Το νέο παιχνίδι του Νίκου... Salas Folded Simplistic Phono

Η αλήθεια είναι ότι στην αρχή μου έκανε μπαμ το 3, αλλά στο μάτι μου είναι τελικά ένα "πυκνό" γραφικό στριμωγμένο στην δεξιά γωνία.

Προτίμησα τελικά το 1 διότι δένει ομαλά με αυτό που έχω στο μυαλό μου: μικρό μεταλλικό badge της razer (3 φίδια!) στη μέση του καπακιού και λαμπερό κόκκινο led στη θέση βίδας μπροστά και αριστερά πάνω στο καπάκι.

Τα RCA στο πλάϊ δεξιά.

Τι να κάνουμε. Έχω λίγο περίεργο γούστο. Το θυμάστε από τα "λουλουδάτα" rub on στις κατασκευές μου. :)

Απάντηση: Re: Το νέο παιχνίδι του Νίκου... Salas Folded Simplistic Phono

Απλώς το (3) είναι ολοκληρωμένο λογότυπο...

Τό οποίο δέν είναι δικό μου καί δέν έχει έγκριση μου. Υπονοεί μία ανύπαρκτη μάρκα καί συναρμολογητή εμένα. Δέν τό σκέφτηκες τό ξέρω, αλλά υπάρχουν χιλιάδες κατασκευές diy στόν κόσμο πάνω σέ δικά μου σχέδια ενώ ένα λογότυπο μέ τήν ένδειξη by SALAS δίνει αυτόματα εμπορική αξία καί δημιουργεί παρεξήγηση.

Με το 1 έχω πρόβλημα Salas? Πάνω στον ενθουσιασμό της ιδιοκατασκευής, μας διαφεύγει δυστυχώς το προφανές. :(

Να μας διορθώνεις αν ξεφεύγουμε... οπωσδήποτε.

Salas Folded Simplistic ή FSP απλώς περιγράφει τί έχει μέσα καί είναι θεμιτό.

Απο χτες καπως κατσανε τα αστρα και σε παρεξηγουν εδω και αλλου :-)

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Salas Folded Simplistic ή FSP απλώς περιγράφει τί έχει μέσα καί είναι θεμιτό.

Απο περιέργεια, το σχεδιο ειναι πατενταρισμενο; Αλλιως με καποια παραλλαγή οποιοσδήποτε θα μπορουσε να παρουσιαζει τη δικη του εκδοχη.
Φυσικα δε μιλαω για καποιον απο το παρον θεμα

Όλα τά σχέδια αντιγράφονται καί μέ μία μικρή παραλλαγή ξεπερνούν καί πατέντες ακόμα. Αυτά πού δέν μπορεί νά χρησιμοποιεί κάποιος γιά μάρκετιν όμως είναι original ονόματα, λογότυπα, artwork (schematics, pcbs, manuals). Άν κάποιος άς πούμε μπορεί νά φτιάξει ένα αναψυκτικό μέ ολόιδια γεύση καί χρώμα Coca Cola μπορεί νά τό πουλάει ώς ένα καλό αναψυκτικό. Άν γράφει όμως Coca Cola τόν σκίσανε.

Δέν είναι θέμα τά παιδιά εδώ, ούτε καί τό φόνο πού είναι εφιάλτης γιά παραγωγή. Θέμα είναι τό internet. Άν δούνε ολοκληρωμένο λογότυπο googlάροντας σέ τελειωμένη κατασκευή καί λέει by SALAS από άλλον πλήν εμένα, θά θεωρήσουν ώς προηγούμενο ότι γενικά εγκρίνω καί θά κάνουν τό ίδιο. Οπότε θά λάβω κανά pm σέ μία στιγμή από Ν.Κορέα όπου ενας τύπος θά μου ζητά λεπτομέρειες πώς νά μού στείλει κάτι γιά service πού είναι ακόμα σέ εγγύηση αλλά δέν βρίσκει τόν πωλητή πλέον.:flipout:

Last edited:
Εν αναμονή για το κουτί, ευκαιρία να ψειρίσουμε τη κατασκευή ώστε να μας βγει τέλεια με τη μία (μέχρι στιγμής αυτό συμβαίνει).

