Το νέο παιχνίδι του Νίκου... Salas Folded Simplistic Phono

Τους miflex τους έχω δει καιρό, αλλά είναι τεράστιοι. Ο 2.2 έχει διάμετρο 7.5cm και μήκος 7. Δεν έχω ακόμα τις πλακέτες αλλά νομίζω δε χωράει. Τελειώνω σιγά σιγά τη λίστα με τα υλικά, οπότε μερικές απορίες ακόμα:
  • Καταρχήν, βλέποντας τις ώρες που απαντάτε......κοιμάστε ποτέ;;;;;;;;;;;; :)
  • Οι MFSR860G βρίσκονται εύκολα ή πάμε mouser κτλ.; Οι MUR860 που έχει o hificollective κάνουν;
  • Για τους πυκνωτές RIAA, κρατάω Vishay που έχει το minikit ή έχει νόημα να πάμε σε κάτι πιο εξωτικό, π.χ. Jantzen superior +-2%;
  • Καλώδιο σήματος, αν έχω καταλάβει καλά, προτείνεται το Belden RG174. Σε σχέση με καλώδια για βραχίονα, π.χ. αυτά που έχει ο hificollective (cardas, κάποια OEM), υπάρχει κάποια προτίμηση; Αν τα βύσματα εισόδου τοποθετηθούν πολύ κοντά στις πλακέτες, μπορεί να χρησιμοποιηθεί καλώδιο βραχίονα αθωράκιστο; Κοντά εννοώ 2-3 εκατοστά. Όπως βλέπω την πλακέτα στη φωτό, μάλλον γίνεται αυτό. Αν τελικά πάω σε belden, που το βρίσκουμε αυτό με το μέτρο; Η μικρότερη συσκευασία που βρήκα ήταν 30m.
  • Κάποια πρόταση για βύσματα RCA; Στο phonodude έχω βάλει κάτι φθηνά από Φανό, 4-5 ευρώ το πολύ το ένα κόστιζαν, αλλά χαλαρώνουν εύκολα και είχα λίγο βόμβο μόνο και μόνο από το RCA. Οπότε κοιτάω για κάτι καλύτερο. Έχει δοκιμάσει κανείς κανένα ακριβό, πχ. WBT topline και έχει δει διαφορά σε σχέση με τα άλλα;
  • Το IEC στο τροφοδοτικό να είναι με φίλτρο ή χωρίς;
  • Η κατασκευή, εκτός τροφοδοτικού, χωράει σε σασί με πλάτος 21cm - 23cm? Πλανάροντας και για το μέλλον, αυτή η διάσταση φτάνει για τον 6V6 με τροφοδοτικό;
  • Τετράπινα GX16-4P που βρίσκουμε; βασικά σκέφτομαι θυληκό στο σασί του τροφοδοτικού, αρσενικό στο σασί του phono και καλώδιο με ακροδέκτες αρσενικό - θυληκό.
Για όποιον είναι να κάνει αγορές στο κοντινό μέλλον από hificollective, μου έχει έρθεί mail ότι θα έχει έκπτωση 10% μεταξύ Χριστουγέννων και πρωτοχρονιάς, οπότε μάλλον συμφέρει να τις δρομολογήσει τότε.

