Το νέο παιχνίδι του Νίκου... Salas Folded Simplistic Phono

Αρα μοναδική λύση είναι ο τσάγιας απ ότι φαίνεται...

Το είχα σταματήσει το φόνο. Λόγω λήξης υλικών. Αυτή την πολυρυθμιζόμενη έκδοση την ανέπτυξα γιατί μου το ζητούσαν ξανά και ξανά οι Αμερικανοί λέγοντας μην σε νοιάζει για τα σπάνια φετάκια κλπ θα μας τα ταιριάζει ο Τσάγιας όσα του μένουν. Πραγματικά ασχολήθηκα προσεκτικά για πατέντα σεταρισμάτων ευαισθησίας χωρίς κολλήσεις και δυσκολίες, αλλά και με αρχιτεκτονική πλακέτας καλύτερη όπως και γάντι έκδοση τροφοδοτικού και βγήκε απίθανο τελικά, τους αρέσει πολύ. Αλλά δεν είναι φτιαγμένο για απλή γενική εύρεση υλικών.

Re: Απάντηση: Το νέο παιχνίδι του Νίκου... Salas Folded Simplistic Phono

Να ρωτήσω κάτι για το αρχικό phono,το οποίο πάιζει μεν μιά χαρά από τότε που υλοποιήθηκε
αλλά παρατηρώ πλέον το εξής(δεν γνωρίζω-δεν θυμάμαι αν ήταν έτσι αρχικά):
Το αριστερό κανάλι παίζει ελαφρά,αλλά ακουστά,πιο δυνατά από το δεξί.Όσο περνά η ώρα
και ισορροπεί το πράγμα,η διαφορά αυτή αμβλύνεται αρκετά και μετά από αρκετή ώρα είναι
δυσδιάρκιτη,αλλά πάλι υπάρχει.Προχθές το έβγαλα,μέτρησα τάσεις,το άφησα να ζεσταθεί,
δεν εντόπισα κάτι(στα rail 34,2 -34,5 volt και στα tp 3,6-3,6 ακριβώς-δύσκολο να έρθουν και
στα στα rail και στα tp ακριβώς οι ίδιες τάσεις)
-Υπάρχει κάτι που μπορώ να κάνω για το παραπάνω πρόβλημα(της διαφοράς έντασης)?
-ποιες τάσεις είναι πιο σημαντικό να είναι ίδιες,στα rail ,ή πάνω στα tp?
-

Παρόμοιο πρόβλημα είχα και γω πριν από χρόνια στο δικό μου και ήταν ένα 2sk170 αρπαγμενο που ποτέ δούλευε σωστά και πότε όχι. Θα έλεγχα τις τάσεις σε κάθε σημείο του κυκλώματος συγκριτικά στα δύο κανάλια. Επίσης είναι ύποπτο και για ψυχρή κόλληση. Θέλει ελαφρό κτύπημα από την μεριά των κόλλησεων με το πίσω μέρος κατσαβιδιού την ώρα που λειτουργεί το κύκλωμα να παρατηρήσεις αν αλλάζει κάτι.

Re: Απάντηση: Το νέο παιχνίδι του Νίκου... Salas Folded Simplistic Phono

Παρόμοιο πρόβλημα είχα και γω πριν από χρόνια στο δικό μου και ήταν ένα 2sk170 αρπαγμενο που ποτέ δούλευε σωστά και πότε όχι. Θα έλεγχα τις τάσεις σε κάθε σημείο του κυκλώματος συγκριτικά στα δύο κανάλια. Επίσης είναι ύποπτο και για ψυχρή κόλληση. Θέλει ελαφρό κτύπημα από την μεριά των κόλλησεων με το πίσω μέρος κατσαβιδιού την ώρα που λειτουργεί το κύκλωμα να παρατηρήσεις αν αλλάζει κάτι.
Με βλεπω να μετράω τάσεις, Σαββατοκύριακο, ευχαριστώ.
Άλλος καμία αλλη ιδέα περι του τι μπορεί να φταίει;

