Το νέο παιχνίδι του Νίκου... Salas Folded Simplistic Phono

Απάντηση: Re: Το νέο παιχνίδι του Νίκου... Salas Folded Simplistic Phono

Επανέλεγχος με πιο ακριβίας όργανο για 2sk117gr: 2,89 3,24 4,13 4,16 4,68 4,99 5,24 5,25 5,59 5,67.

Ευχαριστώ

Βάλε τα 2.89 & 3.24 για Q5x. Τα 4.13 & 4.16 για Q3x με R3x 8.2K. Τα 5,24 & 5,25 για Q2x με R6x 33Ω. Τα 5.59 & 5.67 για Q7.

Είμαι υπόχρεος. Συγνωμη βέβαια για τις "λίγες" απορίες μου. Για R13 λέω (συρτάρι) 1,2 KΩ TKD Correctohm 2W CM2-340. Σωστό ή να βάλω τη vishay του τσάγια?

Re: Απάντηση: Το νέο παιχνίδι του Νίκου... Salas Folded Simplistic Phono

Λογική εξήγηση το σπασμένο ποδαράκι λοιπόν για την λάθος λειτουργία και τα Βόλτ που έδειχνε. Πάει λύθηκε. Όσο το γιατί τόσο βόμβο, έστω και σε φάση εκτός κουτού, μάλλον λόγω πατέντας ακρόασης από ραδιόφωνο τραπεζιού μέσω κυκλώματος anti-riaa. Μεγάλης έκτασης βρόγχου η έκθεση του σήματος εισόδου. Περνάει από "σαράντα κύματα" οπότε δεν θα το έβλεπα ως ανησυχητικό σημάδι κάποιου κατασκευαστικού προβλήματος ακόμα.

Λοιπόν,σχετικά με τον θόρυβο συμβαίνουν τα εξής:με την είσοδο βραχυκύκλωμα 500Ω (επιλεγμένη αντίσταση εισόδου 47Κ) και με συνδεδεμένο το ΕΝΑ κανάλι(οποιοδήποτε) σε ολοκληρωμένο του εμπορίου,σε τέρμα ένταση ακούγεται μόνο το αναμενόμενο φύσημα.Μόλις συνδεθεί και το δεύτερο κανάλι εμφανίζεται ο βόμβος.Είναι φυσική αυτή η συμπεριφορά;Να περιμένω βελτίωση όταν ο προενισχυτής τοποθετηθεί σε κουτί και ακολουθήσω το σχήμα γείωσης των οδηγιών;(Δηλαδή τα σημεία G -παρακαλώ όχι...παρερμηνείες!- των δύο πλακετών να ενωθούν στο ίδιο σημείο του μεταλλικού κουτιού).

Last edited:
δεν ειναι σωστο να εχει βομβο ,σιγουρα ειναι καποιο loop στην γειωση για βαλε και καμια φωτο να δουμε πως ειναι τωρα

Απάντηση: Re: Το νέο παιχνίδι του Νίκου... Salas Folded Simplistic Phono

Είμαι υπόχρεος. Συγνωμη βέβαια για τις "λίγες" απορίες μου. Για R13 λέω (συρτάρι) 1,2 KΩ TKD Correctohm 2W CM2-340. Σωστό ή να βάλω τη vishay του τσάγια?

Νομίζω του Τσάγια έχει λιγότερα ppm; Όποια έχει λιγότερα τσέκαρε τους τύπους και βάλε.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Το νέο παιχνίδι του Νίκου... Salas Folded Simplistic Phono

Λοιπόν,σχετικά με τον θόρυβο συμβαίνουν τα εξής:με την είσοδο βραχυκύκλωμα 500Ω (επιλεγμένη αντίσταση εισόδου 47Κ) και με συνδεδεμένο το ΕΝΑ κανάλι(οποιοδήποτε) σε ολοκληρωμένο του εμπορίου,σε τέρμα ένταση ακούγεται μόνο το αναμενόμενο φύσημα.Μόλις συνδεθεί και το δεύτερο κανάλι εμφανίζεται ο βόμβος.Είναι φυσική αυτή η συμπεριφορά;Να περιμένω βελτίωση όταν ο προενισχυτής τοποθετηθεί σε κουτί και ακολουθήσω το σχήμα γείωσης των οδηγιών;(Δηλαδή τα σημεία G -παρακαλώ όχι...παρερμηνείες!- των δύο πλακετών να ενωθούν στο ίδιο σημείο του μεταλλικού κουτιού).

