένα updata (corrupted sd) που είχε σαν αποτέλεσμα να τρέχω για usb.
Δεν αντιλέγω, πιθανώς μια καλή sd να μην είχε δημιουργήσει τα παραπάνω προβλήματα, αλλά μετά τον διαχωρισμό system, storage σε sd και usb, δεν έχω πρόβλημα, ούτε στην απόκριση του συστήματος κατά την περιήγηση στη βιβλιοθήκη, ούτε κάποιο άλλο θέμα με τα update. Θεωρώ πως ο διαχωρισμός, δίνει μια επιπλέον διασφάλιση. Αν κάποιος έχει μια γρήγορη και καλή sd μπορεί να μείνει όπως έχει!

Και εγώ με solo sd ήμουν από την 3.2.4, αλλά με τη βιβλιοθήκη που έχω τα πράγματα σερνόταν απελπιστικά.
Εκτός αυτού απέκτησα και πρόβλημα με ένα updata (corrupted sd) που είχε σαν αποτέλεσμα να τρέχω για usb.
Δεν αντιλέγω, πιθανώς μια καλή sd να μην είχε δημιουργήσει τα παραπάνω προβλήματα, αλλά μετά τον διαχωρισμό system, storage σε sd και usb, δεν έχω πρόβλημα, ούτε στην απόκριση του συστήματος κατά την περιήγηση στη βιβλιοθήκη, ούτε κάποιο άλλο θέμα με τα update. Θεωρώ πως ο διαχωρισμός, δίνει μια επιπλέον διασφάλιση. Αν κάποιος έχει μια γρήγορη και καλή sd μπορεί να μείνει όπως έχει!

Μπα! Εγώ είχα μια super duper class 10 Transcend 16GB, το pi με τροφοδοσία 2Α και μετά από 3-4 μήνες corrupt (το γνωστό μύνημα "Successfully removed System/Storage")! Έβαλα USB και ησύχασα! Οπότε το συμπέρασμα είναι ότι ακόμη και μια καλή και γρήγορη SD card να έχεις είναι θέμα χρόνου πότε θα γίνει corrupt. Μπορεί σε 5 ημέρες, μπορεί σε 5 μήνες, κάποτε θα γίνει όμως. Και το χειρότερο είναι ότι δεν μπορείς να βρείς μια σίγουρη και γρήγορη SD card που θα δουλεύει απροβλημάτιστα με όλα τα releases του openelec (αλλαγές στο software/hardware implementation).

Η λύση του USB είναι μονόδρομος για απροβλημάτιστη λειτουργία.

Καλησπέρα το usb είναι απαραίτητο να είναι USB 3 η κάνει USB 2 ?

Έβαλα ψήκτρες τελικά, και από 75c έπεσε στα 71c με κλειστό κουτί, με ανοιχτό στα 61c

Απάντηση: Re: To **ΕΠΙΣΗΜΟ** Νήμα του Raspberry Pi

Καλησπέρα το usb είναι απαραίτητο να είναι USB 3 η κάνει USB 2 ?

Έβαλα ψήκτρες τελικά, και από 75c έπεσε στα 71c με κλειστό κουτί, με ανοιχτό στα 61c

αλουμινένιες / χάλκινες ?

Απάντηση: Re: Απάντηση: To **ΕΠΙΣΗΜΟ** Νήμα του Raspberry Pi

Μπα! Εγώ είχα μια super duper class 10 Transcend 16GB, το pi με τροφοδοσία 2Α και μετά από 3-4 μήνες corrupt (το γνωστό μύνημα "Successfully removed System/Storage")! Έβαλα USB και ησύχασα! Οπότε το συμπέρασμα είναι ότι ακόμη και μια καλή και γρήγορη SD card να έχεις είναι θέμα χρόνου πότε θα γίνει corrupt. Μπορεί σε 5 ημέρες, μπορεί σε 5 μήνες, κάποτε θα γίνει όμως. Και το χειρότερο είναι ότι δεν μπορείς να βρείς μια σίγουρη και γρήγορη SD card που θα δουλεύει απροβλημάτιστα με όλα τα releases του openelec (αλλαγές στο software/hardware implementation).

Η λύση του USB είναι μονόδρομος για απροβλημάτιστη λειτουργία.

To πρόβλημα του sd card corruption έχει διορθωθεί απ'τις πρώτες 13 alphas.

Απάντηση: Re: To **ΕΠΙΣΗΜΟ** Νήμα του Raspberry Pi

αυτές έχω στο πρώτο μου, με ανοιχτό το κουτί είμαι στα 51-54C (αν και δεν εχω δει τσεκάρει τον τελευταίο καιρό που κάπως ζέστανε εσωτερικά το σπίτι...)