Το νέο παιχνίδι του Νίκου... Salas Folded Simplistic Phono

Χθες άκουγα Bad Company με τον FSP! Και πάνω στην έκσταση, ακούω να επιβραδύνει το πλατώ. Ο ιμάντας καπούτ, μπαίνει ο (επισκευασμένος) εναλλακτικός spare, πάει και αυτός!

Τελικά η ροπή του diy τροφοδοτικού (αλά Linn Armageddon) θερμαίνει το μοτέρ (Papst) αλλά "ξεχειλώνει" και τον ιμάντα κατά το ξεκίνα - σταμάτα.

Παραγγελία λοιπόν νέου ιμάντα καθώς και του κιτ DC μοτέρ με το δικό του στοιχειώδες τροφοδοτικό (LM317). Πάλι έξοδα...

Χαλάλι σου Salas... :)

Καλή τιμή γιά ορίτζιναλ πακέτο. Στά γνωστά Ελβετικά DC μοτέρ ακούγονται οί μπίλιες τους λίγο από κοντά αλλά δέν περνάει από τόν ιμάντα, είναι μεσαίες συχνότητες. Δέν ξέρω άν έχει τέτοιο ακριβώς. Σύνήθως βελτιώνεται αισθητά ή απόδοση συνολικά.

Ερώτηση προς Salas:

Μπορεί ένα BiB shunt τροφοδοτικό να οδηγήσει σωστά ένα DC μοτέρ χαμηλής ισχύος όπως αυτό που θα χρησιμοποιήσω στο Gyrodec? Μπορεί η έξοδός του να ανταπεξέλθει στις πολύ δύσκολες συνθήκες κατά τη λειτουργία ενός πικάπ ανάρτησης ή χρειάζεται εξειδικευμένη σχεδίαση με το μοτέρ να συμπεριλαμβάνεται στο βρόχο ανάδρασης?

Θέλουν βρόγχο διόρθωσης αυτά τά πράγματα, όχι κανονικά τροφοδοτικά. Τό μοτέρ πρέπει νά βγάζει έξτρα καλώδια αισθητήρα καί νά είναι σχεδιασμένα πακέτο.

Δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα σε αυτό το μοτέρ. Και όλες οι ιδιοκατασκευές στο διαδίκτυο αναφέρονται σε απλά τροφοδοτικά με διόρθωση του Vout σύμφωνα με τη δυναμική συμπεριφορά του μοτέρ. Οπότε αρκούμαι στο "μαμίσιο" τροφοδοτικό?

ο βρόγχος διόρθωσης αν δεν κλειδώνει μετα απο κάποια δεύτερα μάλλον χαλάει τον ηχο.

Απάντηση: Re: Το νέο παιχνίδι του Νίκου... Salas Folded Simplistic Phono

Δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα σε αυτό το μοτέρ. Και όλες οι ιδιοκατασκευές στο διαδίκτυο αναφέρονται σε απλά τροφοδοτικά με διόρθωση του Vout σύμφωνα με τη δυναμική συμπεριφορά του μοτέρ. Οπότε αρκούμαι στο "μαμίσιο" τροφοδοτικό?

Δέν ξέρω τί διορθώνουν καί πόσο καλά χωρίς πραγματική λούπα, ίσως έχουν μέτρηση ρεύματος πάνω σέ καμιά πολύ μικρή αντίσταση καί οδηγούν κάποιο τελεστικό πού ανεβοκατεβάζει τήν τάση λίγο. Τέσπα ένα κανονικό γενικό τροφοδοτικό δέν έχει ούτε τέτοιο.

Γενικά αυτή είναι η μεθοδολογία διόρθωσης...

Φαίνεται ότι ακόμη και με DC η οδήγηση του πλατώ δεν είναι εύκολη υπόθεση.

Υπάρχει βέβαια και το Never Connected το οποίο χρησιμοποιεί επισήμως η Michell με το HR.

Aν το μοτέρ δεν έχει αισθητήρα, συνήθως μπαίνει ένα Η-bridge με δυνατότητα current feedback και λογική PWM για μικροδιορθώσεις, αλλά πάει πολύ αλλού....