Στον αέρα χωρίς σασί δεν θα βρεις σίγουρη άκρη από τώρα ποια θα είναι η καλύτερη τελική λύση γείωσης. Εφόσον τα κανάλια δεν κάνουν κάτι υπερβολικό σε βόμβο ανά ένα δεν φαίνεται υπάρχει πρόβλημα στην κατασκευή σου. Τώρα με το κάθε πικάπ πως είναι η γείωση σασί του σε σχέση με τον ενισχυτή σου η τι λούπα γείωσης κάνουν δυο κανάλια με το πως έχεις συνδέσει το φόνο τώρα τι να σου πω. Αυτά τα ψαξίματα θέλουν το καθένα την δική τους ακτινογραφία...

Για δες δοκιμές με το καλώδιο γείωσης του πικάπ μήπως το πας κατευθείαν στο σασί του ολοκληρωμένου ενισχυτή ή μέσω γείωσης σήματος τους ενός μόνο καναλιού του φόνο.

Το παράδειγμα συνδεσμολογίας γείωσης με δύο κουτιά των οδηγιών όταν τελειώσεις έχει δουλέψει για πολύ κόσμο με την πρώτη πάντως. Χωρίς να είναι εγγύηση για όλες τις περιπτώσεις βέβαια.

και το δικό μου 3 χρόνια τώρα στον αέρα τον έχει τον βομβάκο του και δεν ασχολούμαι αν δεν έρθει κουτί

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Το νέο παιχνίδι του Νίκου... Salas Folded Simplistic Pho

Στον αέρα χωρίς σασί δεν θα βρεις σίγουρη άκρη από τώρα ποια θα είναι η καλύτερη τελική λύση γείωσης. Εφόσον τα κανάλια δεν κάνουν κάτι υπερβολικό σε βόμβο ανά ένα δεν φαίνεται υπάρχει πρόβλημα στην κατασκευή σου. Τώρα με το κάθε πικάπ πως είναι η γείωση σασί του σε σχέση με τον ενισχυτή σου η τι λούπα γείωσης κάνουν δυο κανάλια με το πως έχεις συνδέσει το φόνο τώρα τι να σου πω. Αυτά τα ψαξίματα θέλουν το καθένα την δική τους ακτινογραφία...

Για δες δοκιμές με το καλώδιο γείωσης του πικάπ μήπως το πας κατευθείαν στο σασί του ολοκληρωμένου ενισχυτή ή μέσω γείωσης σήματος τους ενός μόνο καναλιού του φόνο.

Το παράδειγμα συνδεσμολογίας γείωσης με δύο κουτιά των οδηγιών όταν τελειώσεις έχει δουλέψει για πολύ κόσμο με την πρώτη πάντως. Χωρίς να είναι εγγύηση για όλες τις περιπτώσεις βέβαια.

Μόλις συνέδεσα και τα δύο κανάλια του φόνο στο ΈΝΑ από τα δύο τροφοδοτικά της πλακέτας του Τσάγια,ο βόμβος ,με τον χαρακτηριστικό σκληρό (κάτι ΚΡΡΡ στους 50 κύκλους ) ήχο του ground loop ,εξαφανίστηκε.Έμεινε μόνο ως μια ελαφρώς μπουμαριστή χροιά στο φύσημα,κάτι απολύτως ικανοποιητικό.Το πρόβλημα επομένως προκαλείται από την σύνδεση του (-) των δύο καναλιών του τροφοδοτικού μέσω των αντιστάσεων 1 Ω.Λογικά μια έκδοση της πλακέτας με μία γέφυρα διόδων ανά κανάλι προς την γείωση θα εξαφανίσει το πρόβλημα.Κατά τα άλλα,ευχαριστώ πολύ για την άμεση βοήθεια και για την προσφορά στην κοινότητα αυτού του ωραίου φόνο.

Οι αντιστάσεις είναι να σπάνε βρόγχο μεταξύ καναλιών προς γείωση δικτύου για όταν υπάρχουν όλες οι γειώσεις και σασί. Πάλι θα υπάρχουν και από μια 10Ω έστω και με διπλά δίκτυα διόδων και θα βρίσκονται τελικά τα δύο μηδέν των rails στο σασί του PSU. Απλά προς το παρόν μπορείς να παραλήψεις τις 1Ω αντιστάσεις. Όλοι έτσι στοκ το φτιάχνουνε και δεν αναφέρουν θορύβους. Η πιο πρόσφατη κατασκευή που δείξανε είναι αυτή. Επειδή ο 6L6 που την έκανε στα γρήγορα για ένα φίλο του είναι αυτός που κάνει και όλα τα επιτυχημένα λεπτομερή φωτογραφικά νήματα για κατασκευές Pass DIY δεν ξεφεύγει από οδηγίες και αν είχε το παραμικρό θέμα θα κόλλαγε και θα το έλεγε.

eec5c948-7c62-4caa-8ecc-64a4a68776a3_zpsh9wcux6y.jpg

IMG_8683_zpsaqfe1rtv.jpg

Θα μπορούσε ο πιο πάνω diyης να βάλει πιο μπουτικ υλικά, θα ήταν τέλειο. Να ρωτήσω μάλλον ο τσάγιας μου έστειλε C2 ΜΚP1837 14,9 kai 15,1 nf. Έχω ΜΚΡ1830 15,0 και 15,0. Να μείνω σε αυτά του τσάγια και να παίξω με την C2Y ? ΜΚΡ1830 κάνει ή όχι?