Νίκο, μια επιβεβαίωση για τους μετασχηματιστές, το 33V που πρότεινες είναι τόσο, δεν έχει γίνει κάποιο τυπογραφικό λάθος, σωστά; Θα βάλω παραγγελία αύριο στην toroidy για δύο μετασχηματιστές audio grade 230V πρωτεύον και 1x33V δευτερεύον.
1. Βαράω και κανά Γερμανικό νούμερο αλλα οι τελευταίες απαντήσεις ήταν μεσημεριανές:BDBDG54:
2. Οι MUR είναι καλές ultra fast αλλά βάλε και την RDLINK 0.47Ω 2W αντίσταση που λέγαμε
3. Οι Jantzen Superior υπάρχουν μόνο απο 100nF και άνω. Του κιτ είναι πολύ καλοί για αυτή την θέση. Μικροί με πολύ γρήγορο διηλεκτρικό και διατηρούν στενό το layout εκεί που το σήμα είναι ακόμα πολύ ευάλωτο.
4. Γενικά λεπτό ομοααξονικό για να στρίβει σε περιορισμένο χώρο με παράδειγμα το RG174. Υπάρχει σε πολλές μάρκες όχι μόνο Belden γιατί είναι στάνταρντ τηλεπικοινωνιακός κωδικός. Η Mogami βγάζει λεπτά audio ομοαξονικά επίσης. 2-3cm αθωράκιστο στριμμένο ζεύγος πάλι εντάξει.
5. Neutrik ποιότης και εφαρμογή. Απο εκεί και πέρα μπαίνουμε στην υποκειμενική ζώνη του λυκόφωτος.
6. Ανάλογα τον μετασχηματιστή πόσο καλή απομόνωση πρωτεύοντος με δευτερεύον έχει και τι μόλυνση έχει το δίκτυο τοπικά. Πάρε και απο τα δύο IEC και άκου με τι παει καλύτερα η δική σου κατασκευή στην δική σου πρίζα. Όποιο και να σου περισσέψει όλο και σε κάποια άλλη κατασκευή θα καταλήξει.
7. Γράφουν οι οδηγίες 192x140mm είναι η δικάναλη άσπαστη πλακέτα. Επίσης γράφουν μέγιστη απόσταση πίστες έχει 40mm για C3 και 64mm για C4. Μερικοί κάνουν και σημείο προς σημείο πρωτότυπα που χωρούν πραγματικά τεράστια υλικά η τα βάζουν κάπως σούζα στην πλακέτα αν δεν περισσεύουν και πάρα πολύ αλλά μπορεί και να διακινδυνεύουν κάποιες απώλειες λόγω μακριών ποδιών και μεγαλύτερης επιφάνειας τυλίγματα πυκνωτών. Όχι απαραίτητα αλλά μπορεί. Δεν έχει μόνο αυτές τις πολύ ευμεγέθεις σειρές ο Πολωνός αλλά γενικά οι audio πυκνωτές του ειναι προς μεγάλοι.
8. Στα φυσικά καταστήματα στην Αθήνα η κατευθείαν απο τους Κινέζους στο ιντερνετ γενικά.

Ναι 33VAC. Δεν ήταν τυπογραφικό.

Last edited:
Παρέλαβα χθες υλικά από τσάγια και hifi collective. Με το καλημέρα διαπίστωσα ότι δεν είχα διαβάσει προσεχτικά τις οδηγίες και για R2, R3 έχω μόνο τις ακρινές τιμές, 3 και 11Ω. Ο τσάγιας για τα Q1, Q2 έχει μετρήσει 12.94, 12.94, 13.00, 13.08. Σύμφωνα με τον πίνακα στις οδηγίες θα χρειαστώ τελικά 6.8Ω. Να υποθέσω ότι είναι σημαντικό οι R2, R3 να είναι χαμηλού ppm, οπότε βάζω νέα παραγγελία; Τα Q1, Q2 θα τα μετρήσω κι εγώ να είμαι σίγουρος. Υπάρχει θέμα (που δε μπορώ να φανταστώ) αν χρησιμοποιηθεί εργαστηριακό τροφοδοτικό αντί για μπαταρία για τη μέτρηση;

Δεν υπάρχει θέμα τροφοδοτικού τύπου αλλά πρόσεξε να έχεις κοντές συνδέσεις ειδικά μεταξύ G+S όταν μετράς. Αυτά για να αποφύγεις πιθανότητα ταλάντωσης κατα την μέτρηση IDSS που θα σου δείξει άλλα αντί άλλα. Έχουν τεράστια διαγωγιμότητα και μεγάλη χωρητικότητα πύλης αυτά τα φετ άρα θέλει προσοχή στις αυτεπαγωγές καλωδίων. Αν έχεις αρκετό μήκος καλωδίων απο το τροφοδοτικό στο breadboard που θα τα μετρήσεις βάλε και ένα επιτόπιο πυκνωτή αποσύζευξης μεταξύ (+) και (-). Διαφορές θα βρεις σε απόλυτη τιμή γιατί με άλλη θερμοκρασία και μηχανήματα έχει μετρήσει ο καθένας αλλά η εγγύτητα μάλλον θα είναι ανάλογη. Μην πιάσεις τα φετ και αμέσως μετά μετρήσεις. Η πιάστα με τσιμπίδα η άστα πέντε λεπτά να έρθουν πίσω σε θερμοκρασία δική τους. Βάλε 10 Volt. Μέτρατα όλα την ίδια μέρα και ίδια ώρα. 50-100ppm αντιστάσεις θα βρεις ευκολότερα και είναι καλές για εκεί.

Υ.Γ. Μην στηριχθείς στην ένδειξη mA του τροφοδοτικού πάγκου, βάλε ενδιάμεσα σε σειρά πολύμετρο σε κλίμακα DC mA. Περιόρισε το τροφοδοτικό πάγκου σε όριο 50mA CC mode ώστε να μην κάψεις κάποιο φετ η την ασφάλεια του πολύμετρου αν κατα λάθος βραχυκυκλώσεις κάτι επάνω στις δοκιμές.