Δεν έχω εμπειρία από μοτέρ πλατώ, αλλά cd transport (PWM H-bridge) είχε μεγάλο θόρυβο το μοτέρ και το BiB δεν έκανε τόσο μεγάλη διαφορά από ένα απλό 7808. Όχι ότι προσπάθησα και πολύ να το βελτιστοποιήσω, αλλά θα ήθελε αρκετό ψάξιμο τι θα έχει στην έξοδό του... Mε το reflector ίσως να ήταν καλύτερα τα πράγματα...

Το μεγαλύτερο θέμα ήταν ότι δεν ήταν και πολύ πρακτικό γιατί έπρεπε το ρεύμα ηρεμίας να είναι πολύ μεγάλο, που σήμαινε μεγάλες ψύκτρες κλπ.

Δεν τα ξέρω τα papst, αλλά ίσως αξίζει να ψάξεις να του μειώσεις το θόρυβο με μερικούς πυκνωτές από τους ακροδέκτες στο σασί και μεταξύ των ακροδεκτών. Συνήθως βάζουν κεραμικούς 100nF. Ρίξε μια ματιά εδώ http://www.pololu.com/docs/0J15/9

Επίσης δεν ξέρω πως είναι το armagedon, αλλά ίσως αξίζει να ψάξεις αν μπορείς να του βάλεις soft start (πχ μεγαλούτσικο πυκνωτή στην αναφορά του) ώστε να μην δίνει πόνο με τη μία στο μοτέρ.

Δημήτρη, ο papst θα πάει για πούλημα στο eBay.

Τώρα θα παίζω μόνο με το DC μοτέρ, αλλά επειδή το μαμίσιο τροφοδοτικό δε μου γεμίζει το μάτι, σκεφτόμουν για κάτι καλύτερο και "χειροποίητο", μιας και φέτος ήταν ιδιαίτερα επιχυμένη diy χρονιά για μένα. :)

...εν τω μεταξύ, ακόμη νά'ρθει το κουτί.

Μέτρησα κι εγώ σήμερα. Παρεμπιπτώντως, οι μετρήσεις του τσάγια μου βγήκα γύρω στα 0.2mA εκτός, αν και καλοματσαρισμένα. Μέτρηση με 9βολτη μπαταρία και 10Ω για τα jfet και 1.5Κ για τα λέντ

Aπλά για επιβεβαίωση πριν αρχίσω να κολλάω...

Τα λέντ δε μου έβγαιναν με τίποτα. Πήρα και απ το Φανό, πήρα και απ τον άλλο στο Χαλάνδρι, το καλύτερο που μπόρεσα ήταν

7,49V οι τετράδες και 5,74V οι 3άδες

2SK170 έχω
Q4: 8,47-8,48
Q5: 8,1-8,13
Q6: 9,47-9,48

BC550/Q4x: 625-622

BC560/Q3Y: 629-634

2SK368:
Q1: 10,96-10,97
Q2: 11,15-11,05
R2/R3: 3,9R

2SK117:
Q7: 4,93-4,94
Q3x: 6,14-6,1 (R3x: 6,2K)
Q2x: 5,31-5,39 (R6x 27R)
Q5x: 5,08-5,14

Έχω και κάποια από τα ΒιΒ που θέλουν μέτρημα, οπότε θα επανέλθω για τα 117. Τώρα έχει φαγάκι...

ΟΚ και τα υπόλοιπα χαμηλά 117 που βρήκα είναι

3,12
3,41
3,8
3,88
3,88
3,97
4,27
4,29

Βγαίνουν 2 καλά ζευγάρια. Καμιά συμβουλή ποιά να κρατήσω?

Αυτά πού έχεις ήδη διαλέξει φαίνονται σωστά συνδιασμένα. Κράτα τά υπόλοιπα γιά spares ή γιά κάποιο μελλοντικό Ref-D κλπ.

Βάλε τά 5άρια Q5X γιά Q3X, καί τό ζεύγος 3.88 γιά Q5X ώστε νά έχεις περισσότερο κάτω περιθώριο μέ 6.2Κ