Οι 1830 είναι film & foil άρα μπορεί να είναι και λίγο καλύτεροι σε ποιότητα

Re: Απάντηση: Το νέο παιχνίδι του Νίκου... Salas Folded Simplistic Phono

Τελικά η βλάβη ήταν σπασμένο μεσαίο ποδαράκι στο Q1,το οποίο και κολλήθηκε.Tαλαιπωρήθηκε πολύ λόγω της ψύκτρας(οι οποίες καλύτερα να μπαίνουν μετά την τοποθέτηση των πλακετών στο κουτί).Ακουστικά τώρα,υπάρχει έντονος σκληρός βομβος στα δύο κανάλια(υποθέτω θα γίνεται χαμός με τους βρόχους γείωσης),κάτι που λογικά θα διορθωθεί με την τοποθέτηση σε κουτί(αμήν και πότε) και την περιποίηση των γειώσεων.

Οι αντιστάσεις είναι να σπάνε βρόγχο μεταξύ καναλιών προς γείωση δικτύου για όταν υπάρχουν όλες οι γειώσεις και σασί. Πάλι θα υπάρχουν και από μια 10Ω έστω και με διπλά δίκτυα διόδων και θα βρίσκονται τελικά τα δύο μηδέν των rails στο σασί του PSU. Απλά προς το παρόν μπορείς να παραλήψεις τις 1Ω αντιστάσεις. Όλοι έτσι στοκ το φτιάχνουνε και δεν αναφέρουν θορύβους. Η πιο πρόσφατη κατασκευή που δείξανε είναι αυτή. Επειδή ο 6L6 που την έκανε στα γρήγορα για ένα φίλο του είναι αυτός που κάνει και όλα τα επιτυχημένα λεπτομερή φωτογραφικά νήματα για κατασκευές Pass DIY δεν ξεφεύγει από οδηγίες και αν είχε το παραμικρό θέμα θα κόλλαγε και θα το έλεγε.

Αυτή ακριβώς ήταν και η δική μου αίσθηση .Tutto e ben'quell'che finisce bene (Τέλος καλό,όλα καλά)

Last edited:
Απάντηση: Re: Απάντηση: Το νέο παιχνίδι του Νίκου... Salas Folded Simplistic Phono

Αυτή ακριβώς ήταν και η δική μου αίσθηση .Tutto e ben'quell'che finisce bene (Τέλος καλό,όλα καλά)

Κομπλέ είσαι στην πρώτη φάση. Όταν θα έρθει η ώρα να το τελειώσεις σε κουτί (ίσως και σε συνδυασμό με μια νέα κεφαλή) να μας ενημερώσεις πάλι.

Τελικά δύσκολο δεν είναι η κατασκευή αλλά να βρεις χρόνο να την τελειώσεις. Η εύρεση του χρόνου είναι το ζητούμενο

Αποφάσισα να μπω στο club κι εγώ. Περιμένω πλακέτα και υλικά από τσάγια, οπότε στο μεσοδιάστημα λέω να αρχίσω να μαζεύω σιγά σιγά κάποια από τα υπόλοιπα. Το phono θα κατασκευαστεί για κέρδος 62-63db. Κεφαλή είναι η Ortofon Cadenza Black, μπορεί στο κοντινό μέλλον να αντικατασταθεί απο ΑΤ 33 PTGII ή AT ART-9. Μετασχηματιστές R core που βρίσκουμε; Αν παίξω τόρο κάτι σε amplimo (περίπου 38 ευρώ ο ένας) ή toroidy (περίπου 60 ευρώ ο ένας μας κάνουν; Οι μετασχηματιστές θα είναι σε ξεχωριστό σασί.

Για R-core από ευρώπη μόνο από Audiophonics μπόρεσα να βρω και δεν έχει όλα τα voltage, νομίζω μάλιστα πως δεν έχει ούτε 18 ούτε 36 που χρειάζεται στο FSP. Δεν γνωρίζω επίσης αν είναι ίδιας ποιότητας μ' αυτούς της Selectronics που πλέον έχει κλήσει, νομίζω μάλιστα πως είναι rebranded κινέζικοι
Για τους Toroidy, εφόσον θα τους βάλεις σε άλλο κουτί δεν ξέρω αν ο θωρακισμένος (Supreme σειρά) είναι απαραίτητος, η audio grade σειρά κοστίζει τα μισά χρήματα
Θα ξόδευα περισσότερα χρήματα για καλύτερης ποιότητας πυκνωτές σήματος.
Η ΑΤ33 είναι από τις πιο ενδιαφέρουσες προτάσεις με χαμηλό κοστολόγιο (ιδίως η EV και όχι η PTG), οι άλλες ξεφεύγουν αρκετά.