Έτσι όπως είναι, στον αέρα χωρίς κουτί (και μεγάλους τοροειδείς Μ/Σ άλλων συσκευών σε γειτνίαση 1 m), έχω αισθητό - αρκετό hum στο τέρμα του ποτενσιομέτρου (συνολικό gain 57+16+15 = 88 dB) και περισσότερο στο 1 κανάλι (αριστερό).

Η αντιμετάθεση των (θωρακισμένων) καλωδίων μεταξύ προ και phono μεταθέτει το πρόβλημα στο άλλο κανάλι, πράγμα που σημαίνει ότι δεν υπάρχει πρόβλημα εγγύτερης γειτνίασης του ενός καναλιού του phono με κάποια συγκεκριμένη πηγή θορύβου.

Salas, αναμένεται η πλήρης εξάλειψη του hum με την "ενκούτωση" ή θα πρέπει να διερευνήσω κάτι πρώτα? Το καλώδιο phono είναι πλήρως θωρακισμένο και η γείωση όπως προδιαγράφεται στο εγχειρίδιο του FSP.

Απάντηση: Re: Το νέο παιχνίδι του Νίκου... Salas Folded Simplistic Phono

Εν αναμονή για το κουτί, ευκαιρία να ψειρίσουμε τη κατασκευή ώστε να μας βγει τέλεια με τη μία (μέχρι στιγμής αυτό συμβαίνει).

Έτσι όπως είναι, στον αέρα χωρίς κουτί (και μεγάλους τοροειδείς Μ/Σ άλλων συσκευών σε γειτνίαση 1 m), έχω αισθητό - αρκετό hum στο τέρμα του ποτενσιομέτρου (συνολικό gain 57+16+15 = 88 dB) και περισσότερο στο 1 κανάλι (αριστερό).

Η αντιμετάθεση των (θωρακισμένων) καλωδίων μεταξύ προ και phono μεταθέτει το πρόβλημα στο άλλο κανάλι, πράγμα που σημαίνει ότι δεν υπάρχει πρόβλημα εγγύτερης γειτνίασης του ενός καναλιού του phono με κάποια συγκεκριμένη πηγή θορύβου.

Salas, αναμένεται η πλήρης εξάλειψη του hum με την "ενκούτωση" ή θα πρέπει να διερευνήσω κάτι πρώτα? Το καλώδιο phono είναι πλήρως θωρακισμένο και η γείωση όπως προδιαγράφεται στο εγχειρίδιο του FSP.

Ανάλογα τί βόμβους φέρνει τό ίδιο τό πικάπ καί ή καλωδιωσή του, στό σύνολο θά πέσει 10dB όταν κλειστεί σέ γειωμένο κουτί. Τί κάνει από μόνο του τό ηλεκτρονικό μέρος ή άν επηρεάζεται από κάτι εξωτερικό μπορείς νά απομονώσεις γιά εξερεύνηση μέ κοντά βραχυκυκλώματα στά σημεία εισόδου σήματος στήν πλακέτα, αφού αποσυνδέσεις τό πικάπ. Κατά κόρον αναφέρουν ελάχιστο hum σέ τελειωμένες κατασκευές οί χρήστες, κανείς μέχρι τώρα δέν έκανε ερωτήσεις γιά hum debugging στό DIYA, αλλά κάθε σύστημα έχει άλλο πικάπ καί άλλη γενική εγκατάσταση οπότε μήν τό προδιαγράφεις σίγουρο.

Last edited:
Η επιλογή πηγής dac στον προ δεν έχει καθόλου θόρυβο υπο τις ίδιες συνθήκες. Άρα το πρόβλημα εντοπίζεται στο σύστημα βινύλιο - phono.