Απάντηση: Re: Απάντηση: Το νέο παιχνίδι του Νίκου... Salas Folded Simplistic Phono

-ποιες τάσεις είναι πιο σημαντικό να είναι ίδιες,στα rail ,ή πάνω στα tp?
-

Στα TP να ακολουθούν τάση κανάλι με κανάλι. Όχι φανατικά ολόιδια, γιατί θα υπάρξει έτσι και αλλιώς ντριφτ, αλλά αρχικά όσο γίνεται κοντύτερα ώστε να γλιστρούν με περίπου ίδια ταχύτητα και κατεύθυνση μετά.
Τα ρυθμιζόμενα rail απλώς λειτουργούν αντισταθμιστικά για μικροδιαφορές ρευμάτων πόλωσης των φετ εισόδου ώστε να τα φέρνουμε σε ένα λογαριασμό κανάλι με κανάλι.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Το νέο παιχνίδι του Νίκου... Salas Folded Simplistic Phono

-Υπάρχει κάτι που μπορώ να κάνω για το παραπάνω πρόβλημα(της διαφοράς έντασης)?

Να την βεβαιώσεις με μέτρηση AC mV εξόδου πρώτα. Φτιάξε ένα ιντερκονέκτ διαιρέτη τάσης 1/1000 με φτηνό θωρακισμένο καλώδιο. Μικρού μεγέθους αντιστάσεις 10kΩ σειρά 10Ω παράλληλα μέσα στο RCA της μίας του άκρης. Βάλε του 1-2VRMS 1kΗz σήμα στην άλλη άκρη από μια ψηφιακή πηγή αν δεν έχεις γεννήτρια. Οδήγησε την είσοδο κάθε καναλιού του φόνο με την διαιρεμένη άκρη. Μέτρα την έξοδο κάθε καναλιού βάση αυτό το κατάλληλα μικρό και καθαρό πλέον σήμα εισόδου. Έτσι θα έχεις αναφορά σύγκρισης του τι ισορροπία καναλιών έχεις, πότε την έχεις, τι επίδραση έχουν τυχών παρεμβάσεις διόρθωσης. Στα +/- 0.5dB ανοχή για διαφορές κέρδους τάσης/mV AC εξόδου είναι αποδεκτή.

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Το νέο παιχνίδι του Νίκου... Salas Folded Simplistic Pho

Τα ΤP τα φέρνω και στα δύο κανάλια στα 3,6v (αφήνοντας αρκετή ώρα το κύκλωμα να ζεσταθεί).
Τότε στα rail έχω μια διαφορά τάσης 0,3V ,υποθέτω αποδεκτή.
Σε ευχαριστώ για τις απαντήσεις Salas

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Το νέο παιχνίδι του Νίκου... Salas Folded Simplistic Pho

Να πω επίσης ότι η διαφορά έντασης μεταξύ των δύο καναλιών δεν είναι καραμπινάτη,
κάτι σαν να είχα υποθετικά ένα κουμπί balance κάπου στο παρά πέντε.
Επίσης αργά την νύχτα το πράγμα φαίνετια να στρώνει,δεν μπορώ να εντοπίσω διαφορά.
Ξέρω ότι στο δίκτυο μου έχω θέμα με dc,γιατί ακούω βουητά από μετασχηματιστές.Δεδομένου
ότι έχω ένα μετασχηματιστή και για τα δύο κανάλια,υπάρχει πιθανότητα η αστάθεια αυτή του
δικτύου να επιρεάζει την λειτουργία των δύο καναλιών και να βγαίνει στην φόρα αυτή η μικρή
διαφορά έντασης?
Τέλος οι μετρήσεις τάσης σε διάφορα σημεία του κυκλώματος εναλάξ στα δύο κανάλια, δεν έδωσαν δραματικές διαφορές.
Αυτά ,να μην σας ζαλίζω άλλο με τα ψυχοακουστικά μου.
Και πάλι ευχαριστώ για τις απαντήσεις