Τελικά θέλησες να δοκιμάσεις κάτι διαφορετικό από το PhonoDude ή κάτι δεν ματσάρει καλά μ' αυτά που έχεις ή τα μελλοντικά σχέδιά σου ;
Ο FSP δεν έχει καθόλου την γλυκήτητα της λάμπας, είναι καθαρότατος και τονικά ισορροπημένος.
Θα έλεγα πως το μόνο του μειονέκτημα είναι η μη δυνατότητα εναλλαγής gain (είναι σχεδιαστικά κομμάτι δύσκολο). Αλλά πάλι υπάρχουν πολλοί που προτιμούν μόνο χαμηλοέξοδες MC ή ΜΜ οπότε παίζεται κι' αυτό

Ok, θα το δω για τους μετασχηματιστές. Κοιτούσα την supreme σειρά για καλύτερη θωράκιση μεταξύ τυλιγμάτων.

Η απόφαση για την κατασκευή πάρθηκε για πολλούς λόγους. Πρώτος και καλύτερος, με step up δεν μπορώ να βρω μία ρύθμίση στη φόρτιση της κεφαλής που να με ικανοποιεί. Αν πάω χαμηλά (<100 Ohm) ο ήχος ανοίγει, έχει λεπτομέριες αλλά χάνει πολύ σε δυναμικές και χαμηλά. Αν πάω από κει και πάνω, αρχίζω και πιάνω μπάσα και λίγο νεύρο, αλλά ο ήχος είναι λίγο μουντός. Χθές το πείραξα πάλι και έβαλα 27K αντίσταση φόρτισης, οπότε η κεφαλή βλέπει τώρα περίπου 67.5 Ohm. Για την ώρα καλά μου φαίνεται, αλλά όπως είπα πριν λίγο "εξευγενισμένο" παραπάνω από αυτό που θα ήθελα, ειδικά σε ροκ. Σε κάθε περίπτωση όμως φαίνεται να λείπει ενέργεια, όγκος, δεν ξέρω πως να το πω.

Ο δεύτερος λόγος είναι ότι το phonodude πρέπει να ξανακατασκευαστεί σε καινούριο σασί και με σωστά υλικά. Το έχω φέρει σε ένα καλό επίπεδο, αλλά όχι εκεί που πρέπει. Κι ακόμα υπάρχει λίγος θόρυβος στα 50Hz σε αρκετά μεγάλες εντάσεις, που σίγουρα κι αυτός κάνει τη ζημιά του στο τελικό αποτέλεσμα ακόμα και σε πιο normal εντάσεις. Αλλά για να ξαναφτιαχτεί το phonodude, πρέπει να υπάρχει κάτι άλλο να καλύψει το κενό.

Τρίτος λόγος οι πολύ καλές κριτικές του κόσμου που έφτιαξε το FSP όπως και για άλλα σχέδια που έχει χαρίσει στην DIY κοινότητα ο κ. Σάλας.

Τέταρτος και βασικός, η φαγούρα να φτιάξω κάτι. Μαζί με το FSP πήρα υλικά και για SSHV2 για να φτιάξω τον προενισχυτή 6V6....

Τώρα για τις κεφαλές, σε κανά 6μηνο θα χρειαστεί μάλλον ή να αλλάξω ή να δώσω για επανακατασκευή την Cadenza. To κόστος είναι περίπου 500 ευρώ η AT33PTGII, 700 η ανακατασκευή της Ortofon και 1000 η ART9. Η πραγματικότητα μου είναι ότι πλέον ακροάσεις με ηρεμία σε μια σωστή ένταση είναι σπάνιες. Το πικάπ βέβαια δουλεύει 2-3 ώρες τη μέρα, αλλά σε σχετικά χαμηλές εντάσεις και παίζοντας παράλληλα με τον μικρό. Αν βρώ στην Cadenza αυτά που ψάχνω με το FSP, θα πάω για ανακατασκευή. Αλλιώς η PTG είναι η πιο πιθανή επιλογή (έστω και για αλλαγή γεύσης και μόνο) και είναι και συμβατή με τα 62-63db του FSP. Για την EV δεν το αποκλείω, αλλά η διαφορά με την PTGII είναι μόνο 50 ευρώ και θεωρητικά τουλάχιστον η PTGII διαβάζει καλύτερα.

Για πυκνωτές σήματος, κάθε πρόταση ευπρόσδεκτη.