Δοκιμάζω αποσύνδεση του πικάπ και βραχυκύλωμα των εισόδων του phono. Αν ο θόρυβος μειωθεί αρκετά, η αιτία βρίσκεται "πίσω" από το phono?

Αν δεν μειωθεί, ενδέχεται να υπάρχει κάποιο "κατασκευαστικό" πρόβλημα στον FSP ή κάτι άλλο?

Κάντο νά δούμε. Άσε τό DAC αυτό είναι 70dB δυνατότερο σήμα από τήν Frog καί δέν κάνει παρέα μέ κινητήρες καί μεταλλικούς σωλήνες μέ στριφτά καλωδιάκια.

Και κάτι άλλο: χρησιμοποιώ έναν Μ/Σ (ένα δευτερεύον 34 V ανα κανάλι) και θυμάμαι ότι ο θόρυβος αυξήθηκε όταν έγινε η σύνδεση των κόμβων γείωσης των πλακετών (GND) μεταξύ τους (στον ακροδέκτη σύνδεσης της γείωσης βραχίονα). Ενδέχεται να οφείλεται στη ανυπαρξία "ασπίδας" που θα παρείχε κανονικά το κουτί?

Εκτός κουτιού είναι όλο αθωράκιστο. Δέν υπάρχει βάση νά καταλάβουμε. Απλά σέ λίγο θά δείς τί κάνει μόνο του στόν αέρα, στό σημείο πού κάθεται, πλήν επιρροής πικάπ.

H analogueseduction με ενημερώνει ότι δεν ξέρει πότε μπορεί να διαθέσει DC motor (ωραία ενημέρωση μετά από... 9 μέρες από την αγορά). Κινδυνεύουμε να μείνουμε με το phono στο χέρι...

AnalogueREDUCTION έπρεπε νά λέγεται.:Banane0: (Πάρε έναν ιμάντα πρός τό παρόν καί πεεερίμεενεεε).

LOL!!
Κόντεψα να τσακωθώ μ'αυτόν τον... Penska της analogReduction:twoguns: (του στυλ: εγώ δε ξέρω τίποτα, η Michell φταίει) και μετά θυμήθηκα ότι έναν ιμάντα που είχα παραγγείλει πέρυσι έκανε έναν μήνα(!) να έρθει.

Στο θέμα μας τώρα. Βραχυκύκλωσα τις εισόδους με πικάπ ασύνδετο και το πρόβλημα.. παραμένει.

Δε ξέρω αν έχει σημασία αλλά αν διαχωρίσω τις γειώσεις των δύο καναλιών στον FSP, το μόνο σημείο που ενώνονται end-to-end είναι στο σασί του F5 και πουθενά αλλού! Στο FSP, στον προ (single-fet design) και στον F5 η σχεδίαση είναι μονομπλόκ με ένα δευτερεύον τύλιγμα σε κάθε κανάλι (στον F5 είναι ένας Μ/Σ ανά κανάλι).

Salas τα φώτα σου.

Να σημειώσω ότι δεν θέλω να ακούγεται ΤΙΠΟΤΑ (χικ!) με τέρμα το volume... στα πλαίσια του boxless design βεβαίως βεβαίως...
:)

Last edited:
Είναι θέματα γενικής γείωσης σήματος μέσα στό σύστημα αυτά, θά κάνεις τίς δοκιμές σου εντός κουτιού όταν έρθει ή ώρα. Έχω ακούσει καί πολύ αθόρυβα συστήματα μέ FSP αλλά τό καθένα έχει τά δικά του θέλω. Πέραν από full balanced μεταφορά σήματος από κεφαλή μέχρι ηχεία δέν υπάρχουν σίγουρες προβλέψεις. Επίσης τό κίχ είναι σχετικό, μέ πηγή κεφαλή πάνω από 70dB SNR δέν περνάει ενδογενώς σάν σχέση πηγής σήματος πρός εσωτερική αντίσταση.