Όχι δεν παίζει να επηρεάζει το δίκτυο το ύψος της DC γραμμής γιατί έπεται το regulator. Αν δεν επιβεβαιώσεις πειραματικά κάποια διαφορά καναλιών με τον τρόπο που περιέγραψα στην απάντηση #1574 δεν μπορείς να είσαι βέβαιος. Αλλά αν πρόκειται για διαφορά από το πικάπ λόγω γεωμετρίας π.χ. λάθους antiskating κλπ μπορείς να αντιμεταθέσεις τα κανάλια στην είσοδο του φόνο και να παρατηρήσεις αν η διαφορά μετατίθεται δεξιά αριστερά.

Να την βεβαιώσεις με μέτρηση AC mV εξόδου πρώτα. Φτιάξε ένα ιντερκονέκτ διαιρέτη τάσης 1/1000 με φτηνό θωρακισμένο καλώδιο. Μικρού μεγέθους αντιστάσεις 10kΩ σειρά 10Ω παράλληλα μέσα στο RCA της μίας του άκρης. Βάλε του 1-2VRMS 1kΗz σήμα στην άλλη άκρη από μια ψηφιακή πηγή αν δεν έχεις γεννήτρια. Οδήγησε την είσοδο κάθε καναλιού του φόνο με την διαιρεμένη άκρη. Μέτρα την έξοδο κάθε καναλιού βάση αυτό το κατάλληλα μικρό και καθαρό πλέον σήμα εισόδου. Έτσι θα έχεις αναφορά σύγκρισης του τι ισορροπία καναλιών έχεις, πότε την έχεις, τι επίδραση έχουν τυχών παρεμβάσεις διόρθωσης. Στα +/- 0.5dB ανοχή για διαφορές κέρδους τάσης/mV AC εξόδου είναι αποδεκτή.
Η μέτρηση έγινε όπως ακριβώς υπέδειξες.Σήμα εισόδου 3,7 mv
από τόνο 1 κhz και όντως υπάρχει διαφορά στην τάση εξόδου.Στο αριστερό
κανάλι μέτρησα 643mv, ενώ στο δεξί 574 mv.Άρα τι κάνουμε από δω και πέρα;
Τι να μετρήσω;
Να σημειωσω ότι τα Q1 πατάνε πάνω σε πινάκια οπότε η αντιμετάθεση τους είναι εύκολη, πράγμα που εγινε και η διαφορά τάσης παραμένει , άρα δεν οφείλεται στα Q1.
Τώρα καθε βοήθεια δεκτή.

Επίσης μέτρηση στην βάση του Q4, δίνει ίδια τιμή τάσης και στα δύο κανάλια, αλλά στην εξοδο του (βάση Q6)έχω διαφορετικές τάσεις,αρα πλέον τα δύο Q4 δεν δίνουν ίδιο κέρδος τάσης.
Καταλαβαίνω καλά; Και αν ισχύει αυτό το κάνουμε;ψάχνω νέα ματσαρισμένα Q4;

Μήπως φταίει ψυχρή κόλληση η διαρροή. Πέρασε μία τις κολλήσεις του αδύναμου Q4. Καθάρισε καλά τυχόν υπολείμματα flux εκεί γύρω. Αν τζίφος πάλι, κάνε αντιμετάθεση των Q4 (ξεκόλλημα/κόλλημα/βάσεις). Αλλά πρώτα μέτρα τα IDSS τους και μάρκαρε. Αν μετακομίσει κανάλι το φαινόμενο είναι σίγουρο ότι είναι μόνο θέμα Q4. Βρες ένα σε ίδιο IDSS με το ισχυρότερο η ένα ζευγάρι ταιριασμένο σε κοντινό IDSS με το ισχυρό.