Έλεγα να βάλω αντίσταση 10/100/1κ (βασικά ό,τι έχω διαθέσιμο) και να μετρήσω τάση στα άκρα της αντίστασης. Δεν είναι πιο ασφαλές αυτό;

Είναι αλλά δεν έχει μετρήσει έτσι ο άλλος. Και αν το κάνεις πρόσεξε πόσο μεγάλη είναι η αντίσταση και τι πτώση τάσης θα έχεις ώστε να συμπληρώσεις τάση. Τα 10 Volt του datasheet είναι καθαρό VDS.

Οι πρώτες μετρήσεις έγιναν. Είναι αρκετά κοντά στις μετρήσεις του τσάγια. Για καθαρό VDS 10V, μετρήθηκε IDSS:

13.08 ---> 12.932
13.00 ---> 12.992
12.94 ---> 12.892
12.94 ---> 13.072

Και η πειραματική διάταξη (όσο φαίνεται).

IMG_20180117_214113498_HDR.jpgIMG_20180117_214613101_HDR.jpg

Με βάση αυτά, R2, R3 6.8Ohm, σωστά;

Σωστά ταιριασμένα, σωστή και η επαλήθευση, σωστές και οι 6.8Ω

Δεν πρόλαβα σήμερα να μετρήσω 117 και 170, αλλά καθώς ο Πολωνός έστειλε τους μετασχηματιστές σήμερα, δύο ερωτήσεις για την κατασκευή:
* Ποια είναι η βέλτιση απόσταση για τις αντιστάσεις από την πλακέτα; Να αφήσω για παράδειγμα περίπου ένα χιλιοστό κενό ή να κάθονται πάνω στην πλακέτα;
* Μισό εκατοστό απόσταση μεταξύ των δύο πλακετών (για τα δύο κανάλια) είναι επαρκές; Δεδομένου του χώρου που έχω προσπαθώ να διαλέξω κουτί και κοιτάω για εξωτερικές διαστάσεις το πολύ 22-23 εκατοστά (κυρίως 22) για να μπορώ να χωρέσω και τον 6V6 με πλάτος περίπου 26 εκατοστά. Για 20 εκατοστά εσωτερικό πλάτος νομίζω μπορώ να έχω τις πλακέτες με μισό εκατοστό απόσταση μεταξύ τους και 25 χιλιοστά από τα πλαϊνά τοιχώματα. Είμαστε εντάξει σ' αυτή την περίπτωση;

Μιλώντας για κουτί, υπολογίζω ότι το μέγιστο ύψος της κατασκευής θα είναι περίπου 45 χιλιοστά, μαζί με αποστάτες και πάχος πλακέτας. Κουτί με εσωτερικό διαθέσιμο ύψος 48 χιλιοστά είναι οριακό, θα μπορούσε όμως να κάνει τη δουλειά; Αν ναι, θα πρέπει να έχει γρίλιες εξαερισμού; Έχω βρει ένα δυο υποψήφια κουτιά με εσωτερικό ύψος 48 ή 62 χιλιοστα. Τα περισσότερα (σχεδόν όλα τα κουτιά που βρίσκω) είναι αλουμινίου και έχουν τρύπα για IEC. Για το τροφοδοτικό φαντάζομαι ότι είναι καλύτερα να βρώ σιδερένιο (γαλβανιζέ) κουτί. Για το phono το αλουμίνιο είναι εντάξει; Ξέρει κανείς κάποια πηγή για κουτιά χωρίς τρύπα για IEC στο πίσω panel;

Άφησε ένα χιλιοστό αέρα στις R1x και R11 R13 R15. Για όλες τις υπόλοιπες αδιάφορο. Μισό εκατοστό απόσταση μεταξύ τους και 25 χιλιοστά απο τα πλαϊνά πάνελ είναι εντάξει. Αλλά να υπάρχει εξαερισμός πάνω απο τις ψύκτρες. Το σωστό είναι να κάνεις και στο πάνελ απο κάτω τους μερικές μεγλούτσικες τρύπες ώστε να κυκλοφορεί αέρας γύρω τους. Αν δουλεύει ο εξαερισμός δεν απασχολεί το ύψος. Με μαγνητικά θωρακισμένους Μ/Τ και τοποθέτηση της κεντρικής μονάδας όχι κοντά σε κάποιον τελικό η άλλο βαρύ τροφοδοτικό δεν σε πολυαπασχολεί το μέταλλο των κουτιών βασικά.

Υ.Γ.
Δεν είναι πολύ ζεστές ψύκτρες αλλά να υπάρχει διαφυγή να μην φορτώνει μεγάλες θερμοκρασιακές διαφορές απο την εκίννηση μέχρι την σταθερή λειτουργία ένα μικρό σφραγισμένο κουτί και επηρεάζονται πολύ τα bias είναι το θέμα. Γιατί έτσι θα αναγκαστεί κανείς να ρυθμίσει σε υψηλή θερμοκρασία κουτιού το TP1-TP2 και θα περιμένει πολύ ώρα για προθέρμανση να ακούσει όπως πρέπει. Ούτε πολλές ούτε μεγάλες τρύπες χρειάζονται. Αλλά απλώς να υπάρχει ένας βασικός μηχανισμός κυκλοφορίας αέρα στην περιοχή των ψυκτρών.

Προχώρησα λίγο με τις μετρήσεις. Μετρήθηκαν τα SK117:
* 2.9
* 3.12
* 3.69
* 3.92
* 4.15
* 4.43
* 4.58
* 4.99
* 5.06
* 5.89

Σκέφτομαι την ακόλουθη κατανομή (R = right channel, L = left channel)
Q7: R 5.06, L4.99
Q2x: R 2.9, L3.12
Q3x: R 3.92 L 3.69
Q5x: R 4.43 L4.58

και μένουν εκτός τα 5.89 και 4.15. Δεδομένου ότι τα περισσότερα είναι στους regulator, πόσο σημαντικό είναι το ταίριασμα; Η ισορροπία στα δυο κανάλια λογικά θα έρθει με τo VR2x, σωστά;

Δεν είναι για ταίριασμα, απλώς να είναι κοντά. Εντάξει τα έχεις διαλέξει. Ναι υπάρχει το τριμερ. Αυτό είναι για μερικά βολτ ρύθμιση αλλά και αν δεν πέσει καλά η όλη περιοχή τάσης πάλι δεν σηκώνουμε τα χέρια. Αφού έχουμε σαν βάση του την R3x, αλλάζουμε αυτήν και πάντα το φέρνουμε συνολικά σωστά.

Οκ. Οπότε γι αυτές τις τιμές των 117 για R3x και R6x θα ξεκινήσω με τις αρχικές τιμές, 9Κ1 και 22R αντίστοιχα και βλέπουμε αν χρειαστεί αλλαγή. Αν αντέξω σήμερα θα μετρήσω και τα SK170 και τα led.

Σχετικά με τα κουτιά, αν οι τιμές δε βγαίνουν αστρονομικές, σκέφτομαι μήπως κάνω παραγγελία για ειδική κατασκευή, κάτι τύπου http://www.whestaudio.co.uk/phono-stage/titan.php. Έχει κανείς ανάλογη εμπειρία; Μπορείτε να προτείνετε κάποιον κατασκευαστή;

Vf στα led σε τι ρεύμα μετράμε; Με αντίσταση 500Ω και περίπου 10V στο τροφοδοτικό για 20mA ρεύμα είμαστε εντάξει;

Οκ. Θα φτιάξω διάταξη και αρχίζω μετρήσεις. Παράλληλα, μόλις μέτρησα και τα SK170BL. Οι μετρήσεις συμφωνούν με τον τσάγια, μόνο που:
* Για Q4 έχω 9.227 και 9.154 και μου έχει δώσει για R8 51R
* Q5 10.02 και 10.03
* Q6 8.094 και 8.094 και έχει στείλει R11 1.3K.

Τα βάζω όπως τα στειλε ο τσάγιας ή πάμε με άλλη κατανομή;

Για Q5 πρέπει να βάλεις τα οκτάρια. Πιθανών να τα έχει σημειώσει ανάποδα. Γιατί το Q6 δεν πρέπει να είναι μικρότερου IDSS και να μπαίνει σε κορεσμό εφόσον το Q5 είναι η πηγή καθορισμού του ρεύματος τους. Τελευταίους μήνες μου είχε γράψει email ότι επειδή όλο και δυσκoλεύουν τα NOS K170BL τι θα μπορούσε να κάνει όταν δεν υπάρχουν ζευγάρια IDSS ακριβώς στα περιθώρια των οδηγιών. Του υπέδειξα μια χρονοβόρα διαδικασία να βάζει όλα τα JFET του δεύτερου και τρίτου σταδίου σε breadboard μαζί με τις αντιστάσεις φόρτου και τρίμερ για R8 και R11 με σκοπό να τις ρυθμίσει για συγκεκριμένες τεστ τάσεις. Αυτές οδηγούν σε σωστό κεντράρισμα και παραμόρφωση. Μάλλον απο εκεί προέρχονται οι αλλαγές στις στάνταρντ τιμές R8 και R11. Το έκανε φαίνεται...μερακλής.

Μάλλον σωστά τα είχε σημειώσει. Στο ένα σακουλάκι έγραφε καθαρά Q6 και στο άλλο κάτι περίεργο μεταξύ Q5 ή 6 ή 8. Επειδή στο δεύτερο είχε και τις αντιστάσεις R11 θεώρησα ότι αυτό θα ήταν το Q6. Όντως μερακλής! Εδώ να δεις ένα μεράκλωμα με Dvorak και μέτρηση LED!!!